23 Ağustos 2014 Cumartesi

SA850/ÇY5-DÇ3: Kümbetin Suçu Ne?

“Hikâyelerimiz diyorum gene içimden. Bölünmüş, kesintiye uğratılmış, yarım bırakılmış, öksüz, yetim, evlatlık acı yaralarımız, toplum hikâyelerimiz. Oluşturamadığımız her şeyimiz.”


Bir haftadır bir adet kümbet ve arkasına yapılmış bir devlet binasının resmi dolaşıyor sosyal medyada…

Tarafgirlerin yorumlanmış pozlarıyla hangi açıdan çekildiği belli olmayan resmin, aniden nasıl bir kümbet sevdası oluşturduğunu anlamaya çalışıyorum. Kümbeti umursamadan "Görsellikten sadece biz anlarız" diyenlerin, TOKİ binalarından ev isteyip kendine çıkmadığı için kurumdan hoşlanmayanların, öğrenci yurduna gıcık kapanların tek hücreli eleştirilerini okuyorum. Aniden oluşan sancı beynime saplanıyor, nedir bu?

Toplumumuzun senelerdir ürettiği önünden geçilmeyen estetik şehirleri nedeniyle oluşan ve göze batan bir durum mudur diye düşünüyorum? Gülümsüyorum.

İhtiyaçtan yapılan binanın faydalarının topluma kazandırdığını görmek istemiyoruz diyenlerin çığlığı mıdır? Hayır, oda değil bu…

Biz binayı yapanlara tarafız, anlarız; ancak şehircilik şöyle olur diyenlerin analizlerini de önüme koyuyorum. 

Gerçeklik kadrajında bu yaklaşım da oturmuyor kafama; başıma giren ağrıları arttırıyor sadece, okudukça daha bulanıklaşıyor her şey…

Bir sis perdesinin arkasında hepsi. Tüm resim kayboluyor, siliniyor. Izdırabım daha da artıyor. Eriyen bir dondurma gibi kafamın içi. Hepsinin biraz tadı var ama erimekten karışmış birbirine…

Bütün düşüncelerin tadına baksam diyorum. Beynim kusacak hepsi bir araya gelince, biliyorum.

Ortak payda arıyorum yok, soruna çözüm önerisi getiren yok, getirir gibi yapanlara bakıyorum tadı yok. Kaoslardan çıkamayanların önlerine sundukları yeni kaoslar diyor, hafızam sadece.

Açmazları açmazlarla kapamak, kanayan yaraların kabuğunu kaldırmak, altındaki iltihabı görmemekte direnmek, kabuğu ilaçlayıp bandajlamamak ya da tekrar olmasını önlemek…

Değil ki bu çare…

Her şeyi masaya yatırıyorlar, konuşuyorlar. Konuşanları başkaları eleştiriyor. Kulağımı tıkıyorum tüm her şeye, kafamı tırmalıyor hepsi. Düşünmek istemeyince geçmişe gidiyor hafızam.

Gözümün önüne geliyor birden 15 yıl öncesi…

Yolcuğunu yaptığım körüklü şehir otobüsünün içinde, bir o tarafa bir bu tarafa savrulurken hepimiz, duyduğum ses çalınıyor kulağıma:

“Vakıfların Kütüphanesi, kümbetlerle ilgili yazılmış tek bir düzgün kitap yok, tüm kütüphaneleri dolaştım.”

Böyle diyordu bir mimarlık öğrencisi.

O zamanki suizan, şimdiki deyimiyle ‘atar’.

Hikâyelerimiz diyorum gene içimden. Bölünmüş, kesintiye uğratılmış, yarım bırakılmış, öksüz, yetim, evlatlık acı yaralarımız, toplum hikâyelerimiz. Oluşturamadığımız her şeyimiz.

Biliyorum bu insanların hepsi, yarın gene caddelerdeki sarı bandın ne işe yaradığını paylaşacaklar sosyal medyalarında. Görmek istemiyorum, duymak istemiyorum, bilmek istemiyorum diye bağırmak geliyor içimden hepsine. Ben sarı bandı bile göremiyorum ki! Görmemin, bilmemin, öğrenmemin ne faydası var. Körüklü otobüsün içindeki tüm yolculara bu yüzden bağırmak istiyorum.

Kümbet canlansa diyorum, kalksa konuşsa şunların hepsine:

“Şimdiye kadar beni neden unuttunuz? Neden şimdi hatırladınız?”

“Neden bana öneriler yağdırıyorsunuz?”

Ve bağırsa körüklü otobüstekilerin hepsine…

“Benim suçum ne?”

Duru Çağlayan, 23.08.2014, Sonsuz Ark, Çırak Yazar






Sonsuz Ark'ın Notu: 

Van'ın, Gevaş İlçesi'nin önemli tarihi yerlerinden olan Selçuklu Mezarlığı ve hemen yanında bulunan Melik İzzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan  Halime Hatun Kümbeti'nin hemen arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası, tarihi dokuya görüntü açısından zarar verdiği için tepkiye neden oluyor. Yurt binasının TOKİ tarafından yapıldığı iddia edilmişti. Ancak TOKİ yaptığı açıklamayla iddiaları yalanladı.


Yıllardır dile getirilen konu, yakın zamanda sosyal medyadaki paylaşımların da etkisiyle tekrar gündeme geldi. Gevaş Belediye Başkanı AK Partili Sinan Hakan da konuyla ilgili açıklama yaparak, tepkilerin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Başkan Hakan şunları söyledi:

"Kümbetin arkasında yurt binası yapılmış. Ve bunun gündeme gelmesi beni mutlu etti. Zira ben her gördüğümde içimi acıtan bir manzaradır. Buranın eski halini de hatırlayan biri olarak bunun çok yanlış bir şey olduğunu söylemekte fayda görüyorum. Çok büyük ve güzel bir yatırım yapılmış. Fakat bu yatırım yereldeki bazı yöneticilerin yanlış kararlarıyla çok yanlış bir yere yapılmış. Bu görüntü bu tarihi katleden bir görüntüdür. Bana göre bir cinayettir. Bunun düzeltilmesi için kafamızda bir düşünce vardı. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde çalışmalarımız devam edecek. Bunun mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Kendi kültürel değerlerimize sahip çıkıp, bunu turizme kazandırmamız gerekiyor. Buraya gelen turistlerin ortak sitemi var bu konuda. İnşallah bunu el birliğiyle ortadan kaldıracağız."

Kümbetle İlgili Teknik Bilgiler:

Gevaş İlçesi’ndeki Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. Ustası Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed'dir.

İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare planlı olup, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Köşeleri pahlanmış kare kaide üzerine onikigen gövdeli olarak yapılmıştır. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş kümbet, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Gövdenin kuzeyindeki cepheye taç kapı, diğer üç yöne pencereler açılmıştır. Aralardaki yüzeyleri üçgen nişler hareketlendirmektedir. Tüm cephelerde şeritler halinde ve madalyonlar şeklinde bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan süslemelere yer verilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.


Seçkin Deniz Twitter Akışı