29 Mart 2023 Çarşamba

SA10099/MT145: Şaşırtıcı Keşif: Kalp Enerjisi Üretimindeki Değişim Kalp Yetmezliğini Önlemenin Anahtarı Olabilir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Enerji üretimindeki düzensizliğin kalp yetmezliğinin en erken belirtisi olduğunu görmek bizi şaşırttı. İnsanlar enerji üretimindeki yetersizliği daha ileri evre kalp yetmezliğiyle ilişkilendiriyor, ancak bulgularımız bunun aslında kalp yetmezliğinin bir sonucu değil nedeni olabileceğini gösteriyor."


Surprising Discovery: Change in Heart Energy Production May Be Key to Preventing Heart Failure

Kalp yetmezliği genellikle kalp ancak kötüleştiğinde tespit edilir. Bunun nedeni büyük ölçüde kalp yetmezliği yaşayan insanların yaklaşık yüzde 70'inin nedeninin bilinmemesidir.

The Hospital for Sick Children (SickKids) araştırmacıları, kalp yetmezliğinin en erken belirtilerinden birinin kalbin enerji üretme şeklindeki bir değişiklik olduğunu keşfetti ve bulgular, kalp bozulmaya başlamadan önce kalp yetmezliğini önlemenin potansiyel bir yolunu sunuyor.

Normal bir kalbin (solda) ve enerji üretimi eksikliğinin kalp yetmezliğinin bir işareti olan odacıkların genişlemesine (sağda) neden olduğu bir kalbin kesitleri. Kaynak: Paul Delgado-Olguin/Hasta Çocuklar için Hastane (SickKids)

Translasyonel Tıp programında bir Bilim İnsanı olan Dr. Paul Delgado-Olguín tarafından yönetilen ve Ted Rogers Kalp Araştırmaları Merkezi tarafından desteklenen araştırma, kalp yetmezliğinin altında yatan nedenlerin çeşitliliğini açıklamaya da yardımcı olabilir.

Delgado-Olguín, "Enerji üretimindeki düzensizliğin kalp yetmezliğinin en erken belirtisi olduğunu görmek bizi şaşırttı" diyor. "İnsanlar enerji üretimindeki yetersizliği daha ileri evre kalp yetmezliğiyle ilişkilendiriyor, ancak bulgularımız bunun aslında kalp yetmezliğinin bir sonucu değil nedeni olabileceğini gösteriyor."

Enerji üretimindeki değişiklikler kalbin bozulduğuna işaret eder.

Sağlıklı bir kalpte lizin demetilaz 8 (Kdm8) adı verilen bir protein, enerji üretimini azaltan bir başka protein olan TBX15'i baskılayarak metabolizma olarak da bilinen dengeli bir enerji kullanımının sürdürülmesine yardımcı olur.

13 Şubat 2023'te Nature Cardiovascular Research dergisinde yayımlanan makalede, araştırma ekibi, kalp yetmezliğinin ilerleyen aşamalarında insan kalplerinde DNA'nın proteinlere dönüştürüldüğü süreç olan gen ekspresyonu üzerine geniş bir veri setini analiz etti ve KDM8'in daha az aktif olduğunu buldu. Bu da TBX15'in daha yüksek oranda ifade edilmesini sağlayarak metabolizmada değişikliklere yol açtı. Araştırmacılar ayrıca TBX15'in enerji üretim genlerinin en güçlü şekilde baskılandığı kalplerde en yüksek seviyelerde ifade edildiğini buldular.

Delgado-Olguín, "Vücudumuzda enerji üretimini düzenlemeye yardımcı olan birçok gen var, ancak kardiyak bozulmadan çok önce meydana gelen belirli proteinlerdeki değişiklikleri tespit edebildik" diyor.

Enerji üretimindeki değişimi kalp yetmezliğinin erken bir belirtisi olarak tanımladıktan sonra, araştırma ekibi yetmezliği önlemek için metabolik yolların nasıl değiştirilebileceğini keşfetmek için daha da derinleşti. Bunu yaparken, enerji metabolizmasını düzenleyen nikotinamid adenin dinükleotid (NAD+) yolunun daha az aktif olduğunu buldular. Ekip daha sonra NAD+ enjeksiyonları sağlayarak ve enerji üretimini artırarak bir fare modelinde kalp yetmezliğine müdahale edebildi ve önleyebildi.

Delgado-Olguín, "Bu araştırma, kalpte hasar başlamadan önce kalp yetmezliğini önlemek için belirli metabolik yolları değiştirmenin mümkün olabileceğini gösteriyor" diyor.

Hassas sağlık, kalp yetmezliğini tahmin etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir

Çalışma ekibi için bu araştırma, her çocuk için bireyselleştirilmiş bakım sunma hareketi olan SickKids'teki Hassas Çocuk Sağlığının geleceğine katkıda bulunmaya yardımcı oluyor.

Delgado-Olguín, "Kalp yetmezliği çok çeşitlidir" diyor. "Ancak bir bireyin kalbinin enerjiyi verimli kullanmadığını ve kalp yetmezliği riski altında olduğunu erkenden belirleyebilirsek, kardiyak bozulmayı önleyebilecek belirli metabolik yolları hedefleyen tedaviye nasıl yanıt vereceklerini tahmin edebiliriz."

Geç evre kalp yetmezliğinde NAD+ tedavisi üzerine uluslararası araştırmalar devam ederken, ekip Delgado-Olguín Laboratuvarı'ndan gelen bu son araştırmanın erken teşhis ve önleyici tedavi üzerine yeni araştırmalara yol açacağını umuyor.

THE HOSPITAL FOR SICK CHILDREN, 2 Mart 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 29.03.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Abdalla Ahmed, Jibran Nehal Syed, Lijun Chi, Yaxu Wang, Carmina Perez-Romero, Dorothy Lee, Etri Kocaqi, Amalia Caballero tarafından "KDM8, dilate kardiyomiyopatinin başlamasını önlemek için kardiyak metabolizmayı epigenetik olarak kontrol eder", Jielin Yang, Quetzalcoatl Escalante-Covarrubias, Akihiko Ishimura, Takeshi Suzuki, Lorena Aguilar-Arnal, Gerard Bryan Gonzales, Kyoung-Han Kim ve Paul Delgado-Olguín, 13 Şubat 2023, Nature Cardiovascular Research. DOI: 10.1038/s44161-023-00214-0


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı