23 Ağustos 2017 Çarşamba

SA4768/KY13-AO136: Memur Maaş Zammı, Sendikalar ve İktidarlar

"Bu ülkede hiçbir alanda bağımsız örgütlenme yoktur, örgütler, siyasetçe dizayn edilmiş, "örgütleştirilmiş" örgütlerdir."


Sosyal Mecralarda, kimi hesaplar Memur- Sen ile hükümet arasında varılan anlaşmayı eleştiriyor ve içinde bulunulan hayat şartlarına rağmen verilen zamların yetersiz olduğunu ileri sürerek hem iktidara, hem de Memur-Sen'e yükleniyor. Daha da ötesi Memur- Sen'in memurların haklarını iktidara gaspettirdiğini söyleyenler de var.

Kuşkusuz, iktidarlar zam oranlarında ellerindeki imkanları dikkate aldıklarını söyler ve zamları olabildiğince kısıtlı tutmaya çalışırlar. Son çeyrek yılda bunun tek istisnası Refah-Yol iktidarı olmuştur. Bu kısa iktidar döneminde denk bütçe ortaya çıktığı gibi toplumun her kesimi istisnasız beklentilerin çok üzerinde memnun edildi. Ne yazık ki aynı halk bu iktidara destek vermek bir yana onu düşürenlere gerekli tepkiyi göstermedi, hatta uzantılarına destek verdi. 

Öyle ki, bu dönem sonrası Ak parti iş başına gelinceye kadar ülkeyi idare edenler işçi-memur maaşlarını, çiftçi alacaklarını ödeyemeyecek duruma gelmişlerdi. İç-dış borç da ekonomiyi tehdit ediyordu. Hatta işler moratoryum ilan etme durumuna kadar varmıştı..

Ak Parti iktidarı, içinde bulunulan onca zor şarta rağmen ülkeyi bu krizden kurtardı. Ancak bu süreçte uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle tüketim de hızla arttı ve ihtiyaçlar sonucu oluşan aile yükü arttı. 

Şimdi bu yük altında ezilmemek için işçi-memur, çalışanlar, emekliler, toplumun diğer kesimleri şartlarının iyileştirilmesini istiyor, iktidarla bu konularda pazarlık yetkisi olan sendikalardan bu yönde direnç bekliyor. Onların birer dayanışma örgütü, meslek örgütü olduklarını sanıyor.

Oysa bu ülkenin en önemli handikapı örgüt yapılarının doğal süreçle ortaya çıkmayıp, siyasetin yan kuruluşları olmasıdır. 

Ötesi; Bunların bazıları uluslararası örgütlerin, istihbarat kurumlarının etkisine, yönlendirmesine açıktır.

Özetle: bu ülkede hiçbir alanda bağımsız örgütlenme yoktur, örgütler, siyasetçe dizayn edilmiş, "örgütleştirilmiş" örgütlerdir.

Bu tablo değişmedikçe oturup başımıza iyi iktidarların gelmesine duacı olmaktan başka çare yok.



Adnan ONAY, 23.08.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı