13 Ağustos 2021 Cuma

SA9325/KY1-CÇ782: Sivrisinek

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Anlıyor ve bekliyor. Pek de sabırlı. Sivrisinekteki sabır bende olsa ABD başkanı bile olurum da, sabrım yok. Pek sabırsızımdır. Anlamadığım, bu hınzır gece yaratığı nasıl oluyor da uyumadığımı, kendisine pusu kurduğumu anlıyor?"

Şu sivrisinekler ne ilginç canlılar. Yok, hemen boyları-posları, velhasıl fizyolojileri ile ilgili şeyler söyleyeceğim sanılmasın. Sivrisineklerin fizyolojileri ile ilgili merakı olanlar Hz. Google’ye müracaat edebilirler. İstemedikleri kadar detaylı bilgiler ederler ki, onun malumatfuruşluğu yanında bizimki devede kulak bile sayılmaz. Sahi, şu Google olmasaydı ne yapardık? Mesela ben burada ne derdim?

Ansiklopediler vardı efendim. Meydan Larousse, Ana Britannica, Rehber Ansiklopedisi, Atlas Ansiklopedisi, Hayvanlar Ansiklopedisi vesaire. Onlara bakın derdim fizyolojisini merak edeceklere. Neyse ki artık Google var. Sivrisineklerin tıynetleri, huyları üzerine bir şeyler demek için kaleme aldım bu yazıyı. 

Kimi muhterem kaarilerimiz (okuyucularımız) taaccüp edecek, dudak bükecek, burun kıvıracak, kaş çatacak ve “onca hengâme içinde bu sivrisinek lakırdısı da nereden çıktı?” diyeceklerdir. Haklılar da. Ancak ben de haklıyım. Durup dururken çıkmış değil. Son iki yıldır pek bir haşir neşir olup, canımız da yanınca söz etme gereği duydum. Pek hınzır şeyler olduklarını unutmuşum sivrisineklerin. Hatırlatan çiçeği burnunda, sürekli “biz” vurgusu yapan -biz birlikte güçlüyüz, biz birlikte yapıyoruz, biz.. dur.. orada dur, benim sivrisineklerin avdet etmesinde en küçük dahlim olmadığı gibi, Akdeniz bulvarı boyunca üç dört adet var olan bankların kaldırılmasında da bir dahlim olmadığının bilinmesini isterim, neme lazım, arada sırada benim de o banklarda oturup soluklandığım olmuştur ve başkaları da oluyordu şimdi o imkândan mahrum olan biri kalkıp yakama yapışıp “Behey vicdansız ayaklarıma kara su indi. Şurada banklar vardı, oturur dinlenirdim, niçin kaldırdı?” der. Aman efendim ne münasebet.. o biz lafın gelişi biz, ben anlayalı iki yıl oluyor, zati alileri nasıl anlamazsınız?- ha sivrisinekler diyordum. İki yıldır bize sivrisineklerin varlığını hatırlatanlara şükranlarımızı sunmuştuk. Unutmuşum. 

Hınzır hem ne hınzır imiş bu sivrisinekler. Pek hunhar, pek dalgacı. Sizin uyumanızı özellikle bekliyorlar. Siz uykuya dalınca en olmadık yerinizden başlıyorlar işe, mesela ayak parmaklarınızın iç tarafına en yakın yeri.. yahut omuz arkanız.. yahu insafsız tamam ısıracaksın da daha usturuplu yerlere niye gitmiyorsun? Sahi pek de sinsiler, uyur gibi yaptığınızı bile anlıyorlar. Elim ampulün düğmesinde, hisseder hissetmez düğmeye basacağım ve yakalanacak. Olur, sen öyle san. Uyumadığımı anlıyor sinsi şey. 

Anlıyor ve bekliyor. Pek de sabırlı. Sivrisinekteki sabır bende olsa ABD başkanı bile olurum da, sabrım yok. Pek sabırsızımdır. Anlamadığım, bu hınzır gece yaratığı nasıl oluyor da uyumadığımı, kendisine pusu kurduğumu anlıyor? Bu şimdilik benim için bir muamma. İlaç mı dediniz? Evin her tarafını ilaçladığım gibi yatak odasına likitli sivrisinek savar -reklamdan öte bir anlamı yokmuş, onu derhatır etmiş oldum yeniden- koyduğum gibi vücudumun açık yerlerine vücuda sürülen sineksavar ilaçlardan bile sürüyorum. Ama tınmıyorlar. Derslerine iyi çalışmışlar. İşlerin hakkıyla yerine getiriyorlar. Bakalım dün gecenin intikamını bu gece alabilecek miyim? 



Cemal Çalık, 13.08.2021, Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı