24 Şubat 2016 Çarşamba

SA2530/TG178: ABD-İRAN-İSRAİL: İran Devrimi, İsrail-İran Silah Satışı / Olaylar Kronolojisi (2)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çeviri, Sonsuz Ark'ın, İslam'a ve Müslümanlar'a mal edilen 1979 İran Devrimi'ne yönelik Sistematik Eleştirileri'nin yaygınlaştırılmasını amaçlayan bir stratejinin parçası olarak yayınlanmaktadır. Çevirmenimiz Tamer Güner ve ben, İran Devrimi'nin 'Masonik Bir NATO Projesi' olduğunu düşünmekteyiz. Bununla ilgili kanıtlarımız, Türkiye'de ve İslam Dünyası'nın kontrol altında tutulmuş tüm ülkelerinde yayınlanmamış olan ve aslında masonik egemenlik altındaki medya-basın-yayın dünyasında yayınlanması ve çevrilmesi mümkün olmayan bu tür batı kaynaklı metinler olacaktır; siz değerli okuyucularımız kendi birikimleriniz ve analizlerinizle sonuçları daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebileceksiniz. Bu metinlerin 37 yıldır kamuoyunun gündeminden uzakta tutuluyor olması, -aşağıdaki analizde belirtilen hedeflere uygun olduğu için- dikkatle ve titizlikle uygulanan yayın yasağının günümüzde de sürmesi ve 'Günümüz Ortadoğusu'nda İran'ın herhangi bir İslamî kaygı taşımadan Yemen, Irak ve Suriye'de yüzbinlerce müslümanın katliamına girişmesi, İran'ın halen 'Masonik Bir NATO Projesi' olarak çalışan mekanik bir sistem olduğuna dair inancımızı güçlendirmektedir. Humeyni'ye İran Devrimini yaptıran Henry KissingerBernard Lewis ve Zbigniew Brzezinski birer yahudidir. Bu çeviri serisinin, -uzantılarının 40 yıldan fazla bir süredir Türkiye'de ve diğer müslüman ülkelerde de aktif olan Müslüman kimlikli ünlü isimler dahil- İran'daki insanlık dışı sistemin sorgulanmasına katkı sağlayacağını umut ediyoruz.
Seçkin Deniz, 18.02.2016


EIR(*) Cilt 13, Sayı 49, 12 Aralık 1986
U.S. Trafficking with Khomeini's Iran

8 Ocak 1983: 

Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde yer alan teröristleri fonlayan ve Ya'acov Nimrodi'nin ortağı olan Sadık Tabatabai, yanındaki 1.2 kg esrarla Batı Almanya’da yakalandı ancak dışişleri bakanı Hans-Dietrich Genscher’in yardımıyla salıverildi. 

Cyrus Haşimi’nin ortağı George Perry New York’ta ortadan kayboldu. Daha sonra öldürülmüş olarak bulunacak olan Perry, İran ve Brezilya şirketi Stiil arasında gerçekleştirilecek 1 milyar $ değerindeki silah satış anlaşmasını ayarlamak üzere Zürih’te Tabatabai ile buluşmuştu. George Perry’nin Stiil’de çalışan arkadaşlarından biri olan Milan Jedlicka, kokain kaçakçılığından dolayı 1982 senesinde New York’ta mahkûm olmuştu.  

7 Mart 1983: 


Haşimi’nin (Savama ajanı ve silah kaçakçısı olduğunu ifşa eden) EIR’e karşı açmış olduğu davada, FBI'dan Oliver "Buck" Revell, Cyrus Haşimi’nin illegal aktivitelerinin “ulusal güvenlik” etiketi altında sınıflandırıldığını ve “devlet sırları” kapsamında korunduğunu ifade etti.  

Temmuz 1983: 

CIA, Cyrus Haşimi tarafından 100 milyon $’lık dava açılan EIR’e bilgi edinme özgürlüğü kapsamında ilgili belgeleri teslim etti. Belgelerdeki bilgilere göre Haşimi’nin bankası First Gulf Bank and Trust, Humeyni yönetiminin ABD’de gerçekleştirdiği gizli operasyonlar için kullandığı parayı aklamaktaydı. Bu paralar, muhtemelen İran’ın sürgün edilmiş lideri Ali Ekber Tabatabai’nin Maryland’deki suikastına karışmış olan Bahram Nahidian aracılığıyla aktarılmaktaydı.   

25 Temmuz 1983: 

Times dergisi, Balain Haşimi ve kardeşi Cyrus’un Brezilyalı ortakları Carlos de Mello ile beraber İran’ın illegal silah ticaretinde önemli bir rol oynadıklarını ve ayrıca federal soruşturma kapsamında olduklarını yazdı.  

Kasım 1983: 

Başkan Reagan ve İsrail Başbakanı Menachem Begin görüşmesinin ardından, ABD Politik İlişkiler devlet müsteşarı Lawrence Eagleburger ve İsrail’den David Kimche, ABD-İsrail Birleşik Politik Askeri Grubu’nun koordinasyonuyla görevlendirildiler. Sovyetlerin Ortadoğu’ya artan müdahalesini bahane eden Grup, askıya alınan ve İran’dan Orta Amerika’ya dünyanın çeşitli bölgelerindeki silah satışlarında İsrail’i ABD’nin vekili haline getiren Mutabakat Memorandumu ile ilgili çalışmaları yeniden gündeme getirdi.  

16 Mart 1984: 

Beyrut CIA şefi William Buckley, İslami Cihad örgütü tarafından kaçırıldı.

Nisan 1984: 

Başkan Reagan’ın ricası üzerine, CIA ve Dışişleri İsrail’den Kontralar’a(1) gizli destek sağlamasını istedi. 

14 Mayıs 1984: 

Cyrus, Reza ve Jamshid Haşimi, İran’ın Londra’da bulunan eski tedarik subayı Komutan Firuz Davari ile birlikte ABD’nin askeri malzemelerini İran’a sattıkları gerekçesiyle suçlandı. Bu satışlarda suç ortağı olarak anılan J. Stanley Pottinger eski Başsavcı yardımcısıydı.    

Aralık 1984: 

FBI, Pottinger’in suçlanmadığını ve hakkında soruşturma açılmadığını çünkü FBI’ın, Pottinger ve Haşimi arasında İran’a silah satışı ile alakalı konuşma bantlarını “kaybettiğini” açıklayacaktı.   

28 Aralık 1984: 

İsrailli kaynaklar, Jacob Zifroni tarafından yönetilen bir konsorsiyum tarafından binlerce Amerikan malı güdümlü anti-tank TOW silahının İran’a satıldığını bildirdi. Bu silah anlaşması Pentagon’un İhracat Lisans Departmanı tarafından onaylanmıştı.    

Temmuz-Ağustos 1985: 

David Kimche, Robert McFarlane ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden (UGK) Yarbay Oliver North arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından, ABD-İran arasındaki gizli anlaşmalar UGK tarafından başlatıldı. Kimche, Ya’acov Nimrodi ve İsrail Hava Endüstrisi kurucusu Al Schwimmer ile birlikte, özel üretim silahların İran’a satılması noktasında görevlendirilmişti. 

McFarlane tarafından gayri resmi bir görev gücü oluşturuldu. Bu görev gücünde bulunan kişiler: Emekli General Richard V. Secord; CIA gizli operasyonlar eski direktörü olan ve Edwin Wilson ile bağlantılı Thomas Clines; Kontrterör operasyonlarından sorumlu Savunma Müsteşarı Noel Koch ve eski İran CIA şefi George Cave idi. 

15 Temmuz 1985: 

California ve İngiltere arasında bağlantılı 20 kişiden oluşan bir şebeke tarafından F-14 yedek parçalarının ABD’den İran’a satışının gerçekleştirildiği ortaya çıktı. 

Ağustos-Eylül 1985: 

UGK tarafından ilk kez onaylanan İsrail malı güdümlü anti-tank TOW silahı İran’a gönderildi. CIA, ABD ve Avrupa stoklarında bulunan TOW’ları talep etti. Başkan Reagan olayın ardından silah satışını onayladı.
  
1 Ağustos 1985: 

İsrail bağlantılı silah kaçakçısı Paul Sjeklocha (namı diğer Paul Cutter) ve beş suç ortağı, binlerce TOW ve füzeyi İran’a satmaya çalışırken FBI tarafından yapılan baskında tutuklandı. Ordu Malzeme Komutanlığı personel yardımcısı Yarbay Wayne G. Gillespie, ABD tarafından silah satışı onaylanmış olduğu için mahkemede aklanacaktı.  

Kasım 1985: 

TOW ve HAWK (SAM) füzelerinden oluşan ikinci parti silah kargosu İsrail tarafından İran’a gemiyle yollandı. Kargo için bir uçak ayarlanması istenildiğinde, CIA Direktör yardımcısı John McMohan daha fazla CIA desteği için Başkanlık tarafından onay verilmesi gerektiğini söyleyecekti.  

4 Aralık 1985: 

Başkan Reagan, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert McFarlane’nin istifasını bildirdi. 

6 Aralık 1985:

Başkan Reagan kabinesinde İran’daki operasyonlar hakkında kapsamlı tartışmalar başladı. McFarlane ve UGK müsteşarı Michael Ledeen Londra’ya uçarak İranlı tedarik subayı Manucher Ghorbanifar ile silah satış görüşmelerinde bulundu. Buluşma, David Kimche ve Gen. Richard Secord tarafından ayarlanmıştı.

17 Ocak 1986: 

Başkan Reagan, İran’a gemiyle silah gönderilmesini onaylayan gizli bir anlaşmaya imza attı. Reagan, CIA direktörü William Casey’e bu operasyon hakkında Kongre’nin bilgilendirilmemesi emrini verdi. 

Şubat 1986: 

İran, kullanılmaz durumda olduğu gerekçesiyle HAWK füze parçalarını geri gönderdi. İlk parti Amerikan silahları İsrail’den İran’a gemiyle gönderilmişti. Her biri 45’er ton TOW füzesi ve bilinmeyen bazı malzemeler taşıyan Southern Air’e ait iki adet nakliye uçağı, Teksas’taki Kelly Hava Üssü ve Tel Aviv arasında çalışıyordu.  

14 Nisan 1986: 

İran Haber ajansı IRNA, Humeyni yönetimi eski dışişleri bakanı İbrahim Yazdi’nin ABD’yi ziyaret edeceğini yazdı. Yazdi, Carter yönetiminde daha önce İran politikalarından sorumlu olan yetkililerle New York’ta buluştu. Daha sonra da üst düzey devlet ve UGK yetkilileri ile görüşen Yazdi bu sırada Savama ajanı Bahram Nahidian’ın Washington’un dışında yer alan evinde kalıyordu.  

22 Nisan 1986: 

Amerikalı savcı Rudolph Giuliani, Gen. Ariel Shoron’un eski yardımcısı Gen. Avraham Baram ve 16 kişiyi 2 milyar $ değerindeki savaş uçağı, tank ve füze satışına karışmaları nedeniyle suçladı. Silah satış anlaşması Cyrus Haşimi ve Londra’da bulunan savcı Sam Evans tarafından ayarlanmıştı. 

General Baram ve diğer zanlılar, silah satışının İsrail hükümeti tarafından onaylandığını söyledi. Zanlılar arasında yer alan emekli Albay John Delaroque, muhtemelen başkan yardımcısı George Bush’un da yardımıyla Reagan yönetiminden onay almıştı. 

28 Mayıs 1986: 

Robert McFarlane silahla dolu bir 707 jetle gizlice Tahran’a gitti. Muhtemelen ilave silahların yer aldığı bir konvoy kendisine refakat ediyordu. McFarlane’e, UGK çalışanı Yarbay Oliver North ve akıcı şekilde Farsça konuşabilen CIA Tahran eski şefi George Cave eşlik etmişti.  

21 Temmuz 1986: 

Cyrus Haşimi Londra’da gizemli bir şekilde öldü. ABD’li savcı Rudolph Giuliani tarafından aleyhindeki tüm davalar düşürüldü. 

Ağustos 1986: 

ABD malı silahlar, üçüncü kez İsrail’den İran’a gemiyle gönderildi. 

26 Ekim 1986:

ABD malı silahların İran’a dördüncü kez gönderimi gerçekleşti. Daha önceki silah satışlarından elde edilen ve İsviçre Yatırım Bankası’nda (Credit Feduciaire Services-CFS) duran 10-30 milyon $ değerindeki para, Kontra’lara aktarılmak üzere CFS’nin Cayman Adaları’ndaki alt kuruluşuna gönderildi. Ancak bu paranın Kontra’lara verilip verilmediği şaibelidir.

2 Kasım 1986: 

(Daha önce salıverilen iki rehineden sonra) David P. Jacobsen isimli bir rehine daha salıverildi. Temmuz ayında bırakılan Reverend Jenco’dan sonra üç Amerikalı daha kaçırılmıştı. 

3 Kasım 1986: 

Lübnan’da yayınlanan Suriye yanlısı Al Shiraa dergisi, Robert McFarlane’nin gizlice İran’a gittiğini yazdı. Dergi ayrıca dört adet Galaxy C-130 uçağının Filipinler’de bulunan Clark Hava Üssü’nden silah dolu olarak İran’a uçtuğunu yazmıştı. 

Scott Thompson / 12 Aralık 1986

<<Önceki




Tamer Güner, 24.02.2016, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 



Çevirenin Notu: 

(1) Kontralar: Kontralar (İspanyolca: contras veya contrarevolucionarios, karşı devrimciler), Nikaragua'da Sandinista hükümetine karşı savaşan ABD destekli silahlı gruplardır.

Haziran 1979'da gerçekleşen Nikaragua Devrimi'nin sonucu Anastasio Somoza Debayle'nin devrilmesiyle 43 yıllık Somoza rejimi son bulmuş ve yerine solcu Sandinista hükümeti kurulmuştu. Daha sonra Sandinista hükümetine karşı ortak adları kontralar olan birçok silahlı isyan hareketi ortaya çıktı. Kontraların bir kısmı Somoza rejiminin ordusunda ve Ulusal Muhafızları'nda görev almış kişilerden, bir kısmı da eski Sandinistalardan oluşmaktaydı. 

Başlangıçta, kontralar, ABD hükümetinden açıktan mali ve askeri destek aldılar. Kontralar, Nikaragua hükümetine karşı savaş sırasında çok sayıda insan hakları ihlalleri ve 1300'den fazla terör saldırısı gerçekleştirmiştir. Daha sonra ABD Kongresi'nin desteği yasaklamasının ardından Reagan yönetimi bu işi gizlice gerçekleştirdi. Bu tür gizli faaliyetler İran-Kontra skandalı ile sonuçlandı. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Kontralar

Makalenin orijinali: 
http://www.larouchepub.com/eiw/public/1986/eirv13n49-19861212/eirv13n49-19861212_030-a_chronology_of_events_us_traffi.pdf


(*)EIR: [Executive Intelligence Review] 1974 senesinde Amerikan politika aktivisti Lyndon LaRouche tarafından kurulmuş olan haftalık haber dergisi. 

İnternet adresi: http://www.larouchepub.com


Seçkin Deniz Twitter Akışı