31 Temmuz 2023 Pazartesi

SA10288/SD2818: Joe Biden 'Yeni Bir Ekonomik Dünya Düzeni' İstiyor; Hiç Bu Kadar Düzensiz Görünmemişti

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, daha önce Pro Energy ekibinde Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, elektrik piyasaları ve eyalet politikaları üzerine çalışan ve bir enerji ticareti yayını olan Utility Dive'da kıdemli muhabir ve editör olarak görev yapan, Pro Trade ekibinde yönetimin ve Kongre'nin sanayi politikası ve diğer ticaret konularına yaklaşımını ele alan bir muhabir olan Gavin Bade'ya aittir ve Joe Biden yönetiminin istediği, ancak nasıl bir şey olacağı konusunda Biden'ın ekibinin kafasının karışık olduğu anlaşılan 'Yeni Ekonomik Dünya Düzeni'ne odaklanmaktadır. Neoliberal ekonomik fikirlerden (yurtdışında serbest ticaret ve yurtiçinde kemer sıkma) uzaklaşmak istediğini söyleyen, ülkesinde ve yurtdışında ücretleri ve çevre standartlarını yükseltmek için "işçi merkezli" bir ticaret politikası öneren Demokrat Joe Biden'ın önceki Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'a dönüşme ihtimalinin çok yüksek olduğu görülmektedir.
Seçkin Deniz, 31.07.2023, Sonsuz Ark 

Joe Biden wants a ‘new economic world order.’ It’s never looked more disordered.

"Başkan ve onu eleştirenler Washington'da serbest ticaret döneminin sona erdiği konusunda hemfikir. Sadece bundan sonra ne olacağından emin değiller."

Biden yönetimi aylardır serbest ticaret dönemini gömmek için uğraşıyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Ocak ayında Davos'ta dünyanın yüzde 1'ine Biden yönetiminin işçileri koruma etrafında "yeni bir ekonomik dünya düzeni" şekillendirmeye çalışacağını söyleyerek tabutuna bir çivi çaktı. Nisan ayında ise Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'ın bir nesli aşkın süredir dünyayı yöneten konsensüsün yerine "yeni bir Washington konsensüsü" oluşturacağı sözünü vererek son ayini gerçekleştirmeye çalıştı.


POLITICO illüstrasyonu / Getty Images fotoğrafı

Tai POLITICO'ya verdiği bir mülakatta "Tüm bu karmaşa içinde yeni bir ekonomik düzene doğru ilerlediğimize olan inancımı koruyorum" dedi. "Bu boşluğu, buna hazırlıklı olacağımıza dair olumlu bir vizyonla doldurmayı gerçekten çok isterim."

Amaç, küreselleşmenin eski paradigmalarını - serbest ticaret ve piyasalara güvenmek - sadece Amerikalılar için değil, tüm dünyada ücretleri artıran "işçi merkezli" bir ticaret politikası ile değiştirmektir.

Ancak yeni bir dünya ekonomisi inşa etmenin, eskisine methiyeler düzmekten daha zor olduğu kanıtlandı. Küreselleşme yanlısı konsensüs yıllardır - mali krizden eski Başkan Donald Trump'ın seçilmesine kadar - çatlaklar gösterirken, Biden'ın ekibi son yarım yüzyıldır dünyayı yönetenlerin yerine yeni kuralları ve kurumları nasıl şekillendireceğini ana hatlarıyla belirlemekte zorlandı.

Biden'ın ekibi, bir zamanlar küreselleşmenin başlıca kolaylaştırıcısı olan felç olmuş Dünya Ticaret Örgütü'nü, ilerici değerlerini yansıtan yeni görünümlü bir ekonomik kulübe dönüştürmek için yavaş hareket ediyor. Bu çabalar sürünürken, Biden Asya ve Latin Amerika'da yeni ekonomik ortaklıklar kurmaya çalıştı, ancak yeni başlayan çabalar Çin'in gelişmekte olan ülkelere yönelik trilyon dolarlık altyapı programının yanında sönük kalıyor ve eski sistemin şirket dostu ticaret politikalarını tekrarlama riski taşıyor. Bu arada, Biden'ın Çin'in teknolojik büyümesine karşı koyma arayışı yeni bir Soğuk Savaş'ı tetikleme ve dünyayı iki ya da daha fazla küresel ticaret bloğuna bölme riski taşıyor - Beyaz Saray'ın kaçınmaya çalıştığında ısrar ettiği bir kader.

Daha da temelde, Biden'ın beyin takımı küresel ekonominin bir sonraki döneminin nasıl inşa edileceğine dair bir vizyon üzerinde henüz uzlaşamadı. İlk fikirleri en iyi ihtimalle soyut.

Sullivan, Nisan ayında Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Biden'ın ekonomi vizyonunu, avangart mimar Frank Gehry'nin, krom ve çelikten oluşan akıcı çizgileriyle bir hız treninden farksız bir binaya benzetti.

"Sullivan, "Sonunda, uluslararası bir ekonomik mimari inşa etmenin yolu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaptığımız gibi Parthenon tarzı, net sütunlarla değil, biraz daha Frank Gehry gibi hissettiren bir şey olacak - yapıların ve maddelerin bir karışımı" dedi.

Biden'ı eleştirenler - merkezci serbest ticaret yanlılarından Çin ile rekabete odaklanan Trump destekli popülistlere kadar - kendi fikirlerinde pek de somut değiller. Siyasi yelpazenin dört bir yanındaki Amerikalı politika yapıcılar, on yıllar önce inşa ettikleri sistemin yerine yeni bir küresel ekonomik sistemin nasıl şekillendirileceği konusunda kafa yoruyor.

İstihbarat Komitesi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Marco Rubio, Şubat ayında eski küreselleşme yanlısı paradigmaya saldırdığı Capitol Hill'deki bir oturumdan sonra POLITICO'ya verdiği demeçte "Yönetimin yeni dünyanın neye benzediğini net bir şekilde ortaya koyup koymadığını bilmiyorum" dedi. "Ama başka kimse de bunu yaptı mı bilmiyorum."

Küreselleşme dönemine yönelik tepkilere rağmen, yeni bir ekonomik modele geçiş kesin değil. Serbest ticareti destekleyenler ekonomik değişimin yönünü daha düşük gümrük tarifeleri, vergiler ve düzenlemelere doğru çevirmek istiyorlar. Ancak onlar bile küreselleşme döneminin yarattığı eşitsizlik ve hoşnutsuzluğa yanıt vermek için yaklaşımlarını değiştirmeleri gerektiğini kabul ediyorlar.

DÖRT ÇIKARIM

  • Biden, 1970'lerin sonlarından bu yana ekonomi politikasına yön veren neoliberal ekonomik fikirlerden (yurtdışında serbest ticaret ve yurtiçinde kemer sıkma) uzaklaşmak istiyor.
  • Onların yerine Biden, burada ve yurtdışında ücretleri ve çevre standartlarını yükseltmek için "işçi merkezli" bir ticaret politikası önerdi.
  • Ancak yönetimin fikirleri hala en iyi ihtimalle soyut; önemli bir danışman gelecekteki ekonomiyi "yapıların bir karışımının" yöneteceğini öngörüyor.
  • Biden yakın zamanda yeni bir küresel ekonomiyi şekillendiremez ve bu reformları seçmenlere satamazsa, büyük ölçüde Çin ile rekabete odaklanan Trump popülizmi bekliyor.

Başkan Obama'nın ikinci dönem ticaret temsilcisi olarak görev yapan serbest tüccar Michael Froman, geçtiğimiz sonbaharda Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde eski ABD ticaret şeflerinin bir araya geldiği bir toplantıda "Keşke siyaseti bir kenara bırakabilseydik ama yapamayız" dedi.

"Son birkaç on yılda hepimizin öğrendiği bir şey var ki o da yabancılaşmış ve sistemin dışında bırakılmış hisseden, sistemin kendilerine doğru hizmet etmediğini düşünen insan grupları var" dedi. "Eğer daha proaktif bir ticaret gündemini destekleyebilecek bir koalisyona geri dönmeyi umuyorsak, bunu ele almamız gerekecek."

Ve eğer Biden küresel ekonomiyi yeniden şekillendirme arayışında başarısız olursa - ve reformlarını seçmenlere satarsa - Trump popülizmi kanatlarda bekliyor, neoliberal düzene karşı kendi daha milliyetçi alternatifini ortaya koymaya hazır.

"Eski küresel düzenin ortadan kalktığını düşünüyor muyum? Evet, ilk günden itibaren Amerika için kötü olduğunu düşündüm," diyor Başkan Donald Trump'ın eski ticaret şefi Robert Lighthizer. "Benim görüşüm, bu kurumların son 25 yıldır ABD'nin çıkarına çalışmadığı yönünde. Çin için çalıştıklarını ve Avrupa için oldukça iyi çalıştıklarını söyleyebilirim."


Trans-Pasifik Ortaklığı ülkelerinin liderleri 2015 yılında bir fotoğraf için poz verdi. Sekiz yıl sonra Washington'un büyük bölümü TPP'yi terk etti. | Susan Walsh/AP Photo

Bozulmuş - ya da çalınmış - bir model mi?

Tai'nin Davos'ta yaptığı "yeni bir ekonomik dünya düzeni" çağrısı garip bir yankı buldu.

1990 yılında, ilk Irak Savaşı'nın arifesinde, Başkan George H.W. Bush Kongre'ye ABD'nin ortak demokratik ve kapitalist değerlere dayalı bir "yeni dünya düzeni" peşinde koşacağını söylerken neredeyse aynı kelimeleri kullanmıştı.

"Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney dünya uluslarının refah ve uyum içinde yaşayabileceği yeni bir dünya doğmak için mücadele ediyor" dedi.

Bir nesil sonra, Covid'den Çin'in yükselişine ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına kadar pek çok krizin ardından her kesimden Amerikalı lider bu vizyondan vazgeçti.

Brookings'te yaptığı konuşmada Sullivan, "Aşırı basitleştirilmiş piyasa verimliliği adına, stratejik malların tüm tedarik zincirleri - bunları üreten endüstriler ve işlerle birlikte - denizaşırı ülkelere taşındı" dedi. "Derin ticaret liberalizasyonunun Amerika'nın iş ve kapasite değil mal ihraç etmesine yardımcı olacağı varsayımı, verilen ama tutulmayan bir sözdü."

Ekonomik yeniden değerlendirme iki partili desteğe sahiptir. Cumhuriyetçilerin dış politika alanındaki kıdemli milletvekillerinden biri olan ve İstihbarat'taki üst düzey görevinin yanı sıra Dış İlişkiler Komitesi'nde de yer alan Rubio'nun gidişatına bir bakın.

2015 yılında Beyaz Saray'a adaylığını koymaya hazırlanırken Rubio kendisini "genel olarak serbest ticaretten yana" olarak tanımladı ve başlangıçta ABD'nin Trans-Pasifik Ortaklığı'na - eski Başkan Barack Obama'nın müzakere ettiği ticaret anlaşması - üyeliğini destekledi ve bunun dış politikasının "temel direği" olacağını söyledi.

Sekiz yıl sonra, kendisi ve Washington'un büyük bir kısmı TPP'yi terk ettikten çok sonra Rubio, ABD'nin pakta üyeliğini destekleyen fikirlere karşı bir söylev verdi. Bu konuşma, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Dışişleri Bakanlığı'nın 2 numaralı diplomatı olan Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ı sorguladığı rutin bir oturum sırasında gerçekleşti.


Senatör Marco Rubio (R-Fla.) ABD'nin son 50 yıllık ekonomi ve dış politikasının nihayetinde başarısız olduğunu ya da en azından miadını doldurduğunu söyledi. | Francis Chung/POLITICO

Rubio, ABD'nin ilk Soğuk Savaş'ın sonunda bir "kumar" oynadığını söyledi: "ABD ve Batı'nın öncülüğünde serbest ticarete küresel bağlılık üzerine inşa edilen bu uluslararası ekonomik düzeni yaratırsak, ticaretin ve ticaretin ulusları birbirine bağlayacağı düşüncesi [vardı]."

Bu da "daha fazla zenginlik ve refaha yol açacak, demokrasi ve özgürlüğe yol açacak - birçok ülkede iç değişiklikler - ve nihayetinde barışı sağlayacaktır" dedi.

"Dış politikamız bunun üzerine inşa edilmiştir," diye ekledi. "Bu bir ekonomik teori olsa da temelde dış politikamızı bunun üzerine inşa ettik."

Sullivan'ın Nisan ayında Brookings Enstitüsü'nde neredeyse kelimesi kelimesine tekrarladığı bir cümleyle, Çin ve Rusya'yı son Soğuk Savaş'ın sonundan daha "otoriter" ve "daha şiddet yanlısı" olarak nitelendiren Florida milletvekili, "Bence bu kumarın başarısız olduğunu söylemek doğru olur" dedi.

Rubio'nun monoloğu üst düzey bir Cumhuriyetçi milletvekili için dikkate değer bir itiraftı: Richard Nixon'ın Çin ziyaretiyle başlayan ve Ronald Reagan ve Bush'un Soğuk Savaşı kazanmasıyla örneklenen son 50 yıllık ABD ekonomi politikası ve dış politikası nihayetinde başarısız oldu - ya da en azından yoluna girdi.

Ve o odada Rubio'nun yorumları, Biden'ın ekibindeki ABD dış politika kurumunun kıdemlileri arasında bile yaygın bir bilgi olarak kaydedildi.

Sherman nostaljik bir pişmanlık havasıyla "Hepimiz bu vizyonu umuyorduk," dedi. "Ancak değişen şey, bugünün [Çin lideri] Xi Jinping'inin hepimizin bildiğini sandığımız 1990'ların Xi'si olmadığıdır."

Bu değişim, yönetimin başında Başkan'ın diplomatik atamalarını "Amerika'nın düşüşünün kibar ve düzenli bekçileri" olarak nitelendiren Rubio ile Biden'ın ekibi arasındaki çarpıcı bir anlaşma noktasıydı. Ancak bu, akademisyenlerin neoliberalizm olarak adlandırdığı bir ekonomik modelin mirasının geniş çapta yeniden değerlendirilmesinin sadece bir örneğiydi - serbest ticaret, küresel demokratikleşme ve iç politikada düşük düzeyde düzenlemeler, vergiler ve sosyal hizmetlere olan geniş bir inanç.

Bir zamanlar Nixon'dan Obama'ya kadar Washington'da ana akım görüş olan bu "neoliberal" ekonomi politikaları artık hem sol hem de sağ kesimler tarafından eleştiriliyor.

Lighthizer, Rubio'nun Amerikan siyasi sınıfı arasındaki yeniden düşünmenin "iyi bir örneği" olduğunu söyledi. "Düşünceli, zeki bir adam ve her şeyi enine boyuna düşünüp diğer uca geldi ve tam olarak benim olduğum yerde."


Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Wendy Sherman, "Bugünün [Çin lideri] Xi Jinping'i, hepimizin bildiğini sandığımız 1990'ların Xi'si değil" dedi. | Greg Baker/AP Photo

İlericilerin yanı sıra popülistler de Amerikan siyasi yelpazesindeki değişime dikkat çekiyor.

Senatör Bernie Sanders'ın 2020 kampanyası sırasında neoliberalizm eleştirisini keskinleştirmesine yardımcı olan eski dış politika danışmanı Matt Duss, "Dış politika kurumunun bazı bölümleri arasında ciddi düzeyde bir yeniden düşünme ve özeleştiri yaşanıyor" dedi. "Artık bunu inkar edemiyorlar."

Bu değişim o kadar derin oldu ki, akademisyenler ve politika yapıcılar artık ihtiyaç duyulan şeyi tanımlamak için "yeni ekonomik düzen" terimini kullanıyor. Akademisyenler, ekonomik düzenin tek tek politikalardan öte, "Amerikan siyasetini birkaç seçim döneminin ötesine geçecek şekilde şekillendiren ideolojiler, politikalar ve seçmenlerden oluşan bir takımyıldızı" anlamına geldiğini söylüyor. Tarihçi Gary Gerstle, 2022 tarihli kitabı The Rise and Fall of the Neoliberal Order'da bu şekilde ifade etmiştir.

Ona göre herhangi bir siyasi ya da ekonomik düzenin en önemli özelliği, "muhalefet partisini kendi iradesine boyun eğdirme" yeteneğidir. Başkan Bill Clinton liderliğindeki Yeni Demokratlar'ın neoliberal dönemde serbest ticareti, refah reformunu benimsediğini ve Çin'i DTÖ'ye kabul ettiğini düşünün - işçi sendikaları ve şehirlerdeki geleneksel seçmenlerinin isteklerine karşı. Şimdi ise Rubio gibi ana akım Cumhuriyetçilerin Trump'ın seçilmesi, Çin'in büyümesi ve eşitsizliğin artmasının ardından serbest ticaret taahhütlerini çöpe attıklarını ve korumacı söylemleri benimsediklerini hayal edin.

Lighthizer, Duss ve diğerleri, şu anda yaygın olan ekonomik reform çağrılarının köklerinin, kendilerinin ve diğer küreselleşme eleştirmenlerinin on yıllardır, yüzyılın başlarında Seattle'daki DTÖ karşıtı protestolara kadar uzanan argümanlara dayandığına işaret ediyor. Ticaret sisteminin nihayetinde işçiler pahasına küresel elitlere fayda sağladığını, çoğu insana refah sağlamadan eşitsizliği daha da kötüleştirdiğini savundular. Trump'ın 2016'daki yükselişine yardımcı olan ticaret karşıtı duygu buydu.

Duss, "Verilen söz, küreselleşmenin şirketleri zengin edeceği ama aynı zamanda insanları yoksulluktan kurtaracağı yönündeydi" dedi. "Ve bunun eşitsizlikte muazzam bir büyümeye, yolsuzluğa, otoriterliğe ve çevresel bozulmaya yol açtığı ortaya çıktı."

Lighthizer, "ABD NAFTA'yı kabul etti, Çin'e en çok kayrılan ülke muamelesi yaptı ve ardından 20 yıl boyunca her şey cehenneme döndü," dedi. "İşlerimizi kaybettik, topluluklarımız dağıldı, opioid bağımlılığımız oldu ve belki de en kötüsü buradaki zenginlerin çok zenginleşmesi ve orta sınıf ile alt orta sınıfın mahvolmasıydı. Yani tam bir felaketti."


On yıllar boyunca, küreselleşme yanlısı politikalar, düşük kaliteli mikroçiplerden elektronikte kullanılan kritik minerallere kadar birçok ABD tedarik zincirinin Çin'e taşındığını gördü. | Zhang Tao/Xinhua AP aracılığıyla

Hilekar ve rakip Çin

Neoliberal düzendeki bu iç çelişkiler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in yükselişiyle daha da derinleşti.

2001'de DTÖ'ye girerken küresel serbest ticaret normlarını nominal olarak kabul etmesine rağmen Pekin, Made in China 2025 stratejisinin bir parçası olarak stratejik endüstrilerine sübvansiyonlar akıttı ve DTÖ kuralları altında "gelişmekte olan ülke" olarak kendini tanımlayan ayrımını, genellikle sanayileşmiş ülkeleri kısıtlayan devlet desteğine karşı kuralları atlatmak için kullandı. Bu davranış, bir zamanlar Pekin'i serbest ticaret dünyasına davet eden Amerikalı politika yapıcıları çileden çıkardı.

Hazine Bakanı Janet Yellen Nisan ayında Washington'daki Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda yaptığı bir konuşmada "İronik olan şu ki ABD'nin talep ettiği açık, adil ve kurallara dayalı küresel ekonomi, Çin'in ekonomik dönüşümünü mümkün kılan uluslararası düzenin ta kendisidir" dedi. "Ve Çin'in adil olmayan uygulamalarının yarattığı verimsizlikler ve kırılganlıklar kendi büyümesine zarar verebilir."

Capitol Hill'deki milletvekilleri de bu durumdan rahatsız - öyle ki Trump'ın eski yetkililerinin Çin'in ABD ile daimi normal ticari ilişkilerini iptal etme çağrılarını değerlendirmeye başladılar, ancak herhangi bir yasa henüz erken aşamada.

Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar alt komitesinin ticaret konusundaki en üst düzey Demokrat üyesi Earl Blumenauer (D-Ore.), Tai ile yakın zamanda yapılan bir oturumda "Çin'in beyanlarına itibar eden ve DTÖ'ye girmeleri için oy veren kişilerden biriydim" dedi. "20 yıl sonra şimdi bu ikili yolu izlediklerini, amaçlarına uygun olduğunda gelişmekte olan ülkeyi oynadıklarını görmek çıldırtıcı."

Pekin fabrikalarını sübvanse ederken, Batılı hükümetler de tüketici fiyatlarını düşürmek ve şirket karlarını artırmak için küreselleşmeyi ve dış kaynak kullanımını teşvik ediyordu. Bu iki politika birlikte işledi ve Çin'de daha önce görülmemiş bir hızda endüstriyel kalkınma üreterek 40 yıl içinde 800 milyon insanı yoksulluktan kurtarırken, Amerikan Pas Kuşağı ve gelişmiş dünyadaki diğer sanayi bölgelerinin içini boşalttı. Küreselleşmeyi destekleyenler daha serbest ticaretin faydalarını göstermek için sık sık yoksulluk istatistiklerine atıfta bulunuyor, ancak eleştirenler bunun büyük ölçüde Çin'in sistemi aldatmasından kaynaklandığını söylüyor.

Lighthizer, "'Yüz milyonlarca insan yoksulluktan kurtuldu' diyen insanlar var ve sonra bunların neredeyse hepsinin Çinli olduğunu fark ediyorsunuz" dedi. "Çin'deki yoksulluğu azaltmak ne zamandan beri Amerika'nın en önemli hedeflerinden biri oldu? Sizce burada yoksulluğu azaltmak istiyorlar mı?"


Pekin fabrikalarını sübvanse ederken, Batılı hükümetler de tüketici fiyatlarını düşürmek ve şirket kârlarını artırmak için küreselleşmeyi ve dış kaynak kullanımını teşvik ediyordu. | AP aracılığıyla Chinatopix; Spencer Platt/Getty Images

On yıllar boyunca küreselleşme yanlısı politikalar, düşük kaliteli mikroçiplerden elektronikte kullanılan kritik minerallere kadar pek çok tedarik zincirinin Çin'e taşındığını gördü. Pekin askeri saldırganlığını arttırdıkça ve ticaret konusunda daha sert bir tutum takındıkça - bazen kendisine karşı çıkan ülkelere ambargo uyguladıkça - sol, sağ ve merkezdeki politika yapıcılar, Washington'un Çin Komünist Partisi'nin yarattığı ulusal güvenlik risklerine cevap vermek için serbest ticaret arzularını yumuşatması gerektiği sonucuna vardılar.

Tai, Nisan ayında Amerikan Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Düşük maliyetlere ve zayıf düzenlemelere odaklanan küreselleşmenin bu versiyonu, Çin Halk Cumhuriyeti gibi ekonomilerin bir dizi kilit sektörü kontrol eder hale gelmesinden sorumludur" dedi.

Bu ulusal güvenlik kaygıları, neoliberalizmin eski eleştirmenleri - hem ilerici hem de popülist - ile ulusal güvenlik devletinin yerleşik figürleri arasında huzursuz bir ittifak yarattı. Şimdi, genellikle farklı nedenlerle, her iki kamp da sınırsız küreselleşmeyi yeniden düşünmeye zorluyor ve yerli sanayilere daha fazla destek verilmesini savunuyor. Geçen yıl Amerika için CHIPS Yasasını ve -daha az ölçüde- Enflasyon Azaltma Yasasındaki devasa temiz enerji üretim sübvansiyonlarını geçirmek için bir araya gelen koalisyon buydu.

Ancak bu zaferler karşısında bile Duss gibi ilericiler neoliberal düzene karşı kayma konusunda temkinli. Trump ya da başka bir sağ popülistin Beyaz Saray'ı kazanması halinde, argümanın "işçi merkezli" bir ticaret politikasından uzaklaşarak milliyetçi ve nativist hedeflere yöneleceğinden endişe ediyorlar.

Duss, "Popülist sağ kanadın ekonomik argümanında - şirket gücüne karşı çıkmak gibi - kesinlikle önemli ve sol ve sağ popülistler arasında paylaşılan unsurlar var" dedi. "Ancak ne yazık ki ... bazı liberallerin ve Demokratların, Çin ile rekabet ya da çatışma yoluyla ülke içinde demokratik yenilenme sağlayabileceğimiz fikrine kapıldığını görüyorum ve bunun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Ve kesinlikle, sağcı bir yönetim altında bu [gündem] üzerinde hiçbir fren olmayacaktır."

Trump, tarım arazileri, enerji, teknoloji ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere Amerikan endüstrilerinin geniş bir bölümünde Çin yatırımını engelleyeceğini söyleyerek, dünyanın en büyük iki ekonomisinin ayrılmasını daha da güçlendirmeye söz verdi. Lighthizer planın kampanya söyleminden daha fazlası olduğunu söylüyor.

"Bu çok cesur, spesifik bir öneri ve bence hak ettiği ilgiyi görmemiş bir şey" dedi. "Biden buna nasıl tepki veriyor? Diğer Cumhuriyetçi adaylar buna nasıl tepki veriyor?"

Pekin buna nasıl karşılık vereceğini zaten biliyor: Çin yerine ABD'yi küresel ekonomik sistemin paryası olarak resmederek.

Çin'in ABD Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, ekonomik ayrışmanın "hiçbir desteği olmadığını ve hiçbir yere varmayacağını" söyleyerek, "Çin, Çin-ABD ekonomik ilişkisinin karşılıklı yarar ve kazan-kazan niteliğinde olduğunu ve bir tarafın diğerinin zararına rekabet ettiği veya geliştiği sıfır toplamlı bir oyun olmaması gerektiğini birçok kez belirtmiştir" dedi.


ABD'nin yeni politikası, elitlerin ve iş sahiplerinin yerine, uyruğu ne olursa olsun işçilerin çıkarlarını desteklemeyi amaçlıyor. | Joe Raedle/Getty Images

Biden'ın cevabı: enternasyonalist bir ticaret politikası

Tai ve Biden'ın hem neoliberalizme hem de sağ popülizme karşı cevabı, sık sık atıfta bulundukları işçi merkezli ticaret politikasıdır. Bir başka deyişle, küreselleşmeyi tersine çevirmeyi amaçlamaktadır.

Tai'nin anlattığına göre, küresel ticaret on yıllar boyunca bir "dibe doğru yarış" oldu: şirketler daha düşük ücretlerin ve daha az düzenlemenin olduğu ülkelere giderek daha fazla kâr elde etmeye çalıştı. Bu model altında birçok işçi -özellikle Çin'de devlet desteğiyle- yoksulluktan kurtulurken, Tai bu modelin eşitsizliğe ve çevresel bozulmaya daha fazla katkıda bulunduğunu savunuyor. Bu da Brexit'e, Trump'ın seçilmesine ve dünya çapında görülen popülizm dalgasının yükselmesine yol açan neoliberal döneme karşı popülist tepkileri besledi.

Tai ve Sullivan görevlerini bu dinamiği tersine çevirmek olarak tanımlıyor. Şirketlerin daha düşük ücret ve düzenlemelere sahip ülkelere kaçmasına izin vermek yerine, işçi hakları ve çevrenin korunması konusunda daha yüksek standartlara bağlı kalan bir uluslar kulübü oluşturmayı öngörüyorlar. Tai, yüksek standartlara sahip ülkeler arasında ticaretin kolaylaştırılması ve bu standartlara uymayan ülkelerle ticaretin engellenmesi halinde, ABD'nin iyi ücret ödeyen ve çevreyi koruyan ekonomik faaliyetlerin teşvik edildiği bir "zirve yarışını" teşvik edebileceğini söyledi.

Başka bir deyişle: Neoliberalizm küreselci - ya da küresel bir elitin çıkarlarını destekleyen - olarak etiketlendiyse, Tai ve Biden'ın politikası enternasyonalist olarak tanımlanabilir - elitler ve iş sahipleri yerine milliyetleri ne olursa olsun işçilerin çıkarlarını destekleyen. Bu, neoliberal dönemin başlangıcından bu yana ilerici ticaret seslerinin öne sürdüğü, kesinlikle solcu bir ekonomik perspektiftir, ancak dünyanın en büyük ekonomisinin liderleri ilk kez bunu benimsemiştir.

Duss, "Asıl soru şu: sermayenin çıkarlarını emeğin çıkarlarından üstün tutmak üzere tasarlanmış küresel bir ekonomik sistemi nasıl reforme edersiniz?" dedi. "Yapabilir misiniz bilmiyorum. Ancak benimsememiz gereken yaklaşımın, ki Biden ekibinin bu yönde ilerlediğine dair kanıtlar görüyorum, yanıtın hem yurt içinde hem de uluslararası alanda emek gücünü daha da güçlendirmek ve desteklemek olduğunu biliyorum."

Tai'nin "işçi merkezli" gündemi, "hayranlık duyduğunu" söyleyen Lighthizer tarafından öne sürülen "Önce Amerika" politikalarıyla birçok yönü paylaşıyor Biden'ın ticaret şefi ve genel olarak onun çabalarını destekledi. Ancak Lighthizer'ın bakış açısı kimlik politikalarına daha az odaklanıyor - Tai'nin ticarette kadınlara ve azınlıklara odaklanmasından kaçınıyor - ve diğer ülkelerdeki işçilerden ziyade yerli işçilere öncelik veriyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai (solda) 11 Nisan 2023 tarihinde Washington'da DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile Dünya Ticaret Örgütü Balıkçılık Sübvansiyonları Anlaşmasını imzaladı. | Alex Brandon/AP Photo

Lighthizer, "Ben tam bir ev adamıyım," dedi. "Dünyaya yardım etmek istiyorum. Ama benim önemsediğim şey, baretlerini takıp pis bir şekilde geri dönen adamlar ve kadınlar."

Washington'un yeni ticaret gündeminin - ve Trump ile Biden arasındaki örtüşmenin - en sembolik örneği, Trump döneminde 2020'de imzalanan güncellenmiş NAFTA olan ABD-Meksika-Kanada anlaşmasıdır.

Anlaşmanın yeniden yazılması hem ilericiler hem de popülistler için bir zafer oldu. Lighthizer ve Tai'nin Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar Komitesi'nde önde gelen bir personel olarak eski görevinde müzakere ettiği bu anlaşma, pazara erişim ve düşük tarifelerin yanı sıra işgücü ve çevre hükümlerine öncelik veren bir ABD ticaret anlaşmasının ilk kez yeniden düşünülmesini temsil ediyor. Ve geniş çapta destek görerek Temsilciler Meclisi'nde 385, Senato'da ise 89 oy aldı - her iki mecliste de yaklaşık yüzde 90 oranında destek gördü.

Güncellenen pakt, şirketlerin ulusal ekonomi politikalarına karşı dava açmasına olanak tanıyan kötü şöhretli yatırımcı-devlet anlaşmazlığı çözümü hükmünü ortadan kaldırıyor. Daha da ileri gidilerek, her ülkenin komşu ülkelerdeki işgücü ve çevre uygulamalarına karşı dava açmasına izin verildi - teoride, bu ülkeler anlaşmadaki daha yüksek standartlara tabi tutuldu.

Tai yeni yetkilerini hevesle kullandı ve Meksika'daki otomobil fabrikalarında sendikalaşmanın engellenmesine karşı çok sayıda dava açtı. Dilekçelerde, bazı durumlarda ABD firmalarına ait olan fabrikaların, işçilere bağımsız işçi grupları yerine yönetimle uyumlu sendikalara oy vermeleri için baskı yaptığı iddia ediliyor.

Her iki vakada da Meksika hükümeti müdahale etmeyi kabul ederek yeni sendika seçimleri talep etti ve eğitim yoluyla emek karşıtı tehditleri ele almayı taahhüt etti. Bu eylemler ABD ticaret politikası için bir dönüm noktasını temsil ediyor - ilk kez bir ticaret anlaşması denizaşırı ülkelerdeki işçi haklarını aktif olarak desteklemek için kullanılıyor. Ve Tai bunu belirtme fırsatını nadiren kaçırıyor.

Tai, Nisan ayında Amerikan Üniversitesi Washington Hukuk Fakültesi'nde yaptığı bir konuşmada "Bunun çalışan insanların hayatları üzerinde gerçek bir etkisi var" dedi ve ekledi: "Çalışma standartlarını yükseltmek zirveye doğru bir yarışa neden oluyor ve işleri denizaşırı ülkelere gönderme teşvikini azaltıyor."


Biden (solda) 23 Mayıs 2022'de Tokyo'da düzenlenen Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi lansman etkinliği sırasında el sallıyor. ABD Başkanı, gümrük tarifelerinin üçüncü rayından kaçınırken ekonomik standartları yükseltmeyi amaçlayan yeni bir ekonomik "ortaklık" türünü pazarladı. | Evan Vucci/AP Photo

Yeni bir ticaret anlaşması şekli mi?

Tai, Lightizer ve Kongre'deki neredeyse tüm ticaret kanun yapıcıları, gelecekteki ticaret anlaşmalarının USMCA'yı bir model olarak kullanması gerektiği konusunda hemfikir. Ancak bu arzu, Biden yönetiminin geleneksel ticaret anlaşmalarına karşı duyduğu endişeyle karşı karşıya.

Göreve geldiğinden bu yana Biden'ın ekibi, kısmen orta Amerika'da TPP'nin sonunu getiren ve Trump'ı Beyaz Saray'a taşıyan tepkiye benzer bir tepkiden korkarak yeni bir geleneksel ticaret müzakeresi başlatmadı.

Bunun yerine Biden, tarifelerin üçüncü rayından kaçınırken ekonomik standartları yükseltmeyi amaçlayan yeni bir ekonomik "ortaklık" türünü pazarladı: Asya için Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi ve Batı Yarımküre için Ekonomik Refah için Amerika Ortaklığı.

Her ne kadar alışılagelmiş ticaret ortaklıklarının bazı temel unsurlarını (tarife indirimleri ve uygulanabilir standartlar) içermeseler de, yönetim ve müttefikleri bu ortaklıkları, benzer düşünen uluslar arasında ticarete rehberlik edecek yeni ekonomik kurallar ve standartlar geliştirmek için forumlar olarak lanse ettiler. Doğru yapıldığı takdirde, Biden'ın ekibi bunları, küresel ekonominin bir sonraki bölümüne rehberlik edeceğini umdukları değerleri müzakere etmek için araçlar olarak öngörüyor.

POLITICO'ya verdiği demeçte Tai, "Oluşturmak istediğimiz şey, eşit bir oyun alanına ve altında ticaret yaptığınız değerlere güven duyduğunuz açık toplumlar, açık pazarlardır" dedi ve bunun diğer uluslara "daha kapsayıcı, sadece büyüklerin büyümediği, küçüklerin de bir şansa sahip olduğu bir büyüme önerisi sunacağını ve bunun şirketler, ülkeler ve ekonomiler için geçerli olduğunu" söyledi.


Bir Mediterranean Shipping Company gemisi 2021'de Norfolk, Va.'da yükleniyor. Göreve geldiğinden bu yana Biden'ın ekibi, orta Amerika'da TPP'yi mahkum eden gibi bir tepkiden korktuğu için yeni bir geleneksel ticaret müzakeresi açmadı. | Steve Helber/AP Photo

Washington'da çok az kişi bu hedeflere karşı çıkacaktır, ancak Biden'ın çabalarının Çin'e ve genellikle ticari bağlara öncelik verirken ticaret ortaklarının iç politikalarını göz ardı eden ticaret gündemine cazip bir alternatif oluşturabileceğine dair önemli şüpheler var.

Her iki partiden milletvekilleri aylardır IPEF müzakerelerinde kendilerine yeterince danışılmadığı gerekçesiyle yönetime yükleniyor. Bu arada hem ilericiler hem de popülistler, Biden yönetiminin Big Tech ve şirket dostu unsurlarının IPEF'te neoliberal düzenin en kötü unsurlarından bazılarını yeniden yaratacağından endişe ediyor. Sol eğilimli milletvekilleri ve gruplar, IPEF dilinin nihayetinde üye ülkelerdeki mahremiyet, tekel yetkileri ve diğer düzenlemelerle ilgili yerel yasaların yerini alacağı endişesiyle Biden yönetimine mektuplar gönderdi. Bir avuç GOP'lu popülist milletvekili de TTai ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya mektup yazarak teknoloji firmalarının tasarıdaki 230. Bölüm gibi korumaları yeniden yaratmaya çalışacaklarından duydukları endişeyi dile getirdiler.

İlericiler, Asya-Pasifik ekonomi bakanları bu ay Detroit'teyken bir dizi miting ve etkinlikle bu endişelerini kamuoyuna taşımayı planlıyor. Bu gruplar etkinliklerinin IPEF'e karşı olmadığını - sadece Biden'dan kendi istedikleri gibi yapmasını istediklerini - söylerken, şirket çıkarlarının Biden'ın yeni ekonomik ortaklığını şekillendirmesine izin vermenin, tam da Beyaz Saray'ın kaçınmaya çalıştığı sonuç olan TPP fiyaskosuna benzer bir kamuoyu tepkisine yol açabileceğinden endişe ediyorlar.

Detroit'teki IPEF gösterilerini planlayan gruplardan biri olan liberal izleme örgütü Public Citizen'ın ticaret programı başkanı Melinda St. Louis, "Şirket egemenliğindeki ticaret anlaşmalarına ilişkin endişelerin çoğu kesinlikle çeşitli şekillerde koridorları aştı" dedi. "Başkan Biden'ın yeni bir model sunması önemli - sadece politika açısından değil, siyaset açısından da."


