19 Haziran 2021 Cumartesi

SA9263/SD2122: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-30; 2006-2013, Snowden, Assange, Kitle Gözetim ve İhanet

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill ve Murtaza Hüseyin'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 19.06.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

2006-2013, Snowden, Assange, Kitle Gözetim ve İhanet- Snowden-Assange- Mass Surveillance and Whistleblowing

Joe Biden, FISA olarak bilinen 1978 tarihli Dış İstihbarat Gözetleme Yasası'nın taslağına yardım ederek ABD gözetim programlarının yasal zeminini hazırladı. Reagan döneminde CIA Direktörü William Casey'nin görev süresi boyunca Biden, CIA ajanlarının kimliklerini açığa çıkaran sızıntılara karşı sıkı önlemler alınmasına destek verdiğini ifade etti ve hükümetin yasal ifşaatlar sırasında yayınlanan belgelerde gizli bilgileri yeniden düzenlemesine izin veren mevzuata yardımcı oldu; bunlar CIA'in Biden'ı sızdıranlara karşı mücadelede bir müttefik olarak nitelendirmesine yol açan çabalardı.


Edward Snowden, 12 Haziran 2013'te Hong Kong'daki bir restoranda televizyonda görülüyor. Fotoğraf: Kin Cheung/AP

Bush yönetiminde Biden, ABD vatandaşlarının üst verilerini toplayan kitlesel gözetim programlarını açıkça eleştiriyordu, ancak kendi yasama çabalarının Vatanseverlik Yasası'nın ve daha sonra kınayacağı suistimallerin önünü açtığından asla bahsetmedi.

2006'da, bu tür programların varlığına ilişkin basında çıkan haberlerin ardından Biden, bunları Bush yönetiminin bir "aşırılık modelinin" parçası olarak nitelendirdi. Bu tür programların son derece müdahaleci olduğunu ve genellikle terörle mücadelede işe yaramaz olduğunu söyledi.

Biden, "Yaptığınız her telefon görüşmesini bilirsem, konuştuğunuz her kişiyi belirleyebilirim, hayatınız hakkında çok, çok müdahaleci bir kalıp alabilirim" dedi. "200 milyon Amerikalı'nın telefon görüşmelerinin ne söylediklerini değil, kimle ve kimlerle konuştuğunu takip ettiği doğruysa, bilmiyorum, Kongre bunu araştırmalı."

Başkan yardımcılığındayken Amerikalıların arama kayıtlarının geniş çaplı olarak izlendiğine dair kanıtlar ortaya çıktığında, Biden mahremiyet konusundaki öfkesini değil, daha çok sızıntı yapanları engellemeye yönelik önceki çabalarını tekrarladı.

Ulusal Güvenlik Teşkilatı muhbiri Edward Snowden'ın 2013 yılında ABD hükümetinin milyonlarca Amerikalıdan meta veri bilgisi topladığını açıklamasının ardından, zamanın Ekvador Başkanı Rafael Correa'ya göre Biden, Snowden'ın Ekvador'a sığınmasını önlemek için müdahale etti.

Aynı şekilde Biden, WikiLeaks'in faaliyetlerine karşı sert bir tavır almıştı. WikiLeaks tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatik yazışmalarının büyük bir sızdırılmasının ardından Biden, örgütün kurucusu Julian Assange'ı belgeleri ifşa ederek ABD ulusal çıkarlarına ciddi zarar vermiş olan bir "ileri teknoloji teröristi" olarak mecburen kınadı.

Biden'ın Assange ve sızıntının etkisi hakkındaki yorumlarında, o sırada diğer üst düzey ABD yetkililerinden gelen mesajların aksine, ifşaların operasyonları üzerinde minimum etkisi olduğunu öne sürdü. 

Biden, 2010 yılında NBC'nin “Meet the Press” sunucusu David Gregory'ye verdiği röportajda, “Bu gizli belgeleri ABD ordusunun bir üyesiyle birlikte almak için komplo kurduysa, bu, birinin kucağınıza düşmesinden temelden farklıdır, 'İşte David, sen bir basın mensubusun, işte gizli materyal'” dedi. Sızıntıların dost ülkelerle bile diplomasi yürütme yeteneğini baltaladığını savundu.

Başkan olarak görev süresinin başlarında Biden, Trump yönetimi tarafından Assange'ı açıklamaları nedeniyle yargılanmak üzere ABD'ye getirmeyi amaçlayan iade çabasını sürdürmeye devam etti.

Biden bugüne kadar, Donald Trump'ın başkanlığı sırasında gizli bilgileri sızdırdığı iddiasıyla ifşa eden Reality Winner'ı affetmeyi de reddetti. Adalet Bakanlığı, ABD izleme listesi sistemi ve ABD suikast operasyonlarıyla ilgili belgeleri sızdırdığı iddia edilen Daniel Hale hakkında Trump yönetiminin Casusluk Yasası kovuşturmasını sürdürüyor.

Murtaza Hüseyin, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki        


Seçkin Deniz, 19.06.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı