2 Kasım 2022 Çarşamba

SA9912/MT103: İyi Haber: Çoğu İnsan Milyarder Olmak İstemiyor

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"İnsanların çoğu milyarder olmak istemiyor, bu da gezegen için iyi."


Good News: Most People Don’t Want To Be Billionaires

Son araştırmaların yazarlarına göre, herkesin "sınırsız istekler" tarafından yönlendirildiği ve tüketim döngüsüne hapsolduğu ve mümkün olduğu kadar çok para biriktirmeye çalıştığı temel ekonomik ilke yanlıştır.


Araştırma, çoğu bireyin ideal hayatlarını 10 milyon ABD doları veya daha azıyla yaşayabileceklerine inandığını tespit etti.

Bireylerin sınırsız istekleri olduğuna dair uzun süredir devam eden ekonomik algı, hükümet politikalarına ve ekonomik düşünceye nüfuz etmenin yanı sıra, tüketim ve reklamcılık dahil olmak üzere çağdaş yaşamın çoğunu da etkiliyor.

Ancak, bu fikre uymanın gezegenin sağlığı üzerinde feci etkileri oldu. Bitmeyen ekonomik genişleme arayışı ve sürekli bireysel zenginlik arayışı maliyetli olmuştur. Kaynak kullanımı ve kirlilik, artan zenginlikle birlikte büyüdü.

Şimdiye kadar bilim adamları, ekonomik büyümeyi yıkıcı ekonomik ilkelerden ayırmak amacıyla etkili stratejiler geliştirmek için mücadele ettiler. Bununla birlikte, Bath, Bath Spa ve Exeter üniversitelerinden psikologlar tarafından yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, insanların önemli çevresel sonuçlara yol açabilecek maddi mallar için sınırsız istekleri olduğu fikrine şüphe düşürüyor.

İnsanların “kesinlikle ideal hayatlarını” yaşamak için ne kadar paraya ihtiyaç duyduklarını öğrenmek için 33 ülke ve altı kıtadan yaklaşık 8000 kişi üzerinde bir araştırma yaptılar. Ülkelerin %86'sında, çoğu insan 10 milyon ABD Doları veya daha azıyla ve bazı ülkelerde 1 milyon ABD Doları kadar azıyla başarabileceklerini düşünüyor.

Bu rakamlar kulağa çok fazla gelse de, bir kişinin tüm yaşamı boyunca ideal servetini temsil ettikleri düşünüldüğünde, nispeten ılımlıdırlar. Başka bir deyişle, dünyanın en zengin bekar insanının 200 milyar doları aşan serveti, iki yüz binden fazla insanın 'tamamen ideal yaşamlarını' gerçekleştirmesi için yeterlidir.

Araştırmacılar, Suudi Arabistan, Uganda, Tunus, Nikaragua ve Vietnam gibi kültürler arası psikolojide nadiren kullanılan ülkeler de dahil olmak üzere, yerleşik tüm kıtalardaki ülkelerdeki bireylerden ideal servet hakkında yanıtlar topladılar. Her ülkede sınırsız istekleri olan insanlar belirlendi, ancak bunlar her zaman azınlıktaydı.

Sınırsız istekleri olanların, başarıya, güce ve bağımsızlığa daha fazla değer veren daha genç ve şehirli olma eğiliminde olduğunu tespit ettiler. Sınırsız istekler, eşitsizliğin daha fazla kabul edildiği ülkelerde ve daha kolektivist olan ülkelerde daha yaygındı: bireysel sorumluluklar ve sonuçlardan daha çok gruba odaklandı.

Örneğin, daha kolektivist ve eşitsizliği kabul eden Endonezya, sınırsız istekleri olan en fazla insana sahipken, daha bireyci ve eşitlikle ilgili Birleşik Krallık'ta daha az insan vardı. Bununla birlikte, yüksek kültürel kolektivizme ve eşitsizliğin kabulüne rağmen, az sayıda insanın sınırsız istekleri olduğu Çin gibi anormallikler vardı.

Bath Üniversitesi (Birleşik Krallık) Psikoloji Bölümü'nden baş araştırmacı Dr. Paul Bain şunları söylüyor: “Sınırsız istek ideolojisi, insan doğası olarak tasvir edildiğinde, insanların gerçekte istediklerinden daha fazlasını satın almaları için sosyal baskı oluşturabilir".

"Çoğu insanın ideal yaşamlarının aslında oldukça ılımlı olduğunu keşfetmek, insanların kendilerini gerçekten mutlu eden şeylerle daha uyumlu şekillerde davranmalarını ve gezegeni korumaya yardımcı olacak daha güçlü politikaları desteklemelerini sosyal olarak kolaylaştırabilir."

Eş-yazar, Exeter Üniversitesi'nden ve ayrıca Bath Spa Üniversitesi'nden (İngiltere) Dr. Renata Bongiorno şunları ekliyor: “Bulgular, çoğunluğun görüşünün, az sayıda birey tarafından aşırı miktarda servet birikimine izin veren politikalara mutlaka yansımadığının açık bir hatırlatıcısıdır."

"Çoğu insan sınırlı bir servet için çabalıyorsa, sürdürülebilirlik girişimlerini finanse etmek için bir servet vergisi gibi insanların daha sınırlı isteklerini destekleyen politikalar, genellikle tasvir edilenden daha popüler olabilir."

Bath üniversitesi, 21 Temmuz 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 02.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Paul G. Bain ve Renata Bongiorno, 16 Haziran 2022, Nature Sustainability , “33 ülkeden elde edilen kanıtlar sınırsız istek varsayımına meydan okuyor”. DOI: 10.1038/s41893-022-00902-y

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı