9 Mart 2023 Perşembe

SA10073/TG371:15 Dakikalık Şehir Nedir ve Bu Fikir Neden Bu Kadar Tartışmalı?

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ITVNews yayınıdır ve İngiltere'de sosyalist gerekçelerle öne sürülen ve insanların özgürlüklerini sınırlayan '15 dakikalık şehirler'le sosyolojik dönüşüme zorlanan insanlara ve tepkilerine odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 09.03.2023, Sonsuz Ark


What is a 15-minute city and why is the idea so controversial?

Fikir basit: Şehrinizi, gerekli tüm olanakların 15 dakikalık yürüme mesafesinde olduğundan emin olacak şekilde planlayın - ancak bazıları bunu, insanların mahallelerinden çıkmasını engellemek ve haklarını ortadan kaldırmak için düzenlenmiş bir komplo olarak görüyor.

Yerel yönetimler karbon emisyonlarını ve trafiği azaltmanın yollarını ararken, "15 dakikalık şehirler" konsepti son zamanlarda giderek daha fazla destekçi topluyor.


Belediyeler banliyölerde arabaları kısıtlamak için saksılar ve direkler kullanıyor. Kaynak: PA

Ancak bazı sağcı politikacılar ve bir avuç komplo teorisyeni bu fikri "sosyalist bir kavram" olarak kınadı, peki ne oluyor?

15 dakikalık şehir nedir?

Buradaki fikir, bir kişinin ihtiyaç duyduğu her şeyin şehrin herhangi bir noktasından 15 dakikalık bir yürüyüş veya bisiklet mesafesinde olması gerektiğidir.

Buna iş, alışveriş, eğitim, sağlık, eğlence ve bir kişinin normal yaşamında ihtiyaç duyabileceği diğer olanaklar dahildir.

Bu fikir, yürümenin bir kez daha en yaygın ulaşım yöntemimiz haline geleceği bir dünyayı destekleyen önde gelen akademisyenler ve şehir planlamacıları tarafından son yıllarda destekleniyor.

(Aşağıdaki videoda) ITV News'den George Hancorn, 15 dakikalık bir şehrin ne olduğunu ve bazı insanların neden bundan memnun olmadığını açıklıyor.

Paris belediye başkanı Anne Hidalgo, yeniden seçim kampanyası sırasında Fransa başkenti için15 dakikalık bir şehir planı uygulama sözü verdi. Şehri daha az stres ve kirliliğe sahip kendi kendine yeten topluluklarla doldurmak istediğini söyledi.


Belediyeler karantina sırasında bisiklet yollarını genişletti

15 Dakikalık Şehirler İngiltere'de deneniyor mu?

Bristol, Birmingham Canterbury, Ipswich ve Sheffield dahil olmak üzere birçok yerel yönetim, 15 dakikalık bir şehir planı uygulamayı umduklarını söylediler.

Oxford, 2040 yılına kadar tamamen fonksiyonel hale gelecek bir 15 dakikalık şehir olmayı planladığını söyledi.

15 dakikalık şehir fikrine ilgi duyduğunu ifade eden konseylerin çoğu, yerel sağcı politikacıların muhalefetine yol açan İşçi Partisi tarafından yönetiliyor.

Tartışmalı Nokta Nedir?

Son zamanlarda birçok yerel yönetim bu fikre dahil oldu, ancak mevcut yerleşimleri 15 dakikalık bir şehre dönüştürmek zor görünüyor.

Bunun için, arabaların gidebileceği yerlerle ilgili kısıtlamalar veya Ultra Düşük Emisyon Bölgeleri'nin oluşturulması gerekiyor.

Bazı yerel meclisler, (Covid-19 kapanmalarını) yollar normalden çok daha sessizken, bisiklet şeritlerini genişletmek, yolları yayalaştırmak veya yeni direklerle trafiği yan yollardan uzağa yönlendirmek için kullandı.

19 Şubat'ta ise binlerce insan, yerel yönetimin daha geniş 15 dakikalık şehir planının bir parçası olan, şehirde Düşük Trafikli Mahalleler kurma planına karşı Oxford'da düzenlenen bir protestoya katıldı.


Protestocular Oxford, Broad Street'te toplandı.

Planlara karşı olanlar, bunların bölge sakinlerinin haklarını ihlal ettiğini ve sürücülerin özgürlüğünü tehdit etmenin yanı sıra yerel işletmeleri de etkilediğini söylediler.

Trafiğin yeniden yönlendirilmesini amaçlayan yeni direklerin veya büyük saksıların tahrip edilmesi veya parçalanmasıyla ilgili birkaç olay da gerçekleşti.

Oxford için önerilen politikaların birçoğu, hükümetin insanları mahallelerine hapsetmek istediğine dair komplo teorilerinin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Bu iddialar, şehir ve ilçe meclisleri tarafından "yanlış bilgi" olduğu gerekçesiyle şiddetle reddedildi. Ancak yerel meclis politikaları konusundaki anlaşmazlıkların ötesinde, bazıları 15 dakikalık şehir fikrinin kötü sonuçları olacağına inanıyor.


Geçen yıl Oxford'da yanmış bir baba.

Don Valley Muhafazakar Milletvekili Nick Fletcher, 9 Şubat'ta, Avam Kamarasında bir konuşma yaparak, "sosyalist bir konsept" olarak nitelendirdiği 15 dakikalık şehirler hakkında bir tartışma başlatılmasını istedi.

Bir Twitter ileti dizisinde Bay Fletcher şunları söyledi: "Mevcut biçimiyle Ultra Düşük Emisyon Bölgeleri (ULEZ)  bir şehre tarifsiz ekonomik zarar vermektedir.

"Ancak ULEZ'den sonraki ikinci adım, bu sözümona 15 dakikalık şehirler veya 20 dakikalık mahalleler olacaktır."

"Bunlar kişisel özgürlüklerinizi de elinizden alacak."

15 dakikalık şehir fikri, GB News tarafından da şiddetle eleştirildi ve sunucu Mark Dolan bu fikri "distopik" olarak nitelendirdi.

Dolan: "Ürkütücü yerel otorite bürokratları, tüm varlığınızın çeyrek saate indirgendiğini görmek istiyor" diyor.

Dolan, bazı belediyelerin, plakaları izlemek için kameralar kullanarak ve arabalara yolda kullanabilecekleri yıllık belirli bir gün sayısı vererek yollardaki trafiği büyük ölçüde kısıtlama planlarını eleştiriyordu.

Bay Dolan, bunun "Pyongyang'ı kıskandıracak bir gözetleme kültürü" olacağını söylüyor.

Daily Mail'de yayınlanan ve Canterbury Belediyesi'nin mahalleler arasında seyahat eden arabaları durdurma planlarından bahseden bir makaleyi tweetleyen Nigel Farage da bu tartışmanın içine girdi.

Local Councils,  Şubat 2023, ITV


Tamer Güner, 09.03.2023, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı