9 Mayıs 2018 Çarşamba

SA6105/KY56-HS16: Leonado Da Vinci, Saint Hubert'in Avcı-Ceylan (Aşık-Maşuk) Miti, Sufizm, Mevlana-İbrahim Bin Ethem

Sonsuz Ark'ın Notu:
Adem'in bildiklerini bilseydik, neler değişirdi bilmiyoruz, ama en azından ondan günümüze dek Allah tarafından dünya ve ahiret mutluluğumuz için gönderilen tek din olan İslam'ın aslında tam olarak ne olduğunu çok iyi bilirdik. Evet, tahrif edilmesine Allah'ın izin vermediği Hakiki İslam'ın anlatıldığı son kitap Kur'an var elimizde, ancak onu da küfrün, yani zulmün, yani karanlığın en vahşi, en şeytanî yetenekleri ile okunmaz, anlaşılmaz diyerek, önceki kitaplar gibi insandan uzaklaştırdılar. Gönderilen peygamberleri yalanlayanlar, öldürenler kim idiyse onlar hep birbirlerine şeytanın yolunu öğrettiler binlerce yıl, biz Adem'in bildiklerini bilmemekle büyük bir zaaf içerisinde onların bize ne yapmayı tasarladığını fark etmekte çok zorluk çektik, halen de çekiyoruz, ama aramızda iğne ile kuyu kazar gibi çalışan ve akleden samimi insanlar da var ve aramızdan birileri şeytanın yolunda çalışıp çabalayanların birbirleri ile ilişkilerini görebiliyor artık ve anlatmaya çalışıyorlar. Aşağıdaki yayında, maksadı bu zemin olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Seçkin Deniz, 09.05.2018


* Rönesans denince ilk akla gelen isimlerden olan 1452 doğumlu Leonardo Da Vinci'nin mezarının bulunduğu Amboise Şatosu’ndaki St.Hubert Şapeli. 




* Şapelin inşa edildiği tarih 1491-1496...

St.Hubert Şapeli

* Ön cephede üstte Kilitbahir Kalesi'nin  de formu olan TREFOIL..

 Kilitbahir Kalesi, Çanakkale






* Da Vinci'nin mezarının bulunduğu St.Hubert şapelinin ön cephesinin alt bölümünde ise sufilerin avcı/ceylan (aşık/maşuk) metaforuna kaynak olan St. Hubert'in geyik avı miti tasviri...




* Sufilerin avcı/ceylan (aşık/maşuk) metaforu sadece 656-727 tarihleri arasında yaşamış Saint Hubert ile sınırlı değil, 2. yüzyılda yaşamış Saint Eustace da aynı mit ile birlikte anılıyor.










* Sufiler avcı/ceylan( aşık/maşuk) metaforunu şöyle izah ederler.



* St Hubertus ve St Eustace ile birlikte anılan avcı/ceylan miti sufiyye'de şu şekilde izah edilir.











* 2. yüzyılda yaşamış St Eustace (Placidus) 'in avcı/ ceylan( aşık/maşuk) mitinde ve Mevlana'da avcı/ ceylan metaforu



“Placidus, neden beni takip ediyorsun? Senin iyiliğin için sana bu hayvanda göründüm. Ben bunu bilmeden ibadet ettiğin Mesih'im. Amacınız benden önce yükseldi, ve bu amaçla geldim, avladığın bu geyikle, ben seni avlayabilirim.” İsa Placidus'a onun merhametli eylemleri olduğunu ve Tanrı'nın tahtına yükselen sahte putları övmediğini ve ona bu merhameti hak ettiğini söylüyordu. Tanrı kalplerin içini okuyabiliyor ve Placidus’un sadece gerçeği aradığını biliyordu. İyi niyetle gerçeği arayan her insan daima İsa’yı bulacaktır. (Çeviri; Derya Beyaz)


  
* 2. yüzyılda yaşamış Saint Eustace ve 656-727 tarihleri arasında yaşamış Saint Hubert ile özdeşleşen avcı/ceylan mitini bir de İbrahim bin Edhem'den dinleyelim...
 


* Saint Hubert'in avcı/ceylan (aşık/maşuk) mitindeki detayları İbrahim Edhem'in yaşadığı rivayet edilenlerle karşılaştıralım




O güzel Cuma sabahı, inançlılar kiliseleri doldururken Hubert ava çıktı. Muhteşem geyiği takip ederken hayvan döndü ve Hubert boynuzları arasında haç imgesi görerek hayrete düştü. Cennetten gelen bir ses duydu: “ Hubert, Tanrıya dönüp kutsal bir yaşam sürmedikçe hızla cehennemi boylayacaksın.” Hubert bitkin bir şekilde dizlerinin üzerine çökerek: “ Tanrım ne yapmamı istiyorsun?” Cennetten gelen ses cevapladı: “ Git ve piskopos Lambert’i bul, o sana yol gösterecek…”

Gördüğü hayalden sonra Hubert tüm ünvanlarını ve mal varlığını reddetti. Bu, oğlunun yerine koyduğu küçük kardeşi Eudon'a, Aquitaine Dükü olarak babasının yerine geçme hakkını içeriyordu. Hatırı sayılır servetini fakirlere dağıttı, ve hemen Piskopos Lambert'in Hubert'i nazikçe kabul ettiği Maastricht’e doğru yola çıktı ve onun manevi danışmanı oldu.

Lambert, Hubert’i Arden ormanı kıyısındaki insanlar ve canlılarla yaşamaya yönlendirdi, kendisini duaya ve ders çalışmaya adamasını istedi. Hubert de öyle yaptı rahipliğe odaklanıp çalıştı ve kısa bir süre sonra kabul edilip piskoposlukta Lambert’in baş yardımcılarından biri oldu. Hubert 708’de Roma’ya hacca gittiği sırada Lambert suikaste uğradı. Papa 1 Sergius Hubert’i 31. Maastricht piskoposu olarak atadı. Daha sonra Liege piskoposu ve Arden havarisi oldu.(Çeviri; Derya Beyaz)


<<<15             17>>>

Halim Selim, 09.05.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Kadim Falsifiye




Sonsuz Ark'ın Notu: Halim Selim Beyefendi'nin onayıyla kendi tweetlerinden konu bazlı olarak tasnif edilmiştir. Kabala (Kabbalah) ile ilgili Sonsuz Ark yayınları için lütfen tıklayınız.





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.



Seçkin Deniz Twitter Akışı