31 Ocak 2024 Çarşamba

SA10556/MT233: Şaşırtıcı Faktör Milyonlarca Kişiye Yanlış Yüksek Tansiyon Teşhisi Konabileceği Anlamına Geliyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yeni araştırmalar, yanlış ölçüm teknikleri nedeniyle milyonlarca kişiye yanlışlıkla yüksek tansiyon teşhisi konulabileceğini gösteriyor. Amerikan Kalp Derneği, kan basıncının hasta otururken ve desteklenirken ölçülmesini önermektedir, ancak birçok sağlık çalışanı bu yöntemden sapmaktadır. Araştırmada, muayene masasında yapılan ölçümler ile tavsiye edildiği gibi sandalyede yapılan ölçümler arasında önemli farklar bulunmuştur."

Surprising Factor Means Millions Could Be Misdiagnosed With High Blood Pressure

Araştırma, yanlış kan basıncı ölçüm tekniklerinin milyonlarca kişiye yanlış hipertansiyon teşhisi konulmasına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Çalışma, tavsiye edilmeyen pozisyonlarda yapılan ölçümlerde önemli farklılıklar olduğunu göstererek, doğru teşhis ve tedavi için belirlenmiş kılavuzlara uymanın önemini vurgulamıştır.

Yeni bir araştırma, normal kan basıncına sahip milyonlarca insanın, ölçümler yapılırken yanlış konumlandırma nedeniyle çok yüksek kan basıncına sahip olarak yanlış sınıflandırılabileceğini öne sürüyor.

Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin kılavuzları, hastanın ayakları yere düz basan bir sandalyede oturmasını, sırtının desteklenmesini ve tansiyon manşetinin takılı olduğu kolun kalp hizasında desteklenmesini gerektirmektedir. Bunu yapmak doğru bir okuma yapılmasına yardımcı olur. Ancak, birçok sağlık çalışanı kan basıncı ölçümlerini hasta muayene masasında otururken, bacakları sallanırken, sırtı ve kolu desteklenmeden yapmaktadır.

Columbus'taki Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde birinci basamak hekimi olan araştırmacı Dr. Randy Wexler, "Bu, kan basıncını doğru bir şekilde ölçmeye elverişli değil" diyor. Araştırmayı 11 Kasım Cumartesi günü AHA'nın Philadelphia'daki Bilimsel Oturumlar konferansında sundu.


Kan Basıncınızı Nasıl Kontrol Ettirebilirsiniz AHA İnfografiği. Kaynak: Amerikan Kalp Derneği Haberleri

Yanlış Sınıflandırmanın Sonuçları

Wexler, hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyonun yanlış sınıflandırılmasının, "ihtiyacı olmayan insanların tedavi görmesine" yol açabileceğini söylüyor. "İnsanların yan etkileri olan çok fazla ilaç kullanmasına gerek kalmayabilir. İşte bu noktada iyi ve doğru kan basıncı ölçümleri önem kazanıyor."

Araştırma Metodolojisi ve Bulgular

Araştırmada 150 yetişkin rastgele üç gruptan birine atanmıştır. Bir grupta, kan basıncı ölçümleri sabit yükseklikteki bir muayene masasında ve ardından ayarlanabilir pozisyonlu bir muayene sandalyesinde alınmıştır. İkinci bir grupta aynı ölçümler ters sırada yapıldı. Üçüncü bir grupta ise her iki ölçüm seti de muayene sandalyesinde alınmıştır. Her okuma setinden önce bir dinlenme süresi vardı. Sonuçlar bir havuzda toplandı ve masada alınan üç ölçümün ortalaması sandalyede alınanların ortalamasıyla karşılaştırıldı.

Muayene masasında yapılan ölçümlerde ortalama sistolik (üstteki rakam) kan basıncı 7 mmHg, ortalama diyastolik (alttaki rakam) kan basıncı ise kılavuzda tavsiye edilen pozisyona bağlı kalınarak sandalyede yapılan ölçümlere kıyasla 4,5 mmHg daha yüksek çıkmıştır. Araştırmacılar bu farkın, kan basıncı aslında normal aralıkta olan milyonlarca insanı hipertansiyonlu olarak yanlış sınıflandırmaya yetecek kadar büyük olduğu sonucuna vardı.

Wexler, "Arada bir fark olmasına şaşırmadık," diyor. "Ne kadar büyük bir fark olduğuna şaşırdık." Bulgular Eylül ayında eClinicalMedicine dergisinde yayımlandı.

Daha Geniş Kapsamlı Çıkarımlar ve Çözümler

ABD'deki yetişkinlerin yaklaşık yarısının yüksek tansiyona sahip olduğu tahmin edilmektedir. Hipertansiyon, ölçümler sürekli olarak 130 mmHg sistolik veya 80 mmHg diyastolik değerlerine ulaştığında veya bu değerleri aştığında teşhis edilir.

Philadelphia'daki Penn Medicine'de nefrolog olan ve yeni araştırmada yer almayan Dr. Jordana Cohen, ihtiyaç duymadıkları halde kan basıncını düşürmek için ilaç verilen kişilerin, hipotansiyon olarak bilinen bir durum olan kan basınçlarını çok düşürme riski altında olduklarını söyledi. Düşük kan basıncı baş dönmesi, sersemlik ve bayılmaya neden olabilir ve düşmelere yol açabilir.

Aynı zamanda Pennsylvania Üniversitesi'nde tıp doçenti olan Cohen, "Kan basıncını doğru ölçtüğümüzden ve doğru tedavi ettiğimizden emin olmamız gerekiyor" diyor. "Sağlık sistemlerinin buna öncelik vermesi gerekiyor. Onları bunu yapmanın ekonomik açıdan akıllıca olduğuna ikna etmeliyiz çünkü bu daha iyi sonuçlara yol açacaktır."

Wexler, sağlık çalışanlarının o kadar çok sayıda kronik rahatsızlığı olan hastaya baktığını ve çoğu zaman tansiyon ölçümlerini düzgün bir şekilde yapmak için yeterli zamanları olmadığını söyledi. Araştırmalar, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastaları görmek için tüm önleyici ve kronik hastalık bakım kılavuzlarını takip etmek için günde 26 saatten fazla veya ekip tabanlı bakım sağlarken günde dokuz saatten fazla zamana ihtiyaç duyacağını göstermektedir.

"İşleri daha verimli hale getirmemiz gerekiyor" diyen Wexler, gelecekteki araştırmaların bu tür stratejiler araması gerektiğini sözlerine ekliyor. "Ancak ziyaret sürecini yavaşlatmadan yapılabilecek değişiklikleri nasıl yapabiliriz?"

LAURA WILLIAMSON, AMERİKAN KALP DERNEĞİ, 15 KASIM 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 31.01.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "Bruce S. Alpert, Joseph E. Schwartz, Mira Shapiro ve Randell K. Wexler, 14 Eylül 2023, eClinicalMedicine, "Kan basıncı ölçümü için rutin ve Amerikan Kalp Derneği tarafından önerilen teknik (CORRECT BP) için sonuçların karşılaştırılması: randomize bir kohort çalışması". DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.102219


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı