9 Ağustos 2023 Çarşamba

SA10300/MT183: Bağırsak Bakterileri; 100 Yaşına Kadar Yaşamanın Sırrı mı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmacılar, sağlıklı Japon asırlıkların bağırsak mikrobiyomunu inceleyerek, uzun ömürlülüklerine katkıda bulunabilecek benzersiz bir bağırsak bakterileri ve bakteri virüsleri kombinasyonu buldular."


Intestinal Bacteria – The Secret to Living to 100?

Ölümsüzlük hayalinin peşindeyiz. Sağlıklı kalmak için oruç tutuyoruz. Yaşam süremizi uzatmak için her yıl sağlık hizmetlerine milyarlarca dolar yatırım yapıyoruz. Yine de bazı bireyler yüzyıl sınırına zahmetsizce ulaşıyor. Onların sırrı ne?

Kopenhag Üniversitesi Novo Nordisk Vakfı Protein Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmak için bir yolculuğa çıktılar.

176 sağlıklı Japon asırlık insanı inceleyen araştırmacılar, bu insanların bağırsak bakterileri ve bakteri virüsleri kombinasyonunun oldukça benzersiz olduğunu öğrendi.

"Bazı insanların neden son derece uzun yaşadıklarını öğrenmeye her zaman hevesliyiz. Önceki araştırmalar, yaşlı Japon vatandaşlarının bağırsak bakterilerinin, onları patojenik -yani hastalık yapıcı- mikroorganizmalara karşı dirençli kılan yepyeni moleküller ürettiğini göstermiştir. Ve eğer bağırsakları enfeksiyona karşı daha iyi korunuyorsa, muhtemelen bu onların diğerlerinden daha uzun yaşamalarına neden olan şeylerden biridir" diyor yeni çalışmanın ilk yazarı olan Postdoc Joachim Johansen.

Diğer şeylerin yanı sıra, yeni araştırma bağırsaklardaki belirli virüslerin bağırsak florası ve dolayısıyla sağlığımız üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.

"Bağırsaklarımızda bakterilerin içinde ve dışında yaşayan milyarlarca virüs bulunur ve bunlar insan hücrelerini umursamazlar; bunun yerine bakteri hücrelerini enfekte ederler. Bağırsaklarımızda yüzlerce farklı bakteri türü olduğu için çok sayıda bakteri virüsü de var" diyor yeni çalışmanın son yazarı Doçent Simon Rasmussen.

Joachim Johansen, önemli, yeni, koruyucu bakteriyel virüslerin yanı sıra, araştırmacıların Japon asırlıkların bağırsak florasının da son derece ilginç olduğunu tespit ettiklerini ekliyor.

"Asırlıklarda hem bakterilerde hem de bakteriyel virüslerde büyük biyolojik çeşitlilik bulduk. Yüksek mikrobiyal çeşitlilik genellikle sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu ile ilişkilidir. Ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomuna sahip insanların yaşlanmayla ilgili hastalıklara karşı daha iyi korunmasını bekliyoruz" diyor Joachim Johansen.

Asırlıkların bağırsak florasının neye benzediğini öğrendiğimizde, diğer insanların yaşam süresini nasıl artırabileceğimizi anlamaya daha da yaklaşabiliriz. Araştırmacılar, tasarladıkları bir algoritmayı kullanarak asırlıkların bağırsak bakterilerini ve bakteriyel virüslerini haritalamayı başardılar.

"Bağırsak florasının dinamiklerini anlamak istiyoruz. Farklı bakteri ve virüs türleri nasıl etkileşime giriyor? Sağlıklı ve uzun yaşamamıza yardımcı olabilecek bir mikrobiyomu nasıl tasarlayabiliriz? Bazı bakteriler diğerlerinden daha mı iyi? Algoritmayı kullanarak virüsler ve bakteriler arasındaki dengeyi tanımlayabiliyoruz" diyor Simon Rasmussen.

Araştırmacılar Japon asırlıklarda virüsler ve bakteriler arasındaki bağlantıyı anlayabilirlerse, en uygun virüs ve bakteri dengesinin nasıl olduğunu söyleyebilirler.

Bağırsak bakterilerinin optimizasyonu

Daha spesifik olarak, bağırsak bakterileri hakkındaki yeni bilgiler, insan vücudunda bulunan bakterileri hastalıklara karşı korumak için nasıl optimize etmemiz gerektiğini anlamamıza yardımcı olabilir.

"Bir virüsün bir bakteriyi ziyaret ettiğinde aslında bakteriyi güçlendirebileceğini öğrendik. Sağlıklı Japon asırlıklarda bulduğumuz virüsler, bakterileri güçlendirebilecek ekstra genler içeriyordu. Bağırsak florasını stabilize etmeye ve iltihaplanmaya karşı koymaya yarayabilecek belirli moleküllerin bağırsaklarda dönüşümünü artırabildiklerini öğrendik" diyor Joachim Johansen ve Simon Rasmussen ekliyor:

"İnsan bağırsak florası üzerinde olumlu etkisi olan bakteri ve virüsleri keşfettiğinizde, bir sonraki adımın bunlara sadece bazılarımızın mı yoksa hepimizin mi sahip olduğunu bulmak olduğu açıktır. Eğer bu bakteri ve virüslerin, bunlara sahip olmayan insanlarla birlikte hareket etmesini sağlayabilirsek, daha fazla insan bunlardan faydalanabilir."

Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekse de, bağırsak florasını değiştirebildiğimiz için bu yeni görüş önemlidir.

"Bağırsak bakterileri insan vücudunun ve doğal çevremizin doğal bir parçasıdır. Çılgınca olan şey ise bağırsak bakterilerinin bileşimini gerçekten değiştirebiliyor olmamız. Genleri değiştiremeyiz; en azından uzun bir süre için. Virüslerin ve bağırsak bakterilerinin neden iyi bir eşleşme olduğunu bilirsek, sağlığımızı gerçekten etkileyen bir şeyi değiştirmemiz çok daha kolay olacaktır" diyor Simon Rasmussen.

COPENHAGEN ÜNİVERSİTESİ - SAĞLIK VE TIP BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, 8 HAZİRAN 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 09.08.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: "Centenarians have a diverse gut virome with the potential to modulate metabolism and promote healthy lifespan" Joachim Johansen, Koji Atarashi, Yasumichi Arai, Nobuyoshi Hirose, Søren J. Sørensen, Tommi Vatanen, Mikael Knip, Kenya Honda, Ramnik J. Xavier, Simon Rasmussen and Damian R. Plichta, 15 Mayıs 2023, Nature Microbiology. DOI: 10.1038/s41564-023-01370-6


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı