13 Nisan 2021 Salı

SA9153/SD2027: Amerika Çok Yaşlandığında Herkes Bedelini Ödemeli

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Bloomberg Opinion yazarı ve Stony Brook Üniversitesi finans doçenti Noah Smith'e aittir ve azalan doğurganlık ile göçmen akışının durması sonrası yaşlanan Amerikan nüfusuna odaklanmaktadır. Analistin 'çalışan nüfusun azalması' karşısında yaşadığı panik dikkate değerdir; acıdır ki, Amerikan toplumunun, eşcinsel ilişkilerin, uyuşturucu kullanımının yasallaştırılarak yaygınlaştırılmasına, evlilik kurumunun, dinin ve ahlakın yok edilmesine yönelik federal devlet politikalarının, satanizmin aktif projelerinin kurbanı olarak yaşadığı travmaların en önemli sonucu olarak doğurganlığın azalması milyarderlerin çalışan sorunu açısından değerlendirilmektedir. Bu akıllı insanların üzerinde çokça düşünmesi gereken bir insanlık suçudur. Türkiye, kadın istihdamını arttırarak mevcut erkek çalışanlarını atıl duruma düşürürken 'doğurganlık oranları azalan kadınlar' gerçeğine gözlerini kapatmamalıdır. Küresel ve Yerel Sermaye'nin köleleri olarak aile olgusundan koparılan kadınların hem kendilerine hem de insanlığın geleceğine verdikleri zararı hesaplamak yayınladığımız çevirinin kapsamını aşmaktadır, ancak her şey gözümüzün önünde cereyan ederken bu suça ortak olmamak da verebileceğimiz en iyi tepki olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir istihdam politikası üreterek, sistemin çarklarında öğütülen kadınlar dolayısıyla azalan doğurganlığı temel insanî kaygılarla ele almalıdır. Vahşi Kapitalizm'in, Neoliberal sömürgeciliğin gittiği yer Amerikan toplumunun genel fotoğrafında somut olarak gözlenmektedir; aynı çıkmaz sokağa girmek ancak ahmakların işidir.
Seçkin Deniz, 13.04.2021

Everyone Has to Pay When America Gets Too Old

"Nüfus istikrarı asla endişelenmesi gereken bir şey değildi, ama şimdi ABD'nin bir plana ihtiyacı var."

ABD'nin ulusal bir nüfus stratejisine ihtiyacı var. Düşen göç, doğurganlıktaki düşüşle birleşerek, insanların kağıt üzerinde zengin olduğu ancak yine de artan sayıda yaşlıyı destekleme ihtiyacından dolayı kendilerini sıkışmış hissettikleri Avrupa ve Doğu Asya kulübüne katılma tehlikesi üretiyor.

Nüfus politikası fikri birçok Amerikalıya yabancı görünecek. Ama bu çok uzun süredir çok şanslı olduğumuz içindir. ABD, zengin bir ülke için alışılmadık derecede sağlam bir doğurganlığı, sürekli yüksek göç seviyeleri ile birleştirdi. Ancak bu avantajlardan ilki hızla buharlaşıyor ve ikincisi tehdit altında.

1990'larda ve 2000'lerde ABD, zengin dünya akranlarına göre doğurganlık avantajına sahipti. Ancak 2008'deki Büyük Durgunluk'tan bu yana, bu avantaj ortadan kalktı:

Bebekler Yolda
ABD 2010'dan beri doğurganlık avantajını kaybetti


Bunun çoğu, şu anda kadın başına 2,1 çocuk olan ikame oranının altında olan Hispanik Amerikalılar arasındaki doğurganlık oranlarındaki büyük düşüşten kaynaklanıyor. Bunun nedeni sadece Hispanik göçmenliklerdeki ani bir düşüş değil (göçmenler daha fazla çocuğa sahip olma eğiliminde olduğu için), aynı zamanda muhtemelen Hispanikler arasında değişen normlar ve değerlerden de kaynaklanıyor. Ve bu, doğum oranlarını daha da düşüren Covid-19 salgınından önce gerçekleşen bir durumdu. Bu son düşüşün ne kadarının kalıcı olacağını kimse bilmiyor.

Göçmenlik de azaldı. Meslektaşım Justin Fox iyimser, Amerika'da daimi ikamet eden insan sayısının Donald Trump yönetimi ve salgın yoluyla arttığına dikkat çekiyor. Ancak ABD tarafından verilen yeni vize sayısı 2020'de neredeyse yarı yarıya düştü:

Pandemi Almadı
Göçmen vizeleri 2020'den önce düşüyordu


Bu düşüş devam ederse, sürekli ikamet eden insan sayısını azaltacaktır.

Yedek doğurganlık ve azalan göç ile Amerika daha gri bir gelecekle karşı karşıya. Yaş bağımlılık oranı - çalışma çağındaki yetişkinlerin içindeki yaşlı oranı- Trump'ın başkanlığı ve salgından önce zaten yükseliyordu ve son eğilimler bunu daha da artıracak.

Amerika'nın Grileşmesi
ABD zaten Trump yönetiminden önce yaşlanıyordu


Elbette, ABD'nin, dünyanın en yaşlı toplumunu üretmek için uzun ömürlülük ve kronik olarak düşük doğurganlığın birleştiği Japonya ile aynı kategoriye girmesi biraz zaman alacak. Ancak ABD'nin nüfusun yaşlanmasının ısırığını , daha yavaş büyüme, devletin sağlık ve emeklilik sistemlerine daha fazla talep ve yaşlı bakımına daha fazla kaynak ve zaman harcanması ile hissetmeye başlaması çok uzun sürmeyecek.

Yaşlanma ekonomik bir ölüm cezası değildir; ülkeler, yaşlanmanın getirdiği zorlukları hafifletmek için bir dizi şey yapabilirler. İşgücü kıtlığını telafi etmek için daha fazla otomasyon kullanabilirler. İnsanları daha uzun süre çalışmaya devam etmeye teşvik edebilirler. İşgücünde cinsiyet katılımı açığı olan ülkelerde, hükümetler Japonya'nın 2010'larda başarılı bir şekilde yaptığı gibi daha fazla kadını çalışmaya teşvik edebilirler. ABD'de de bir cinsiyet farkı açılmış olabilir, bu yüzden orada bazı fırsatlar var.

Ancak bu önlemler sadece bir yere kadar gidiyor. Otomasyon teknolojileri genellikle ikame olmaktan çok insan çalışanları tamamlayıcı niteliktedir, bu nedenle kaç kişiyi makinelerle değiştirebileceğimizin bir sınırı vardır. Yaşlıların ve işten ayrılanların sadece daha fazla çalışmasını sağlamanın sınırları da aynı şekilde. ABD, başka bir ağaran, durgunlaşan zengin bir toplum olmaktan kaçınmak istiyorsa, daha fazla genç insan edinmelidir.

Göçü teşvik etmek, herhangi bir nüfus stratejisinin önemli bir parçasıdır. Dört yıllık göçmen karşıtı söylem ve politikaların ardından, ABD liderleri, eski Başkan Ronald Reagan'ınkine benzer şekilde göçmen yanlısı söylemler kullanmalıdır. Herkese Amerika’nın kapılarının tekrar açıldığı ve dünya insanlarını kucakladığı duyurulmalıdır. Üstelik ABD, vergi tabanını en çok artıracak göçmen türlerini aktif olarak işe almak için yeni programlar oluşturmalıdır. En iyi iki fikir, Kanada’nın Federal Nitelikli İşçi Programına benzer yeni bir program oluşturmak ve (yine, Kanada'nın yaptığı gibi) eyaletlerin ve şehirlerin göçmenlere istihdam temelli yeşil kartlar için sponsor olmalarına izin vermektir.

Sonra doğurganlık var. Pek çok zengin ülke doğurganlık oranlarını yükseltmek için çabaladı, çoğu zaman da başarılı olamadı. Ancak ekonomist Lyman Stone, çok çeşitli araştırmalara bakarak, insanlara daha fazla çocuk sahibi olmaları için ödeme yapmanın doğum oranları üzerinde mütevazı bir etkiye sahip olduğu sonucuna varıyor. Yani doğurganlığı biraz artırmak mümkün.

Şu anda Başkan Joe Biden, Senatör Mitt Romney ve diğerleri tarafından önerilen çocuk yardımları, Amerikan doğurganlığını mütevazı bir destek verecek türden bir şey olacaktır. Çocuk bakımının yüksek maliyetini düşürme çabaları, aynı şekilde çocuk sahibi olmanın mali ve zaman maliyetlerini de azaltabilir. Bu önlemlerden mucizeler bekleyemeyiz - bebek patlaması geri gelmeyecek - ancak doğurganlık oranını sürdürülebilir ikame düzeyine biraz daha yaklaştırabilirler. Nüfusu istikrara kavuşturmak için 2.1'e geri dönmemize gerek yok - göç bunun bir kısmını yapabilir - ancak birçok zengin ülkenin yaptığı gibi 1,5'e düşmek yerine 1,8 veya 1,9'da sabitlemek büyük bir sorun olacaktır. .

En önemlisi, ABD'nin zihniyetini değiştirmesi gerekiyor. Nüfus istikrarı daha önce asla endişelenmemiz gereken bir şey değildi, ama şimdi öyle. Neyse ki, Matt Yglesias gibi bazı yazarlar şimdi şiddetle daha yüksek nüfus artışı istiyorlar. Umarım bu konu önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla ilgi görür.

Noah Smith, 11 Şubat 2021, Bloomberg

(Noah Smith, bir Bloomberg Opinion köşe yazarıdır. Stony Brook Üniversitesi'nde finans profesör yardımcısıydı ve Noahpinion'da blog yazıyor.)

Seçkin Deniz, 13.04.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı