19 Ekim 2015 Pazartesi

SA1915/YB33: Hayatın Eskimiş Anlamları/ Sınanmış Renkler 32

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Düşleri olmalı çocukların, düşlenmiş ve sonra işlenmiş düşler..."

Bir rotam var bugün, bir de pusulam; açık denizlerden okyanusa doğru yol alıyorum dostlar. Rüzgarların ruhuna emanet ettim yelkenleri, pusulaya pek fazla bakmayacağım; bakalım rüzgarlarım rotama ne kadar hürmet edecek... Biliyorum, rüzgarlar yelkenlerle hoş demler sürüklerler bazen, bazen de nahoş bir kırgınlık girer aralarına... bugün her iki durum için de hazırlıklıyım, ama bir rotam var.

Hayatın anlamına dair sürükleniyor düşüncelerim. Öylesine yalnız bir diziliş ki bu, her fark ettiğinizde bambaşka bir irkilme sarıyor farkındalığınızı. Daha çok gençlerin adım adım incelen anlam sorgulamasına bakıyorum bu aralar, bu yolculuk biraz da bundan... Okyanuslara açılmalı böyle zamanlarda, amaçlar, hayaller ve araçlarla dolu bir anlam sorgulaması olsun istiyorum.

Öyle olsun ki, çocuk ilk düşünü gördüğünde kanatsız uçmuş olsun ve her büyüyen adımında düşüne düşüne düşünün gerçekleşmesini istesin. Bu böyle bir yol işte, rota da bu düştür her zaman... ama ya düşe düşmemişse bir çocuk?  Düşte uçmamışsa kanatsız, denememişse hiç uçmayı, tatmamışsa kanatsızlığı, nasıl düşüreceksiniz düşlenmemiş düşün peşine bir insanı?

Bir insan bir amacı yoksa niye yola çıksın ki? Hangi rüzgar, hangi rota ona yardım edebilir? İster istemez çıktığı hayat yolculuğunda onu dik ve diri tutan hayalleri yoksa niçin terlesin ki kavuran güneşlerin altında? Niçin saygı duysun düşlere? Niçin düşlerinden güç alanların düşlerine hoyrat davranmasın? Onu engelleyecek olan ne?

Düşüne kondurmadığı hak, anlamı nasıl kovalayacak?

Hayatın anlamı eskiyecek başkalarından gelen dayatmalar arttıkça.. hayatın anlamı nedir diye soracak amaçsız insan ve duracak, durduracak kendini; diğerlerini kıskanacak, onlar da dursun isteyecek ve bunun için çalışacak... Rotası bu olacak sonra ve bütün iblisler ona yardım etmek için yelkenlerini rüzgarlarla dolduracak.

Ufkun ötesinde bir durak var biliyorum; duranların yürüyenlere, yürüyenlerin koşanlara, koşanların uçanlara bitmeyen bir öfke doğurdukları ruhlarının sesleri var o durakta. Ve hançerler hızla inip kalkıyor, doğruyor diğerlerini... üzülüyorum.

Seviyorum suyun ve teknemin o kendilerine özgü dostluğunu ve yelkene dokunan rüzgarın güneşin sesine duyduğu saygıyı, onu hiç incitmeden sıcağı üzerimden sıyırışını izliyorum.

İçim daralıyor zamanın bu akıntısız duraklarında... Allah'a iyi bir kul olmak düşü gören var mıdır, diye merak ediyorum... Bu düşün peşine düşen var mıdır, diye düşünüyorum... Çocukken görülmüş bir düş niye değildir bu, diye soruyorum.

Hayatın anlamına dokunmuş sözcüklerin hangisinin içinde bencillikten, kıskançlıktan uzak bir ruh var?

Sorularımın şaşkın şaşkın bakan yıldızlara değmediğini bilsem de ne geceye ne de gündüze bir kusur bulamadığım için derin derin iç çekiyorum. Bir insan dokunuşu olsun istiyorum yelkenlere uzanmış  rüzgarın içinde, rotama yürek versin...

Yaşlılık tam olarak bu olsa gerek... bir insan dokunuşuna bağlanmış bir gelecekle tasarlanmış insanın ruhu... düşleri de belirleyen başka bir insanın sesiyle, bakışıyla dokunuşu...

Sorgulayan dostların karamsar ve hüzünlü bakışlarını hatırlıyorum. Koylarda ağırladığım dostların gözlerinden bağıran karamsar o eski çocukların sesi çığlık çığlığa kulaklarımda. Hayatın anlamını eskimiş bulan dostlarım, size ne verebilirim bilmiyorum teselliden başka; teselli işte benim rotamı emanet ettiğim rüzgarlar ve işte aklım ve işte sözlerim.

Koyların hayatın anlamını eskiten alışkanlıkları vardır, belki biraz uzaklaşmak gerekiyor zamandan, insanın tanrı olmadığını anlayabileceği başka zamanlara doğru yürümek gerekiyor...

Düşleri olmalı çocukların, düşlenmiş ve sonra işlenmiş düşler... Büyüdüklerinde çoğunlukla mahvolmuş düşleri olsa da ellerinde, bu düşlerin ruhu her zaman onardığını bilmek gerek. Cennet düşlemek nasıl iyi geliyorsa çocukluktan uzaklaşan insanın günahkâr ruhuna, hayatın anlamını cennete sürüklemek de bir düştür, iyi gelir belki insanın ruhuna.

Şimdilik yol alıyorum dostlar, yoldan yazarım sizlere... Hayatın eskimiş anlamları değişmeyecek, bunu hiç unutmayın siz, olur mu?

Hoş ve hoşnut kalınız.

Selam ve sevgiyle.


<<Önceki                        Sonraki>>


Yaşlı Bilge, 19.10.2015, 00:36Sonsuz Ark, Peynir Gemisi'nden, Sınanmış Renkler 32



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı