18 Şubat 2021 Perşembe

SA9083/SD1972: New Start Anlaşması'nın Uzatılması Sonrası Nükleer Modernizasyon'la İlgili Sorular Yaklaşıyor

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin Defense One'ın teknoloji editörü Patrick Tucker'e aittir ve ABD ile Rusya arasında yürürlükte olan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (Yeni START)'ına odaklanmaktadır; anlaşma 5 Şubat 2021'de sona ermeden 2 gün önce, 3 Şubat 2021'de Moskova'nın ardından Washington'ın da onaylamasıyla 5 yıl uzatıldı. ABD'nin Sovyet Rusya ile 1991'de ve Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları’nın (START 1 ve START 2) uzantısı niteliğindeki "Yeni START" anlaşması, Washington ile Moskova arasındaki yürürlükteki son nükleer anlaşma niteliğini taşıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Biden, Amerikan halkını nükleer tehditlerden koruma taahhüdü kapsamında bu anlaşmayı 5 yıl uzatmıştır.” denildi. Anlaşma kapsamında Rusya’nın kıtalararası balistik füzeleri, denizaltından fırlatılan balistik füzeleri ve bombardıman uçaklarının sınırlandırılacağı; ABD'li müfettişlerin Rus nükleer tesislerini görme olanağına sahip olduğu açıklandı. Anlaşmanın yeni geçerlilik tarihi 5 Şubat 2026 oldu. Analiz, erken tarihli olsa da fikir vermesi açısından faydalı olacaktır diye umuyoruz.
Seçkin Deniz, 18.02.2021


Nuclear Modernization Questions Loom After New START Extension

"Anlaşmanın uzatılması, sınırlarının yanı sıra güçlü yönlerini de vurguluyor."

Biden yönetiminin New Start Anlaşması uzatma (genişletme) kararı, en azından önümüzdeki beş yıl için stratejik bir nükleer silahlanma yarışına engel oluyor, ancak Rusya'nın yeni hipersonik füzelerinde ve daha küçük taktik nükleer silahlarında pek çok başka zorluk var.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, “Bu uzatma, şu anda olduğu gibi, Rusya ile ilişkiler düşmanca olduğunda daha da mantıklı geliyor. New Start, Rus nükleer güçlerini kısıtlayan tek anlaşma ve iki ülke arasındaki stratejik istikrarın bir çıpası ” dedi.

Pentagon baş sözcüsü John Kirby şunları söyledi: “Anlaşmanın stratejik nükleer silah stoklarına ilişkin sınırlamalarını 2026 yılına kadar genişletmek, iki ülkeye Amerikalılar için riskleri daha da azaltabilecek yeni doğrulanabilir silah kontrol düzenlemelerini keşfetmeleri için zaman ve alan sağlıyor. Ve Pentagon, bu uzatmayı gerçekleştirirken ve bu yeni düzenlemeleri araştırırken Dışişleri Bakanlığı'ndaki meslektaşlarımızı desteklemeye hazır. "

2011'de imzalanan ve 5 Şubat'ta sona erecek olan anlaşma, ABD ve Rusya'yı 700 konuşlandırılmış ICBM, balistik füze denizaltıları ve nükleer yetenekli bombardıman uçaklarıyla sınırlıyor; 1.550 konuşlandırılmış savaş başlığı ve 100 konuşlandırılmamış rampa. Daha da önemlisi, askeri liderler bu anlaşmanın her iki tarafa da birbirlerinin cephaneliğini inceleme hakkı verdiğini söylüyor. Anlaşma, Rusya'nın gelişmekte olan Poseidon nükleer silahlı drone denizaltısı gibi daha yeni silahları kapsamıyor.

Aynı zamanda düşük verimli taktik nükleer silahları da kapsamıyor. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'ndan Hans M. Kristensen'e göre Rusya'da bunlardan 2.500 kadar var ve askeri doktrini savaş alanı dezavantajının üstesinden gelmek için bunları kullanmayı öneriyor. Rus politikacılar, Moskova'nın bunları Ukrayna'nın Rus destekli savaşçılarla mücadelesinde yardım etmek için gönderilen ABD veya NATO kuvvetlerine karşı kullanmayı düşüneceğini açıkça söylediler.

Çarşamba gününe kadar silah kontrolü müzakerelerini yürüten Trump yönetim elçisi Marshall Billingslea tarafından bir hamle yapıldı. “Çok daha iyi bir yaklaşım, Putin'in kabul ettiği savaş başlığı  sonlandırılması koşuluna bağlı 6 aylık kısa bir uzatma olacaktır. Bu, Rusların 'stratejik olmayan' savaş başlıklarının muazzam yığılımını durduracak ve aynı zamanda dünyanın Çin'e odaklanmasını sağlayacaktır. Bunun rağmen, uzatmak için hiçbir şey alamıyoruz ”dedi Billngslea Twitter'da.

Rus yetkililer, böyle bir sınırı kabul ettiklerini yalanladılar.

Silah Kontrol Derneği silahsızlanma ve tehdit azaltma politikası yöneticisi Kingston Reif, Biden'ın doğru kararı verdiğini söyledi. Reif, "Yeni bir anlaşma üzerine olası görüşmelerin başarısı, ABD ve Rusya'nın hedeflerine ve endişelerine karşılıklı olarak faydalı bir şekilde hitap edip etmediklerine bağlı olacaktır - New START'ın 2022 veya 2026'da sona ermesine değil," dedi. Beş yıllık tam uzatma, "iki tarafın, muhtemelen karmaşık ve zaman alıcı olması muhtemel, devam eden adımlarla ilgili görüşmeleri sürdürmesi için en fazla zamanı sağlıyor."

Ancak Hudson Enstitüsü kıdemli üyesi ve Beyaz Saray'ın eski üst düzey silah kontrol yetkilisi Tim Morrison, gelecekteki anlaşmanın asla geerçekleşmeyebileceğini söyledi. Morrison bir e-postada, "Beş yıllık uzatma için güvenli bir seçeneği tercih eden Başkan Biden muhtemelen kendi silah kontrol anlaşmasını müzakere etmek için çok fazla başka önceliğe sahip olduğunu hesaplıyor" dedi. "Rusya büyük ihtimalle bunu cebe indirecek ve "2026'da görüşürüz Amerikalılar" diyecek. Biden ekibi kendi başına herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeyi düşünüyorsa, ciddiyetlerinin ilk testi “Savunma Bakanlığı ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi için 2022 bütçe talepleri olacaktır.

Biden'e yakın olan bazı kişiler, nükleer modernizasyonun, özellikle de yeni ICBM'nin düşük bütçeli bir öncelik olacağını ve değişken verimli nükleer savaş başlığı taşıyabilen alttan fırlatılan bir füze gibi bazı taktik programların iptal edilebileceğini belirtti.

Morrison, "İki tarafın da desteklediği Obama-Trump nükleer caydırıcı modernizasyon programını anlamlı bir şekilde sona erdirirlerse, herhangi bir Biden New START devam anlaşmasında 50 Cumhuriyetçi senato üyesinin çok soğuk bir izleyici kitlesi olmasını bekleyin." dedi.

Patrick Tucker, 21 Ocak 2021, Defense One 

(Patrick Tucker, Defense One'ın teknoloji editörüdür.)


Seçkin Deniz, 18.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı