21 Ekim 2019 Pazartesi

SA8070/KY1-CÇ678: Kafa Dengi

"Kendisi olarak olan değilse yol aldığın, başını omuzuna koyduğun kafa dengin değildir. Kendin olarak olan değilsen kafa dengi değilsin. Kopyanla aldığın her soluk cam kırıkları gibi soluk borunu parçalayacak. Boğulacaksın."


Tek başınalık insan için cehennem. Belki tüm canlılar için -ya da tüm var olanlar için- böyle dense yanlış bir şey söylenmiş olmaz. Diğerleri için yanlış olsa da insan için yanlış bir yargı olmadığı açıktır. Yanımızda yöremizde birileri olsun isteriz, bunun için çabalarız. Tek olmak, yalnız olmak korkunç bir azap. Can yakan, bedenimizi kavuran bir acı. Yalnızlıktan bir yaban eşeğinin aslandan kaçışı gibi kaçıyor olmamız bu yüzden. Birilerini arayışımız, birilerine kucak açışımız, birilerin sarılışımız o acıdan, o azaptan kurtuluş için. ve fakat birilerini bulmak yeter mi? birilerinin çevresinde olmamız, birilerinin çevremizde olması yalnızlığa ilaç için yeterli mi? Değil.

Sızlanmalarımız bitmez birilerinin yanında olsak da, birileri yanımızda olsa da. Kafa dengimiz yok, deriz zaman zaman. Kafa dengimiz yok. Arayışımız var mı? Bunda samimi miyiz? Kafa dengimiz yok. Ve bence böyle bir arayışımız da yok. Görünürde bir arayış. Sahte bir arayış. Kendimizi aldatan bir arayış olarak var. Gerçekte kafa denginden çok, çevremizde kendimizin kopyaları olsun istiyoruz. Çevremizde kafa dengimiz olmasından korkuyoruz. Kafa dengimiz belki çapsızlığımızı, belki yüzeyselliğimizi, belki sığlığımızı, belki körlüğümüzü, belki bağnazlığımızı, belki duyarsızlığımızı, belki ikiyüzlülüğümüzü, belki bencilliğimizi ayrımsatacak. Bu yüzden kopyamızı arayışımızı kafa dengi arayışı örtüsü altında saklıyor, böyle bir arayış içinde olduğumuz savıyla kendimizi, çevremizdekileri teskin etme çabası güdüyoruz. Beyhude bir çaba. 

Kral çıplak diyecek kimse yok, her birimiz kralız bu konuda.

Kafa dengi aynı duyuş, aynı görüş, aynı yaklaşım sahibi olmak değildir. Aynı yolda yürümek, yoldaş olmak, aynı olmayı gerektirmez. Aynı olduğunda kopyan olmuş olur. Yalnız kalmış olursun. Kendi sesinin yankısı, kendi varlığının yansısı cehennemde kalış demektir. Cehennemde soluk alış demektir. Faraza bir birlikteliktir kendi sesinin yankısı, kendi varlığının yansısı olanla birlikte olmak. Öylesini dilemek. Yanlışını görmez. Yanlışını göremezsin. Gölgenle bir yolculuk erişmek istediğin menzile eriştirmez seni. Acılarını dindirmez. 

Kopyamızı arayış hevesinden vazgeçmeden cehennemden bir çıkış yok bize. Kopyalarla alınacak bir yol yok bize. Kendisi olarak olan değilse yol aldığın, başını omuzuna koyduğun kafa dengin değildir. Kendin olarak olan değilsen kafa dengi değilsin. Kopyanla aldığın her soluk cam kırıkları gibi soluk borunu parçalayacak. Boğulacaksın.




Cemal Çalık, 21.10.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı