21 Nisan 2023 Cuma

SA10133/SD2727: Vladimir Putin NATO'yu Nasıl Kurtardı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Hoover Enstitüsü'nde araştırmacı olan ve Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda uluslararası politika dersleri veren Die Zeit gazetesinin yayın kurulu üyesi Josef Joffe'a aittir ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası NATO'nun genişlemesine odaklanmaktadır. Analistin, "Ne büyük bir ironi! Putin'in Ukrayna'yı bastırmak için öne sürdüğü pek çok bahaneden biri de NATO'nun genişlemesini kesin olarak durdurmaktı. Bunun yerine, iki tarafsız İskandinav ülkesini İttifak'a iterek tam tersini başardı. NATO, on yıllardır hiç bu kadar sağlıklı olmamıştı." şeklindeki cümleleri ABD ve Rusya'nın Avrupa'yı tost haline getirerek çıkarlarını korumak için ortak çalıştığına kanıt sayılabilir.
Seçkin Deniz, 21.04.2023, Sonsuz Ark 

How Vladimir Putin Saved NATO

"Samuel Johnson'ın zekâsı ve bilgeliği, İsveç'in neden yakında Finlandiya'yı takip ederek İttifak'a katılacağına dair geniş bir açıklama sunuyor: "Bir adam iki hafta içinde asılacağını biliyorsa, bu onun zihnini harika bir şekilde yoğunlaştırır." Aynı zamanda NATO hiçbir zaman bazı Batılı liderlerin bile son yıllarda iddia ettiği kadar sklerotik olmamıştır."

Finlandiya geçen hafta NATO üyeliği için son engeli de aştığında, Batılı büyük gazeteler bu haberi görmezden geldi. Ancak Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto haklı olarak "bu tarihi günleri" kutladı; 75 yıllık tarafsızlığın sonu. Bu hafta itibariyle Finlandiya resmen üye oldu ve bir diğer ebedi tarafsız İsveç de, Türkiye üyeliğini engellemeyi bırakır bırakmaz, yakında onu takip edecek.

Bu iki ülke, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sadece dört yıl önce "beyin ölümü" teşhisi koyduğu ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017'de "modası geçmiş" olarak gördüğü bir ittifaka neden akın etsin? On sekizinci yüzyıl İngiliz nüktedanı Samuel Johnson'ın bilgeliği burada geniş bir cevap sunuyor: "Bir adam iki hafta içinde asılacağını biliyorsa, bu onun zihnini harika bir şekilde yoğunlaştırır."

Ancak bu sorunun daha da kısa bir cevabı var: Vladimir Putin. Avrupa'nın kralı olacak bu adam NATO'ya yeni bir beyin ve yeni bir hayat verdi.

Ne büyük bir ironi! Putin'in Ukrayna'yı bastırmak için öne sürdüğü pek çok bahaneden biri de NATO'nun genişlemesini kesin olarak durdurmaktı. Bunun yerine, iki tarafsız İskandinav ülkesini İttifak'a iterek tam tersini başardı. NATO, on yıllardır hiç bu kadar sağlıklı olmamıştı.

Yine de Putin tüm övgüyü hak etmiyor. NATO hiçbir zaman Macron ve Trump'ın zannettiği kadar sklerotik olmadı. Özgür ülkelerin oluşturduğu en eski ittifaktır ve uzun ömürlülük işlevselliğin göstergesidir. Geçmiş yüzyıllarda kraliyet mensupları peruklarından daha sık koalisyon değiştirirlerdi. Lord Palmerston'un meşhur sözünde olduğu gibi, "Ne ebedi müttefiklerimiz ne de daimi düşmanlarımız var."

NATO ulus-devletler tarihinde eşsiz bir yere sahiptir. Napolyon kesin yenilgiye uğradığında, ona karşı kurulan koalisyon da tarih olmuştu. Buna karşılık NATO hiçbir zaman zafer ya da yenilgiden sonra dağılacak geçici bir mantık evliliği olmamıştır. Kuvvetleri bir başkomutan altında bütünleşmiştir ve donanım uyumluluğundan, ortak iletişimden ve sürekli eğitimden faydalanmaktadır. Bu tür sinerjiler savunmanın yeniden ulusallaştırılmasını maliyetli hale getirmektedir ve hiçbir üye şimdiye kadar NATO'dan ayrılmamıştır.

Dahası, İttifak büyümeye devam ediyor. İttifak 1949 yılında 12 devletle başladı. Yunanistan, Türkiye ve Batı Almanya 1950'lerde, İspanya 1980'lerde, üç eski Sovyet satraplığı 1999'da ve yedi ülke de 2004'te İttifaka katıldı. Arnavutluk ve Hırvatistan 2009'da, Karadağ 2017'de ve Kuzey Makedonya 2020'de Birliğe katılmıştır. Finlandiya ve İsveç'in de katılımıyla 12 olan üye sayısı 32'ye yükselmiş olacak. Büyüme eskime anlamına gelmiyor.

Uzun ömürlülüğün en önemli nedeni, Thomas Jefferson'ın 1801'deki Birinci Açılış Konuşması'nda "karmaşık ittifaklar" olarak adlandırdığı şeye karşı uzun süredir duyduğu isteksizliğin üstesinden gelmek zorunda kalan ABD'dir. Aslında ABD, Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının ilk yıllarında Avrupa'ya taahhütte bulunmamıştır. Kendi kendini tecrit etmekten Avrupa ile kalıcı ittifaka geçiş için, eski tecritçilerin Batı Avrupa'ya o en değerli hediyeyi, yani 350.000'den fazla ABD askeri ve Stalin'in varislerini en iyi şekilde davranmaya zorlayan binlerce taktik nükleer silahı da içeren ABD yapımı bir güvenlik şemsiyesini sağladığı Soğuk Savaş'ı beklemek gerekti.

Dahası, ABD sadece bir koruyucu olarak değil, aynı zamanda bir yatıştırıcı olarak da hareket etti. Ortak güvenlikleri güvence altına alındığında, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi asırlık düşmanlar, güven ve birliktelik lehine silahlanma yarışlarından ve stratejik rekabetten güvenli bir şekilde vazgeçebilirlerdi.

Avrupa Savunma Topluluğu'nun (ABD'siz) 1954'te beşikte ölmesinin, NATO'nun 74 yaşına gelmesinin ve AB artı İngiltere dünyanın en büyük ikinci ekonomisini oluştursa bile (ABD'den sonra ve Çin'in önünde) tamamen Avrupalı bir stratejik oyuncunun asil bir hayal olarak kalmasının nedeni budur. ABD çok da gizli olmayan bir bileşen. Avrupalıları bölücü bir özerk savunma yapma zorunluluğundan kurtarıyor.

Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü fetih savaşı da bunu kanıtlıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın geçen yılki geniş çaplı işgalinin ardından ciddi bir taahhütte bulunduğunda, tereddütlü Avrupalılar kendilerini devreye girecek kadar güvende hissedebildiler. Bay Büyük'ün Kremlin'in nükleerleşmiş savaş makinesini caydırmak için orada olmasıyla, Fransa ve Almanya gibi arabulucu adayları klasik reflekslerini frenledi. Almanya, Rusya'dan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattını çekerken, Ukrayna'ya Leopard 2 tankları da dahil olmak üzere düzenli bir ekipman akışı sağladı, ancak ABD Abrams tanklarıyla ilk giden olduktan sonra.

Böylece, "beyin ölümü gerçekleşmiş" İttifak geri döndü - zihni yoğunlaştırmak için yaklaşan bir idam gibisi yoktur. NATO, Macaristan ya da Türkiye'yi saymazsak, bariz olanı kavramıştır. Kapısının önündeki savaş sadece Ukrayna ile ilgili değil, aynı zamanda fethi meşrulaştıran değerli bir Avrupa düzeniyle de ilgilidir. Riskler daha yüksek olamazdı. Stalin'in günlerinde olduğu gibi, Putin'in hamlesi Avrupa üzerinde Rus hegemonyası hayaletini yeniden ortaya çıkardı. Putin onaylı bir nüfuz alanı, tercihen eski Sovyet imparatorluğunun geleceğe dönük bir restorasyonunu istiyor.

Ukrayna savaşı kana bulanmış bir çıkmaza dönüşürse, Atlantik'in her iki yakasında, solda ve sağda uzlaşma sesleri - "Putin'e bir çıkış yolu verin" - daha da yükselecektir. Avrupa, stratejik paradigmasının güç politikalarının geri dönüşüne doğru kaymasına hazır mı?

Rusya'nın saldırganlık savaşı, Avrupa'nın otuz yıllık silahsızlanmasının bedelini şimdiden ortaya koymuştur. İttifak sadece mühimmat stoklarını değil aynı zamanda silah üretim hatlarını da küçülttü. Yüksek yoğunluklu ve uzun süreli savaşlar artık tarihe karışmış gibi görünüyor. Yine de, savaş hangi yöne giderse gitsin, Batı için ayıltıcı bir ders içeriyor: Bol miktarda teçhizat ve mühimmat yığın, hareket kabiliyetine yatırım yapın ve birliklerinizi eğitin.

Clausewitz, "Bir fatih her zaman barış aşığıdır," diyordu. "Oldukça sakin" hareket etmek istiyorlar. Bu nedenle, savaşı önlemek için "savaşa hazırlanmalıyız". Batı ileriye bakarken, asırlık kurala kulak vermelidir: Caydırıcılık, saldırganlığı durdurmak zorunda kalmaktan daha iyidir. Ayrıca çok daha ucuzdur.

Josef Joffe, Hamburg, 5 Nisan 2023, Project Syndicate

(Die Zeit gazetesinin yayın kurulu üyesi olan Josef Joffe, Hoover Enstitüsü'nde araştırmacı ve Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda uluslararası politika dersleri veriyor.)


Seçkin Deniz, 21.04.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı