18 Haziran 2021 Cuma

SA9261/SD2121: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-29; 1998-2016- ABD'nin NATO Genişlemesine Yönelik Politikası

             Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill ve Murtaza Hüseyin'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 18.06.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

1998-2016- ABD'nin NATO Genişlemesine Yönelik Politikası- U.S. Policy Toward NATO Expansion

Joe Biden uzun zamandır NATO'nun genişlemesini savunuyordu ve 1990'ların sonlarında Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeleri ittifaka dahil etme çabalarına öncülük etti.

Başkan Yardımcısı Joe Biden 10 Mart 2009'da Brüksel'deki NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında konuşuyor. Fotoğraf: Jock Fistick/Bloomberg, Getty Images aracılığıyla

O zaman, eklemeleri “Polonyalılara, Çeklere ve Macarlara Joseph Stalin tarafından zorlanan tarihi bir adaletsizliği düzeltmek” olarak nitelendirdi. 1997 Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun vadede güçlü bir NATO ittifakını desteklemesi için güçlü bir şekilde iddialarını ortaya koydu. Biden, “ABD bir Avrupa gücüdür” dedi. "Sadece Oder Nehri'nin batısındaki topraklarla değil, Baltık ve Karadeniz arasındaki uluslarda yaşayan 200 milyon insanın kaderiyle de ilgileniyoruz" dedi.

2002 Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda, 11 Eylül saldırılarının dönüştürdüğü bir dünyayı yansıtan Biden, NATO'nun devam eden büyümesinin ABD'nin önemli bir dış politika çıkarı olduğunu vurguladı. Biden oturumda, NATO genişlemesinin öfkeli karşıtı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında olumlu konuştu ve onu ABD'nin bağ kurabileceği bir reformist olarak nitelendirdi.

“Başkan Bush'un son yönetim tarafından NATO'ya yeni üyeler getirmek ve Rusya'ya ulaşmak için başlatılan önemli  çalışmayı yürütmesinden memnunum. 11 Eylül, Rusya ile uzlaşma sürecini sürdürmek için tarihi fırsatlar üretti," diyen Biden, Putin'i "Büyük Petro'dan beri görülmeyen türden bir Batı yanlısı Rus lider" olarak nitelendirdi.

Biden 2008'de NATO kapsamını Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya gibi Balkanlar'daki ülkelere genişletme çağrısında bulundu. Ve ABD ile Rusya arasındaki ilişki büyük ölçüde NATO'nun genişlemesi meselesi yüzünden bozulduğundan, Biden ittifakı Rusya'nın kendi tarihi alanının bir parçası olduğunu iddia ettiği Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere bile genişletmek için bastırmaya devam etti. 

2009'da Biden, Ukrayna'nın NATO üyeliğine desteğini dile getirerek, “Başka hiçbir ülkeye hangi ittifaka dahil olmaya çalışması gerektiğini veya hangi ilişkilere, ikili ilişkilere sahip olduğunuzu dikte etme hakkını tanımıyoruz” dedi. Biden, Rusya'nın ülkeye saldırısından bir yıl sonra Gürcü liderlere aynı duyguları dile getirdi.

2016 Başkanlık kampanyası sırasında, o zamanki aday Donald Trump, NATO anlaşma taahhütlerine ilişkin şüphelerini dile getirdiğinde, NATO bir seçim konusu haline geldi. Biden, başkan yardımcılığının ağırlığını kullanarak, Rusya'nın ciddi saldırı tehdidi altındaki NATO üyesi bir ülke olan Letonya'ya gitti ve ABD'nin NATO üyesi bir ülkeye saldırının bütün üyelere karşı bir saldırı olarak olarak kabul eden 5. Maddesini destekleme konusundaki kararlılığını ifade etti.

Biden, "Baltık Devletleri'nin bütün halklarına açıkça belirtmek istiyorum, kutsal onurumuzu, Amerika Birleşik Devletleri'ni, kutsal onurumuzu NATO Antlaşması'na ve 5. Maddeye adadık" dedi.

Murtaza Hüseyin, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 18.06.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı