11 Ocak 2023 Çarşamba

SA10008/MT123: Bilim İnsanları: Yaygın Gıda Boyası İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarını Tetikleyebilir

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Araştırmacılar, Allura Red gıda boyasının uzun vadede tüketiminin inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD), Crohn hastalığı ve ülseratif kolit için potansiyel bir tetikleyici olabileceğini söylüyor. Bu gıda boyası şekerlemelerde, alkolsüz içeceklerde, süt ürünlerinde ve bazı tahıllarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir."

Scientists Warn That Common Food Dye Can Trigger Inflammatory Bowel Diseases

Bilim insanları, Allura Red AC'ye sürekli maruz kalmanın bağırsak sağlığına zarar verdiğini ve iltihaplanmayı teşvik ettiğini bulmuşlardır.

Allura Red (FD&C Red 40 ve Food Red 17 olarak da bilinir), şekerlemelerden alkolsüz içeceklere, süt ürünlerinden kahvaltılık gevreklere kadar çeşitli gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir.

Karışık Şeker

McMaster Üniversitesi'nden Waliul Khan'a göre, Allura Red gıda boyasının uzun süreli tüketimi, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit de dahil olmak üzere enflamatuar bağırsak hastalıklarının (IBD) potansiyel bir tetikleyicisi olabilir. IBD'nin deneysel hayvan modellerini kullanan araştırmacılar, Allura Red AC'ye sürekli maruz kalmanın bağırsak sağlığına zarar verdiğini ve iltihaplanmayı teşvik ettiğini keşfetti.

Boya, bağırsak bariyer fonksiyonunu doğrudan bozmakta ve bağırsakta bulunan bir hormon/nörotransmitter olan serotonin üretimini arttırmakta, bu da bağırsak mikrobiyota kompozisyonunu değiştirerek kolite yatkınlığın artmasına neden olmaktadır.


Waliul Khan. Kaynak: McMaster Üniversitesi

Khan, Allura Red'in (FD&C Red 40 ve Food Red 17 olarak da bilinir) şekerlemelerde, alkolsüz içeceklerde, süt ürünlerinde ve bazı tahıllarda yaygın bir bileşen olduğunu söyledi. Boya, genellikle çocukları cezbetmek için gıda maddelerine renk ve doku katmak amacıyla kullanılmaktadır.

Allura Red gibi sentetik gıda boyalarının kullanımı son birkaç on yılda önemli ölçüde artmıştır, ancak bu boyaların bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri konusunda daha önce çok az çalışma yapılmıştır. Khan ve ekibi bulgularını 20 Aralık'ta Nature Communications dergisinde yayınladı. Khan'ın laboratuvarında kısa süre önce doktorasını tamamlayan Yun Han (Eric) Kwon ilk yazardır.

"Bu çalışma Allura Red'in bağırsak sağlığı üzerindeki önemli zararlı etkilerini ortaya koymakta ve bağırsak serotoninini bu etkilere aracılık eden kritik bir faktör olarak tanımlamaktadır. Bu bulgular bağırsak iltihabının önlenmesi ve yönetimi açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır" diyen Khan, araştırmanın kıdemli yazarı, Patoloji ve Moleküler Tıp Bölümü profesörü ve Farncombe Ailesi Sindirim Sağlığı Araştırma Enstitüsü'nün baş araştırmacısıdır.

"Bu yaygın sentetik gıda boyasının İBH için olası bir diyet tetikleyicisi olması nedeniyle bulduğumuz şey çarpıcı ve endişe vericidir. Bu araştırma, günlük olarak tükettiğimiz gıda boyalarının potansiyel zararları konusunda kamuoyunu uyarmak açısından önemli bir ilerlemedir" diyor. "Literatür, Allura Red tüketiminin bazı alerjileri, bağışıklık bozukluklarını ve çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi davranışsal sorunları da etkilediğini göstermektedir."

Khan, IBD'lerin dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen insan bağırsağının ciddi kronik enflamatuar koşulları olduğunu söylüyor. Kesin nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, çalışmalar düzensiz bağışıklık tepkilerinin, genetik faktörlerin, bağırsak mikrobiyota dengesizliklerinin ve çevresel faktörlerin bu koşulları tetikleyebileceğini göstermiştir.

"Son yıllarda, duyarlılık genlerinin tanımlanmasında ve İBH'lerin patogenezinde bağışıklık sistemi ve konakçı mikrobiyotasının rolünün anlaşılmasında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, çevresel risk faktörlerinin tanımlanmasında benzer ilerlemeler gecikmiştir", diyor

Khan, IBD'ler için çevresel tetikleyicilerin, işlenmiş yağlar, kırmızı ve işlenmiş etler, şeker ve lif eksikliği içeren tipik Batı diyetini içerdiğini, Batı diyetinin ve işlenmiş gıdaların aynı zamanda büyük miktarlarda çeşitli katkı maddeleri ve boyalar içerdiğini de sözlerine ekliyor.

Bu araştırmanın, yaygın olarak kullanılan bir gıda boyası ile İBH arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini ve gıda boyaları ile İBH arasında deneysel, epidemiyolojik ve klinik düzeylerde daha fazla araştırma yapılmasını gerektirdiğini söylüyor.

Araştırma Kanada Sağlık Araştırma Enstitüleri tarafından finanse edilmiştir.


MCMASTER ÜNİVERSİTESİ, 21 Aralık 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 11.01.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans:  Yun Han Kwon, Suhrid Banskota, Huaqing Wang, Laura Rossi, Jensine A. "Sentetik gıda boyası Allura Red AC'ye kronik maruziyet farelerde bağırsak serotonini yoluyla deneysel kolite yatkınlığı artırıyor" Grondin, Saad A. Syed, Yeganeh Yousefi, Jonathan D. Schertzer, Katherine M. Morrison, Michael G. Wade, Alison C. Holloway, Michael G. Surette, Gregory R. Steinberg ve Waliul I. Khan, 20 Aralık 2022, Nature Communications. DOI: 10.1038/s41467-022-35309-y


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.




Seçkin Deniz Twitter Akışı