8 Ocak 2016 Cuma

SA2316/KY13-AO43: İran-Suudi Savaşı'nı Durdurmak Mümkün mü?

"Savaşı durdurmak mümkün mü? Zor ama mümkün.. Eğer aç kurtlar büyük savaşsız elde edebileceklerini küçük savaşlarla elde edebilirlerse sadece tali desteklerle çıkarlarını korumayı deneyebilirler."


İran, Caferîliği/Şiiliği anayasasına koymuş mezhep temelli bir devlet, Suudi Arabistan da Abdulvahhab'ın Sünnî/Selefî mezhebine bağlı mezhebi temelli bir devlet.

Bu iki devlet mezheplerinin zıt uçlarda bulunmaları nedeniyle birbirlerine düşmanlar. Ancak her ikisinin de ortak dostları ve ortak düşmanları var; Sisi, her ikisinin de dostu.. İhvan-ı müslim ise her ikisinin de ortak düşmanı.

Bunların bir başka ortak yanları daha var; Her ikisi de dini kendi sultalarının devamı için kullanıyorlar ve iktidarlarını eleştirenleri darağacında sallandırıyorlar...

***
Suud 49 kişiyi idam etti İran bunlardan sadece biri için ayağa kalktı; Hz.Ayşe'ye ve bazı Halife'lere iftira atan şii Nemr için.. Geride kalan 48 kişiyi görmek bile görmedi. Zira onlar İran'ın elinde olsaydı, İran, benzerlerlerine yaptığı gibi onları çoktan asmıştı.

Suud'un idam ettiği bu kişiler İran'ın da savaş açtığı El Kaide üyesiydi.

O halde İran'ın derdi nedir? 

İran şiii Nemr istismarı üzerinden bölgeye yerleşmeyi hesap etmektedir. Ayrıca bununla Suriye'de öncüsü olduğu katliamları örtmeye çalışmaktadır.

İran, sünnilerin tümü imha edilse sevinecek bir konuma doğru hızla yol almaktadır. Bu durum İslâm Dünyası için büyük bir fitne nedenidir. Bu fitneyi durduracak çözümler üretilemezse gidişat hayra alamet değil!

Bu coğrafya büyük paylaşım savaşlarının odağı olmuştur hep.. Ortadoğu'da kıvılcım çıkmadan yeni büyük savaşların ortaya çıkması mümkün gözükmüyor. Dünya yine Ortadoğu üzerinden büyük bir savaşın hazırlığını yapıyor. 

***
Savaşı durdurmak mümkün mü? Zor ama mümkün.. Eğer aç kurtlar büyük savaşsız elde edebileceklerini küçük savaşlarla elde edebilirlerse sadece tali desteklerle çıkarlarını korumayı deneyebilirler.

Bunun ilk şartı ise enerji kaynaklarının bu güçlere teslimi ve enerji geçiş hatlarının bu güçlerin kontrolüne verilmesi.

Eğer bunlar sağlanırsa büyüklere efelenen kimi devletler büyüklerin yardımıyla başka devletlerce tırpanlanırlar. Tıpkı İran- Irak savaşı, bölgede yaşatılan yandan destekli iç savaşlar gibi.

Bunlarla eldeki hurda silahlar büyük paralarla savaşan güçlere satılır ve havuzlarındaki paralar çekilir, borçlanmaları sağlanır.

Eğer bu iki ana konuda büyük güç yani ABD kontrollü güç tatmin olursa büyük savaşa girilmeden durum geçiştirilir.

Şimdilik bunların yoklaması yapılıyor. Eğer ortaya tatmin edici bir sonuç çıkmazsa, büyük savaş kaçınılmaz hale gelir.

(Hadi bir bu saptamam üzerine bir de gericilik yapayım) Dua bütün güçlerden daha üstün bir güçtür. Bu kargaşada yürütülecek en üstün mantık dahi duanın yanında toz kadar etkisizdir.

Eğer halis kalple yapılacak bir dua tabloyu değiştirmiyorsa; mukadderata teslim olmaktan başka çaremiz yoktur.

Kabul edilebilecek dualar hangileridir, duası kabul olanlar kimlerdir? Bunların cevabı sadece bir tık ötede.

"Olmayacak duaya 'amin' demenin ne faydası var?" demeyelim. Bütün dualar yerine ulaşır ve beklediğimizi karşılamazlarsa da olumlu bir atmosferi beslerler.

İnsan sınırsız dua edebilen tek varlıktır. O nedenle ki bütün yaratılmışlardan üstündür.

Dua ile..


Adnan ONAY, 08.01.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar

Seçkin Deniz Twitter Akışı