8 Şubat 2016 Pazartesi

SA2464/KY13-AO52: Kandil'in Asıl Amacı

"Suriye'de IŞİD'le mücadele numarasıyla AB(D)'nin desteğini almaya çalışan Kandil, bölgede Kantonlar kurarak buradan Türkiye'deki hedef şehirlerle bütünleşme hesabını gütmektedir."


Güneydoğu'da yaşananlar üzerinden PKK terör örgütünü tartışanlar, öldürülen teröristlerle örgütün büyük darbe yediğini ve böylece sonunun gelmekte olduğunu öne sürüyorlar.

Daha önce de yazdığım gibi PKK adına burada çarpışanlar tümüyle örgütün kır kadrosundan oluşturulmuş bir ekip değil. Burada çatışmalara girenler örgütün daha önce şehirlerde örgütlediği ve çeşitli eğitimlerden geçirip buralarda hedefleri için kullandığı ağırlıklı olarak gençlerden oluşmakta. Bunlar bir nevi PKK'nın şehirlerdeki gençlik mafyasıdır. Belediyeler ve örgütün asıl kadrosundan gelen taktiksel desteklerle şehirlerde uzun süredir tahkimat yapan bu ekiplere kimi lejyonerlerle de destekler sağlanmakta.

Bunların amacı şehirleri harabeye ve kan gölüne çevirip, dış dünyanın ilgisini bu bölgeye çekmek ve iktidarı bu konuda sıkıştırmalarını sağlamaktı. Bu strateji Türkiye içi bir strateji olup, PKK asıl stratejisini Kandil üzerinden hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Kandil, Türkiye'deki şehir kadrosunu içerisini dışarının ilgisini sağlamaya ve başarılırsa şehirlerde hakimiyet kurmaya çevirtirken asıl oyununu Suriye üzerinden devreye sokmayı planlamakta.

Suriye'de IŞİD'le mücadele numarasıyla AB(D)'nin desteğini almaya çalışan Kandil, bölgede Kantonlar kurarak buradan Türkiye'deki hedef şehirlerle bütünleşme hesabını gütmektedir. Türkiye'nin buna engel olacağını bildiği için de PKK'nın dağ kadrosunu bu bölgede yaşanacak çatışmalara hazır vaziyette tutmaktadır.

Eğer Türkiye, PKK'nın şehir planını bozar ve buradaki kadrosunu yok ederse bu kez Suriye içerisinde PYD'nin yani PKK'nın dağ kadrosunun da içinde yer alacağı bir orduyla savaşmak zorunda kalacaktır.

İşte asıl başarı bu çatışmalarda Batı'yı PKK'ya destek vermekten alıkoyar ve örgütü burada büyük bir zaafa uğratırsa PKK hızla çöküşe yol alır.

Kısaca Türkiye içeride PKK'ya karşı verdiği bu mücadeleden istediği başarıyı elde etse de asıl başarısı Suriye'den elde edeceği başarı olacaktır.

O nedenle önümüzde oldukça sorunlu bir süreç var. Bu süreçte hem Kürtler için atılması gereken adımları atmak hem de teröre öldürücü darbe vurmak gibi iki farklı alanda da başarılı olmak zorunluluğu var.

Umarım Türkiye bu badireleri de atlatarak geleceğe daha güvenle bakabilmenin imkanlarını elde eder.

Buna mecburuz. Zira hiçbirimizin gidebileceği başka bir yeri yok..



Adnan ONAY, 08.02.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar


Seçkin Deniz Twitter Akışı