15 Şubat 2023 Çarşamba

SA10046/MT133: Uzun Vadeli Sonuçlar: Küçük Çocukları Yatıştırmak İçin Dijital Cihazları Kullanmak Geri Tepebilir

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Michigan Medicine tarafından yapılan ve JAMA Pediatrics'te yayınlanan bir araştırma, 3-5 yaş arası üzgün çocukları yatıştırmak için akıllı telefon ve tablet gibi cihazların kullanılmasının, özellikle erkek çocuklarda artan duygusal düzensizlikle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur."


Long-Term Consequences: Using Digital Devices To Soothe Young Children May Backfire

Akıllı telefonlar ve tabletler okul öncesi dönemdeki bir çocuğun kısa vadede sakinleşmesine yardımcı olabilir ancak duygusal başa çıkma becerilerini uygulama fırsatlarını azaltabilir.


Bu, birçok ebeveynin yaşadığı bir sahnedir; tam yemek pişirmeye, bir telefon görüşmesi yapmaya veya ayak işlerini halletmeye çalışırken, çocukları bir sinir krizi geçirir.    

Ve bazen, telaşlı bir okul öncesi çocuğa dijital bir cihaz vermek hızlı bir çözüm sunuyor gibi görünüyor. Ancak yeni bulgular, bu sakinleştirici stratejinin ileride daha kötü davranış sorunlarıyla bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

JAMA Pediatrics'te yer alan bir Michigan Medicine araştırmasına göre, 3-5 yaş arası huzursuz çocukları sakinleştirmek için akıllı telefon ve tablet gibi cihazların sık kullanımı, çocuklarda, özellikle de erkek çocuklarda artan duygusal düzensizlikle ilişkilendirildi.

Michigan Üniversitesi Sağlık C.S. Mott Çocuk Hastanesi'nde gelişimsel davranışsal pediatrist olan baş yazar Jenny Radesky, "Küçük bir çocuğu sakinleştirmek için mobil cihazları kullanmak, evdeki stresi azaltmak için zararsız, geçici bir araç gibi görünebilir, ancak düzenli olarak başvurulan bir yatıştırma stratejisi ise uzun vadeli sonuçlar doğurabilir" diyor.  "Özellikle erken çocukluk döneminde, cihazlar kendi kendini düzenlemek için bağımsız ve alternatif yöntemler geliştirme fırsatlarının yerini alabilir."

Araştırmaya, COVID-19 pandemisi başlamadan önce Ağustos 2018 ile Ocak 2020 arasında katılan 422 ebeveyn ve 3-5 yaş arası 422 çocuk dahil edildi. Araştırmacılar, ebeveyn ve bakıcıların cihazları sakinleştirici bir araç olarak ne sıklıkta kullandıklarına ilişkin yanıtlarını ve altı aylık bir süre boyunca duygusal tepkisellik veya düzensizlik belirtileriyle ilişkilerini analiz etti.

Artan düzensizlik belirtileri arasında üzüntü ve heyecan arasında hızlı geçişler, ruh halinde veya duygularda ani bir değişiklik ve artan dürtüsellik sayılabilir.

Bulgular, cihazla sakinleşme ve duygusal sonuçlar arasındaki ilişkinin özellikle hiperaktivite, dürtüsellik ve öfke, hayal kırıklığı ve üzüntü gibi duygulara yoğun tepki verme olasılığı daha yüksek olan güçlü bir mizaca sahip genç erkek ve çocuklar arasında yüksek olduğunu göstermektedir.

Radesky, "Bulgularımız, cihazların huysuz çocukları yatıştırmanın bir yolu olarak kullanılmasının, özellikle duygusal başa çıkma becerilerinde zaten zorlanan çocuklar için sorun yaratabileceğini gösteriyor" diyor.

Okul öncesinden anaokuluna kadar olan dönemin, çocukların öfke nöbetleri, meydan okuma ve yoğun duygular gibi zor davranışlar sergileme olasılığının daha yüksek olabileceği bir gelişim aşaması olduğunu belirtiyor. Bu durum, cihazları bir ebeveynlik stratejisi olarak kullanmayı daha da cazip hale getirebilir.

Radesky, "Çocukların olumsuz ve zorlayıcı davranışlarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltırlarsa, bakıcılar cihaz kullanımından anında rahatlama yaşayabilir" diyor. "Bu hem ebeveynler hem de çocuklar için ödüllendirici bir his ve her ikisini de bu döngüyü sürdürmek için motive edebilir. Zor davranışları yönetmek için cihaz kullanma alışkanlığı, çocukların medya talepleri de güçlendikçe zaman içinde güçleniyor. Cihazlar ne kadar sık kullanılırsa, çocuklar - ve ebeveynleri - diğer başa çıkma stratejilerini kullanma konusunda o kadar az pratik yaparlar."

Alternatif yatıştırıcı yöntemler duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir

Kendisi de iki çocuk annesi olan Radesky, ebeveynlerin seyahat veya işle ilgili çoklu görevler gibi durumlarda çocukların dikkatini dağıtmak için cihazları stratejik olarak kullanabilecekleri zamanlar olduğunu kabul ediyor. Çocukları oyalamak için ara sıra medya kullanımı beklenen ve gerçekçi bir durum olmakla birlikte, bunun birincil veya düzenli bir yatıştırıcı araç haline gelmemesi önemlidir.

Pediatrik sağlık uzmanları da ebeveynler ve bakıcılarla küçük çocuklarla cihaz kullanımı hakkında konuşmalar başlatmalı ve duygusal düzenleme için alternatif yöntemleri teşvik etmelidir.

Ebeveynler bir cihaza yönelmek istediğinde Radesky'nin önerdiği çözümler arasında.

  • Duyusal teknikler: Küçük çocuklar, ne tür duyusal girdilerin onları sakinleştirdiğine dair kendi benzersiz profillerine sahiptir. Bunlar arasında sallanmak, sarılmak veya baskı yapmak, trambolinde zıplamak, ellerinde macun ezmek, müzik dinlemek veya bir kitaba ya da ışıltılı bir kavanoza bakmak sayılabilir. Çocuğunuzun huzursuzlandığını görürseniz, bu enerjiyi vücut hareketlerine veya duyusal yaklaşımlara yönlendirin.
  • Duyguyu ve bu konuda ne yapılacağını adlandırın: Ebeveynler çocuklarının ne hissettiğini düşündüklerini etiketlediklerinde, hem çocuğun dili duygu durumlarıyla ilişkilendirmesine yardımcı olurlar hem de çocuğa anlaşıldığını gösterirler. Ebeveynler ne kadar sakin kalabilirlerse, çocuklara duyguların Mister Rogers'ın dediği gibi "bahsedilebilir ve yönetilebilir" olduğunu gösterebilirler.
  • Renk bölgeleri kullanın: Çocuklar küçükken, duygular gibi soyut ve karmaşık kavramlar hakkında düşünmekte zorlanırlar. Renk bölgeleri (sıkılmış için mavi, sakin için yeşil, endişeli/heyecanlı için sarı, patlayıcı için kırmızı) çocukların anlaması için daha kolaydır ve buzdolabında tutulan görsel bir kılavuz haline getirilebilir ve küçük çocukların beyinlerinin ve vücutlarının nasıl hissettiğine dair zihinsel bir resim çizmelerine yardımcı olur. Ebeveynler bu renk bölgelerini zorlu anlarda kullanabilir ("kıpır kıpır oluyorsun ve sarı bölgedesin - yeşile dönmek için ne yapabilirsin?")
  • İkame davranışlar önerin: Çocuklar huysuz olduklarında oldukça olumsuz davranışlar gösterebilirler ve bunun durmasını istemek normal bir içgüdüdür. Ancak bu davranışlar duyguları iletir - bu nedenle çocuklara bunun yerine yapabilecekleri daha güvenli veya daha problem çözücü bir ikame davranış öğretilmesi gerekebilir. Bu, duyusal bir strateji ("vurmak insanlara zarar verir; bunun yerine bu yastığa vurabilirsin") veya daha net bir iletişim ("dikkatimi çekmek istiyorsan, sadece koluma dokun ve 'affedersin anne' de.") öğretmeyi içerebilir.

Ebeveynler ayrıca zamanlayıcılar ayarlayarak, çocuklara cihazların ne zaman ve nerede kullanılabileceğine dair net beklentiler vererek ve net durma noktaları olan ve sadece otomatik oynatmayan veya çocuğun kaydırmaya devam etmesine izin vermeyen uygulamalar veya video hizmetleri kullanarak teknolojiyle ilgili öfke nöbetlerini önleyebilir.

Radesky, çocuklar sakin olduğunda, bakıcıların onlara duygusal başa çıkma becerilerini öğretme fırsatına da sahip olduklarını söylüyor. Örneğin, onlarla en sevdikleri pelüş hayvanın nasıl hissediyor olabileceği ve büyük duygularıyla nasıl başa çıktıkları ve sakinleştikleri hakkında konuşabilirler. Bu tür eğlenceli tartışmalar çocukların dilini kullanır ve onlarda yankı uyandırır.

Radesky, "Tüm bu çözümler çocukların kendilerini daha iyi anlamalarına ve duygularını yönetme konusunda daha yetkin hissetmelerine yardımcı oluyor" diyor. "Sakin kalmaya ve çocuğun duygularına aşırı tepki vermemeye çalışması gereken bir bakıcı tarafından tekrarlanması gerekir, ancak ömür boyu sürecek duygu düzenleme becerilerinin oluşturulmasına yardımcı olur. Bunun aksine, mobil cihaz gibi bir dikkat dağıtıcı kullanmak bir beceri öğretmez - sadece çocuğun dikkatini nasıl hissettiğinden uzaklaştırır. Erken çocukluk döneminde bu becerileri geliştirmeyen çocukların, büyüdüklerinde okulda ya da akranları arasında stresli olduklarında zorlanmaları daha olasıdır."

Michigan Medicine, University of Michigan, 24 Ocak 2023,  SciTechDaily

Mustafa Tamer, 15.02.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Jenny S. Radesky, MD; Niko Kaciroti, PhD; Heidi M. Weeks, PhD; Alexandria Schaller, BS ve Alison L. Miller, PhD, 12 Aralık 2022, JAMA Pediatrics, "3 ila 5 Yaş Arası Çocuklarda Sakinleştirici ve Duygusal Reaktivite için Mobil Cihazların Kullanımı ile Yönetici İşlevleri Arasındaki Boylamsal İlişkiler". DOI: 10.1001/jamapediatrics.2022.4793


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı