7 Şubat 2024 Çarşamba

SA10568/AF2: UAD'nin Bu Önemli Kararı İsrail Tarafından Bir Kenara İtilebilir; Ancak ABD ve İngiltere Bunu Görmezden Gelemez

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Independent'ın eski Rusya ve Doğu Avrupa editörü, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski İngiltere direktörü ve Prosecuting the Powerful kitabının yazarı Steve Crawshaw'a aittir ve Güney Afrika'nın başvurusu sonrası, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD-ICJ) İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırım nedeniyle verdiği ara karara ve bu kararın sonuçları ile birlikte yargılanan İsrail ve onu destekleyen ABD ve İngiltere'nin tutumuna odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 07.02.2024, Sonsuz Ark 

This momentous ICJ ruling may be brushed aside by Israel - but the US and UK can’t afford to ignore it

"Bu karar dikkate alınmazsa, Putin'den nasıl hesap sorulabilir? Çifte standartlı adalet, adalet değildir."

İsrail'in önümüzdeki günlerde ve haftalarda Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nı (UAD) yerden yere vurmaya devam edeceğine şüphe yok. Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in ilk tepkisi "Lahey Shmague" oldu. Ancak bugün dünya mahkemesi tarafından alınan geçici tedbirler her açıdan tarihi niteliktedir.


Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, UAD'nin kararının ardından basına konuştu. Fotoğraf: Remko de Waal/ANP/AFP/Getty Images

İsrail'in soykırım eylemlerini önlemek için adımlar atması, soykırıma teşviki önlemesi ve cezalandırması ve bir ay içinde eylemleri hakkında rapor vermesi gerekliliğinin, sadece haftalar içinde değil, önümüzdeki yıllarda da dalgalanan etkileri olacaktır.

Rusya ve diğerlerinin de açıkça belirttiği gibi mahkemenin yaptırım gücü çok az. Ukrayna'nın 2022'de açtığı bir davaya ilişkin geçici tedbir kararında mahkeme, Rusya'ya, muhtemelen dinlenilme umudu çok az olan askeri operasyonları derhal askıya alma çağrısında bulundu. Rusya buna mahkemenin "umutsuzca kusurlu" davayı düşürmesini talep ederek karşılık verdi (spoiler: düşürmedi). Ancak bu yaptırım eksikliği İsrail'in - ya da İsrail'i her türlü eleştiriden korumaya hazır görünenlerin - siyasi rahatsızlığını azaltmıyor.

UAD yakın zamana kadar gölgede kaldı. Sırp lider Slobodan Milošević'i yargılayan Balkan savaş suçları mahkemesi ve Vladimir Putin'i suçlayan uluslararası ceza mahkemesi (ICC) gibi Lahey'deki diğer yasal kurumlar spot ışıklarının tadını çıkardı. Ancak şimdiye kadar, dünya mahkemesi Bosna'daki soykırım ya da İsrail'in "ayrım bariyeri "nin yasallığı gibi konuları ele aldığında bile, kararları manşetlerde pek yer almıyordu.

Şimdi bu durum belki de sonsuza kadar değişti. Hepsi de 16'ya 1 ya da 15'e 2 oyla alınan kararlar (İsrailli atanmış yargıç Aharon Barak bile iki kez çoğunluğun yanında yer aldı) İsrail için yıkıcı olsa da nihai kararın çıkmasına daha çok var. Bu arada, Güney Afrika'nın davasının boş ve gayrimeşru olduğunu savunan hükümetlerin şimdi kendi yarattıkları çukurdan çıkmaları gerekiyor.

Özellikle de 1948 sözleşmesinin temel unsurlarından biri olan soykırıma teşvikin kanıtları ikna ediciydi. İsrail dışişleri bakanlığının eski bir genel müdürü ve diğerleri, Güney Afrika'nın sunumundan önce bile "soykırıma, sürgüne ve etnik temizliğe yönelik kapsamlı ve bariz kışkırtmalardan" bahsetmişlerdi. Ancak pek çok hükümetin bu apaçık gerçekle yüzleşmekte isteksiz davranması dikkat çekiciydi.

Benjamin Netanyahu ve hükümeti saldırıyı en iyi savunma biçimi olarak kullanmayı seviyor. BM Genel Sekreteri António Guterres hem Hamas'ın "dehşet verici" cinayetlerini hem de Gazze'deki sivil ölümlerini eleştirirken, ilkinin "bir boşlukta" gerçekleşmediğini söylediğinde, İsrail'in BM Büyükelçisi onu istifaya çağırdı. Şehrin iki mil ötesindeki UCM 2021 yılında Gazze'de işlendiği iddia edilen suçları soruşturmaya hazır olduğunu açıkladığında Netanyahu İsrailli izleyicilere şunları söyledi "İsrail devleti bu akşam saldırı altında" dedi ve "ikiyüzlülüğün zirvesinden" bahsetti.


Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e Gazze'de soykırımı önleme emri verdi - video

Bu tür söylemler şüphesiz devam edecektir. Ancak Netanyahu ve dolayısıyla pek çok Batılı hükümet için bir sorun, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın artık ikiyüzlülüğü ve çifte standardı başka yerlerde çok farklı bir bağlamda görüyor olması.

2021 yılında Boris Johnson, UCM'nin Gazze'ye bakma konusundaki temkinli ve çok gecikmiş kararını, uluslararası bir mahkemenin İngiltere'nin dostlarını soruşturmaması gerektiği gerekçesiyle eleştirdi. Beyaz Saray da ABD'nin bir müttefikinin asla eleştirilmemesi gerektiği konusunda aynı derecede kararlı görünüyor - tıpkı Rusya'nın Suriye'deki savaş suçlarıyla ilgili herhangi bir eylemi her zaman engellemeye kararlı olması gibi. ABD ulusal güvenlik konseyi sözcüsü, Güney Afrika'nın UAD'deki davasını "liyakatsiz, ters tepen, hiçbir gerçek temeli olmayan" bir dava olarak tanımlamadan önce yargıçların ara kararını beklemedi. Böylesine agresif bir şekilde İsrail yanlısı bir açıklamanın, yargıçların kararlarının hukuki saçmalık haline getirdiği "hiçbir dayanağı yok" saçmalığı bir yana, optik açıdan kötü olduğunu fark etmek için geriye dönüp bakmaya gerek yok.

Washington'un işlenen suçları ve çekilen insani acıları kınama konusundaki isteksizliğinin Filistinliler için kötü bir haber olduğu çok açık. Her ne kadar Netanyahu bu açık gerçeği kabul etmeyi reddetse de, şu anda yaşananlar nedeniyle gelecekteki güvenliği uzun yıllar boyunca zarar görecek olan İsrail için de kötü haber. Ancak bunun sonuçları bu çatışmanın çok ötesine geçmektedir. Adalete yönelik seç-seç yaklaşımı - Netanyahu'nun deyimiyle "ikiyüzlülük" - her yerde adalet için tehlikelidir.

En basitinden Ukrayna, kendi hatası olmaksızın ama doğrudan doğruya bariz bir şekilde sergilenen çifte standartların sonucu olarak, giderek artan bir şekilde kuzey-güney ayrımının kurbanı haline gelmiştir. Ukrayna küresel kuzeydeki ülkeler tarafından desteklenme eğilimindeyken; Filistinliler küresel güneydeki ülkeler tarafından desteklenmektedir. Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna'daki saldırılarının bize her gün hatırlattığı gibi - ve örneğin Ekim ayında bir cenaze törenini hedef alan saldırıda 59 köylünün öldürüldüğü Hroza köyünde bizzat gördüğüm gibi - Ukrayna hala azami dayanışmayı hak ediyor ve buna ihtiyacı var. Ancak, Ukrayna'nın kendi müttefiklerinin eylemleri ve eylemsizlikleri sonucunda, Ukrayna'nın son iki yıldır baskı yaptığı saldırganlık suçları mahkemesi de dahil olmak üzere, adalet için verdiği mücadelede ihtiyaç duyduğu desteği toplaması artık çok daha zor olacak. Batılı hükümetler bunu "sizin kurbanlarınıza" karşı "bizim kurbanlarımız" davasına dönüştürdüler ki bu asla böyle olmamalıydı.

Kasım ayında İngiltere ve diğer beş ülke, Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırım iddialarıyla bağlantılı olarak Myanmar'a karşı UAD'de açılan Gambiya davasına destek verdi. Buraya kadar takdire şayan. Myanmar'daki cunta üzerinde baskı oluşturacak her şey - ki dünya mahkemesinden çıkacak güçlü bir karar bunu kesinlikle sağlayacaktır - memnuniyetle karşılanır. Ancak İngiltere Myanmar'a böyle bir müdahalede bulunurken, kilit bir müttefikinin sadece birkaç ay içinde 20,000'den fazla sivili öldürdüğü gerçeğini ele almayı reddediyorsa, kopukluk barizdir.

En açık şekilde, dünya mahkemesinin kararı İsrail üzerinde baskı oluşturuyor. İsrail'i eleştirenlerin bazen bir tarafa bırakmaya çok hevesli oldukları Hamas tarafından işlenen suçları haklı olarak vurguluyor. Ancak aynı zamanda adaletin başlangıç noktasını da hatırlatıyor. Eşit olmayan adalet, adalet değildir. Hiçbir şey adaletin yokluğundan daha istikrarsızlaştırıcı olamaz. Bu Gazze için önemlidir, Ukrayna için önemlidir ve Etiyopya'dan Myanmar'a kadar çatışma bölgelerinde önemlidir. Lahey mahkemesinin kararı Batılı hükümetlerin daha dengeli bir yaklaşıma ihtiyaç duyduklarını anlamalarına yardımcı olursa, bu çok değerli olacaktır. Eğer görmezden gelirlerse kaybeden sadece Filistinliler değil hepimiz olacağız.

Steve Crawshaw, 26 Ocak 2024, The Telegraph

(Steve Crawshaw Independent'ın eski Rusya ve Doğu Avrupa editörü, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski İngiltere direktörü ve Prosecuting the Powerful kitabının yazarıdır)


Ahmet Faruk, 07.02.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              




Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı