8 Nisan 2016 Cuma

SA2730/KY47-OE2: Güney Afrika- Cape Town I ya da Büyük Dayak Günü

"Beyaz Adam ile Zencilerin ülkesi, Beyaz Adam azınlıkta fakat ülkedeki her şey onların, Zenciler dahil."


Ne dayak yemiştim, anlatamam; Büyük Abim Annem'in elinden zor aldı beni. Yine okuldan kaçmış, evle okul arasında olan Numune Hastanesi'nin bahçesinde yüksek bir yerden yoldan geçenleri izliyor, aynı zamanda da okul çıkışını denk getirmek için de eve dönen öğrenci olup olmadığına bakıyor, eğer varsa, ben de onlar gibi eve okul çıkış saatinde gidebiliyordum.


Hiç unutmuyorum, uçan balon satan bir satıcının balonlarından bazılarını o gün, -hangi gün mü? Büyük Dayak Günü (BDG)- attığım küçük taşlarla patlatmıştım. Baloncu etrafına bakmasına rağmen beni görememiş ve yürümeye devam etmişti.


Akabinde, okuldan çıkmış eve giden bir çocuk gördüm, daha önce de yaptığım gibi, saklandığım yerden çıkıp sallana sallana yemek yeme hayalleri ile eve doğru yürümeye başladım. Eve gittiğimde Annem "Bu saatte evde ne işin var?" dedi, ben de "Okul dağıldı işte bende geldim!" diye cevap verdim, "Bu saatte okul mokul dağılmaz sen okuldan mı kaçıyorsun?" demesi ile dayak faslının başlaması bir oldu.


Yer misin yemez misin, Annem iri kadın, o zamanlar kuvvetli de, vurduğu zaman ciddi acıtıyor, kuvvetli darbeler almaya başlamıştım ve zırlar vaziyette salya sümük birbirine karışık kaçmaya çalışıyorum, ama nafile.


Normal zamanlarda evde bile olmayan Büyük Abim o gün nasıl olmuştu da evdeydi hâlâ anlamış değilim, birden odaya geldi, ki ev zaten tek odalıydı, anneme beni dövmeye devam ederse bir daha eve gelmeyeceğini söyleyerek beni elinden aldı.


Ben ondan sonra -tövbe ne okuldan kaçması- mümkün olsa okulda yatacak hala gelmiştim. Böylece, o gün tarihte BDG olarak yerini aldı. Annem, rahmetli, çocuklarını döven bir insan değildi, altı çocuğundan sadece Ortanca Abim ve beni bir kez dövmüştür, sebep yine okul, altı çocuk içinde dayak yiyen ikimiz üniversite mezunu olduk, bu da dayağın kerametinden mi yoksa başka bir şeyden mi adını siz koyun.


Nelson Mandela, büyük filozof, küçüklüğümüzden beri muhtelif şekillerde haberlerde duyduğumuz isim ve onun kara ülkesi, beyaz adam ile zencilerin ülkesi, beyaz adam azınlıkta fakat ülkedeki her şey onların, zenciler dahil.


Kasım 2011, yanılmıyorsam; Kurban Bayramı'na denk gelmişti benim Güney Afrika'ya, Cape Town'a gitmem. Gitmeden, çok araştırmanın ve okuduklarından etkilenmenin sonucu olarak bazı aşılar yaptırdım kendime, şimdi gitsem yaptırmam.


Uzun bir uçuş ve pasaport kontrolü, kabinde kontrol görevlisi olan siyahi bir bay bir şeyler söyledi, anlamadım, tekrar söyledi yine anlamadım, üçüncüde nihayet anladım, "How are you?", çok şaşırdım, pasaport kontrollerinde hiç de hal hatır soran olmamıştı bana o ana kadar, duymadım da, feci şaşırdım, hoşuma da gitti vallahi, "Çok sağol, sen nasılsın?" dedim. Yaklaşık 10 gün gibi kaldım Cape Town'da. Cape Town sonra yine gitmek istediğim yerlerden biri oldu.


Genel olarak, fotoğrafları, değişik tema içerecek şekilde ve büyütülerek bakılabilecek formatta seçerek buraya koyacağız, belki üç veya dört hafta sürebilir yayınlanmaları, her hafta yazı kısmında da ziyaretim ile ilgili aklımda kalanları paylaşmaya devam edeceğim.


Sevgiyle, sağlıcakla kalın.



Doğa/Kent/İnsan
Set 2: Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011

Lütfen orijinal boyutlarında görmek için fotoğraflarıın üzerine tıklayınız


Osman Ekiz 2/1-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (22)



Osman Ekiz 2/2-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (23)



Osman Ekiz 2/3-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (24)



Osman Ekiz 2/4-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (25)



Osman Ekiz 2/5-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (26)



Osman Ekiz 2/6-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (27)



Osman Ekiz 2/7-Doğa/Kent/İnsan; Güney Afrika-Cape Town, Kasım 2011 (28)





Osman Ekiz, 08.04.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Fotoğraf Sanatı, Gri Yabancı













Seçkin Deniz Twitter Akışı