4 Haziran 2024 Salı

SA10787/SD3136: Putin'in Barış Planı

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD ve denizaşırı ülkelerde askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren, uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak yayınları olan, Mayıs 2015'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yapan, Geopolitical Futures'ın kurucusu George Friedman'a aittir ve Putin'in Ukrayna'daki Barış teklifinin arka planına odaklanmaktadır. Analistin, "Görünen o ki Putin ordusunun zayıflığını kabul ediyor ve personelde tuhaf bir değişiklik yaparak ordunun yetersizliklerindeki sorumluluğunu sınırlamaya çalışıyor. Ayrıca kamuoyunun savaştan yorulması nedeniyle ABD'yi muğlak kuralları kabul etmeye zorlamaya çalışıyor." şeklindeki cümlesi Putin'in gerçek niyetini anlamaktan uzak olduğunu gösterse de ABD tarafının olaylara nasıl baktığına dair iyi bir örnek sergiliyor olarak değerlendirilebilir.
Seçkin Deniz, 04.06.2024, Sonsuz Ark 

Putin’s Peace Plan

Başkan Vladimir Putin yönetimindeki Rusya, Ukrayna'nın hızlı ve tam bir yenilgiye uğrayacağı ve NATO'nun doğu sınırına dayanacağı varsayımıyla Ukrayna'yı işgal etti. Elbette Ukrayna'nın savunma istihbaratını yanlış okuyan ve Rus petrolünün akışı durduğunda bir tür çözüme razı olacağını varsaydığı ABD ve Almanya'nın niyetlerini hafife alan Rusya hedeflerine ulaşamadı. Bunun yerine ABD Kiev'e büyük miktarda silah gönderdi, Almanya Rus enerjisi olmadan idare etti ve Ukrayna topraklarının çoğunu elinde tutmaya devam etti.

Temel sorun Rus ordusunun savaşı yürütmeye hazır olmamasıydı. Bu nedenle Putin, kendi komutanlarından daha fazla güven duyduğu özel bir savunma kuruluşu olan Wagner Grubu'nu devreye soktu. Wagner Grubu ve Rus üst düzey kurmayları strateji ve malzeme tahsisi konusunda giderek şiddetlenen savaşlara girişti ve bu savaş bir ayaklanma ve daha sonra Wagner komutanının ölümüyle sonuçlanan bir uçak kazasıyla sonuçlandı. 

O zamandan beri Putin, düzenli ordunun komutasına güvenmek zorunda kaldı ve bu da kesin bir zafer elde edememesine neden oldu.

Bunu neden yapamadığına dair pek çok spekülasyon var. Benim teorim Putin'in yerine yetkin birini bulamadığı yönünde. Ancak geçtiğimiz hafta içinde savunma bakanları ve ordu komutanlarını görevden alıp özel danışman ve ulusal güvenlik pozisyonlarına atarken, ekonomi alanında deneyimli olanları da askeri ve savunma pozisyonlarına kaydırarak tuhaf bir şekilde temizlik yapmaya başladı. 

Üst düzey yöneticilerden bazıları yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı. Putin, Ukrayna'daki savaşın askeri olduğu kadar ekonomik bir mesele olduğunu ve bu liderlerin görevden alınmasının başarısızlıklarından değil, ekonomik uzmanlığa duyulan ihtiyaçtan kaynaklandığını açıkladı. Onları hala orduya rehberlik edebilecek konumda olduklarına dair güvence vererek uğurladı. Bu bana şirket yöneticilerini önemli pozisyonlara yerleştirerek rahatlatmayı hatırlatan garip bir ev idaresiydi, böylece yüzlerini kurtarmalarına ve ideal olarak intikamı önlemelerine izin veriyordu.

Görev değişikliğinin arkasındaki mantık geçen haftanın sonunda Putin'in Ukrayna'nın mevcut savaş hatları boyunca bölünmesine dayalı bir barış anlaşması teklif etmesiyle daha da netleşti. (Teklif diplomatik kanallar yerine Reuters kaynakları aracılığıyla geldi ve Putin'e resmi olarak yalanlama şansı verdi). Bunu Kharkiv'e yönelik bir saldırı izledi. Başka bir deyişle Putin barış önerdi ancak Batı'nın planı değerlendirmesi için geçecek süreyi saldırmak ya da hattı kaydırmak için kullanacağını söylemeyi ihmal etti. 

Putin'in bu tekliften önce Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelmesi, muhtemelen Washington'un dikkatini dağıtmak amacıyla maddi ya da saldırı amaçlı yardım istemek içindi. Çin kısa süreliğine Tayvan'ı gemilerle kuşattı ancak o zamandan beri gemileri geri çağırdı. Böylece Çin'in ikinci bir cephe açma "tehdidi" sona erdi.

Putin'in önerisinin ilginç yanı, düşmanları için cazip olsa da Rusya'nın stratejik derinlik sorununu önemli ölçüde çözmemesiydi. Ukrayna'ya ve müttefik ülkelere büyük maliyetler yükleyen bir savaşı sona erdirecek, Ukrayna'nın büyük bir kısmını sağlam bırakacak, ancak savaş yine de sona erecekti. İki yıllık bir fiyaskodan ayaklanma girişimleri, Moskova'daki terörist saldırılar ve Ukrayna yönetiminin hala yerinde olmasından daha fazlasını göstermesi gereken Putin için de kişisel olarak pek bir şey kazandırmayacaktır

Bu noktada Putin kendi güvenilirliği ve dolayısıyla mirası için savaşıyor. Savaş yorgunu ülkesine bir jest yapmak zorundaydı; kendi içinde çekici ama şimdilik sadece kavramsal. Bir sonraki adım, üzerinde çalışılacak istikrarlı bir cephe oluşturmak olmalı. 

Görünen o ki Putin ordusunun zayıflığını kabul ediyor ve personelde tuhaf bir değişiklik yaparak ordunun yetersizliklerindeki sorumluluğunu sınırlamaya çalışıyor. Ayrıca kamuoyunun savaştan yorulması nedeniyle ABD'yi muğlak kuralları kabul etmeye zorlamaya çalışıyor. Savaşa karşı bir muhalefet var ama bu ABD'yi zorlayacak kadar güçlü değil. Ve muhtemelen Hamas ile İsrail arasındaki savaşın ABD kaynaklarını başka yöne çekeceğini umuyor. Kısacası, şimdi kendi başlattığı ama sonunu getirmeyi göze alamadığı bir savaştan çıkış yolu arıyor.

George Friedman , 28 Mayıs 2024, Geopolitical Futures

(George Friedman, Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing verdi ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konusunda uzman olarak görünmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca (Gölge CIA) Stratfor'un CEO'luğunu ve başkanlığını yaptı.)(George Friedman, uluslararası alanda tanınan bir jeopolitik tahminci ve uluslararası ilişkiler stratejisti ve Jeopolitik Vadeli İşlemler'in kurucusu ve başkanıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve denizaşırı ülkelerdeki askeri ve devlet kuruluşlarına brifing veren ve düzenli olarak uluslararası ilişkiler, dış politika ve büyük medyada istihbarat konularında uzman olarak görülmektedir. Mayıs 2015'te istifa etmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca Dr. Friedman CEO ve daha sonra Stratfor'un (Gölge CIA) başkanlığını yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 04.06.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı