11 Ekim 2023 Çarşamba

SA10396/MT201: Ergen Ruh Sağlığı Sorunlarını Tahmin Etmek; Araştırmacılar Plazma Biyobelirteçlerini Tespit Etti

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden araştırmacılar, ruh sağlığı sorunları açısından risk altındaki ergenleri belirleyebilen plazma protein biyobelirteçlerini keşfederek erken teşhis ve önleme konusunda ilerlemelerin yolunu açtı."

Predicting Adolescent Mental Health Issues – Researchers Identify Plasma Biomarkers

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden bilim insanları, plazma proteinlerinde ruh sağlığı bozuklukları geliştirmeye eğilimli gençleri belirleyebilecek biyobelirteçler keşfetti. Bu bulgular Nature Mental Health dergisinde yayımlandı.


Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden araştırmacılar, ruh sağlığı sorunları açısından risk altındaki ergenleri belirleyebilen plazma protein biyobelirteçlerini keşfederek erken teşhis ve önleme konusunda ilerlemelerin yolunu açtı. Profesör Katja Kanninen'in grubu tarafından yürütülen çalışmada, öngörücü modeller oluşturmak için yeni bir algoritma kullanılarak ruh sağlığı riskiyle önemli ölçüde ilişkili 58 protein bulundu.

Ergenlerin tahminen %10-20'sinin ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya olduğu ve bunların çoğunun teşhis ve tedavi edilmediği göz önünde bulundurulduğunda, yeni erken teşhis yöntemlerine acil ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yenilikçi göstergeler, gelecekte gençlerde ruh sağlığı sorunlarının tespit edilme ve önlenme şeklini potansiyel olarak dönüştürebilir.

Profesör Katja Kanninen'in araştırma grubunda yürütülen çalışmada, araştırmacılar 11-16 yaş arası katılımcılarda ruh sağlığı risklerini değerlendirmek için kendi bildirdikleri Güçler ve Güçlükler Anketi (SDQ) puanlarını kullandılar. Kan örneği analizleri 58 proteinin SDQ skoru ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermiştir.

Tanımlanan plazma proteini biyobelirteç adaylarıyla bağlantılı biyolojik süreçleri ve yolları belirlemek için biyoinformatik analizler kullanılmıştır. Bu proteinlerle ilgili anahtar zenginleştirilmiş yolaklar arasında bağışıklık tepkileri, kan pıhtılaşması, nörogenez ve nöronal dejenerasyon yer almıştır. Çalışmada, düşük ve yüksek SDQ skor gruplarını en iyi şekilde ayıran öngörücü modeller oluşturmak için yeni bir sembolik regresyon algoritması kullanılmıştır.

Profesör Kanninen'e göre, ruhsal bozukluklarda plazma biyobelirteç çalışmaları gelişmekte olan bir alan.

"Plazma proteinlerindeki değişiklikler daha önce depresyon, şizofreni, psikotik bozukluklar ve bipolar bozukluklar gibi çeşitli ruh sağlığı bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Çalışmamız bu daha önceki bulguları desteklemekte ve spesifik plazma protein değişikliklerinin ergenlerde zihinsel işlev bozukluğu için yüksek riske işaret edebileceğini ortaya koymaktadır," diyor Profesör Kanninen.

Araştırmacılara göre, bu pilot çalışmayı, ruh sağlığı sorunları riski taşıyan bireylerin belirlenmesine yönelik potansiyel biyobelirteçlerin daha spesifik araştırmaları takip edecek ve ergen ruh sağlığı hizmetlerinde ilerlemeler için yeni bir yol açacaktır.

UNIVERSITY OF EASTERN FINLAND- DOĞU FİNLANDİYA ÜNİVERSİTESİ, 5 AĞUSTOS 2023, SciTechDaily

Mustafa Tamer, 11.10.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Izaque de Sousa Maciel, Aino-Kaisa Piironen, Alexey M. Afonin, Mariia Ivanova, Arto Alatalo, Kaustubh Kishor Jadhav, Jordi Julvez, Maria Foraster, Irene van Kamp ve Katja M. Kanninen tarafından "Ergenlerde ruh sağlığı risk biyobelirteçlerinin plazma proteomik keşfi", 31 Temmuz 2023, Nature Mental Health. DOI: 10.1038/s44220-023-00103-2



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı