13 Aralık 2023 Çarşamba

SA10484/SD2950: Bütçe Krizi Derinleşirken Almanya Yeni Harcamaları Dondurdu

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, POLİTİCO yazarı Hans Von Der Burchard'a aittir ve  Federal bakanlıkların bütün bütçe harcamalarını donduran Almanya'nın artan malî sıkıntılarına odaklanmaktadır. ABD'nin Ukrayna savaş politikalarına ve İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek veren Alman Hükümeti şimdi, acil durumlar haricinde federal açığı GSYH'nin yüzde 0.35'i ile sınırlayan ülkenin borç frenini aşmak için kurulan çeşitli özel fonlardan para çekme kabiliyetini sınırlayabilecek olan AYM kararından kaynaklanan çok daha geniş mali sonuçların ürettiği derin bütçe krizlerini yönetmeye hazırlanıyor.
Seçkin Deniz, 13.12.2023, Sonsuz Ark 

Germany freezes new spending as budget crisis deepens

"Almanya'nın mali sıkıntıları arttıkça, ülkenin borç frenini askıya alma çağrıları da artıyor."

Almanya Maliye Bakanlığı tüm federal bakanlıkların harcamalarını dondurarak, ülkenin en üst mahkemesinin geçen hafta verdiği bomba gibi karardan bu yana iktidardaki koalisyonu sarsan bütçe krizini derinleştirdi.

Maliye Bakanlığı'nın yeni harcama izinlerinin çoğunu durduran kararı, Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta aldığı ve hükümetin kasasında 60 milyar Euro'luk bir delik açan kararın ardından geldi.


Hükümet şimdi çok daha geniş çaplı mali sonuçlara hazırlanıyor | Filip Singer/EPA-EFE

Hükümet şimdi, acil durumlar haricinde federal açığı GSYH'nin yüzde 0.35'i ile sınırlayan ülkenin borç frenini aşmak için kurulan çeşitli özel fonlardan para çekme kabiliyetini sınırlayabilecek olan karardan kaynaklanan çok daha geniş mali sonuçların potansiyeline hazırlanıyor.

Devlet Bakanı Werner Gatzer tüm bakanlıklara gönderdiği bir mektupta, maliye bakanlığının "gelecek mali yıllarda daha fazla ön yükten kaçınmak için" harcamaları dondurduğunu söyledi. Şansölye Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) genel sekreteri Kevin Kühnert Pazartesi günü devlet televizyonuna verdiği demeçte, bu adımın halihazırda yapılmış olan mali taahhütleri etkilemeyeceğini söyledi.

Hükümet geçen haftaki mahkeme kararının tüm sonuçlarını anlamaya çalışırken, Federal Meclis'in bütçe komisyonundan milletvekilleri, etkiyi değerlendirmek üzere Salı sabahı hukuk uzmanlarıyla halka açık bir oturum düzenledi.

Erlangen-Nürnberg Üniversitesi profesörlerinden Thiess Büttner, Salı günkü oturum öncesinde parlamentoya yaptığı yazılı açıklamada, geçen haftaki mahkeme kararının ardından ortaya çıkan 60 milyar Euroluk mali açığın teorik olarak birkaç yıla yayılsa da, pratikte etkisinin daha çabuk olacağını söyledi. Büttner, "Önümüzdeki yıl için 52 milyar Euroluk bütçe planlamasında konsolidasyona ihtiyaç var" dedi.

Hükümetin yeşil dönüşümü hızlandırmaya ve Alman sanayisini yüksek enerji maliyetlerinden korumaya yönelik kapsamlı gündemini finanse etmek için ihtiyaç duyduğu parayı bulamaması, özellikle siyasi solda, hükümetin koronavirüs pandemisi sırasında ve Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgali sonrasında yaptığı gibi acil durum ilan ederek borç frenini askıya alması yönündeki çağrıların artmasına yol açıyor.

SPD'nin Federal Meclis'teki parti sözcüsü Rolf Mützenich, Alman haber kuruluşu Stern'e verdiği demeçte, "Bana göre, muafiyet kuralını 2024 yılına kadar, hatta muhtemelen daha da uzun bir süre uygulamaktan kaçınamayacağız" dedi.

Ancak ülkenin üçlü iktidar koalisyonunun bir parçası olan Hür Demokrat Parti (FDP) üyeleri, borç freninin askıya alınması çağrılarına şimdiye kadar direndi.

FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner geçen hafta Anayasa Mahkemesi kararının borç freninin askıya alınmasını haklı çıkarmayacağını savundu.

"Geçtiğimiz on yıla kıyasla daha az parayla daha etkili politikalar üretmemiz gerekecek" dedi.

Ancak hükümet içindeki bazı kesimler 2009 yılında uygulamaya konulan borç freninde köklü bir reform yapılması için bastırıyor.


Devlet Bakanı Werner Gatzer, tüm bakanlıklara gönderdiği bir mektupta, Maliye Bakanlığı'nın "gelecek mali yıllarda daha fazla ön yükten kaçınmak için" harcamaları dondurduğunu söyledi Hannibal Hanschke/EPA-EFE

Yeşil Ekonomi Bakanı Robert Habeck Pazartesi günü kamu yayıncısı ARD'ye verdiği demeçte "Alman borç freninin oluşturulma şekli yeterince akıllıca değil" dedi. Habeck, borç freninin "Rusya'dan her zaman ucuz gaz aldığımız, Çin'in her zaman ... satın alma pazarımız olduğu ve Amerikalıların her zaman güvenilir, sadık dostlar olduğu ve Avrupa'da savaş olmadığı için askeri yükü omuzlarımızdan aldığı farklı bir zamanda yapıldığını" belirtti.

O dönemlerin artık geride kaldığını da sözlerine ekledi.

Hans Von Der Burchard, Berlin, 21 Kasım 2023, Politico


Seçkin Deniz, 13.12.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı