2 Nisan 2022 Cumartesi

SA9611/MT42: Ukrayna Savaşırken Priştine'de Hayatta Kalanın Suçu

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2008'de, yaklaşık on yıllık uluslararası denetimin ve Sırbistan ile BM öncülüğünde yürütülen müzakerelerin ardından Kosova'nın bağımsızlık bildirgesini imzalayan, Kosova'nın eski ABD büyükelçisi (2015-2021) Vlora Çitaku'ya aittir ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Ukraynalıların direnişlerine destek vererek Sırbistan'ın soykırım amaçlı saldırılarına karşı savaşarak direnen ve başaran Kosova'nın acılarından savaş kurbanı insanların acılarına odaklanmaktadır: "Hayatınız için savaşmanın romantik bir tarafı yok. Bu acımasızdır ve acı vericidir. Ama bazen hayatta kalmanın tek yolu budur."
Seçkin Deniz, 02.04.2022, Sonsuz Ark


In Pristina, Survivor’s Guilt as Ukraine Fights
"Eski bir diplomat, Kosova'daki evinden, çatışmanın yayılma korkusuna rağmen Rus saldırganlığına karşı verilen özgürlük mücadelesine duyduğu hayranlığı paylaşıyor."

Ukrayna'ya hiç gitmedim.

Ancak geçtiğimiz iki hafta boyunca, sosyal medyada viral olan o kadar çok yürek burkan fotoğrafa bakarken, sanki her şehre gitmiş, her sokakta yürümüş ve tüm insanlarla tanışmış gibi hissettim.

Kosovalı Arnavutlar, 7 Mart 2022'de Priştine'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı düzenlenen protestoda ellerinde Ukrayna bayraklarını tutuyorlar / Armend Nimani / Getty Images, AFP

Sanki tren istasyonunda kocasına veda eden güzel yaşlı kadınla kahve içmiş gibiyim. Sanki oğlunu yeni kaybeden annenin gözyaşlarını silmişim gibi. Sanki Kiev'in sağır edici sesleri altında doğan her bebeğin vaftiz annesi benmişim gibi. Böyle olağanüstü durumlardaki ve istenmeyen ayrılıklardaki üzücü anlar, kendi hayatımdan tanıdık hatıraları tetikliyor.

Ukrayna'ya hiç gitmedim ama bir savaş yaşadım. Ve hayatta kalacak kadar şanslıydım.

6 Mart Pazar günü, Kosova'nın başkenti Priştine'de küçük kız kardeşim tabakların etrafından dolaşıp haftalık aile toplantımız için yemek servisi yaptığı yemek masasında kendimi otururken buldum. Birdenbire, "Ukrayna'da insanlar hayatları için savaşırken bizim bu sıcak yemeği yememiz çarpıcı değil mi?" dedi. Genellikle iyimser olan bu kadın tarafından yansıtılan nadir bir melankoli ifadesiydi.

Kız kardeşimi tanısaydınız, ardından gelen sessizliğin ciddiyetini anlardınız.

İlk başta onun sözlerini duyduktan sonra, hayatta olduğum için, özgür bir ülkede, savaşın olmadığı bir ülkede yaşadığım için kendimi kutsanmış hissettim. Sonra suçluluk duygusuyla felç oldum. Herkes bu kadar şanslı olmadığı için kendimi suçlu hissettim.

90'ların sonundaki savaş sırasında Kosova, ezici uluslararası dayanışma ve şefkatin alıcı tarafında olduğu için şanslıydı. Ve evet, başarılı bir insani NATO müdahalesi. Kosova, insanlığın en kötüsüne ve en iyisine tanıklık etmiştir. Halkımız, Sırp rejimi tarafından yürütülen ve 1999'da savaşla sonuçlanan on yıllardır süren ayrımcılığa ve devlet destekli baskıya, tarif edilemez acılara ve dehşet verici şeylere katlandı.

Sıradan bir gözlemciye, savaşlar sanki doğal afetler gibi patlak vermiş gibi görünebilir. Ancak hayatta kalanlar, savaşların kurşunlarla başlamadığını bilirler. Savaş, silahlı çatışmalarla sınırlı değildir. Kosova, dünyanın tepkisiz kalması ve tepki vermekte tereddüt etmesi nedeniyle yıllarca sistematik baskı yaşadı. Slobodan Milošević liderliğindeki Sırp rejiminin 1989'da Kosova'nın Yugoslavya'daki özerkliğini elinden aldığı zamanı hatırlıyorum; sonraki yıllarda okulları ayırdığında, kendi açtığımız okulları kapattığında; öğretmenlerimiz dövüldüğünde; ebeveynlerimiz sırf etnik Arnavut oldukları için işlerinden kovulduğunda ve binlercesi öldürüldüğünde ve bir milyonumuz sonunda evlerimizi terk etmek zorunda kaldığında.

Bosnalı Sırp güçleri 1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde soykırım yaptığında bazıları bunun kırılma noktası olacağını düşündü. Silahlı çatışmayı sona erdiren Dayton Barış Anlaşmaları, eski Yugoslavya'daki Sırp rejiminin uyguladığı teröre son vermeyi amaçlıyordu. Ancak Kosova anlaşmanın dışında bırakıldı. Kosova'daki baskı devam etti, etnik Arnavutlara karşı ayrımcılık yoğunlaştı ve şiddet tam ölçekli bir savaşa doğru tırmandı. Tıpkı Ukrayna gibi bizim de çıkış yolumuz yoktu. Savaşmak zorundaydık.

Hayatınız için savaşmanın romantik bir tarafı yok. Bu acımasızdır ve acı vericidir. Ama bazen hayatta kalmanın tek yolu budur.

Kosovalılar, uluslararası toplum Sırp rejiminin, hepimizi öldürmeleri gerektiği anlamına gelse bile, ülkemizi temizlemeye hazır olduğunu anlamadan önce, yıllar boyunca silaha sarıldılar ve özgürlükleri için savaştılar. Bu nedenle NATO, halkımızın sonsuza kadar minnettar olacağı Kosova'ya insani bir müdahalede bulunmaya karar verdi.

Bunca yıl sonra, savaşın gölgeleri bizi takip etmeye devam ediyor. Ne zaman Suriye'de, Afganistan'da ya da başka bir yerde başka bir çatışma çıksa, insanların çektiği acıların nereden geldiğine bakılmaksızın acılar tekrarlanıyor.

Hayatta kalanlar olarak, jeopolitik iddialar veya bazı çarpık fandomlar nedeniyle Ukrayna'daki savaşı sadece merakla takip etmiyoruz. İzliyoruz çünkü tehlikede olan insan hayatları için can atıyoruz. Ukraynalılara baktığımızda kendimizi görüyoruz. Kremlin'in, Ukrayna'nın işgali ile NATO'nun Kosova'ya insani müdahalesi arasında paralellikler kurmaya yönelik revizyonist, tiksindirici çabalarından rahatsızız. 

Ne yazık ki, bu tür bir propaganda bizim için yeni değil. Ancak, çizilecek doğru paralel Rusya ve Sırbistan arasındadır. Rusya'nın Ukraynalıları kimlikten ve tarihten yoksun bir ulus olarak tasvir etme çabaları gibi, Sırbistan da uzun zamandır aynısını Kosova'ya yapmaya çalışıyor.

Bazılarının sansasyonel manşetlere ve akılda kalıcı memlere indirgediği Ukrayna için savaşan cesur kadın ve erkekler bize tanıdık geliyor. Çok uzun zaman önce Kosova'da onların benzerleriyle karşılaştık. Onlardan biri de amcamdı. En değerli varlığı kitapları olan bir tarihçiydi. Amcam inandığı şey için savaşırken öldü.  Kosova'nın özgür, bağımsız ve egemen bir ülke olması hayali vardı.

Her kesimden olağanüstü Ukraynalılar, bu sebepsiz saldırganlığı savuşturmak için şimdi silaha sarılıyorlar da bize Bytyqi kardeşleri hatırlatıyorlar. Onlar, Kosova'yı hiç görmemiş üç Kosovalı-Amerikalıydılar, ancak savaş patlak verdiğinde, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki evlerinin rahatlığını  bırakıp Kosova'daki yurttaşlarının yanında savaşmayı seçtiler. Bytyqi kardeşler de inandıkları şey için öldüler; gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek.

1999'da oluşturulmuş bir dünya görüşünün tutsağıyım. Çarpık vizyonumun fazlasıyla farkında olmama ve dünyanın o zamandan beri değiştiğini bilmeme rağmen, düşünmeden edemiyorum: Ya bitmediyse?

Hayatta kalanlar için savaş asla bitmez. Ölmek, olabilecek en kötü şey değildir.

Kosova'da ölülerin, yaralıların, tecavüze uğrayanların ve kayıpların borcu içinde yaşıyoruz. Daha iyi bir gelecek oluşturarak onların anısını onurlandırmak istiyoruz. Bu nedenle Ukrayna'da yaşananlara tanık olmak bizi geçmişe götürüyor ve olabilecekler konusunda endişelendiriyor. Putin, Milošević'le inkar edilemez bir benzerlik taşıyor. Tek fark, Putin'in kıyaslanamayacak kadar güçlü olmasıdır. Ve Kosova, iğrenç bir komşuya sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu biliyor. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi sandalyesi olan, kontrolü altında muazzam gaz kaynakları ve emrinde bir nükleer cephanesi olan biriyle uğraşmanın nasıl bir şey olduğunu ancak hayal edebiliriz. Putin Ukrayna'da durdurulmazsa, hiç durmaz. Bu yüzden Ukrayna'nın hepimiz için savaştığını hissediyoruz.

Kosovalılar, Sırbistan'ın Rusya'ya uyum sağlamak için hamle yaptığını gördüklerinde, sıradakinin ülkemiz olup olmadığını merak ediyorlar. Rusya bölgemizde her zaman yıkıcı bir rol oynadı. BM Güvenlik Konseyi'ndeki vekilleri veto yetkilerini Kosova'yı her fırsatta bloke etmek, Bosna'ya zarar vermek ve Sırbistan'ı desteklemek için kullandılar. Rusya, Karadağ ve Kuzey Makedonya'daki NATO yanlısı hükümetleri devirme girişimlerine de aktif olarak katıldı.

Ortak akıl almaz terör deneyimimiz nedeniyle, Kosovalılar her zaman başkalarına yardım etmeye çalışırlar. Afganistan'dan gelen mültecileri memnuniyetle karşıladık ve Ukraynalılara kapıları açtık. Hem AB hem de ABD olmak üzere Rusya'ya hemen ikili yaptırım uygulayan birkaç ülkeden biriyiz. Sokaklarda yürüdük ve sosyal medyada protesto ettik. Yine de bunlar asla yeterli olmuyor.

Olmaz, çünkü ne gerektiğini biliyoruz. Bir mucizenin gerçekleştiğini gördük ve aynısını Ukrayna için de diliyoruz.

Kosovalılar olarak, özgürlük ve bağımsızlık mücadelemizle tanımlanıyoruz.

Avrupalılar olarak, geleceğimizin Ukrayna'daki gelişmelere ortak tepkimiz tarafından belirleneceğini biliyoruz. Ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Savaştayken, her şey önemlidir. Görünüşte küçük olan her nezaket eylemi bir fark üretir. Tabii ki, bazıları diğerlerinden daha etkilidir. Bir hashtag savaşı durdurmaz, ancak teraziyi bozabilir. Bir mülteci olarak, bize yalnız olmadığımızı hatırlatan ünlü sanatçıların konserlerinde olduğu gibi, dost ülkelerin desteklerini dile getirmekten de heyecanlandığımı hatırlıyorum.

Hayatta kalan olmak, savaşın asla bitmeyeceği anlamına gelir. Ancak özgürlük, yeterli olmasa da, başka herhangi bir değerin üretilmesi için bir ön koşuldur. 2008'de, yaklaşık on yıllık uluslararası denetimin ve Sırbistan ile BM öncülüğünde yürütülen müzakerelerin ardından Kosova'nın bağımsızlık bildirgesini imzaladığım gün, annem bana “Artık bağımsızız ama gelecek sizin ellerinizde” dedi.

Ukrayna'daki bu savaş daha ne kadar kızışacak bilmiyorum ama bir gün bitmesi gerektiğini biliyorum. Dünya Putin'in sonunu anlamak için uğraşırken, bir şey netleşti, o da Ukraynalıların geri adım atmadığı gerçeği. Bunun için savaşacak Ukraynalılar olduğu sürece bir Ukrayna olacaktır.

Son iki hafta boyunca Ukraynalılar cesaretleriyle dünyaya ilham verdiler. Bunu eşleştirmek geri kalanımıza kalmış. Ne şekilde? Yardım etmek için harekete geçerek onların cesaretini bizim cesaretimizle eşleştirin.

Vlora Çitaku, 14 Mart 2022, The New Lines Magazine

(Vlora Çitaku, Kosova'nın eski ABD büyükelçisidir (2015-2021))


Mustafa Tamer, 02.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Zeolat

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı