12 Kasım 2017 Pazar

SA5150/Sonsuz Ark-YD55: Yeni Bir Dijital Çağın Başlangıcı: 50 Kubitlik Kuantum Bilgisayarı

"Gerçekten bilgisayarı yeniden başlatma sürecindeyiz, kuantum bilişim teknolojisi tarihindeki bu dönemin tadını çıkarmalıyız."
Dario Gil, IBM, AI yöneticisi

IBM Just Announced a 50-Qubit Quantum Computer

Yeni Yüksekliklerin Ayarlanması

IBM, IEEE'nin Bilişimin Geleceği Zirvesi'nde 10 Kasım 2017 Cuma günü Washington DC'de 50 qubits (kuantum biti) işleme kapasitesine sahip bir kuantum bilgisayarın geliştirildiğini açıkladı. Bu atılım, IBM'in, kuantum bilgisayar araştırmaları alanında en ileri teknolojiye sahip olmasını sağlıyor; zira 50 kubitlik bir makine şu ana kadar inşa edilmiş en büyük ve en güçlü kuantum bilgisayarı.


Uzmanlar tarafından gelişmiş bilgisayarların geleceği olarak görülen bir kuantum bilgisayar, geleneksel bilgisayarlara kıyasla oldukça farklı bir performans sergiliyor. 0s ve 1s'lik ikili bitleri kullanarak bilgi işlemek yerine, bir kuantum bilgisayarı, aynı anda 0 ve / veya 1 olabilen kubitleri kullanır. Bu, dolanma ve süperpozisyon olarak bilinen kuantum efektleri ile mümkün hale gelir.


IBM'in 50-kbit makinesinin yanı sıra, IBM de üçüncü parti kullanıcıların bulut bilgi işlem platformu aracılığıyla erişebilen 20-kbit kuantum bilgi işlem sistemine sahip. IBM, her iki sistem için de kuantum durumunu toplamda 90 mikrosaniye tutmayı başardı. Bu kısa olsa da zaten en büyük güçlüklerden birinin kbit'lerin yaşamını sürdürdüğü büyüyen bu endüstride bu bir başarı rekoru.


IBM'in AI yöneticisi ve kuantum bilgisayarı emektarı Dario Gil, Cuma günkü açıklamasını yaptı:

"Bununla gurur duyuyoruz; Bu büyük bir freakin anlaşması" 





Bir Aşama Daha Yakın


IBM, araştırmacılarının kuantum bilgi işleme alanını yaratmaya yardım ettiklerinden beri kuantum bilgisayar alanında önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak IBM çalışan kuantum bilgisayarları kurmak için yarışta yalnız değil. Google ve Intel, kendi kuantum bilgisayar sistemlerini de geliştiriyor ve San Francisco merkezli Rigetti, alanda devrim yaratmak istiyor. Bu arada, Kanada kuantum bilgisayar şirketi D-Wave, zaten NASA ve Google tarafından kullanılan bir çift kuantum bilgisayar geliştirmiş durumda.


50-kbit'lik bir makine son derece zor hesaplama görevlerini yerine getirebilir, ancak Google bu çoklu kiplerin en güçlü süper bilgisayarlardan daha üstün olabileceğini öne sürerek IBM'in makinasının henüz yaygın, ticari veya kişisel kullanım için hazır olmadığını söylüyor. Günümüzün tüm kuantum bilgisayarlarında olduğu gibi, IBM'in 50 ve 20 kbit sistemlerinde de çalışması için son derece özel koşullar gerekiyor
.


Ayrıca, Maryland Üniversitesi profesörü Andrew Childs'in MIT Tech Review'a dikkat çektiği gibi IBM henüz yeni bir makinenin ayrıntılarını hakemli bir dergide yayınlamadı. "IBM'in ekibi harika ve açıkça görüleceği üzere bu konuda ciddiler fakat ayrıntılara bakmaksızın yorum yapmak zor" diyerek, daha fazla kbit sayısının hesaplama kabiliyetinde bir sıçrayışa dönüşmeyeceğini de sözlerine ekledi. "Bu qubits gürültülü olabilir; ne kadar iyi bağlantı kurdukları konusunda sorunlar olabilir."


En azından bu gelişme, kuantum bilgisayarın bilgi işleme şeklimizi değiştirdiği ve dünyanın birçok zor sorununu çözmemize yardımcı olduğu bir geleceğe bizi bir adım daha yaklaştıracaktır. IBM, kuantum bilgisayarlarını çalıştırmaya hazırlanıyor ve bugün kendi kuantum bulut yazılımına dair bir güncelleme duyurması bekleniyor . 


"Dünya'da rekor bir hızda ilerliyoruz. Fakat fizikçi olmayanların da kullanabileceğinden emin olmalıyız." diyor Gil, MIT Tech Review'a verdiği demeçte .


Referanslar: MIT Technology Review, Quantum Computing'in Geleceği Üzerine IEEE Sanayi Zirvesi


Alıntı Kaynak:

https://futurism.com/ibm-announced-50-qubit-quantum-computer/

***


Dario Gil'in Konuşması


Gelecek Kuantum'dur.


En önemli teknik gelişmelerden bazılarının yaşandığı 20inci yüzyılda insanın bakış açısını ve anlama kapasitesini genişletmek için ilk amaç basitçe temel bilimsel keşifti. Einstein göreliliği keşfedince, bunun bir gün modern navigasyon sistemlerinin önemli bir parçası olacağı hakkında hiçbir fikri yoktu. Kuantum biliminin hikayesi de böyle.


IBM Çalışanı Charlie Bennett ve diğer kuantum bilgisinin öncüleri, gelişen bir bilim camiasına neden olan temelleri yarattığı, kuantum bilgi teorisinin en erken günlerinden beri uzun bir yol katettik. Bugün, aynı toplum, teorik tahminleri uygulayabilen en eski gerçek sistemlerin gözümüzün önünde inşa edildiği konusunda yeterli ilerleme kaydetmiştir.



IBM 50Q Sistemi: 50 kbit sistem için kablolu bir IBM kriyostatı.
IBM 50Q Sistemi: 50 kbit sistem için kablolu bir IBM kriyostatı


İlerleme oranı dikkat çekici. Sadece bir buçuk yıl önce, IBM Q deneyim prototipi 5-kbit makinesini buluta koyduk ve dünyada kullanılmasını, keşfedilmesini ve öğrenilmesini sağladık. Bir yıl sonra, 16 kbit'lik ikinci bir cihaz ekledik. Bugün, 1.500'den fazla üniversiteden 60.000'den fazla kullanıcı, 300 lise ve 300 özel kurum, IBM Q deneyimiyle ilgili hesaplar için kayıt yaptı ve toplu olarak 1.7 milyon deney gerçekleştirdi. Araştırma topluluğunun üyeleri, platformumuzu fikirler için bir testbedisi olarak kullanarak 35'ten fazla araştırma makalesi yayınladı. Bu sadece başlangıç.


2017 Mayıs ayında, endüstrinin ticari ve bilim için piyasada bulunan evrensel kuantum bilgisayarları kurmak için başlattığı ilk girişim olan IBM Q'nun lansmanı ilan edildi. Bugün iki yeni makineyi başarıyla kurduk ve test ettiğimizi açıkladık:


Biri bu yılın sonunda müşterilerimize sunulacak 20 qubits'lik; diğeri gelecekteki IBM Q sistemlerinin temelini oluşturacak 50 qubits'lik bir prototip .


20-kbit'lik makinemiz, önceki nesil kuantum işlemcilerle karşılaştırıldığında ortalama 50 μs'lik ortalama 90 μs'lik tutarlılık süresine sahiptir. Ayrıca ölçeklendirmek için tasarlanmıştır; 50-kbit prototip benzer bir performansa sahiptir. Hem IBM Q deneyimi hem de ticari programımızdaki amacımız, önemli sorunların çözümünde kuantum avantajı gösterme yolunu hızlandırmak için genişleyen ortak topluluğumuzla işbirliği yapmaktır.


Geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca inşa ettiğimiz ekosistem sayesinde şaşkınlığa ve ilham vermeye devam ediyoruz ve kuantum bilgi yazılım geliştirme kiti QISKit'in gelişimi ile çok daha fazlasını yapacağımıza inanıyorum. Topluluğumuzun sistemlerinden en iyi şekilde faydalanılabilmesi için önemli bir kaynaktır. Kuantum durumların yaratılması, işlenmesi, görüntülenmesi ve incelenmesi için python tabanlı araçlar, kubitlerin karakterize edilmesi için araçlar, işlerin basılması için komut dosyaları ve istenen deneyin gerçek donanıma eşlenmesi için bir derleyici ve çok daha fazlası bulunur. Bu araç kiti kendi katkılarımızla ve açık kaynak topluluğuyla birlikte çalışılarak geliştirildiğinde, bilimsel ve teknik ilerleme oranımız daha da artacaktır.


IBM 20 ve 50 Kubit Dizileri, Şekil 1. A) Kübbit bağlantısızlığını gösteren (20 kbit sistem) ve B) (50 kbit sistem) şeması.  Bu karmaşık bağlantı kumaşı IBM Q sistemleri için maksimum esnekliğe izin verir.  50 kbit, 20 kbit bit mimarisinin doğal uzantısıdır.  C) İlk IBM Q sistemleri için kuantum işlemci paketinin fotoğrafı.  İşlemci, süper iletken kbit tasarımı, bağlantı ve paketlemede iyileştirmelere sahiptir.



IBM 20 ve 50 Kubit Dizileri, Şekil 1. A) Kübbit bağlantısızlığını gösteren (20 kbit sistem) ve B) (50 kbit sistem) şeması.  Bu karmaşık bağlantı kumaşı IBM Q sistemleri için maksimum esnekliğe izin verir.  50 kbit, 20 kbit bit mimarisinin doğal uzantısıdır.  C) İlk IBM Q sistemleri için kuantum işlemci paketinin fotoğrafı.  İşlemci, süper iletken kbit tasarımı, bağlantı ve paketlemede iyileştirmelere sahiptir.
IBM 20 ve 50 Kubit Dizileri
 Soldaki; 20 kbit sistemin şebeke şemasını, Ortadaki; 50 kbit sistem kbit bağlantısını göstermektedir. Bu karmaşık bağlantı kumaşı IBM Q sistemleri için maksimum esnekliğe izin verir. 50 kbit, 20 kbit bit mimarisinin doğal uzantısıdır. Sağdaki; İlk IBM Q sistemleri için kuantum işlemci paketinin fotoğrafı. İşlemci, süper iletken kbit tasarımı, bağlantı ve paketlemede iyileştirmelere sahiptir.



Hala erken olmasına rağmen, kuantum bilgisayarın gerçek potansiyelini yerine getirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Geçen yıl, kuantum hesaplamanın önümüzdeki yıllarda kimya, optimizasyon ve makine öğrenimi alanlarında yeni kapılar açacağı yönündeki iyimserliğimizi tetikledi. "Gerçekten bilgisayarı yeniden başlatma sürecindeyiz, kuantum bilişim teknolojisi tarihindeki bu dönemin tadını çıkarmalıyız."

Dario Gil @dariogila



Alıntı Kaynak:

https://www.ibm.com/blogs/research/2017/11/the-future-is-quantum/?





Seçkin Deniz, 12.11.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları



Not: Çeviri için Google Translate kullanılmıştır.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı