11 Nisan 2020 Cumartesi

SA8502/SD1667: Yapay Zeka Mücadelesi'nde Yetenek Nasıl Gerçekleştirilir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimi lisans derecesine ve Georgetown Üniversitesi'nden Güvenlik Araştırmaları yüksek lisans derecesine sahip, daha önce Microsoft, SAP ve Google'da 13 yıl boyunca yazılım mühendisi olarak çalışan,  Pentagon'un en gizli programlarını hazırlayan RAND Corporation teknik analisti James Ryseff'e aittir ve ABD'nin Rus-Çin Yapay Zeka Teknolojisi ile rekabet edebilmesi için, özel ve kamu sektöründe çalışan yazılımcılarla çalışması gerektiğine odaklanmakta ve Pentagon'a (Linux gibi) açık kaynaklı kod geliştiricilerden de faydalanmasını önermektedir.
Seçkin Deniz, 11.04.2020

HOW TO (ACTUALLY) RECRUIT TALENT FOR THE AI CHALLENGE

Küresel yarışta Yapay zeka (AI) teknolojilerine hükmetmek için yetenek her şeydir. Yine de ABD hükümeti, Amerika'nın en üst düzey yeteneklerini işe almak ve elinde tutmak için gerekenleri yapmaya isteksiz olduğunu veya yapamadığını kanıtlamıştır.


Rusya ve Çin, siber teknolojiler söz konusu olduğunda kamu ve özel sektör kaynaklarını uzun zamandır karma bir şekilde kullanmaktadır. Rus organize suç grupları çoğu zaman en iyi bilgisayar korsanlarını Rus devleti için yarı zamanlı çalışmak üzere kiralarken, Halk Kurtuluş Ordusu'nun “modern halk savaşı” kavramı, büyük Çin teknoloji şirketlerinden ve akademisyenlerinden uzmanları ulusal askeri gücü geliştirmek için varlıklar olarak tanımlamaktadır.

ABD, bir demokrasi olarak, kendi özel sektöründe mevcut olan üstün yeteneklerden yararlanmak için eşit derecede etkili yollarla onlara yanıt vermedi. Bunun yerine, Savunma Bakanlığı sınırlı bir siber ve yapay zeka yeteneği havuzu için Amerikan teknoloji şirketleriyle doğrudan rekabet ediyor; bu çoğu zaman kaybettiği bir rekabettir. Bir kez ayrıldıktan sonra, teknoloji uzmanları nadiren devlet hizmetlerine geri dönüyor ve Silikon Vadisi deneyimi olan mühendisler neredeyse hiçbir zaman oradan ayrılarak geri gelmiyorlar.


Bu eğilimleri tersine çevirmek için, ABD hükümeti kariyer hakkında düşünme biçimini değiştirmeli ve önde gelen teknoloji şirketleri tarafından öğrenilen bir dersi benimsemelidir; bu yazılım yeteneği gelir ve gider ve bu iyi bir şeydir. Şüpheciler, Pentagon'un diğer herhangi bir kurumdan farklı olduğunu ve bir şeyler yapma şeklini anlamayan ve üst düzey güvenlik izinleri olmayan geçici bir işgücü ile başarılı olamayacağını söyleyecektir. Kuşkusuz, savaş alanı uygulamaları, hassas zeka veya operasyonel taktikler söz konusu olduğunda, Pentagon'un saklayacak çok şeyi var. Ve en hassas yazılımı, en dikkatle incelenmiş çalışanlar dışındaki herkes için sınır dışı kalmalıdır.


Ancak ordunun yazılımlarının çoğu, özel şirketler tarafından kullanılanlardan farklı olmayan bir arka uç operasyon ekosistemine güç veriyor. Savunma Bakanlığı, yazılımlarının çoğunun gizli olmadığını - sadece tescilli olmadığını - ve istihdam uygulamalarını buna göre modernize ettiğini bilmelidir. Örneğin hastaneler, hasta acil servisten ameliyathaneye, yoğun bakım ünitesine aktarma için birlikte çalışabilir olması gereken düzinelerce özel yazılım programı kullanmaktadır. Lojistik şirketleri, finans firmaları ve telekom şirketleri, özel ihtiyaçları için özel yazılımlar kullanırlar. Buna rağmen, özel sektör, işlerinin gelen ve giden yazılım yeteneklerini kullanarak gelişmesini sağlayan son derece özelleştirilmiş yazılım uygulamaları oluşturmayı başarıyor.


Pentagon Kariyer Dışı Bir İş Gücünü Kucaklamalı


Savunma Bakanlığı, yüksek teknolojili iş gücünü modernize etmek için üç özel adım atabilir ve bunu ulusun güvenliğini sağlayacak şekilde yapabilir.


İlk olarak, bilgisayar yazılımını oluşturmak için en son teknikler konusunda gerekli deneyime sahip yazılım mühendisleri ile temas kurmak için ordu, yazılım işlerinin daha fazlasını, en iyi yazılım mühendislerinin ve yapay zeka yeteneğinin zaten yaşadığı ve çoğunlukla kalmak istediği teknoloji başkentlerine taşımayı düşünmelidir. En iyi yazılım mühendisleri, San Francisco veya Seattle gibi büyük bir yazılım şirketinin veya Pittsburgh veya Boston gibi önde gelen bilgisayar bilimleri üniversitelerinin bulunduğu şehirler arasında rutin olarak hareket ederken, nadiren  Washington DC'ye taşınırlar. Sonuç olarak, federal sözleşmeleri tamamlayan yazılım ekipleri genellikle endüstride ortaya çıkan en iyi uygulamalardan izole edilmiş veya özel sektörün yıllar önce benimsediği teknolojileri uygulama konusunda sınırlı deneyime sahiptir.


Örneğin, en iyi yazılım şirketleri on yıl önce dağıtılmış bilgi işlem platformlarını ve bulut teknolojilerini uygularken, ABD askeri dairelerinin çoğu bu geçişe yeni başladı. Özel sektörde rutin olarak kullanılan teknolojilerle ilgili bu uygulamalı deneyim eksikliği, Pentagon'un çoğunun, Bulut'un birincil özelliklerinden yararlanmak için onları yeniden tasarlamadan yazılım uygulamalarını Bulut'a geçirmeyi planladığı anlamına gelir. Sonuç olarak, her uygulama daha önce olduğu gibi çalışmaya devam edecek ve bu geçişten elde edilen potansiyel kazanımların çoğu kaybolacaktır.

Kazanan yazılım şirketleri uzun zamandır üst yeteneklerin kuvvet çarpan etkisi olduğunu anlamışlardır. En iyi yetenekleri elde etmek için daha fazla ödeme yapmaya değer. Üretkenliğin bir çalışandan diğerine biraz farklı olduğu diğer endüstrilerin aksine, yazılım firmaları en iyi mühendislerinin şirketin başarısına ortalama beceri mühendislerinden on veya yüz kat daha fazla katkıda bulunduğuna inanıyorlar. Zayıf kodlayıcılar tarafından yapılan kusurlu tasarım seçenekleri, tüm ekip boyunca dalgalanabilir ve modülleriyle arayüz kurmak zorunda olan diğer tüm programcıların verimliliğini azaltabilir. Kötü kodlayıcılar bazen bir ürünün haftalarca veya aylarca gönderilmesini geciktirebilecek dipsiz hata ve eksik çukurları oluşturur.


Austin, Teksas'ta Ordu Futures Komutanlığı'nın kurulması, Pentagon'un yazılım profesyonellerinin yaşamak istediği bir şehirde işyeri kurmayı seçebileceğini gösteriyor. Daha da iyisi, askeri yazılım için şartnameleri yazan ve uygulamalarını denetleyen satın alma personelini ve verileri özel sektörün olması gerektiği gibi eyleme dönüştürmesi gereken operasyon araştırmacılarını, yazılım yaşayan ve soluyan Seattle'da bulmaktır.


İkincisi, Savunma Bakanlığı, teknik uzmanların (askeri veya sivil) kariyer uzmanı olması gerektiği konusundaki eski beklentisini düzeltmeyi düşünmelidir. Ulusal güvenlik topluluğundaki yöneticiler ve liderler, bu çalışanların, eğer işe alınabiliyorlarsa, birkaç yıldan daha fazla kalmayacaklarını savunarak, en üst düzey bilgisayar bilimi ve veri bilimi programlarından potansiyel işe alımlar yapmaktan kaçınmalarını haklı çıkarmaya çalışırlar. Bunun yerine, ulusal güvenlik işe alma müdürleri genellikle ordu ile kalacağına inandıkları ve ordunun kültürü ve değerlerinin ayrıntılarına derinlemesine gireceklerini düşündükleri çalışanları tercih ederler.


Bu, modern istihdam ortamını yanlış anlamaktadır. Teknoloji işçileri, Facebook, Apple ve Amazon gibi şirketler arasında bile ödemelere göre hızlı bir şekilde yer değiştiriyorlar. Bu şirketler, tipik çalışanlarının şirketlerinde üç yıldan az çalıştığını bilir ve kabul ederler. Titiz bir teknik taramayı geçebilen işe alımcılar, kariyer aşamalarından bağımsız olarak herhangi bir teknoloji devi tarafından memnuniyetle karşılanır  veya geri alınır. En iyi şirketler her zaman ve her durumda teknoloji işçilerinin yeteneklerini emmek için her seviyede açık pozisyonlar tutarlar.


Facebook, yeni işe alınan mühendislerinin ilk haftalarında gerçek kodu üretime ittiğini öne sürüyor. Ulusal güvenlik dünyasındaki yeni işe alımlar, güvenlik izni almak için genellikle yarım yıl veya daha fazla beklerler. Daha sonra, gayri resmi iç engeller verilere erişimini engellediğinden daha fazla gecikme yaşarlar ve katı ve bürokratik süreçler, özel sektördeki veri profesyonellerinin verdiği araçların ve programlama dillerinin konuşlandırılmasını engeller.


Pentagon, sunduğu ödemelere ve faydalara bakılmaksızın, personel politikalarını siber ve AI işgücünde çok daha yüksek bir hız ve geçirgenliğe uyacak şekilde yeniden tasarlamayı düşünmelidir. Yeni önceliği, en iyi çalışanları çekecek, yeteneklerinin en iyisine hızlı bir şekilde katkıda bulunmalarına izin verecek ve ancak bunu en iyi şekilde ilgilendiklerine inandıkları sürece kalmalarına teşvik edecek bir çalışma ortamı yaratmak olabilir.


Son olarak, federal hükümet dünya standartlarında yazılım geliştirmek için tam zamanlı çalışanlara dayanmayan endüstri modellerinden öğrenebilir. Açık kaynaklı topluluk, Linux işletim sistemi ve Apache web sunucusu da dahil olmak üzere internete güç veren yazılımların çoğunu oluşturdu. Pentagon, yazılım uygulamalarının arkasındaki kaynak kodunu tüm dünyaya göstermek istemeyebilir, ancak daha iyi kaynaklara sahip, kâr amaçlı şirketlerin en iyi çabalarıyla rekabet eden ücretsiz ürünler yaratmayı başaran bir topluluktan öğrenebilir; birçok açık kaynaklı ekip maaş ödemese de hiçbir fayda sağlamaz ve kariyer basamaklarını sağlamaz.


Ders, açık kaynaklı, gönüllü yazılım mühendislerinin çoğunun değerli bir göreve katkıda bulunmak ve diğer insanların yaşamlarını iyileştirmek istemesidir. Bazıları günlük işlerinde tüm geleneksel istihdam faydalarına sahiptir. Birçoğu, boş zamanlarında ilginç ve anlamlı projelerle başa çıkmanın sevincini kodlama fırsatı ile güçlendirilmiş hissediyor. Benzer şekilde, çok sayıda asker, hizmetçi kadın ve Savunma Bakanlığı sivili yeni bir beceri öğrenme, günlük çalışma ortamlarını geliştirme veya sadece onları ilgilendiren bir konuyu keşfetme fırsatını memnuniyetle karşılayacaktır. Açık kaynaklı modelin askeri bir versiyonu, Amerika'nın en iyi teknoloji şirketlerinden gönüllüleri Savunma Bakanlığı'nın en yetenekli ve yenilikçi personeline bağlayacaktı. İdeal olarak, yeni başarıları paylaşabilecek, ortaya çıkan en iyi uygulamaları barındırabilecek ve heyecan verici fikirleri tekrarlayabilecek bir veri ve yazılım uzmanları topluluğu da oluşturacaktır.


Çin ve Rusya'ya Uyum veya Risk Kaybı


Sonuçta, hangi mekanizmayı kullanırsa kullansın, Pentagon'un en yenilikçi AI teknolojisini uygulamadaki başarısı, yaratıcılık, yenilikçilik ve kendini geliştirme kültürünü benimseme yeteneğine bağlı olacaktır. Eğer başarılı olacaksa, Amerika'nın sınıfının en iyisi yazılım ekosistemiyle çapraz etkileşmeyi teşvik etmenin ve ülkenin muazzam ve sabırsız yetenek havuzundan çekmenin yollarını bulması gerekecek. Değilse, AI'ye hakim olma yarışını kaybetmeye mahkum olabilir.


James Ryseff, 5 Şubat 2020, War On The Rocks


(James Ryseff, kâr amacı gütmeyen, partizan olmayan RAND Corporation ile teknik bir analisttir. Daha önce Microsoft, SAP ve Google'da 13 yıl boyunca yazılım mühendisi olarak çalıştı. Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimi lisans derecesine ve Georgetown Üniversitesi'nden Güvenlik Araştırmaları yüksek lisans derecesine sahiptir.)




Seçkin Deniz, 11
.04.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı