21 Ocak 2016 Perşembe

SA2378/ÇY4-DB56: İngiltere'de Özgürlük Krizi: Hasidik Yahudilerin ve Müslümanların Okulları Kapatılıyor

Charedi Talmud Tora Tashbar: İngiltere'de İngilizce Eğitim Yapmayan Stampford  Hill Yahudi Okulu Kapatılıyor


Charedi Talmud Torah Tashbar: Stamford Hill Jewish school that does not teach English ordered to close

İngilizce eğitim yapmayan Stampford  Hill Yahudi Okulu kapatılıyor. Ofsted (Eğitimde Standartlar Ofisi)  müfettişleri  okulun  gerekli “minimum” standartları karşılamada başarısız olduğu konusunda uyarmıştı. 40 yıldır yasadışı işletilen ve İngilizce eğitim yapmayan bir Ortodoks Yahudi okulunun kapatılması emri verildi.

Ofsted müfettişlerinin gerekli "minimum" standartları karşılama konusunda başarısız olduğu uyarısının ardından kuzey Londra Stampford  Hill’de  bulunan  Charedi Talmud Tora Tashbar Yahudi okulunun Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay  kapatılması emri verildi.

200' den  fazla  öğrencisi olan okulu  inceleyen  müfettişler  İbranice eğitim yapan okul müfredatının “son derece sınırlı olduğu ve neredeyse sadece Tevrat’ı araştırmaya dayandığı için kültürel ve etnik ayrımcılığa teşvik ettiğini” söylediler.

Okul, “Öğrencilerin sosyal, ruhsal, manevi ve kültürel gelişimlerini son derece kısıtlayıcı ve onları İngiltere de dahil olmak üzere farklı toplum, kültür, inanç ve yaşam tarzlarını anlamaya yönelik geniş düşünme tarzından uzaklaştırıcı” bulundu.


Okulun başarısızlıkları özel okul olmak için başvurusundan sonra Ofsted müfettişleri tarafından hazırlanan bir dizi raporda belirtildi. 2012-14 arası raporlar Bilgi alma Özgürlüğü adı altında açıklandı. 

Raporlara göre, okul “dini prensip”  olarak  öğrencilerin İngilizce öğrenmelerine  izin vermiyor ve laik bir eğitim sağlamıyor.  

Okul asgari standartları karşılamada üç kez başarısız olmasına rağmen kapatılması için harekete geçilmedi ve çalışmaya devam ediyor.  

Sir Michael Wilshaw, Okullar Başmüfettişi, Aralık ayında kayıtsız çalışan İslami okulları içeren bir soruşturma başlatmayı düşündüklerini açıkladı.

"Hoşgörüsüzlüğü teşvik" eden okullarla mücadele etmede bir hükümet araştırması bu ayın sonunda sona erecek. Yasadışı dini okullara baskı kampanyaları yapan British Humanist Association (Britanya Hümanist Topluluğu), kararı memnuniyetle karşıladı ama Eğitim Sekreterini bunun gibi okulların durumlarına karşı göreve çağırdı.

“Hükümetin bu özel okulları kapatmak için harekete geçmesi bizi memnun etti. Ancak şu açık ki bunun gibi pek çokları var. Bu raporların ortaya koyduğu durum son derece çirkin ve geçmişte bu konuda harekete geçmede başarısız olan hükümetler binlerce çocuğun çocuklukları çalınırken hiçbir şey yapmadıkları için kendilerinden utanmalılar.”

"Bu okulların açık kalmasına izin verildiği her yıl, her ay, her hafta çok sayıda çocuk izole edilmiş, beyni yıkanmış ve büyük olasılıkla istismar edilmiş bir şekilde bırakılıyor ve bu yüzden biz bu okullar konusunda diğerlerinden daha süratle harekete geçilmesini isteyeceğiz.”

Bir Eğitim Departmanı sözcüsü şunları söyledi: 

“Kayıtlı olmayan bağımsız bir okul işletmek kriminal bir suçtur. Bu okulun kayıt başvurusu reddedilmiştir ve 30 Aralık’ta bu karar kendilerine bildirilmiştir. 12 Şubat itibarıyla kapatılması söylenmiştir.”

Okul bu konuda yorum yapmadı.

David Connett, Independent, 14 Ocak 2016      



Derya Beyaz, 21.01.2016, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri

Orijinal metin:
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/charedi-talmud-torah-tashbar-stamford-hill-jewish-school-that-does-not-teach-english-ordered-to-a6813041.html


 

Seçkin Deniz Twitter Akışı