1 Mart 2024 Cuma

SA10611/MT242: Hindistan'da Aile Planlaması Hala Ağırlıklı Olarak Kadınların Kısırlaştırılmasına Dayanıyor

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Hindistan'da yaşayan radyo ve yazılı basın gazetecisi Sushmita Pathak'a aittir ve Hindistan'da kadınlar üzerinden yürütülen nüfus planlamasına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 01.03.2024, Sonsuz Ark

India’s Family Planning Still Relies Mainly on Female Sterilization

"Dünyanın en kalabalık ülkesi doğum kontrol önlemlerinin kullanımını nasıl çeşitlendireceğini düşünüyor."

Bulutlu bir Nisan sabahı, gergin Nisha Devi, Delhi'nin kuzeybatısında kâr amacı gütmeyen Parivar Seva Sanstha tarafından işletilen bir aile planlaması kliniğinin resepsiyon alanında bekliyordu. Personel, yakınlardaki düşük gelirli mahallelerden gelen kadınlar doktoru görmek için içeri girerken hastalara verilen numaraları teker teker okudu. 34 yaşındaki Devi, kısırlaştırma prosedüründen geçmek üzereydi. 


Bir sağlık rehberi Hindistan'daki bir eğitim çalıştayında doğru prezervatif kullanımını gösteriyor. (Gideon Mendel for The International HIV/AIDS Alliance/Corbis via Getty Images)

Üç çocuk annesi olan Devi, iki çocukla yetinmek isterdi ama "üçüncüsü kaderde varmış" diyor gülümseyerek. Başka bir hatayı göze alamayacağını biliyordu. "Eğer tekrar hamile kalırsam, sonuçlarına katlanan ben olacağım" dedi. Kocasıyla birlikte kısırlaştırılmaya karar vermişler.

Devi'nin kısırlaştığı hafta Hindistan Çin'i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi oldu. Devi, tüplerini bağlatmak için cerrahi prosedürden geçen milyonlarca Hintli kadından sadece biri ve her bir karar genel nüfus artış hızının düşmesine katkıda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, Hindistan'ın nüfusunun 2064 yılı civarında bir noktada zirveye ulaşmadan önce birkaç on yıl boyunca artmaya devam edeceğini öngörmektedir. Ancak Hintli kadınlar daha az çocuk sahibi oluyor. Devi'nin ailesi halihazırda ortalama bir Hint ailesinden daha büyük. Ulusal Aile Sağlığı Araştırmasına göre, 2019-2021 yılları arasında Hindistan'ın doğurganlık oranı 2'ydi ve 2,1 olan ikame oranının altındaydı. Bu oran Çin'den (1,2) yüksek olsa da, Hindistan'ın 1992 (3,4) veya 1950 (5,9) yıllarındaki oranından çok daha düşüktür. 1970'lerden 90'lara kadar otuz yıl boyunca Hindistan'ın nüfusu yılda %2,2 oranında istikrarlı bir şekilde artmış ve daha sonra azalmaya başlamıştır. 2011 yılında büyüme oranı %1,6 olmuştur.

1952 yılında, Hintli aileler ortalama altı çocuk sahibi olurken, bağımsızlığını yeni kazanan ülke, dünyada ilk kez ülke çapında bir aile planlaması programı ve küçük aile büyüklüğünün önemi hakkında kitlesel medya kampanyaları başlatan ülke oldu. Ardından, Başbakan Indira Gandhi tarafından 1975'ten 1977'ye kadar 21 ay boyunca sivil özgürlüklerin askıya alındığı Olağanüstü Hal döneminde, Hindistan'ın nüfusunu kontrol etmek amacıyla erkekleri kısırlaştırmaya yönelik zorlayıcı bir kitle kampanyası ciddi tepkilere yol açtı. Bu durum, gelecekteki hükümetlerin aile planlaması girişimlerini erkeklere odaklamaktan korkmasına neden oldu ve böylece nüfus kontrolünün sorumluluğu kadınlara düştü. Hindistan'ın aile planlaması programı o zamandan beri büyük ölçüde ve adil olmayan bir şekilde tek bir yönteme dayanmaktadır: kadın sterilizasyonu. 2019-20 Ulusal Aile Sağlığı Araştırmasına göre, tüpektomiler tüm kontraseptif yöntemlerin %38'ini oluşturmaktadır.

Delhi merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Hindistan Nüfus Vakfı İcra Direktörü Poonam Muttreja New Lines'a verdiği demeçte, "Kadınların kısırlaştırılması, halk sağlığı sisteminde en kolay bulunabilen yöntem olarak teşvik edilmektedir. Hindistan'da çiftler, aile büyüklüklerini tamamladıklarını hissettiklerinde aile planlaması yöntemlerini benimseme eğilimindedir ve kadınlar tek seferlik bir işlem olduğu için sterilizasyonu tercih etmektedir. Hindistan'ın Ulusal Sağlık Misyonu tarafından belirlenen kurallara göre, laparoskopik cerrahi ve bir gün süren bir prosedürü içeren kısırlaştırma, yalnızca evli veya daha önce evli olmuş ve 1 yaşın üzerinde en az bir çocuğu olan kadınlara uygulanabilir. Kadının "akli dengesinin yerinde" ve 22 ila 49 yaşları arasında olması gerekir.

Ancak Yeni Delhi'deki Merkezi Hükümet Sağlık Programı Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde kadın sterilizasyonu yapan Dr. Sangeeta Prasad, New Lines'a yaptığı açıklamada birçok genç kadının da sterilizasyonu tercih ettiğini söyledi. Bir keresinde kısırlaştırılmak isteyen 22 yaşında bir hastası vardı. Doktor, kadının en küçük çocuğunun bir yaşından küçük olduğunu ancak "bunu yaptırmaya çok kararlı olduğunu" söyledi. Genç kadınlara, daha fazla çocuk sahibi olma konusunda fikirlerini değiştirmeleri ihtimaline karşı, bunun yerine uzun etkili geri dönüşümlü kontraseptifleri tercih etmelerini tavsiye etmeye çalışıyor. Ve daha sonra pişmanlık duyanlar da var.

Doğum kontrolü ve güvenli kürtaj hizmetleri sunan MSI Reproductive Choices'ın program ve ortaklıklar direktörü Debanjana Choudhuri, nüfus patlaması endişesiyle 1960'lı ve 70'li yılların aile planlaması politikalarının istikrardan ziyade nüfus kontrolüne odaklandığını söylüyor. Aile planlaması programları eyalet ve federal düzeylerde sayısal hedeflerle yönlendiriliyordu.

"Haklar ve seçim tamamen duyulmamış bir şeydi" diyor.

1996 yılında Hindistan aile planlamasında "hedefsiz yaklaşımı" benimsedi, ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2012 tarihli bir raporuna göre "uygulamada eyalet düzeyindeki yetkililer ve bölge sağlık görevlileri sağlık çalışanlarına kadın kısırlaştırma da dahil olmak üzere her doğum kontrol yöntemi için hedefler koymaktadır. Ülkenin büyük bölümünde yetkililer, sağlık çalışanlarını maaş kesintisi veya işten çıkarma ile tehdit ederek, özellikle kadın sterilizasyonu için agresif bir şekilde hedefler koymaktadır." Raporda, bu hedeflerin genellikle baskıya veya düşük kaliteli hizmetlere yol açtığı belirtildi.

Bu hedeflere ulaşmak için Hindistan, vatandaşları doğum kontrolü konusunda eğitmek, hap ve prezervatif dağıtmak üzere geniş bir Akredite Sosyal Sağlık Aktivistleri (ASHA) - kadın toplum sağlığı çalışanları - ağı kurmuştur. ASHA'lar tıp uzmanı olmamakla birlikte, anne adaylarına hamilelikte yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunmaktan çocukların gerekli tüm aşılarını olmalarını sağlamaya kadar bir dizi önemli görevi yerine getirmekle görevlendirilmişlerdir. Birçok Hintli için, özellikle de düşük gelirli topluluklarda ve kırsal alanlarda yaşayanlar için ASHA çalışanları, aile planlaması kaynakları da dahil olmak üzere kamu sağlık sistemiyle tek bağlantıdır.

ASHA çalışanları, kadınları sterilizasyon veya rahim içi araç takılması için getirmeye teşvik edilmektedir. İnsan Hakları Hukuk Ağı (HRLN) tarafından 2018 yılında yayınlanan bir rapora göre, "ASHA çalışanları sabit oranlı bir maaş almak yerine, ağırlıklı olarak kadınları kısırlaştırma prosedürlerine teşvik etmeye yönelik teşvik temelli ödemeler alıyor." Delhi merkezli bir ASHA çalışanı olan Sudha Rani, New Lines'a yaptığı açıklamada, kısırlaştırma için 1.000 rupi (12 $) teşvik aldığını, RİA takmanın 6 $ ve enjekte edilebilir bir kontraseptifin yaklaşık 1 $ olduğunu söyledi. Bazı eyaletlerde, kısırlaştırmayı tercih eden kadınlar da maddi tazminat alıyor.

HRLN, "Kadının kısırlaştırılmasına yönelik teşvike dayalı politikalar, kadının üreme özerkliğinin altını oymakta ve özünde zorlayıcı nüfus uygulamaları anlamına gelmektedir" diyor.

Hindistan Parlamentosu tarafından açıklanan verilere göre, 2003-2012 yılları arasında 1.434 kadın, büyük ölçüde kısırlaştırma kamplarındaki kötü koşullar nedeniyle, hatalı kısırlaştırma prosedürleri yüzünden hayatını kaybetmiştir. Doktorlar hijyenik olmayan ekipman kullanmakta ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar uygulamaktaydı. Bir mahkeme kararında Bihar eyaletindeki bir doktorun iki saat içinde 53 kısırlaştırma yaptığı belirtilmiştir. Hindistan'ın en yoksul eyaletlerinden biri olan ve büyük bir kabile nüfusuna sahip Chhattisgarh'da eyalet sağlık bakanlığı tarafından düzenlenen ve başarısızlıkla sonuçlanan bir toplu kısırlaştırma kampanyasının ardından sekiz kadının ölmesi ve 25 kadının da durumunun kritik olması ulusal manşetlere taşınmıştı.

Hindistan'ın yüksek mahkemesi 2016 yılında toplu kısırlaştırma kamplarını yasaklamış olsa da, her yıl devlet sağlık tesislerinde iki hafta süren aile planlaması kampları düzenlenmekte ve düzinelerce kadın saatler içinde arka arkaya kısırlaştırılmaktadır. Hükümet yönergeleri, kadınlara prosedür hakkında danışmanlık verilmesi ve ameliyattan önce olası komplikasyonlar ve diğer alternatifler hakkında bilgi verilmesi gerektiğini açıkça belirtiyor, ancak haber raporları kadınların her iki konuda da yeterince bilgilendirilmediğini belirtiyor.

Muttreja, "Hindistan gibi ataerkil bir toplumda, vazektomi tubektomi veya kadın sterilizasyonundan çok daha basit bir prosedür olsa bile aile planlamasının yükü kadınlar tarafından üstleniliyor" diyor. "Ayrıca erkeklerin vazektomi yaptırmaları halinde 'erkekliklerini' ve güçlerini kaybedeceklerine dair yaygın bir efsane var." Birçok kadın da kocalarını vazektomi yaptırmaktan vazgeçiriyor. Renu Devi (Nisha Devi ile bir akrabalığı yok), 35 yaşında, kısırlaştırma yaptırmaya karar verdiğini çünkü kendisinin ev hanımı olduğunu, kocasının ise çalışmak için dışarı çıkmak zorunda olduğunu ve "vazektomi yüzünden zayıf düşmeyi göze alamayacağını" söyledi. ASHA çalışanları ayrıca erkeklerin vazektominin "egolarına bir darbe" olacağını düşündüklerini söyledi.

Hindistan'da vazektomiye yönelik olumsuz tutumlar 1970'li yıllara ve 1975 yılında Indira Gandhi tarafından ilan edilen olağanüstü hal sırasında ülkede gerçekleşen hükümet onaylı zorla kitlesel kısırlaştırma kampanyasına kadar uzanmaktadır. Gandhi'nin küçük oğlu Sanjay Gandhi, özellikle düşük gelirli ailelerden gelen ve genellikle kendi istekleri dışında kısırlaştırılan erkekleri hedef alan agresif bir kampanya başlatmıştır. Kampanyaya uymayanları ihbar etmeleri karşılığında ödüller teklif edildi ve erkekler ehliyetlerini yenilemek için kısırlaştırma sertifikalarını ibraz etmek zorunda kaldı. Kampanya aynı zamanda Uttar Pradesh'in Muzaffarnagar kasabasında şiddetli çatışmalara yol açmış, polis protestoculara ateş açarak 25 kişinin ölümüne neden olmuştur.

Bu kampanyanın arkasındaki en önemli itici güçlerden biri de Batı'nın Hindistan'a nüfusunu kontrol etmesi için yaptığı baskılardı. Hintli gazeteci ve siyasi yorumcu Vinod Mehta, "The Sanjay Story" adlı kitabında Batı'nın Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Hindistan'a Yardım Konsorsiyumu aracılığıyla kısırlaştırmaya dayalı bir aile planlaması programını savunduğunu çünkü "1947'den bu yana değerli zamanın boşa harcandığını" açıklamıştır. Mara Hvistendahl'ın "Doğal Olmayan Seçilim: Erkekleri Kızlara Tercih Etmek ve Erkeklerle Dolu Bir Dünyanın Sonuçları" adlı kitabına göre, Dünya Bankası 1972'den 1980'e kadar bu amaçla 66 milyon dolar kredi vermiştir.

Gandhi'nin 1977 seçimlerinde yenilmesinin ardından Hindistan'ın sağlık bakanı olan Raj Narain, Washington Post'a o dönemde 200'den fazla erkeğin vazektomi sonrası öldüğünü söyledi, ancak diğer tahminler bu sayının 2,000'e yakın olduğunu gösteriyor. Narain, Gandhi'yi yenmek için kısırlaştırma konusunu kullandıktan sonra bir halk kahramanı haline geldi, ancak aile planlaması, kısırlaştırma ve doğum kontrolü Acil Durum sonrası Hindistan'da kirli kelimeler haline gelmişti. Hatta bu durum hükümetin Sağlık ve Aile Planlaması Bakanlığı'nın adını Sağlık ve Aile Refahı olarak değiştirmesine neden oldu. Yeni hükümet ayrıca üreme kapasitesini geri kazanmak için yeniden kanalizasyon ameliyatı olmak isteyen erkeklere parasal tazminat teklif etti.

O zamandan beri erkekler Hindistan'ın aile planlaması programında neredeyse hiç yer almıyor. Nakit teşviklere rağmen, erkeklerin kısırlaştırılması Hindistan'da en az kullanılan doğum kontrol yöntemi olup, toplamın sadece %0,3'ünü oluşturmaktadır. New Lines'ın Delhi'deki klinikte görüştüğü ve bazıları 15 yıldan uzun süredir çalışan beş ASHA çalışanından hiçbiri tek bir erkeği bile vazektomi yaptırmaya ikna edememiş. Bazıları erkeklerin bu konuda kendileriyle konuşmayı bile kabul etmediklerini ve hemen eşlerine yönlendirdiklerini söyledi.

Muttreja, doğum kontrolünün tek sorumluluğunun kadınlara yüklendiğini ve çoğu zaman vekil olarak kürtaja başvurmak zorunda kaldıklarını söyledi. 2015 yılında Lancet tarafından yapılan bir araştırmaya göre o yıl Hindistan'da 15,6 milyon kürtaj gerçekleşmiştir. Çalışmada, "İstenmeyen gebeliklerin ve kürtajın görülme sıklığı, Hindistan'daki kadınlar arasında karşılanmamış doğum kontrol ihtiyacı düzeyiyle tutarlıdır ve kadınların ve çiftlerin doğum kontrol ihtiyaçlarını karşılamak ve güvenli kürtaj hizmetlerine erişimi sağlamak için daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizmektedir" denildi.

Muttreja, erkeklerin aile planlamasındaki rolünü hem kolaylaştırıcı hem de faydalanıcı olarak teşvik eden hedefli programlara yatırım yapmanın önemli olduğunu söylüyor. Choudhuri, prezervatif ve vazektomi dışında erkeklerin kullanabileceği doğum kontrol yöntemlerinde de yenilikler yapılması gerektiğini söylüyor. Bilim insanları, cinsel ilişkiden birkaç saat önce alınabilen ve spermi geçici olarak hareketsiz hale getirebilen, isteğe bağlı bir erkek doğum kontrol yöntemi olasılığını araştırıyor.

Ayrıca geçici doğum kontrol yöntemlerinin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Hindistan hükümeti 2017 yılında enjekte edilebilir bir doğum kontrol yöntemi, haftalık haplar ve sadece progestin içeren haplar olmak üzere üç yeni yöntemi uygulamaya koymuştur.

Muttreja, "Bu, terminal yöntemlerden daha modern doğum kontrol yöntemlerine geçiş için çok ihtiyaç duyulan bir adımdı" diyor. Ancak bu geçici yöntemlere erişimin kısıtlı olması ve yan etkilerinin nasıl yönetileceği konusunda farkındalık eksikliği, bu yöntemlerin kullanımının çok düşük olduğu anlamına gelmektedir. Kadınların sadece %2,1'i RİA, %5,1'i hap ve %0,6'sı enjektabl kullanmaktadır.

New Lines'ın Delhi'deki aile sağlığı kliniğinde görüştüğü beş kadının tamamı ya geçici yöntemlerden hiçbirini kullanmamış ya da kısa bir süre sonra vazgeçmiş. Üç çocuk annesi 31 yaşındaki Nisha Gupta, birkaç yıl önce RİA taktırmış ancak adet döngüsü sırasında uzun süreli halsizlik ve ağır kanama yaşadıktan sonra RİA'yı çıkarttırmış.

ASHA çalışanları bile bu tür şikayetlerin rutin olduğunu söyledi. Rani, "Mahalledeki bir kadın olumsuz bir deneyim yaşasa bile, bu haber yayılıyor ve kimse geçici yöntemleri denemek için öne çıkmıyor," diyor. ASHA çalışanlarından Ramrati Chauhan da bazı kadınların RİA'nın yer değiştirmesinden endişe duyduklarını ve bu konuda RİA'nın kalıcı olarak kısırlığa yol açabileceği ya da boğaza kadar ilerleyebileceği gibi pek çok efsaneyle karşılaştıklarını söylüyor. Choudhuri, "Büyük bir davranış değişikliği kampanyasına ihtiyaç var" diyor. Choudhuri, özellikle kırsal kesimde ve küçük şehirlerde büyük bir nüfus için karar mercii erkekler olduğu için kadınların temsilinin de çok önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Gupta kocasının asla prezervatif kullanmadığını çünkü "garip hissettirdiğini" söyledi. Klinikteki diğer kadınlar da aynı fikirdeydi ve kocalarının ruh hallerine göre prezervatif kullanıp kullanmadıklarını söylediler. Sonuç olarak, prezervatifler tüm doğum kontrol yöntemlerinin %10'undan daha azını oluşturuyor. Dahası, erkekler eşlerinin hangi doğum kontrol yöntemlerini kullanacağını kontrol ediyor. ASHA çalışanı Chauhan, bazen erkeklerin eşlerinin RİA takmasına izin vermediklerini, çünkü seks sırasında iğnenin kendilerine batacağından ve deneyimi mahvedeceğinden endişe ettiklerini söylüyor. Başka bir olayda, bir kadının ailesi, kendisi istemesine rağmen enjekte edilebilir bir doğum kontrol hapı almasını istememiş, bu nedenle Chauhan onu gizlice sağlık kuruluşuna götürmek zorunda kalmış. Oral kontraseptiflere gelince, kadınlar genellikle bunları almayı unutuyor ya da tabletlerin kendilerine "uymadığını" söylüyor.

Muttreja, "Tüm kontraseptiflerin yan etkileri vardır ve yan etkilerin yönetimine çok ihtiyaç duyulan öncelik ve dikkat verilmemiştir" diyor.

Geçici kontraseptif yöntemlerin kullanılması, çocuklar arasında yeterli boşluk olmasını sağladığı için anne ve bebek ölümleri riskini azaltmaktadır. Hindistan'da bebek ölüm oranı düşüyor olsa da - 1990'da 1.000 canlı doğumda 89 ölümden 2020'de 27 ölüme düşerek son otuz yılda neredeyse %70 oranında azaldı, ancak hala Finlandiya'dan 18 kat daha yüksek. Hindistan hükümetine göre, anne ölüm oranı da önemli ölçüde düşmüştür. Bu oran 1990 yılında 100.000 canlı doğumda 556 kadın iken 2020 yılında 97'ye düşmüştür.

Ayrıca Hindistan'ın gelecek nesil ebeveynleri için de daha iyi bir seçim olabilir. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Hindistan Temsilcisi Andrea Wojnar, gençlerin evliliği ve ebeveynliği düşünmeden önce genellikle eğitime ve iş bulmaya odaklanmak için artık evliliği ertelediklerini açıkladı.

"Hükümetin aile planlaması seçeneklerinin eksiksiz olduğundan emin olması gerçekten çok önemli" diyor.

Ayrıca uzmanlar aile planlaması hizmetlerinin sadece ailelerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguluyor. Choudhuri, "Ergenler ve evli olmayanlardan oluşan büyük bir grup var ve bunlar bu konuşmanın dışında bırakılıyor," diyor. Sosyal bilimci Kuhika Seth, kitlesel medya kampanyalarının genç çiftlere hitap etmemesi nedeniyle "aile planlaması" ifadesinin kendisinin yabancılaştırıcı olabileceğini de sözlerine ekliyor. "Dilin değişmesi gerekiyor. Eğer kullandığınız dil eskimişse ve karşınızdaki insanların hassasiyetlerine hitap etmiyorsa, o zaman amacını yitirir" diyor. Choudhuri, aile planlaması politikalarının da nüfus kontrolü yerine hak ve seçim temelli bir anlatıma yönelmesi gerektiğini söylüyor.

Eğitim aynı zamanda bir doğum kontrol yöntemi olarak da kullanılabilir. Muttreja, beş yıldan az eğitim almış ya da hiç eğitim almamış kadınların kısırlaştırılma ihtimalinin 12 yıl ve üzeri eğitim almış kadınlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu belirterek, "Eğitime erişim, kadınların üreme sağlıkları konusunda bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlendirilmelerinde çok önemli bir rol oynamaktadır" diyor. Ayrıca erkek çocuk tercihi hala güçlü olan Hint ailelerindeki tutumları da değiştirebilir. Hintli çiftlerin ikiden fazla çocuk sahibi olmasının nedenlerinden biri de bu. Renu Devi'nin üç kızı var ama "hep bir erkek çocuk istemiş". Bu yüzden birkaç yıl önce nihayet bir tane dünyaya getirdiğinde, bir aile planlaması yöntemi benimsemeye hazırdı.

Üç çocuk annesi Gupta, kaç çocuk sahibi olmak istediğini planlamadığını ya da düşünmediğini söylüyor. Ailesinin büyüklüğü konusunda söz sahibi olması gerektiği ya da olabileceği aklına gelmemiş.

"Evlendiğimde tüm bunların farkında değildim, sadece beşinci ya da altıncı sınıfa kadar okudum," diye itiraf ediyor. Yakın zamanda kısırlaştırma ameliyatı geçirmiş çünkü ailesinin başka bir çocuk yetiştirmeye gücü yetmemiş. "Bugün bir çocuğu düzgün bir şekilde eğitebilsek bile bu büyük bir olay."

Sushmita Pathak, 22 Ağustos 2023, The New Lines Magazine

(Sushmita Pathak Hindistan'da yaşayan bir radyo ve yazılı basın gazetecisidir.)


Mustafa Tamer, 01.03.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı