18 Ekim 2014 Cumartesi

SA940/ TG63: İsrail Keşif Uyduları, Irak ve Suriye'deki Olayları Gözlemliyor

Irak Üzerindeki Arap Savaş Uçaklarına İsrail Rehberlik Ediyor

Yakın zamanda İsrail'in Irak'taki (ve muhtemelen Suriye'deki) IŞİD karşıtı hava operasyonlarına gizlice ve ismi belli olmaksızın hayati hedef bilgisi aktardığı ortaya çıktı. Bu yardımın sebebi, ABD'nin bu bilgiyi sağlayabilecek casus uydularının olmaması değil, fakat İsrail casus uydu filosunun dünya çapında sorumluluklarının olmaması ve uzun zamandan beri vaktinin çoğunu Orta Doğu ülkeleri üzerinde gezerek harcıyor oluşudur. Bu yüzden Amerikan uydularının, İsraillilerin şu anda sahip olmuş olduğu uydu bilgilerini elde edebilmesi için haftalar, aylar veya bundan daha uzun bir süreye ihtiyacı olacaktır.

İsrail'in bu noktadaki yardımı gizli tutularak elde edilen verinin İsrail'den olduğunu gösteren her türlü delili ortadan kaldırmak için “parmak izleri silindi”. Fakat operasyona savaş uçakları ile katkı sağlayan Arap ülkelerinden hiçbiri bundan dolayı şaşkınlık yaşamamıştı, (açıkça IŞİD'in ABD, İngiltere ve İsrail icadı olduğunu söyleyen) İran haricinde kimsenin şikayeti yoktu.

İsrail yörüngede yedi adet keşif uydusu bulunduğunu kabul ediyor (Ofek 5, 7, 9 ve 10 askeri görüntü istihbarat uyduları, bir radar uydusu ve iki adet ticari görüntü sağlama uydusu). Bunların arasında en eski olanı 2002 senesinden beri görevde olan Ofek 5 uydusudur. Son olarak Nisan 2014 tarihinde 400 kg ağırlığındaki Ofek 10 uydusu gönderilmiştir. Uydunun fırlatılışı sırasında Ofek 9'u 2010 senesinde yörüngesine gönderen Shavit 2 tipinde bir fırlatıcı kullanılmıştır.

Ofek 9 uydusunun 55 cm kadar küçük boyuttaki nesneleri görmesini sağlayacak sensörleri bulunmaktadır ve Ofek 10'un sahip olduğu sensörlerin bundan daha da hassas olduğu düşünülmektedir.

Ofek 10 uydusu dokuzuncu Shavit fırlatışında gönderilmiş yedinci başarılı görevdi. İlk Shavit fırlatışı 1988 yılında gerçekleşmiştir ve şu anki fırlatıcı versiyonu (Shavit 2) 800 kg miktarındaki ağırlıkları gönderebilmektedir.

İsrail bazen diğer ülkelerden aldığı fırlatıcıları kullanmaktadır. 2008 senesinde bir radar uydusu olan TekSar Hindistan'dan bir Hindistan fırlatıcısı kullanılarak gönderilmiştir. Ofeks ve TekSar'a (Ofek 8 olarak da isimlendirilmektedir) ilaveten, İsrail istihbaratı bazı askeri görevler için Eros B ve Eros A (İsrail sivil görüntü sağlama) uydularını kullanmaktadır.

Shavit'in ilk iki aşaması aynı zamanda İsrail Jericho 3 IRBM'si (Orta Menzilli Balistik Füze) için kullanılmıştır. 2008 senesinde İsrail bir sene önce üretime giren Jericho 3 üzerindeki testleri tamamlamıştır. Yaklaşık 5000 km'lik menzile sahip olan Jericho 3, Orta Doğu'nun herhangi bir yerine bir nükleer bomba atabilme kapasitesine sahiptir.

Jericho, 30 ton ağırlığında, katı yakıtlı, iki aşamalı ve yarım ton taşıma kapasitesine sahip bir füzedir. İsrail'in 50-100 adet aralığında kısa menzilli Jericho 2 füzesine sahip olduğu düşünülmektedir. Bu, 26 ton ağırlığında, maksimum 1500 km'lik menzile sahip bir füzedir. Jericho 1, Fransa işbirliği ile üretilmiştir ve 1973 senesinde kullanıma girmiştir. 500 km menzile sahip olan bu füze, kademeli olarak yerini 1989'da kullanıma giren Jericho 2 'ye bırakmıştır.

İsrail'in yeni bir keşif uydusu inşa etmesi için 2 yıl ve planlamasını yaparak bu uyduyu İsrail yapımı roket kullanarak fırlatması için ise 10 ay gerekmektedir. Uydu fırlatma tesisi, Jericho 3 balistik füzelerinin ve Arrow anti-misil füzelerinin de bulunduğu aynı hava üssü olan Palmahim Hava Üssü'nde yer almaktadır.

Matthew Aid, 17.10.2014


Tamer Güner, 18.10.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Metnin Orijinali:



Seçkin Deniz Twitter Akışı