6 Kasım 2014 Perşembe

SA975/TG70: McCain, Senatodaki Yeni Rolü ile ABD Savunmasını Sarsabilir

“Senatör John McCain’in sesi daha gür çıkıyor.”

McCain could shake up U.S. defense in powerful new Senate role

Senatör John McCain’in sesi daha gür çıkıyor.

ABD Kongresi Ocak ayında toplandığında, Başkan Barack Obama’nın en gürültülü eleştirmenlerinden biri olan McCain’in Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Amerikan Senatosunda nüfuz sahibi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin idaresini ellerine alması bekleniyor.

Lockheed Martin Corp [1] ile gerçekleştirilen 399 Milyar$ değerindeki F-35 savaş jeti programına karşı çıkanlardan birisi olan Arizona senatörü, savunma uzmanlarının belirttiğine göre, maliyetli silah programları hakkında kongreyi ayrıntılı inceleme yapması için daha fazla sıkıştıracağa benziyor.

McCain geçmişte ABD savunma sanayisindeki gereksiz harcamalar hakkında araştırma başlatmış ve Senato komitesi üst düzey üyesi olarak, önemli silah programlarındaki aşırı maliyetlerin sona erdirilmesi hakkında kanuni düzenlemelerin yapılmasını sağlamıştı.

Vietnam Savaşında esir düşmüş eski bir donanma pilotu olan ve 2008 seçimlerinde Obama karşısında yenilgiye uğrayan McCain, IŞİD militanları ile mücadeleden, ılımlı Suriye muhaliflerinin silahlandırılmasına kadar yönetimin icraatları ile ilgili her şeyi eleştirirken, Ukrayna’daki [2] Rus saldırısına karşı daha sert yanıt verilmesi için çaba sarf ediyor. Komite başkanı olarak Pentagon yetkililerini Suriye’deki [3] stratejilerini açıklamak için açık duruşmalara çağırma yetkisine sahip olacak.

McCain, Pentagon’un en büyük iki sağlayıcısı olan Lockheed ve Boing Şirketleri ile arasındaki tekel roket fırlatma programını sonlandırmak için Amerikan Hava Kuvvetleri ile mücadele ediyor ve şirketlerin birinin roketlerinde kullanılan Rus yapımı motorlara bağımlılığı sonlandırmak için yeni bir Amerikan roket motorunun geliştirilmesini istiyor.

McCain yeni pozisyonunda Pentagon bütçesini destekleyen politik mevzuatı denetleyecek, bununla birlikte şu anda Pentagon’un harcamaları Beyaz Saray ve Senato ödenek komiteleri tarafından denetleniyor.

McCain, yıllık savunma yetkilendirme tasarısının yazımında önemli bir rol oynayacak. Bu tasarı, savunma harcamalarından yeni silahlara ve askeri üslerin kapatılmasından özel silah programlarının devreden çıkarılmasına kadar her şey ile ilgili politikaların belirlenmesini sağlıyor. Komite, Pentagon’un ne kadar para aldığını kontrol etmiyor, ama politikaları belirleyen o olduğu için bu paranın nasıl harcandığını kontrol etme yetkisi var.

Savunma endüstrisi yöneticilerinden birisi ismini vermeden: “Hemen büyük değişikliklerin gerçekleşmesini beklemiyorum” diyor ve McCain’in şu anda komiteye başkanlık eden Michigan’dan Demokrat senatör Carl Levin ile gelir reformu ve silah gözetimi üzerinde uzun yıllar çok yakın çalışmaları olduğunu vurguluyor. Aynı yönetici, şirketler ve savunma yetkililerinden McCain kaynaklı bilgi, sunum ve oturumlara yönelik daha fazla istek geldiğini belirtiyor.

Amerikan silah üreticileri McCain’in problemleri abartma eğilimi olduğu için dikkatli bir tutum içinde ve hissedarlarına kar sağlama noktasında, halka açık şirketler olarak ihtiyaçlarının McCain tarafından anlaşılmamasından endişe ediyorlar.

Fakat McCain onlara aynı zamanda bir ümit ışığı sunuyor. McCain, Savunma endüstrisi gelirlerinde sıkıntıya yol açan askeri harcamalardaki bütün otomatik kesintilerde kolaylık sağlamayı düşünüyor.
McCain’in ofisi bu konularda görüşme isteğine yanıt vermemiştir.

"PARATONER PROGRAMLAR"

Eski bir Pentagon üst düzey yetkilisi ve endüstri danışmanı olan Brett Lambert, McCain’in komite başkanı olması durumunda, maliyet ve teslimat noktasındaki planları karşılamada yetersiz kalan silah programları gözetimi üzerinde odaklanmasının beklendiğini söylüyor.

Yakın zamanda gerçekleşen komite oturumlarında McCain, Donanma’nın 34 Milyar$’lık Yakın Sahil Savaş Gemisi programına değindi. 9 Nisan’da gerçekleşen oturumda, zayıf planlamanın savaşta başarı sağlayamayacak yeni sınıf gemilerin ortaya çıkmasına sebep olduğunu, bunların beklenenden çok daha fazla maliyet çıkardığını ve daha önceki savaş gemilerine göre daha yetersiz olduklarını söyledi. Donanma sekreteri Ray Mabus ise programı savundu.

Kongre yardımcıları ve endüstri yetkilileri, Pentagon’un en büyük silah programı olan F-35’in yıllar süren maliyet aşımları ve teknik problemlerden sonra gelişme gösterdiğini, McCain’in önemine binaen bu konuyu yakından izleyeceğine söz verdiğini belirtiyor.

F-35 programını yürüten Hava Kuvvetlerinden Korgeneral Chris Bogdan geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte McCain’in vergi mükelleflerinin dolarlarını gözetmede “çok çok seçici ve hassas” olduğunu belirterek, programın çok daha ayrıntılı bir incelemeden geçebileceğini belirtti.

Bogdan, Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen bir Senato’nun programı nasıl etkileyeceği sorulduğunda ise şöyle cevap verdi: “Senatör McCain’i şu andakinden çok daha fazla göreceğimi zannediyorum”.

Virginia’da savunma danışmanlığı yapan Jim McAleese, McCain’in ayrıca United Technologies Corp [4] bünyesindeki Sikorsky Aircraft tarafından sürdürülmekte olan bir başkanlık helikopter programı ve teklifleri Lockheed, Boeing [5], Northrop Grunman Corp [6] ve özel General Atomics şirketleri tarafından verilmesi beklenen fakat askıya alınmış olan, Donanma’nın insansız taşıyıcı-temelli İHA planı üzerinde de muhtemelen bir inceleme yürüttüğünü belirtiyor.
 
Yakıt ikmal tankeri olarak 100 Boeing 767’nin kiralanması konusunda McCain'in sebatkâr sorgulayıcı tavrı, federal bir soruşturmayı tetiklemiş, Hava Kuvvetleri üst düzey ve Boeing yetkilileri tarafından gerçekleştirilen ciddi etik ihlallerinin ortaya çıkmasını ve bunlardan ikisinin cezalandırılmasını sağlamıştır.

 Andrea Shalal, Davıd Alexander /5 Kasım 2014, Reuters



Tamer Güner, 06.11.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Orijinal Metin:


REFERANSLAR








Seçkin Deniz Twitter Akışı