Dünya Ticaret Örgütü'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezi. Biden yönetimi, DTÖ'de ve anlaşmazlıkların çözümü sisteminde reform yapmaya kararlı olduğunu söyledi. | Robert Hradil/Getty Images

DTÖ reformu

Geleceğin ekonomisi için verilen savaşın sıfır noktası, neoliberalizmin paradigmatik kurumu olan Dünya Ticaret Örgütü'nün enkazıdır.

DTÖ'nün kuruluşuna öncülük etmesine rağmen ABD, Obama yönetimi sırasında küresel ticaret organının altını oymaya başladı ve Beyaz Saray, DTÖ'nün en üst ihtilaf çözüm forumu olan Temyiz Organı yargıçlarını geçici olarak engelledi. Trump bu uygulamayı hızlandırarak 2019'da Temyiz Organı'nı ortadan kaldırdı ve DTÖ'nün dünya ticaret anlaşmazlıklarını çözmesini etkili bir şekilde engelledi. Biden ablukayı kaldırmadı.

Bu karar Pekin'de, kurallara dayalı uluslararası sistemi gerçek anlamda altüst edenin Çin değil ABD olduğu yönünde feryatlara yol açtı. Ancak ABD'ye göre bu sistem uzun zamandır bazı ölümcül kusurlar sergiliyordu. Washington, Temyiz Organı'nın yetkisini aştığını, yeni kurallar belirlemek için müzakerelere dayanmak yerine DTÖ'de bağlayıcı ticaret politikaları oluşturan kararlar verdiğini savunuyor.

Tai, Nisan ayında Amerikan Üniversitesi'nde katıldığı bir soru-cevap etkinliğinde bu durumun "müzakereler yoluyla giderek daha az şeyin başarılacağı bir sisteme yol açtığını" söyledi ve ekledi: "Bu kesinlikle son birkaç on yılda gördüğümüz bir şey."

Yönetim, işçi merkezli ticaret önceliklerini ele almak ve Çin'in küresel sistemi aldatması olarak gördüğü durumu kontrol altına almak için küreselleşme döneminin merkezi kurumunu yeniden şekillendirmeyi umarak DTÖ'yü ve uyuşmazlık çözüm sistemini reforme etmeye kararlı olduğunu defalarca söyledi.

"Brookings'te konuşan Sullivan, "DTÖ'den uzaklaşmıyoruz, ancak DTÖ'nün... DTÖ'nün öngörüldüğünden farklı bir yapıya sahip olan devasa bir piyasa dışı ekonominin varlığını hesaba katmak için köklü bir reforma ihtiyacı var" dedi.


Günümüzde yaygın olan ekonomik reform çağrılarının kökleri, küreselleşmeyi eleştirenlerin on yıllardır dile getirdikleri argümanlara dayanıyor; bu argümanlar yüzyılın başında Seattle'da düzenlenen DTÖ karşıtı protestolara kadar uzanıyor. | Elaine Thompson/AP Photo

DTÖ, bir sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada üyelerinin "2024 yılına kadar tüm üyelerin erişimine açık, tam ve iyi işleyen bir uyuşmazlık çözüm sistemine sahip olmak amacıyla görüşmeler yürütmeyi taahhüt ettiklerini" söyledi. Ancak şu ana kadar çabalar son derece yavaş ilerliyor.

Yıllar süren durağanlığın ardından DTÖ, Guatemala temsilcisi Marco Molina tarafından yönetilen Temyiz Organı reformunu tartışmak üzere kısa bir süre önce yeni bir forum açtı. DTÖ, müzakereleri korumak amacıyla resmi olarak gizli tutulan forumda şu ana kadar 70'den fazla ülkenin fikirlerini ortaya koyduğunu açıkladı.

ABD, Tai'nin ofisinin "beyin fırtınası egzersizi" olarak adlandırdığı bu görüşmelere sessizce katkıda bulundu. Ancak resmi bir teklifte bulunacak kadar ileri gitmediler. Yıllarca DTÖ'nün altını oyduktan sonra, Amerikalı politika yapıcılar müzakerelere doğrudan bir yaklaşımın politika önerilerinin ellerinin tersiyle itilmesine neden olacağından endişe ediyorlar.

Başkan George W. Bush'un ikinci döneminde ABD Ticaret Temsilcisi olarak görev yapan Susan Schwab, geçtiğimiz sonbaharda ABD'nin eski ticaret şeflerinin katıldığı CSIS etkinliğinde, "Eğer odaya bir talepler listesiyle girseydik, bunu öneren biz olduğumuz için gülüp geçerlerdi" dedi.

Schwab'ın bakış açısı Biden'ın Cenevre'deki ekibi tarafından sessizce paylaşılıyor ve bu nedenle Amerikalı yetkililer görüşmelerde ortaya konan herhangi bir politika tercihini kamuoyuna duyurma konusunda endişeli. Tai Nisan ayında Amerikan Üniversitesi'nde ABD'nin "komite düzeyinde fikirler topladığını ve paylaştığını" söyledi ancak kendisi ve ofisi daha somut ayrıntılar vermeyi reddetti.

Tai'nin bir politika gündemi belirlemekten çekinmesi ABD'nin bir gündemi olmadığı anlamına gelmiyor. Diğer DTÖ üyeleri, Amerikalıların en yüksek hakem olarak gönüllü bir Temyiz Organı ile iki kademeli bir anlaşmazlık çözüm mekanizması fikrini öne sürdüklerini söylüyor. Plana göre, bir ticari anlaşmazlık ancak hem davacı hem de davalı tarafın ilerlemeyi kabul etmesi halinde bağlayıcı olmayan ilk kararın ötesine geçerek yasal olarak bağlayıcı olan Temyiz Organı'na taşınacak.

Ancak ABD çetin bir mücadele veriyor gibi görünüyor. Avrupalılar bağlayıcı bir Temyiz Organı önerisini destekliyor ve Cenevre'deki bir ticaret diplomatı Mayıs ayında POLITICO'ya yaptığı açıklamada "ABD'nin diğerlerine karşı" olduğunu söyledi ve "herkes Temyiz Organı'nın geri gelmesini şiddetle istiyor" diye ekledi.

Tai'nin ofisi böyle bir yapıyla ilgilenip ilgilenmediğini söylemekten kaçındı, ancak DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala Nisan ayında "üyelerin çoğunda iki kademeli bir sistem için güçlü bir istek" olduğunu söyleyerek bu tür fikirlerin masada olduğunu belirtti. Tai ise Mart ayında POLITICO'ya verdiği demeçte, eski sistemi nispeten az sayıda ülkenin kullandığından yakındıktan sonra, herhangi bir anlaşmazlık çözüm sisteminin "tüm DTÖ üyeleri için erişilebilir olması gerektiğini" söyledi.

Eski DTÖ'nün emektarları, reforma giden yollardan birinin benzer düşünen diğer ülkelerle birlikte çalışmak ve muhtemelen Çin ve müttefiklerini göz ardı etmek olabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz sonbaharda CSIS'te beş eski ticaret temsilcisi, ABD'nin DTÖ'yü istediği gibi şekillendirememesi halinde, Washington'un DTÖ yapısı içinde ya da Biden'ın yeni "ortaklıkları" gibi dışında, üyeler için daha yüksek küresel ticaret standartları belirleyen ancak Çin gibi rakipleri dışarıda bırakan "çok taraflı" anlaşmalar müzakere edebileceğini söyledi. Eğer bu anlaşmalar büyüme ve geniş kapsamlı refah sunarsa, daha fazla ülke Batı yörüngesine girmeye ve Pekin'den uzaklaşmaya hevesli olacaktır.

Bu durumda, Başkan George H.W. Bush döneminde ABD Ticaret Temsilcisi olarak görev yapan Carla Hills, "çok taraflı [anlaşmalar] kadar sofistike olmayan kurallara sahip bir DTÖ'ye sahip olursunuz" dedi. "Ancak çok taraflı anlaşma gelişirse, insanlar ya bu kuralları DTÖ'ye dahil etmek isteyecek ya da çok taraflı anlaşmalara katılmak isteyeceklerdir."

Biden'ın yeni moda ekonomik ortaklıkları hala "gelişen" paktlardan çok uzak ve DTÖ'deki mevcut çok taraflı çabalar - e-ticaret ve üyelerin bir alt kümesi arasındaki sübvansiyonlar üzerine görüşmeler gibi - çok az ilerleme gösterdi. Ancak bu çabalardan herhangi biri yurtdışında beğeni kazansın ya da kazanmasın, birçok Amerikalı politika yapıcı arasında reformlardan ortaya çıkacak örgütün Washington'un bir nesil önce şekillenmesine yardımcı olduğu DTÖ'den temelde farklı olacağına dair bir farkındalık var.

Lighthizer, "İnsanların bu [DTÖ] binalarını, bizim gibi düşünen insanlardan oluşan başka bir organizasyona sahip olmak için kullanacakları düşünülebilir" dedi. Ancak şunu da ekledi: bu vizyon daha çok DTÖ'den önce Batılı sanayileşmiş ülkeler arasında imzalanan Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'na benziyor.


Biden'ın ekibi, daha geniş ticaret gündemini takip etmek ve Çin'i kontrol altına almak için DTÖ reformlarını beklemeyeceği konusunda net. | Matthias Schrader/AP Photo

Bu, küresel ticaret kurumunun geleceğinin, Amerikalı liderlerin neoliberal dönemde hayal ettikleri küresel, uzlaşıya dayalı bir örgüt idealine uymayacağının, farklı yelpazelerdeki ticaret liderleri tarafından paylaşılan bir itirafıdır.

CSIS etkinliğinde konuşan Froman, DTÖ'nün "çok fazla güvenilirlik kaybettiğini", çünkü karar almanın çok uzun sürdüğünü ve adil olmayan ticaretten zarar gören sektörlerin herhangi bir karara varılmadan iflas etmesine izin verdiğini savunarak, "Eskiden olduğu gibi geri dönemeyiz" dedi.

"Çok taraflı bir ticaret sisteminden ne istediğimiz konusunda siyasi uzlaşı olsaydı - bu belki anlaşmazlıkların çözümü ya da bir Temyiz Organı olabilir - oraya ulaşırdık" dedi. "Bu kurumla ilgili değil, başkentler arasındaki siyasi uzlaşmayla ilgili ve liderlik de burada devreye giriyor."

Bu siyasi uzlaşı sağlanamazsa, Biden'ın ekibi daha geniş ticaret gündemini takip etmek ve Çin'i kontrol altına almak için DTÖ reformlarını beklemeyeceği konusunda net. Brookings'te Sullivan, DTÖ'ye alternatif olarak "çok taraflı" eylemi kullanma kavramının Beyaz Saray'da canlı ve iyi durumda olduğunu söyledi.

Sullivan "DTÖ reformunu bekleyemeyiz" dedi. "Hint-Pasifik forumu ve ABD'nin Avrupa ve Japonya ile birlikte daha az kirletici çelik üretimine yönelik ticareti teşvik etme çabaları gibi, Çinli üreticileri devre dışı bırakacak ve son zamanlarda duraklamaya giren bir dizi başka strateji izlemeliyiz" dedi.

Sullivan bu çabaların, ABD ve müttefiklerinin Çin'den gelenler gibi "temelde zararlı olan bazı piyasa dışı ekonomik uygulamalarla başa çıkmak için yaklaşımlarımızı kolektif olarak uyumlu hale getirebilecekleri" "çok taraflı bir yaklaşımı" hedefleyeceğini söyledi.


Birçok küresel oyuncu, eskisinin yerini alacak küresel ekonomik yapıda öne çıkmak ve etkili olmak için yarışıyor. | Andy Wong/AP Photo

Bir 'bloklar' dünyası

Biden ulusları Pekin'in ekonomik modeline karşı hizaya getirmeye çalışırken bile, ekibi ekonomik sistemlerin düellosundan oluşan yeni bir Soğuk Savaş yaratmaya çalışmadıkları konusunda ısrar ediyor. Ancak eleştirmenler tam da bu noktaya doğru gittiğimizi düşünüyor.

Birleşik bir dünya ticaret sistemi yerine, birçok ABD'li politika yapıcı, dünyanın iki ya da daha fazla ticaret grubuna ayrıldığı fikrine teslim oldu - biri ABD, diğeri Çin tarafından yönetiliyor.

Duss, "Görünen o ki, karşı karşıya olduğumuz şey bir dizi blok gibi görünüyor" dedi ve ekledi: "Biri kendisini demokratik kamp olarak adlandırıyor, diğeri ise demokratik kampın otoriter kamp olarak adlandırdığı kamp."

Hem kendisi hem de Lighthizer, her ülkenin her iki kampa da tam olarak girmeyeceği konusunda uyarıda bulundu. İlk Soğuk Savaş sırasında bile Josip Broz Tito'nun Yugoslavya'sı başta olmak üzere pek çok ülke kendilerini bağlantısız olarak tanımlamış ve hem Washington hem de Moskova'nın gözüne girmeye çalışmıştı. Şimdi de Pekin'in ABD sistemine alternatif olarak başrolü üstlenmesiyle benzer bir dinamik ortaya çıkıyor olabilir.

Lighthizer, "Afrika ülkeleri Çin'le ticaret yapabiliyorlarsa bizimle ticaret yapmayacak değiller," diyerek endişelerini dile getirdi. "Ancak bunu söyledikten sonra, Çin'in artık diğer kutup olma zamanının geldiğine karar verdiğine dair aklımda hiçbir soru işareti yok."

"Dolayısıyla bu durumdan, bu yeni Soğuk Savaş'tan kaçınamayız" diye ekledi. "Onlar bunu ilan ettiler."

Biden yönetimi durumun böyle olmadığında ısrar ediyor. Ekibi, Beyaz Saray yeni ekonomik ortaklıklarına ülkeler katmaya çalışırken ve ileri teknoloji mikroçip ticaretini keserek ve Çin'deki Amerikan şirketleri için yeni yatırım kısıtlamaları planlayarak Çin'in teknoloji sektörlerinin büyümesini engellemeye çalışırken bile yeni bir Soğuk Savaş'ın ne kaçınılmaz ne de Biden'ın arzusu olduğunu söylüyor.

Yellen Nisan ayında yaptığı konuşmada "Bu ulusal güvenlik eylemleri rekabetçi bir ekonomik avantaj elde etmemiz ya da Çin'in ekonomik ve teknolojik modernizasyonunu engellememiz için tasarlanmamıştır" dedi. "Bu politikalar ekonomik etkilere sahip olsa da, doğrudan ulusal güvenlik kaygılarından kaynaklanmaktadır. Ekonomik çıkarlarımızdan ödün vermek zorunda kalsak bile bu kaygılarımızdan ödün vermeyeceğiz."

Yine de yönetim, birçok küresel oyuncunun eskisinin yerini alacak küresel ekonomik yapıda öne çıkmak ve etkili olmak için yarıştığını kabul ediyor.

Tai POLITICO'ya verdiği demeçte, "Herkes şu anda yeni küresel sistem şekillendiğinde pozisyon almak için yarışıyor" dedi.

Yellen'ın bir hafta sonra Brookings'te Sullivan tarafından tekrarlanan ekonomik saldırmazlık sözü ise Pekin'de ve Washington'daki Çin Büyükelçiliği'nde boşa çıktı.

Sözcü Liu Pengyu, "Çin-ABD ilişkilerinin tamamının rekabetle tanımlanmasına karşı çıkıyor, Çinli işletmeleri yıpratmak için ulusal güvenlik kavramının abartılmasına karşı çıkıyor, Çin'e üstünlük sağlamak adına ihracat kontrol tedbirlerinin kötüye kullanılmasına karşı çıkıyoruz" dedi. "ABD, Çin ile yarı yolda buluşmalı ve somut adımlar atarak Çin'den 'ayrılma' niyetinde olmadığına dair taahhüdünü yerine getirmeli, böylece Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerini sağlam ve istikrarlı bir gelişme yoluna geri getirmelidir."

Küresel ekonomik nüfuz için yeni rekabetin unsurları şimdiden görülüyor. Çin, Kuşak ve Yol Girişimi aracılığıyla gelişmekte olan ülkelere dünyanın en büyük borç vericisi konumunda ve Batılı hükümetlerin toplam çabalarını gölgede bırakıyor. Bu durum, Başkan Bill Clinton'ın eski Hazine Bakanı Larry Summers gibi eski neoliberal düzenin en sadık savunucularını bile endişelendirmeye başladı.

"Gelişmekte olan bir ülkeden biri bana 'Çin'den aldığımız şey bir havaalanı. Amerika Birleşik Devletleri'nden aldığımız ise bir ders," dedi Summers Nisan ayında Bloomberg TV'de, gelişmekte olan ülkelerin sık sık tekrarladığı bir cümleyi sarf ederek. "Tarihin sağ tarafında biraz yalnız görünüyor, çünkü tarihin sağ tarafında çok az görünen insanlar giderek artan bir şekilde bir dizi yapıyı bir araya getiriyor."


Çocuklar 2018 yılında Panama City'de Xi için düzenlenen karşılama töreninde Panama ve Çin bayraklarını dalgalandırdı. Çin, Kuşak ve Yol Girişimi aracılığıyla gelişmekte olan ülkelere dünyanın en büyük borç vereni konumunda. | Arnulfo Franco/AP Photo

ABD son aylarda Afrika, Asya ve Güney Amerika ülkelerine Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kınamaları için baskı yaparken gelişmekte olan dünyanın soğuk bakışlarıyla karşılaştı. Birçok Batılı gözlemciyi endişelendirecek şekilde, çok az ülke ABD'nin taleplerini kabul ederken, birçoğu Rusya ile ticaret yapmaya ve petrolünü kabul etmeye devam edeceklerini söyledi. Bu bölgelerden bazı temsilciler, bunun açıklamasının, bu bağlantısız ülkelerin her iki tarafı da desteklemekte bir çıkar görmemeleri olduğunu söylüyor.

Ugandalı bir diplomat ve UNAIDS direktörü olan Winnie Byanyima Mart ayında Oxfam tarafından Washington'da düzenlenen bir ekonomi etkinliğinde "Uganda ve diğerleri gibi küçük ülkelerin BM'ye gidip Ukrayna konusunda oylama yapmayı reddetmelerinin nedeni budur" dedi. "Bunun nedeni Ukrayna için üzülmemeleri değil. Ama sadece bir köşede iki kapitalist ve diğer köşede kapitalistler arasında bir savaş görüyorlar, ama bu kendilerinin pay sahibi olduklarını hissettikleri bir savaş değil, bu yüzden çekimser kalıyorlar."

Biden'ın ekibi Soğuk Savaş retoriğini bir kenara iterken bile, yıllardır Çin'in kur yaptığı ülkelerin gözüne girmeye çalışıyor. Yellen'in Nisan ayında Hopkins'te yaptığı konuşmada, Biden'ın ekibinin yönetimin yurtdışındaki itibarını yeniden şekillendirmeye çalıştığını ve "2027 yılına kadar 600 milyar dolarlık yüksek kaliteli altyapı yatırımını harekete geçirmek" için müttefiklerle birlikte çalıştığını söyledi. Ancak bu rakam, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi için harcadığı tahmini 1 trilyon doların yanında yine de sönük kalacaktır.

Çin ile ticareti teşvik etmek ve Çin'in yükselişini engellemek arasındaki denge, Biden için yeniden seçilme kampanyasına girerken özellikle hassas bir konu. Biden Çin'i çok zorlarsa, ABD'yi Trump'ı Beyaz Saray'a geri getirebilecek bir durgunluğa itme riski taşır. Ancak çok yumuşak davranırsa Trump'ın ekibi onu Pekin'e karşı yumuşak davranmakla suçlayacaktır. İlk çeyrek gümrük verileri, ABD-Çin ticaretinin pandemiden bu yana ilk kez düştüğünü gösterdi ve IMF genel müdürü Kristalina Georgieva, iki küresel ticaret bloğuna kaymaya karşı uyardı ve bunu "herkesi daha fakir ve daha az güvenli bırakacak tehlikeli bir bölünme" olarak nitelendirdi.

Tai sözlerini şöyle sürdürdü: "Vereceğimiz yanıtta, özellikle kalkınma ve sanayileşme konularında ekonomik çıkarlarımızı paylaştığımız ülkelerle bağlantımızı kaybetmeden, jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dünyaya nasıl uyum sağlayacağımızı bulmak bizim için gerçekten önemli olacak."

Yine de Tai, Çin'in yarattığı risklerden ziyade Amerika'nın olumlu yönlerine ağırlık vermeye çalışsa da, ABD'nin küresel ekonomik nüfuz için bir rekabet içinde olduğunu kabul ediyor.

"Çoğunlukla odaklandığım şey Amerika'yı güvenilir ve olumlu bir ortak olarak tanıtmak ve aslında dünya çapında bizimle ekonomik olarak ilişki kurmak isteyen pek çok ülke var" dedi. "Beklemediğiniz zamanlarda bile ne kadar sıcak bir karşılama olduğunu görmek beni gerçekten yüreklendirdi."

ABD'yi Çin ekonomisinden önemli ölçüde ayırma arzusunu gizlemek için hiçbir çaba sarf etmeyen Lighthizer, Trump ve onun "Önce Amerika" gündeminin Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde yeni bir Soğuk Savaş'tan kaçınmaya yönelik bu kesinlikle iyimser yaklaşımın tersine döneceğini söyledi.

"Dengeli ticarete ulaşmamız için gümrük tarifeleri uygulayacağım" diyen Lighthizer, Amerika'nın ticaret açığını azaltma hedefini yineleyerek, "Çin'e karşı agresif ve önce Amerika diyen bir duruş sergileyeceğim" dedi.

"Önce Amerika'nın işçilerine bakmalı ve sonra dünya düzenini inşa etmek için endişelenmeliyiz - bunun tersi değil" dedi.

Gavin Bade, 25.05.2023, POLITICO

(Gavin Bade, Pro Trade ekibinde yönetimin ve Kongre'nin sanayi politikası ve diğer ticaret konularına yaklaşımını ele alan bir muhabirdir. Daha önce Pro Energy ekibinde Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, elektrik piyasaları ve eyalet politikaları üzerine çalışıyordu. Daha önce bir enerji ticareti yayını olan Utility Dive'da kıdemli muhabir ve editör olarak görev yapmıştır. Georgetown Üniversitesi mezunu olan Gavin, burada kampüsün haftalık dergisi The Voice'un editörlüğünü yapmıştır.)


Seçkin Deniz, 31.07.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı