14 Ağustos 2023 Pazartesi

SA10308/SD2831: Nijer Afrika'da Bir 'İstikrar Modeli'ydi; Peki Ne Oldu?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, militarizm, güvenlik ve sivil katılım konularında uzmanlaşan bir antropolog olarak, özellikle ABD'nin 11 Eylül sonrası Batı Afrika ve ötesindeki askeri operasyonlarına odaklanan, oluşturduğu ABD'nin terörle mücadele operasyonlarının küresel haritası USA Today, BBC World News ve Smithsonian Magazine gibi yayınlarda yer almış,  "The Civic Imagination" ve "Making a Difference in American Political Life" kitaplarının ortak yazarı, Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü Savaşın Maliyetleri projesinin eş direktörü Stephanie Savell'a aittir ve ABD'nin Nijer'deki gücüne rağmen 26 Temmuz 2023'teki Fransa karşıtı askerî darbenin nasıl ve neden gerçekleşebildiğine odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 14.08.2023, Sonsuz Ark 

Niger was the ‘model of stability’ in Africa. So what happened?

"Darbeden dört ay önce Dışişleri Bakanı Blinken ülkeyi ziyaret etti ve "demokrasi modeli" olarak nitelendirdi."

ABD ve Batı'nın bakış açısına göre Nijer giderek kaotikleşen bir bölgede bir istikrar adası ve bölgesel terörle mücadele operasyonlarında bir kilit noktasıydı, bu nedenle geçen haftaki askeri darbe bir şok oldu.

Ancak başka bir açıdan bakıldığında, bu şaşırtıcı değildi: Nijer'in geçmişinde ordunun yönetime müdahalesi var - bu 1960'lardaki bağımsızlıktan bu yana beşinci darbe - ve askeri liderlerin komşu Burkina Faso ve Mali'deki darbeleri haklı göstermek için kullandıkları İslamcı militan terör saldırılarındaki aynı artışla karşı karşıya. Nijer'deki darbe hem demokrasi için bir gerileme hem de ABD'nin iddialarına rağmen demokrasi eksikliğinin bir sonucudur.


Darbe liderleri tarafından Nijer'in yeni devlet başkanı ilan edilen General Abdourahmane Tiani, 28 Temmuz 2023'te Niamey, Nijer'de bakanlarla görüşmeye geliyor. REUTERS/Balima Boureima/

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Mart ayında Nijer'i ziyaret ettiğinde ülkeyi bir "demokrasi modeli" olarak nitelendirdi; bu da Washington'un Nijer hükümetinin bazı otoriter uygulamalarını ve çarpıcı siyasi ve etnik bölünmeleri nasıl görmezden gelmeyi tercih ettiğinin bir sembolü. ABD hükümeti çoğu zaman askeri operasyonlarının, görünürde önlemeye çalıştığı istikrarsızlığa katkıda bulunduğunu da kabul etmedi.

Darbenin kesin nedenleri hala belirsiz, ancak Nijer'in iç siyasi rekabetleri, etnik gerilimler gibi kesinlikle itici bir faktör - Nijer ordusu ağırlıklı olarak ülkenin baskın etnik gruplarından oluşurken, devrik cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum azınlık bir gruptan geliyor. Elitler ayrıca darbeye halk desteği sağlamak için yaygın sömürge karşıtı duygulardan da faydalanıyor. Dolayısıyla ABD'nin Nijer'deki siyasi krizdeki rolünü abartmamak gerekir.

Ancak Washington söz konusu olduğunda, bölgenin istikrarlı bir ortağı olarak gösterilen bir ülkenin bu şekilde askeri olarak ele geçirilmesi, şu soruyu akla getirmelidir: ABD'nin güvenlik yardımı gerçekten bir "yardım" mıdır, yoksa tam tersi mi?

ABD hükümeti on yılı aşkın bir süredir Nijer'i terörle mücadele operasyonlarında kilit bir güvenlik ortağı olarak görmektedir. ABD, 2012'den bu yana Nijer silahlı kuvvetlerini eğitmek ve silahlandırmak için 500 milyon dolar harcadı ve yaklaşık 1.100 asker burada konuşlandırıldı; çok sayıda ABD'li hizmet üyesi ve müteahhit de daha kısa süreli görevler için ülkeye girip çıkıyor. ABD ülkenin kuzeyindeki Agadez'de 100 milyon dolarlık devasa bir insansız hava aracı üssü kurdu ve bu üs Sahra Çölü ve Sahel'in daha geniş bir bölgesinde gözetleme operasyonları yürütüyor.

Blinken'den sadece iki ay önce, Ocak ayında Nijer'i ziyaret ettiğimde, ülkenin bir demokrasi modeli olmaktan uzak olduğu açıktı. Çeşitli kaynaklara göre, hükümet bazı bölgelerde "olağanüstü hal" ilan etmişti ve güvenlik güçlerine motosiklet kullanan -İslamcı militanların özel aracı- ve sokağa çıkma yasağını aşan herkesi vurma yetkisi verilmişti. Nijer hükümeti barışçıl siyasi muhalefete de sert bir şekilde yaklaştı: Hapis cezası, yasal kovuşturma ve diğer susturma biçimlerine maruz kalan birçok gazeteci ve hareket aktivistiyle tanıştım.

Nijer'deki askeri operasyonlara destek veren bir avuç Batılı ülke arasında Nijerliler en yoğun kinlerini eski sömürgecileri Fransa'ya duyuyorlardı. Yine de ABD'nin ülkedeki askeri operasyonlarının ölçeği, eşitsizliğin göze batan bir hatırlatıcısı olarak hizmet etti. Nijer'de konuştuğum hemen herkes ABD ordusunun yerel olarak gözetleme amacıyla insansız hava araçları kullandığını biliyordu. ABD her şeyi görebiliyorsa neden bize yardım etmek için bir şey yapmıyorlar sorusunu sık sık duydum.

Nijer, UNDP'nin yakın tarihli bir çalışmasında da vurgulandığı üzere, sürekli darbe yaşayan Afrika ülkeleri modeline uymaktadır. Nijer'de olduğu gibi, ordunun hükümete müdahalesinin uzun bir geçmişi olan ve ordunun siyasi hayata yakın bir şekilde müdahil olmaya devam ettiği ülkelerde darbelerin tekrarlanma olasılığı çok daha yüksektir. Aynı ülkeler ulusal bütçelerinin en büyük kısmını ordularına harcamaktadır.

ABD'nin son on yılda Nijer'in güvenlik sektörüne akıttığı yüz milyonlarca doların yanı sıra silah ve teçhizat akışı, ordu ile hükümetin diğer kesimleri arasındaki güç dengesizliğini daha da derinleştirdi.

Ne yazık ki Washington'un finansman ve kurumsal destekler de dahil olmak üzere "terörle savaş" söylemi ters tepiyor çünkü militanlara katılımın en önemli yolu hükümetlerin militanlara uyguladığı şiddet. Birleşmiş Milletler'in 2017 yılında yaptığı bir anket, aşırılık yanlısı gruplara katılan Afrikalıların yüzde 70'inden fazlasının bunu hükümet şiddetine misilleme olarak yaptığını göstermiştir.

Belki de en önemlisi, militanlara karşı askeri güç kullanımı, bölgedeki istikrarsızlığın temel nedenlerini ele almak için hiçbir şey yapmamaktadır. Sahel'de militan hareketlerin artan varlığı, özünde, hükümet savaşıyla çözülemeyecek sorunlardan kaynaklanmaktadır.

İnsanlar yoksulluk, elitlerin yolsuzluğu, temel ihtiyaçları karşılayacak devlet altyapısının yokluğu ve sömürgecilik mirasının yol açtığı adaletsizlikler ile etnik ve siyasi düşmanlıklar nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. İklim değişikliği ve çölleşme, çiftçilik ve çobanlık gibi geleneksel geçim kaynaklarını tehdit etmekte ve arazi kullanımı konusundaki gerilimleri daha da arttırmaktadır. Afrika ülkelerinde tekrarlanan darbeler en düşük kalkınma göstergeleri ile ilişkilidir; Nijer dünyanın en yoksul yedinci ülkesidir.

Araştırmalar, incelenen vakaların sadece yüzde 7'sinde bir hükümetin terör saldırıları sorununu askeri güç kullanarak etkili bir şekilde ele aldığını göstermektedir. Tarihsel olarak militan gruplar, hükümetler mağduriyetlerinin temel nedenlerini ele aldıklarında ve nihayetinde onları meşru siyasi alana dahil ettiklerinde şiddet içeren taktikler kullanmaktan vazgeçmişlerdir. Hükümetlerin terör saldırılarına savaş çerçevesinin ötesinde, ceza adaleti modelinden uzun vadede kalkınma, çatışma çözümü ve insan haklarını teşvik eden politikalara kadar yanıt verebileceği pek çok paradigma vardır.

ABD vatandaşları ve politika yapıcıları için Nijer'deki darbeden çıkarılacak en önemli ders şudur: Terör saldırıları sorununa yönelik mükemmel, kolay ya da hızlı bir dış politika çözümü bulunmamakla birlikte, militarize yardımlara aşırı öncelik verilmesi ve diğer ülkelerin "terörle savaşlarının" desteklenmesinin işleri daha da kötüleştireceği kesindir.

Stephanie Savell, 4 Ağustos 2023, Responsible Statecraft

(Stephanie Savell, Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü'nde Savaşın Maliyetleri projesinin eş direktörüdür. Militarizm, güvenlik ve sivil katılım konularında antropolog olan Savell, özellikle ABD'nin 11 Eylül sonrası Batı Afrika ve ötesindeki askeri operasyonlarına odaklanmaktadır. Savell'in ABD'nin terörle mücadele operasyonlarının küresel haritası USA Today, BBC World News ve Smithsonian Magazine gibi yayınlarda yer almış, yazıları ve röportajları geniş bir şekilde yayınlanmıştır. "The Civic Imagination" kitabının ortak yazarıdır: Making a Difference in American Political Life" (Routledge, 2014) kitabının ortak yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 14.08.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

.

Seçkin Deniz Twitter Akışı