18 Şubat 2016 Perşembe

SA2504/TG177: ABD-İRAN-İSRAİL: İran Devrimi, İsrail-İran Silah Satışı / Olaylar Kronolojisi (1)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki çeviri, Sonsuz Ark'ın, İslam'a ve Müslümanlar'a mal edilen 1979 İran Devrimi'ne yönelik Sistematik Eleştirileri'nin yaygınlaştırılmasını amaçlayan bir stratejinin parçası olarak yayınlanmaktadır. Çevirmenimiz Tamer Güner ve ben, İran Devrimi'nin 'Masonik Bir NATO Projesi' olduğunu düşünmekteyiz. Bununla ilgili kanıtlarımız, Türkiye'de ve İslam Dünyası'nın kontrol altında tutulmuş tüm ülkelerinde yayınlanmamış olan ve aslında masonik egemenlik altındaki medya-basın-yayın dünyasında yayınlanması ve çevrilmesi mümkün olmayan bu tür batı kaynaklı metinler olacaktır; siz değerli okuyucularımız kendi birikimleriniz ve analizlerinizle sonuçları daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebileceksiniz. Bu metinlerin 37 yıldır kamuoyunun gündeminden uzakta tutuluyor olması, -aşağıdaki analizde belirtilen hedeflere uygun olduğu için- dikkatle ve titizlikle uygulanan yayın yasağının günümüzde de sürmesi ve 'Günümüz Ortadoğusu'nda İran'ın herhangi bir İslamî kaygı taşımadan Yemen, Irak ve Suriye'de yüzbinlerce müslümanın katliamına girişmesi, İran'ın halen 'Masonik Bir NATO Projesi' olarak çalışan mekanik bir sistem olduğuna dair inancımızı güçlendirmektedir. Humeyni'ye İran Devrimini yaptıran Henry Kissinger, Bernard Lewis ve Zbigniew Brzezinski birer yahudidir. Bu çeviri serisinin, -uzantılarının 40 yıldan fazla bir süredir Türkiye'de ve diğer müslüman ülkelerde de aktif olan Müslüman kimlikli ünlü isimler dahil- İran'daki insanlık dışı sistemin sorgulanmasına katkı sağlayacağını umut ediyoruz.
Seçkin Deniz, 18.02.2016


EIR(*) Cilt 13, Sayı 49, 12 Aralık 1986
U.S. Trafficking with Khomeini's Iran

1975-76: Ulusal Güvenlik Danışmanı Gen. Brent Scowcroft’un emri altında bulunan Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) Politika Koordinasyon Ofisi, İran’ın başında bulunan Şah Rıza Pehlevi’nin artık ABD tarafından desteklenmeye devam edilemeyeceğini belirten Ulusal İstihbarat Tahmin revizyonuna yönelik çalışmalarını tamamladı. Scowcroft’un selefi Henry Kissinger, gizlice desteklediği bir Kürt isyanı aracılığıyla Şah rejimini istikrarsızlaştırma çalışmalarına başlamıştı.


Kissinger’ın stratejisi, Princeton Üniversitesi profesörlerinden Bernard Lewis’ın yeni bağımsızlık kazanmış Arap uluslarının etnik ve kabilelere dayalı oluşumlar şeklinde parçalara ayrılması planına dayanmaktaydı. 


Bernard Lewis Planı’na göre pan-İslami (ümmetçi) fundemantalizm, bu parçalanmış hizipleri bir arada tutacaktı. Dışişleri bakanı Kissinger, Lübnan’ı parçalayarak Büyük Suriye ve Büyük İsrail arasında paylaştırmaya yönelik bir alt plan başlattı.    


1978: 


Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, George Ball başkanlığında çok gizli bir İran Görev Gücü oluşturarak, Ayetullah Humeyni önderliğindeki fundamentalistlere doğrudan destek sağlanmasını öngören Bernard Lewis Planı'nı devreye soktu. 


Brzezinski aleni bir şekilde, ABD’nin İslami köktendinciliğe destek sağlaması için Kuzey ve Batı Afrika’dan Ortadoğu, Türkiye, İran ve Pakistan’a doğru uzanan bir “kriz yayının” gerekliliğini ifade ediyordu. Brzezinski’ye göre Sovyetler Birliği bünyesinde yer alan Müslüman bölgeleri parçalamak için “İslami köktendincilik kartı” öne sürülebilirdi.     


Başkan Jimmy Carter, oldukça ses getiren ve gözlemcilerin “ölüm öpücüğü” olarak tanımladıkları konuşmasında görünüşte İran Şahı’na destek vermişti.  


13 Aralık 1978: 


ABD Ulusal Güvenlik Konseyi İran Görev Gücü’nde Dışişleri Bakanlığı temsilcisi olan Henry Precht, Washington’da bulunan Dominique Restoranı’nda daha sonra Ayetullah Humeyni’nin ilk dışişleri bakanlığı görevine getireceği kişi olan ve CIA ile bağlantılı İbrahim Yazdi ile buluştu. 


İran Görev Gücü danışmanı Prof. Marvin Zonis tarafından Yazdi’ye Şah’ın devrilmesine yönelik planlar hakkında bilgi verilirken, Carter’ın “fundamentalist dinci bir devrime” henüz açıktan destek veremeyeceği ifade edildi.     


Ocak 1979:


ABD Dışişleri Bakanı Cyrus Vance ve yardımcısı Warren Christopher tarafından eski Başsavcı Ramsey Clark Tahran’a gönderildi. Clark, Şah karşıtı ayaklanma olaylarında “Amerika’ya Ölüm!” pankartları taşıyan Marksist Halkın Mücahitleri militanlarını yönlendiriyordu. Daha sonra Fransa’ya uçarak Humeyni’nin yanına gitti ve ona ABD’nin “İran halkının kendi kaderini belirlemesine izin vereceğini” iletti.     


3 Ocak-4 Şubat 1979: 


Brzezinski ve Avrupa-NATO Yüksek Müttefik Komutanı Alexander Haig tarafından Haig’in yardımcısı Hava Kuvvetleri Generali Robert Huyser İran’a gönderildi. General Huyser, İran Kraliyet Silahlı Kuvvetleri’ne Şah’ın devrimi bastırmak için kendilerini kullanmasına izin vermemeleri tavsiyesinde bulunurken, Şah’a da bir “tatile” çıkmasını önerdi. 


16 Ocak 1979: 


Şah Rıza Pehlevi hiç dönmeyeceği bir “tatile” çıkarak İran’ı terk etti. Kendisine Silahlı Kuvvetleri kullanıp kullanmayacağı sorulduğunda Washington’dan müsaade beklediğini söyleyecekti. 


1 Şubat 1979: 


Uçakla Tahran’a inen Humeyni, birkaç saat sonra Başbakan Şahpur Bahtiyar hükümetinin meşru olmadığını beyan etti. Humeyni, Mehdi Bazergan ile birlikte Bazergan’ın başbakan olduğu geçici bir hükümet kurdu.  


9 Şubat 1979: 


Humeyni yanlısı askeri personel tarafından ordu cephanelikleri ele geçirilmeye başlandığında Genel Kurmay Başkanı Gen. Gharabaghi Silahlı Kuvvetlerin olaylara karşı “tarafsız kalacağını” beyan etti. Bu ihanete karşı çıkan üst düzey subaylar infaz edildi.  


Eylül 1979: 


ABD Büyükelçiliğinin ele geçirilmesi ile alakalı Tahran’dan gelen gizli raporlara göre; ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri tarafından iki ülke arasında rehine krizine yol açacak bir plan tasarlanmıştı. 


1 Kasım 1979: 


Brzezinski, Cezayir’de Başbakan Mehdi Bazergan ve Dışişleri Bakanı İbrahim Yazdi ile buluştu. 


4 Kasım 1979: 


Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliği ele geçirilerek 53 Amerikalı rehin alındı. Amerikalılar 444 gün rehin olarak kalacaktı. 


5 Kasım 1979: 


Başkan Carter, İran’ın Amerika’daki ve bankalarında bulunan malvarlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Daha az bir miktar açıklanmış olsa da İranlılara ve Şah’a ait 24 milyar $ değerindeki malvarlığı dondurulmuştu.  


Aralık 1979: 


ABD Gümrüğü tarafından, 300 iyi yetişmiş İslamcı fundamentalistin Büyükelçilik vizesini kullanarak ABD’ye giriş yaptığı rapor edildi. Organizasyon, Washington’da yer alan Savama (İran istihbaratı) şefi Bahram Nahidian tarafından yönetiliyor, New York’taki Savama ajanı Cyrus Haşimi’ye (Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kuzeni) bağlı bankalar tarafından fonlanıyor ve Yazdi’ye bağlı Müslüman Öğrenciler Birliği-Farsça Konuşanlar Grubu ile birlikte koordine ediliyordu.   


12 Aralık 1979: 


Başkan Carter 183 İran diplomatının sınır dışı edilmesini emretti. 


19 Aralık 1979: 


Washington’da yer alan İran Menfaatleri Bölümü askeri ataşesi Siavash Setoudeh’nin, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin onayıyla ABD-İran arasındaki bir silah ağını yönettiği EIR tarafından tespit edildi. Setoudeh’ye bağlı 16 kişiden oluşan ekip, ABD Deniz İstihbaratı Washington Ofisi’nde çalışmaktaydı.   


Haziran 1980: 


Irak’ın İran’ı işgal etmesi üzerine Amerikan ve İsrail silah kaçakçıları alarma geçti. 


1980 Yazı: 


ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi’nde görevli Robert McFarlane, Reagan’ın kampanya görevlisi Richard Allen’ı İranlı bir yetkili ile tanıştırdı. İranlı yetkili, ABD’li rehineleri Başkan Carter yerine Reagan’a teslim etmeyi önerdi. 


Temmuz 1980: 


Humeyni yönetiminde (istihbarat teşkilatı) Savama’nın liderlerinden birisi olan Hüseyin Fardust (Hossein Fardoust), rehinelere karşılık alınacak silahlarla ilgili anlaşmaları ve Humeyni karşıtı sürgünlere düzenlenecek suikastları görüşmek üzere Carter’ın koruması altında ABD’ye geldi.


22 Temmuz 1980:  


Humeyni karşıtı İran Özgürlük Vakfı başkanı Ali Ekber Tabatabai, ABD’nin Maryland-Bethesda kasabasındaki evinde suikasta uğradı. Suikastçı David Belfield nam-ı diğer Davud Selahaddin, Washington Savama şefi Bahram Nahidian’ın korumasıydı. Nahidian’ın patronu Cyrus Haşimi’nin olayla ilgisi tespit edilse de, o ve Nahidian Başsavcı Civiletti ve Brzezinski tarafından cinayetin üzeri “ulusal güvenlik” örtüsü ile kapatılarak korundu. 


Ağustos-Eylül 1980:  


Brzezinski tarafından en az üç gizli NATO üssünden kalkacak C-130’lar aracılığıyla çeşitli silah ve yedek parçaların İran’a nakledilmesi emri verildi. 


12 Ağustos 1980: 


EIR, içinde Tabatabai’ye yönelik suikastının da yer aldığı ABD’nin terörist operasyonlarındaki Cyrus Haşimi’nin rolünü ifşa etti. 


26 Ağustos 1980: 


Eski İnsan Hakları’ndan sorumlu Başsavcı yardımcısı olan J. Stanley Pottinger, Haşimi’ye, Savama ajanı ve silah kaçakçısı olduğunu ifşa eden EIR’ı dava etmesini salık verdi.   


Eylül 1980: 


Ayetullah Humeyni’nin damadı Sadık Tabatabai bir silah tedarik ağı oluşturdu. Bu ağın içinde önceden Şah ile silah anlaşmaları yapmış olan eski Mossad Tahran şefi İsrailli silah kaçakçısı Ya’acov Nimrodi de bulunuyordu.

   
27 Eylül 1980: 

Dışişleri bakanı İshak Şamir tarafından desteklenen İsrail Savunma Bakanı yardımcısı Mordechai Zippori, İsrail’in İran’a askeri yardım sağlayacağını açıkladı. 


7 Ekim 1980: 


İsrail askeri istihbarat şefi Yehoshua Sagui, İran’a Irak’ın nükleer tesislerini nasıl bombalayacağı noktasında bilgi verdi. Eğer İran bunda başarısız olursa İsrail’in bombalama işini gerçekleştireceğine dair güvence veriliyordu.   


Aralık 1980: 


Washington’da bulunan İsrail askeri ataşesi Gen. Menachem Meron adına İsrail lobisinden Morris Amitay, Reagan’ın ekip başkanı Richard Allen’dan İsrail silahlarının İran’a satışını onaylamasını istedi. Daha sonra Amitay, Allen’ın onay işaretini verdiğini söyleyecekti.   



20 Ocak 1981: 


Başkan Carter 53 rehinenin salıverilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı. ABD, Humeyni’ye 3.5 milyar $ ödeyecekti. Gerçekleştirilen protokolle ilgili maddelerin çoğu gizli olarak kalmıştır. İran’ın iddiasına göre 20.5 milyar $ değerindeki malvarlığı Wall Street bankalarında ortadan kaybolmuştur. 


20 Şubat 1981: 


ABD Dışişleri Bakanı Alexander Haig’e, İsrail Dışişleri Bakanı İshak Şamir ile görüşmesi öncesinde İsrail’in İran’a silah satışı hakkında bilgi verildi. Haig toplantının yapılmasına karşı çıkmamıştı.  


Temmuz 1981: 


Ya'acov Nimrodi’ye ait International Desalination Equipment, Ltd. şirketi ile İran Savunma Bakanlığı arasında 135 milyar $ değerindeki Amerikan füze ve top mermilerinin (İran’a) satış anlaşması gerçekleştirildi. 


Kasım 1981:


İsrail Savunma Bakanı Ariel Sharon Washington’a gelerek ABD Dışişleri Bakanı Alexander Haig ile İranlı “ılımlılara” silah satışı noktasında anlaştı. Haig müsteşarı Robert McFarlane’den program üzerinde İsrail Dışişleri Bakanlığı genel direktörü David Kimche ile beraber çalışmasını istedi. 


Ayrıca İsrail ile stratejik bir Mutabakat Memorandumu imzalanarak, İsrail’e bu tür silah satışları için ABD’nin vekâleti verildi.   


15 Şubat 1982: 


İsrail dışişleri bakanlığı genel direktörü David Kimche ve Ya’acov Nimrodi, BBC’nin Programa programına katılarak İsrail’in İran’a silah satışını savundu ve bunun İran ordusunun güçlü tutulmasını sağlamak için yapıldığını ifade etti.  


Mayıs 1982: 


Dışişleri Bakanı Alexander Haig İran ve Irak’a silah satışlarının durdurulduğunu kamuoyuna açıkladı, ancak İsrail-İran silah satışlarına herhangi bir müdahale olmadı.


6 Haziran 1982: 


İsrail Lübnan’ı işgal etti. Ayın sonu gelmeden Haig, General Sharon ile birlikte, İsrail’in Lübnan’a yönelik planları konusunda Başkan’ı oyuna getirmek için gizli bir kanal oluşturduğu ve Reagan kabinesinde kendilerine muhalif yetkililere Mossad aracılığıyla operasyon düzenlemeleri gerekçesiyle kovuldu. 


Eylül 1982: 


Moskova’da eğitim görmüş Amerikalı bir profesör olan Paul Sjeklocha (namı diğer Paul Cutter), İsrail’in kendisinden Lübnan’da ele geçirilmiş silahların İran’a satışını gerçekleştirmesini istemesi üzerine İsrail’den ABD’ye geri döndü.


İran’a silah satışı sırasında FBI tarafından yakalanan Sjeklocha Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü (JINSA) Yönetim Kurulu üyesiydi. JINSA, Savunma Bakanı yardımcı asistanı olan Stephen Bryen ve Haig’ın yardımcısı Michael Ledeen tarafından kurulmuştur. Bryne’a bağlı Teknoloji Transferi Ofisi, İsrail’e ve sonrasında İran’a hangi silah ve teknolojilerin satılabileceğini belirliyordu.  


Ekim 1982: 


İsrail’in ABD Büyükelçisi Moshe Arens, Boston Globe’a yaptığı açıklamada yönetimdeki yüksek seviyeli görevliler tarafından İsrail’in İran’a silah satışı yapmasının onaylandığını açıkladı. 


Aralık 1982: 


Gen. Ariel Sharon, Honduras’ı ziyaret ederek Sandinista karşıtı güçlere İsrail’in askeri destek sağlanmasına yönelik anlaşmaları imzaladı.


Scott Thompson / 12 Aralık 1986





Tamer Güner, 18.02.2016, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri, 




Makalenin orijinali: 

http://www.larouchepub.com/eiw/public/1986/eirv13n49-19861212/eirv13n49-19861212_030-a_chronology_of_events_us_traffi.pdf


(*)EIR: [Executive Intelligence Review] 1974 senesinde Amerikan politika aktivisti Lyndon LaRouche tarafından kurulmuş olan haftalık haber dergisi. 

İnternet adresi: http://www.larouchepub.com

Seçkin Deniz Twitter Akışı