20 Kasım 2023 Pazartesi

SA10450/SD2926: Gazze Savaşın Geleceğini Değiştirecek

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, jeopolitik stratejist, müzakereci ve eski ABD başkanları John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon ve Gerald Ford'un eski yardımcısı Harald Malmgren ve eski ABD Başkanı George W. Bush'un ekonomi danışmanlığını yapan ve ödüllü insansız hava araçları ve otonom robotların üreticisi olan Dr. Pippa Malmgren'e aittir ve Hamas'ın 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu'nda İsrail'in Demir Kubbesi'ni nasıl deldiğine ve değişen savaş teknolojilerine odaklanmaktadır. Analistlerin özgeçmişleri, insanlığa karşı nasıl bir gözüdönmüşlükle donatılı olduklarını görmemizi sağlasa da, duydukları korku ve endişe bir tiyatro gösterisinden başka bir şey değildir. Siyonistlerin İsrail'in 11 Eylül'ü olarak adlandırdıkları ve Gazze'yi Filistinlilerden arındırmak, Filistinlileri Sina Çölü'ne ya da dünyanın bütün ülkelerine dağıtmayı amaçlayan planlarının uygulanması için bir fırsat olarak kullanmak istedikleri, 13 bine yakın Gazze ve Batı Şeria-Doğu Kudüs mukimi Filistinli sivili, çocuğu, kadını, yaşlıyı öldürmek için sebep olarak öne sürdükleri Hamas'ın 7 Ekim saldırısı  (7 Ekim'de İsrail'in Kibbutz Müzik Festivali'ne katılan İsrailli sivillerin İsrail helikopterleri tarafından katledildiği açığa çıkmıştır, Hamas'a atılan iftira netleşmiştir) ABD ve İsrail savaş teknolojisi için sinek ısırığından farksızdır ve İsrail İstihbaratı Hamas'ın bu operasyonu ile ilgili ihbarları duymazdan gelmiş ve sistemlerini kasten körleştirmiştir.
Seçkin Deniz, 20.11.2023, Sonsuz Ark 

Gaza will change the future of war

"Malmgren Oranı tersine çevrilmiştir."

Avusturyalı-Amerikalı yönetim gurusu Peter Drucker bir keresinde şöyle demişti: "Türbülans zamanlarındaki en büyük tehlike türbülans değildir; dünün mantığıyla hareket etmektir." İsrail'de meydana gelen olaylar, geleceğimizi dünün mantığına rehin bırakmaya devam ettiğimizin keskin bir hatırlatıcısıdır. Bunun nedeni göz kamaştırıcı teknolojik gücümüze aşırı güvenmemizdir. Büyük orduların ve pahalı yüksek teknolojili silahların her zaman çözüm olduğu inancı devam ediyor; dünya ucuz düşük teknolojili silahlara sahip küçük ordular tarafından istikrarsızlaştırılmaya devam etse de.


60 dolarlık oyuncak bir drone Demir Kubbe'ye nasıl sızabilir? Hazem Bader/AFP/Getty Images

11 Eylül'de trilyonlarca dolarlık Amerikan savunma harcamalarının herhangi bir hırdavatçıda satılan 5 dolarlık maket bıçağıyla alt edilebileceğini öğrendik. İsrail'in 11 Eylül'ünde ise 60 dolarlık bir oyuncak insansız hava aracının, 600 dolarlık bir roketin ve 6.000 dolarlık bir paramotorun, İsrail'in milyar dolarlık Demir Kubbe'si de dahil olmak üzere dünyanın en zorlu savunma sistemlerini alt edebileceğini öğrendik. 

Hamas sadece elektronik cihazlarını kapatarak ve günlük rutininden sapmayarak İsrail'in milyarlarca dolarlık istihbarat kapasitesinin tespitinden kaçmayı başardı. Karanlıkta kalmak, yüksek teknolojiye geçmeyi; analog, dijitali yendi.

İsrail tankları Gazze sınırına yığınak yaparken, dünya İsrailli sivillerin katledilmesine yönelik zincirleme bir reaksiyonun başlamasını bekliyor. Bu, kaldıracın boyuttan daha önemli olduğu bir Jujitsu maçına tanık olmak gibi bir şey. 

Hamas, İsrail'i tanklar gibi eski moda ve son derece sembolik silahlar kullanmaya kışkırtmak istedi. İsrailli rehineleri kurtarmak için en iyi teknoloji tanklar mı? Faillere en büyük zararı vermek için mi? Hayır ama İsrail bunları kullanacak çünkü görsel bir güç gösterisi oluşturmak istiyor. 

Hamas, Instagram dünyasında İsrail tanklarının İsrail'in kaba kuvvetini gösteren sonsuz görüntüler üreteceğini ve bunun da Gazze'nin nispeten savunmasız işgalcilerine desteği arttıracağını bilerek bu konuda bahse giriyor.

Ancak Hamas savunmasız olmaktan çok uzak: tünellerinde silah, mermi ve daha fazlasını üreten 3D yazıcılar, lazer sinterleme cihazları ve üretim tesisleri var. Belki de İsrail'in gözetleme sistemlerinin Hamas'ın sınır ötesine insan taşımak için kullandığı insansız hava araçları, mühimmat ve paramotorları fark etmemesinin nedeni budur: Bunlar ithal edilmemiş, Gazze'de yeraltında üretilmiştir. Ne de olsa bunların temel bileşenlerini bulmak zor değil. 

Ahmed Fouad Alkhatib'in gözlemlediği gibi Hamas patlamamış mühimmat, moloz, atılmış ya da hasar görmüş metal ve kabloları kullanarak malzeme ve parçaları yeni silahlara dönüştürüyor. "Buradaki ironi," diye yazıyor Alkhatib, "IDF'nin operasyonunun dolaylı olarak Hamas'a, aksi takdirde Gazze'de sıkı bir şekilde denetlenen ya da tamamen yasaklanan malzemeleri sağlamış olmasıdır." Görünüşe göre Hamas "döngüsel ekonomi" terimine yeni bir anlam kazandırdı.

Batı ve İsrail için buradaki daha derin sorun, teknolojik hünere olan inancımızı unutamamamızdır. Putin'in Ukrayna'daki eski usul kara savaşına ve hatta doğrudan nükleer tehditlerine karşı nükleer silahları kullanmanın imkansız olduğunu çoktan keşfetmiş olmamıza rağmen hala nükleer silahlara sahip olmanın her zaman çözüm olduğuna inanıyoruz. Oyun muma değmez.

Bilişsel uyumsuzluğumuzun temelinde, eski bir matematiksel formülün modern teknoloji tarafından bozulmuş olması yatmaktadır. Harald, Başkan John F. Kennedy ve Savunma Bakanı Robert McNamara yönetimindeki Genelkurmay Başkanlığı için Anti-Balistik Füzeler üzerine ilk çalışmayı yönetti. Bu proje daha sonra Başkan Ronald Reagan tarafından Yıldız Savaşları Girişimi olarak popülerleştirilmiştir. 

Harald çalışmasına başladığında görevi, Sovyetler Birliği'nden gelecek bir Kıtalararası Balistik Füzeye (ICBM) Amerikan hava sahasına ulaşmadan önce karşı koyabilecek bir Anti-Balistik Füze (ABM) sistemi kurmanın maliyetinin ne olacağını belirlemekti. Soru şuydu: ABM sistemi Sovyetlerin Karşılıklı Garantili İmha maliyetini hesaplama şeklini değiştirecek miydi? Başka bir deyişle, Sovyetler için bunu sürdürmeyi çok pahalı hale getirebilir miydi? 

Harald, daha sonra oyun teorisi fikriyle Nobel Ödülü kazanacak olan ortağı Tom Schelling'in fikirlerinden yola çıkarak, varsayımsal bir ABM sistemi için harcanan her bir dolara karşılık, bu sistemi delmenin düşmana yaklaşık yedi dolara mal olacağı sonucuna vardı.

Elbette ABM sisteminin gerçekten çalışıp çalışmadığının bir önemi olmayacaktır. Süper hızlı hareket eden bir ICBM'yi havada başarılı bir şekilde hedef almak ve vurmak matematiksel olarak inanılmaz derecede zordur. Yine de kaldıraç matematiği kolaydı. Ruslar 7:1 hesaplamasını anlamıştı. 

Reagan Yıldız Savaşları Girişimini açıkladığında, Sovyetler ülkenin karşılayabileceğinden çok daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaklarını anlamışlardı. Bu büyük maliyet Sovyetler Birliği'nin iflasında hiç de azımsanacak bir rol oynamadı, ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşü Yıldız Savaşları'nın verdiği zarardan değil, Yıldız Savaşları'na yetişmek için gereken paranın tükenme korkusundan kaynaklandı. 

Bu, Soğuk Savaş'ın ve Sovyetler Birliği'nin sonunu getirdi ve Richard Perle, Caspar Weinberger, Donald Rumsfeld ve Dick Cheney gibi Amerika'nın önde gelen askeri düşünürleri üzerinde kalıcı bir etki bıraktı ve bu düşünürler Amerikan savunma politikasındaki çeşitli güçlü rollerinde bu oranı her yerde kullandılar.

Bugün Harald'ın oranı tersine döndü. Artık en az 1:7 ve muhtemelen çok daha fazla. Bu sadece 11 Eylül'den değil, İsrail'deki olaylardan da anlaşılmaktadır. Hamas Demir Kubbe'ye karşı saçma sapan ucuz roketler kullandı. Bir tahmine göre Hamas'ın füzeleri, İsrail'i kendilerine atılan mermilerin %96'sına karşı koruyabilen Demir Kubbe'deki 50.000 dolarlık Tamir reseptörlerinden 100 kat daha ucuz. Yani Hamas basitçe çok daha fazla roket fırlattı  ve %4'lük pencereden geçtiler çünkü çok daha fazlası ateşlendi. Bu kadar basit.

Bunların hiçbiri Hamas'ın ileri teknoloji desteğine sahip olmadığını göz ardı edebileceğimiz anlamına gelmiyor. İsrail'deki katliamdan günler önce, 27 Eylül'de İran Devrim Muhafızları üçüncü bir Noor uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdi. Bu tamamen bir tesadüf müydü? 

Noor-1 ve Noor-2'den çok daha iyi kameralara sahip olan Noor-3, İran'a İsrail ve Gazze'deki olayları eskisinden çok daha hassas ve kapsamlı bir şekilde izleme imkanı verdi. İran'a 7/24 kapsama alanı sağladı. Peki ya bu kamera görüntüleri Hamas'ın kullanımına sunulduysa? Ve bu canlı yayın ya da videoda yüz tanıma teknolojisi kullanıldıysa? 

Bu teknolojinin amacı belirli bir kişiyi tanımaktan ziyade insan gruplarının duygusal durumunu belirlemektir. Bu, sahadaki İsraillilerin rahat olduklarını ve bir sorun beklemediklerini belirlemek için kullanılmış olabilir mi? Böyle bir teknoloji kesinlikle bunu yapabilir ve ucuz olmasa da eskiye göre çok daha ucuz.

Kullanım alanları sadece savunma amaçlı da değil. Geçtiğimiz yıl boyunca Ukraynalılar insansız hava aracı savaşında uzmanlaşmak zorunda kaldılar. Bir yandan, başınızın üzerinde 5 dolarlık bir yoga matı tutmanın uyduları insan ısı izine karşı körleştirdiğini ve Rus varlıklarına gizlice yaklaşıp onları yok etmelerini sağladığını öğrendiler. Diğer yandan da saldırı kapasitelerini geliştirerek sadece insansız hava araçları değil, su altı araçları da ürettiler. 

Örneğin Karadeniz'de Ruslar, Ukrayna'ya ait "deneysel" ve insansız "Sea Baby" insansız hava araçlarının denizaltılara ve büyük süper güç gemilerinin alt kısımlarına zarar vermesinin ardından filolarını hareket ettirmek zorunda kaldı.

Ukrayna bu tür bir teknolojiyi kullanabiliyorsa, Hamas da muhtemelen kullanabilir. Bu hafta ABD iki uçak gemisini İsrail'in menziline soktu. Bu da yeni bir USS Cole vakası riskini arttırıyor. 2000 yılında Zodiac tipi ucuz bir lastik botta bulunan iki intihar pilotu Cole gemisinde 40 fit genişliğinde bir delik açarak 17 Amerikan deniz personelinin ölümüne ve 40'ının da yaralanmasına neden olmuştu.

Ancak şimdilik Hamas'ın insansız hava aracı kullanımı, son zamanlarda parafoilli paramotorlara olan bağımlılığı ile ilişkilendirilmeye devam edecek. Bunlar genellikle sahil beldelerinde bulunur ve bu yüzden son derece masum görünürler. İsrail'in her havaalanı ve iniş pistini gözlem altında tuttuğuna şüphe yok ama modern insansız hava aracı teknolojisi artık bu tür varlıklara ihtiyaç duymuyor. 

2014 yılında The Jerusalem Post, İsrail İstihbarat Servisi Shin Bet'in Hamas'ın Malezya'da yamaç paraşütü eğitimi aldığını keşfettiğini bildirmişti. Ancak paramotorların ve parafoillerin, yoğun bir şekilde gözetlenen Gazze sınırı üzerinden silahlı bir insanı taşımak için kullanılabileceği kimsenin aklına gelmemiş gibiydi.

Başka bir yerde, ucuz oyuncak insansız hava araçları İsrail'in Gazze sınırındaki pahalı gözetleme sisteminin devre dışı bırakılmasında ve tahrip edilmesinde büyük rol oynadı. Hamas bunları, İsrail'in gelen tehditleri tespit etmek için kullandığı pahalı optik sensörlerin gözlerini kamaştırmak, onlara zarar vermek ya da yok etmek için kullandı. 

İsrailliler bu teknolojiyi anlamış olmalıydı. Ne de olsa İsrail yapımı insansız hava araçları daha geçen ay Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı geri almasına yardımcı olurken, Türk insansız hava araçları da Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden savaşta güç dengesini derinden değiştirdi. İnsanlar teknolojiyi açıkça anlıyorlar ancak kaldıraç oranının tersine döndüğünü henüz fark etmediler.

Daha yakından bakacak olursak, bunu ABD'nin Uluslararası Silah Trafiği Düzenlemeleri (ITAR) rejimini uygulamaya devam etmesinde görebiliriz; değerli teknolojinin tamamının ya da çoğunun Amerika menşeli olduğu ve muhaliflerin eline geçmemesi gerektiği gibi yanlış bir inançla. 

Garip bir şekilde, Hamas'ın kuşatmada kullandığı silahların birçoğunun ABD'nin Afganistan ve Irak'ta geride bıraktığı silah yığınlarından alınmış olduğu görülüyor. Fikri mülkiyet değerlerini göz önünde bulundurmayan ABD, imha edilmesi çok pahalı ve eve dönmekle uğraşılmayacak kadar eski oldukları için bu silahlardan vazgeçti. ABD, yeterince kullanılabilir mermisi olmayan eski kırık silahlar gördü. Hamas, bu silahları onarmak ve hatta çoğaltmak için 3D baskı veya lazer sinterleme parçalarına izin verecek CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) modelleri oluşturma fırsatı gördü mü? Belki de.

Bu arada, zaten kırılgan olan dünyadaki güç dengesini değiştirmek ya da zarar vermek isteyenler, bizim görmezden geldiğimiz ya da gülüp geçtiğimiz teknolojileri kullanmaya devam edecekler. Ve bu tehlikeli kayıtsızlık hali sadece İsrail için bir sorun değil. Tanklar Gazze'ye girdiğinde ve çatışma daha da yayıldığında, bu tüm Batı için bir tehdit olacaktır.

Harald Malmgren, Dr. Pippa Malmgren,18 Ekim 2023, UnHerd

(Harald Malmgren jeopolitik stratejist, müzakereci ve Başkanlar John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon ve Gerald Ford'un eski yardımcısıdır Dr. Pippa Malmgren, Başkan George W. Bush'un ekonomi danışmanlığını yapmış ve ödüllü insansız hava araçları ve otonom robotların üreticisi olmuştur.)


Seçkin Deniz, 20.11.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı