13 Ekim 2022 Perşembe

SA9884/SD2564: Meloni ve İtalya'nın Muhafazakarları Transatlantik İlişkilerini Güçlendirecek

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İtalyan LaVerità gazetesi ve haftalık Panorama dergisi yazarı, denemeci ve siyasi analist Stefano Graziosi ve düşünce kuruluşu Heritage Foundation'ın ulusal güvenlik ve dış ilişkiler konularındaki araştırmalarını yöneten başkan yardımcısı James Jay Carafano'nun ortak çalışmasıdır ve 25 Eylül 2022'deki seçimlerde aldığı %26,2'ik oyla seçimlerden birinci parti olarak çıkan İtalyan'ın Kardeşleri (FdI) partisinin lideri Giorgia Meloni'ye odaklanmaktadır. İtalyan seçimlerini etkilemek için, Meloni'yi aşırı sağcı faşist ve Mussolini takipçisi olarak lanse eden WSJ, NYT, WAPO gibi sol-neoliberal-ilerici medyanın ve düşünce kuruluşlarının, sonuçları açıkça görülen seçimden birkaç gün önceden başlayarak Meloni'ye 'aşırı değil' demeye başlaması dikkat çekicidir... Analistin, "Yeni hükümetin kesinlikle öncekinden daha Amerikan yanlısı olacağına inanmak için iyi nedenler var. Son yıllarda Fratelli d'Italia, ABD siyasi dünyasıyla bağlarını güçlendirdi. Etkili bir Fratelli d'Italia senatörü olan Adolfo Urso, yakın zamanda Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleriyle görüşmek için Washington'a gitti." şeklindeki perspektifi de italya'nın sonraki yıllarda nasıl bir rota izleyeceğini görmemize yardımcı olabilir. Türkiye'nin endişelenecek bir şeyi yok; güçlü bir İtalyan hükümet Avrupa Birliği'nin Türkiye aleyhine adım atmasını engellemeye devam edebilir.
Seçkin Deniz, 13.10.2022, Sonsuz Ark 


Meloni And Italy’s Conservatives Will Strengthen Transatlantic Relations

Avrupa Birliği'ndeki huysuz solcular ve Amerikan basını, Giorgia Meloni'nin son İtalya seçimlerinde kazandığı ezici zaferden hemen üzüntü duydu. Ancak burada yeni merkez sağ koalisyon hükümetinin Transatlantik ilişkileri için iyi haber olacağına dair bahse giriyoruz.

Bu doğru. “Merkez sağ” dedik. Sol histeri bir yana, Meloni demokrasi için bir tehdit değil. Gerçekten de, yakın İtalyan tarihinin en istikrarlı hükümetlerinden birini kurabilir.

Giorgia Meloni/ Creative Commons.

Meloni'ye ve Fratelli d'Italia partisine tokat olarak atılan "aşırı sağ" etiketinin gerçekte hiçbir temeli yoktur. Bu, İtalya'nın yenik düşmüş solunun kullandığı retoriği papağan gibi tekrar eden, bilgisiz bir Amerikan basınının yaptığı bundan başka bir şey değil.

Rusya ve Çin'e Karşı İtalyan Siperleri

Solcular, Meloni'nin belirgin bir şekilde uyanma karşıtı olan kültürel ve sosyal meselelerdeki pozisyonlarına özellikle düşmandır. ABD ve Polonyalı muhafazakarlarla iyi ilişkilere sahip olmasından da rahatsızlar.

Dış politika alanında, İtalyan solu Çin konusunda kötü şöhrete sahip. İtalyan aşırı sağı Rusya yanlısı. Meloni bu kampların hiçbirine katılmayacak. Bunun yerine, daha güçlü Transatlantik bağları sürdüreceğinden neredeyse emin.

Fratelli d'Italia (ve merkez sağ koalisyonundaki diğer partiler, Lega ve Forza Italia) Ukrayna'ya silah sağlanması ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya kabul edilmesi lehinde oy kullandı. Putin'i mutlu etmek son öncelikleri. Ayrıca Meloni, Moskova'nın Ukrayna'yı vahşice işgaline tepki olarak Moskova'ya uygulanan yaptırımlara verdiği desteği defalarca vurguladı. Ayrıca Fratelli d'Italia, Vladimir Putin'in ana muhaliflerinden biri olduğu bilinen Polonya hükümetiyle sağlam bağlarını sürdürüyor.

Aynı derecede önemli olan, merkez sağ koalisyonun Çin yanlısı pozisyonlara sahip olmaması. Meloni, İtalya'nın Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne girmesini "büyük bir hata" olarak nitelendirdi. Tayvan'a verdiği sağlam destek, Roma'daki Çin Büyükelçiliği'nin gazabını alevlendirdi. Ayrıca, geçen yıl dönüm noktası niteliğinde bir kararla, Lega'nın mevcut İtalyan Ekonomik Kalkınma Bakanı Giancarlo Giorgetti, Lombard mikroçip şirketi LPE'nin Çinli grup Shenzhen Investment tarafından satın alınmasını engelledi.

Yeni hükümetin kesinlikle öncekinden daha Amerikan yanlısı olacağına inanmak için iyi nedenler var. Son yıllarda Fratelli d'Italia, ABD siyasi dünyasıyla bağlarını güçlendirdi. Etkili bir Fratelli d'Italia senatörü olan Adolfo Urso, yakın zamanda Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleriyle görüşmek için Washington'a gitti. Meloni, Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansına birkaç kez katılmıştır.

Meloni ve koalisyonunu “demokrasiler için bir tehdit” olarak kınayan İtalyan solunun, Batı çıkarlarına aykırı ve totaliter rejimlere faydalı birçok davayı savunduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, İtalyan Demokrat Partisi alçakça İran nükleer anlaşmasını desteklerken, hükümetleri Roma'yı giderek daha fazla Pekin'in kollarına itti. Mayıs 2017'de, dönemin Başbakanı Paolo Gentiloni, Pekin'deki Kuşak ve Yol Girişimi forumuna katılan tek G7 lideriydi.

Bir de 2019'da BRI ile ilgili mutabakat zaptı imzalayan ve kurucusu Beppe Grillo'nun 2019 ve 2021 yılları arasında Çin Büyükelçiliği'ne en az iki tartışmalı ziyarette bulunan sol kanat 5 Yıldız Hareketi var. İtalya'daki büyükelçi geçen Mayıs ayında Demokrat Parti'nin genel merkezinde kabul edildi. Ayrıca Demokrat Parti, Kiev'e silah tedarikine karşı oy veren aşırı sol bir parti olan Sinistra Italiana ile ittifak kurdu.

Washington, yeni merkez sağ İtalyan hükümetiyle daha fazla ortak olmaya çalışmalı. Meloni'nin liderliği altında, otoriterlere daha az eğilimli olacağını ve iyilik için bir güç olarak daha aktif olacağını düşünmek için iyi nedenler var.

James Jay Carafano ve Stefano Graziosi, 19FortyFive

(Stefano Graziosi, İtalyan LaVerità gazetesi ve haftalık Panorama dergisi için yazan bir denemeci ve siyasi analisttir. Heritage Foundation başkan yardımcısı James Jay Carafano, düşünce kuruluşunun ulusal güvenlik ve dış ilişkiler konularındaki araştırmalarını yönetiyor.)

Seçkin Deniz, 13.10.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı