15 Eylül 2019 Pazar

SA7978/ÇY4-DB145: Çin'in 'Yedi Ölümcül Günahını' Durdurmak İçin Yedi Adım

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Hint asıllı Amerikalı girişimci, AVG Advanced Technologies'in CEO'su Shalabh “Shalli” Kumar'a aittir ve Çin'in 7 farklı saldırı ile Amerikan ekonomisini çökerttiğini iddia etmekte, Trump'ın Çin politikalarını desteklemektedir. Hint asıllı yazarın kişisel iş hikayesini temel alarak yaptığı tesbitler, Hindistan-Çin rekabetini de dikkate alarak, Çin'e engel Hindistan'a serbestiyet sağlayabilecek adımları da barındıran tedbirlere dönüşmektedir. Çin tarafından aldatılmamak için yeniden yapılacak anlaşma görüşmelerine imalat uzmanlarının da katılması gerektiğini söyleyen yazarın bu metni, Türkiye için de gelecekte bir tehdit haline dönüşme potansiyeli yüksek olan Çin hilelerine karşı bir modern arşiv unsuru olma niteliğine de sahiptir. Kendisini Çin'den korumak zorunda olan sadece ABD değildir. Türkiye, Çin'in ABD İmparatorluğunu ekonomik olarak çökerttiğini unutmamalıdır.
Seçkin Deniz, 15.09.2019

Seven steps to curb China's 'seven deadly sins'

Geçmiş yönetimler tarafından gösterilenden daha büyük bir cesaretle Beyaz Saray, Çin'in “yedi ölümcül günah”ını dile getirdi: fikri mülkiyet hırsızlığı, teknoloji transferlerini zorlaştırmak, Hacklemek, ucuzluk-damping, sübvanse etmek, fentanil ithalatı ve para manipülasyonu.

Benim için bu kişisel bir mesele. Bu yedi faktörden altı tanesi 2000-2005 yılları arasında 3.4 milyon Amerikalının işlerini kaybetmesine neden oldu. Şirketim AVG Advanced Technologies, en büyük altıncı devre kartı üreticisi (PCB) ve ilk 20 baskılı devre kartı üreticisi (PCBA) üreticisi arasındaydı. ABD'de meslektaşlarım ve ben imalat sektörlerimizin yüzde 95 küçüldüğünü izledik. Küçük fabrikaların yüzde doksanı mağazalarını kapatmak zorunda kaldı; daha büyük şirketler Çin'e taşındı. Neyse ki, benimki çeşitlendirilmiş bir şirketti. Ancak diğerleri, saldırıya dayanamadı.

Üretim üssü yıpranırken, orta sınıf yaşam standartlarını yitirmiş Amerikalılarla birlikte, onları ayakta tutan toplulukların yürürlükteki yıkıcı düşüşüne tanık olduk. El değmemiş olanlar, elbette, iş katilinin Çin değil otomasyon olduğunu iddia eden politik seçkinlerdi.

Sahada olan bizler için gerçeklik farklıydı:

Sadece benim endüstrim, 500.000'in üzerinde doğrudan imalat işini ve bir buçuk milyon dolaylı işini kaybetti ve Fildişi Kule'den gelen anlatının sadece politik sınıfa koruma sağladığını bildiği halde, uykusuz geceler boyunca binlerce işletme sahibi bununla mücadele etti. Bu cephe hattındakilere Upjohn Enstitüsü'ndeki ekonomist Susan Houseman gibi, otomasyonun iş kayıplarıyla çok az ilgisi olduğunu bilenlere serin bir rahatlık sağladı. 

Gerçekte, Çin Amerika’nın üretim üssüne ekonomik bir saldırı düzenledi, PCB’yi ve PCBA üreticilerini üçte bir ABD pazarında sübvanse ederek ve 20 milyar dolar değerindeki boş sermayeli ekipmanı satın alarak endüstrimi kasten öldürdü. Onların bakış açısına göre, bu zekiceydi; özellikle ABD politikacıları, Çin’in Komünist Devrim’in 100’üncü yıldönümü olan 2049’a kadar küresel piyasaya hükmetmeye devam etmekte olan stratejisini gerçekleştirmelerine izin verip boş durmaya devam ederlerse.

Başkan Trump bunu anlıyor. Kaybedilen işleri geri getirmenin tek bir yolu olduğunu biliyor: Onların başarılarını yönlendiren aynı kasıtlı amaç ile pazarlık etmeliyiz. Bu amaçla, aşağıdakileri yapmalıyız:

1.Yeni bir temel oluşturmak ve Amerika’nın kararlılığını göstermek için Çin’den gelen tüm ithalat ürünlerine altı ay boyunca gümrük vergileri koyun; hiç istisna olmadan, özellikle de işlenmiş ürünler.

2. Altı ay sonra, müzakerelere tekrar katılmaları için onları davet edin.

3. Başkan Trump, ithal edilen malların yüzde 10'u üzerinde bir imtiyaz ile ciddiyetini göstermeli, Pekin'e uzun vadeli üretimi koruma hakkımızı saklı tutarken bazı alanlarda uzlaşacağımızı göstermek için iyi niyetli bir hamle yapmalı

4. Tüm görüşmelerde imalat uzmanları da olmalı. Ticaret müzakerelerinde en büyük hatamız, müzakere masasında bu uzmanların bulunmamasıdır. Hukukçular müthiş ve gerekliler, Çin'in masaya en iyi üretim fikirlerini getirdiğinden ancak bu şekilde emin olabilirsiniz.

5. İmalat uzmanları, her iki tarafın da daha mutlu olması için neyin anlamlı olduğunu bilir.

6. İmalat uzmanları, Wall Street'in ve üç aylık raporların faydası için değil, ticari ürünleri sınıflandırmak için standartlaştırılmış adlara ve numaralara; tarifelere uygun Harmonize Sistem kodlarını seçerek ileri teknoloji üretim işlerinin nasıl geri getirileceğine ve uzun dönemli bir Amerikan üretim rönesansına odaklanacak. Bazı Silikon Vadisi CEO'ları maliyetlerinin yükseleceğinden şikayet edecek, ancak bu Amerikan ekonomisinin genel büyümesine kıyasla oldukça küçük. Amerika ticaret açığını ve bütçe açığını azalttığında, her Amerikalı zenginleşir.

7. Yüzde 90'lık denge, bir kez daha yalnızca hukukçular ve ekonomistler tarafından değil, aynı zamanda imalat uzmanları tarafından da dikkatlice incelenmelidir.

Bu süreç Pekin’in anlamasına yardımcı olacak, Amerika adil olsa da, agresif bir şekilde rekabet etme hakkına sahip olacak. Zamanla, Başkan'ın belirttiği gibi, tarifeler belki de tamamen rahatlatılabilir. Ancak Çin, çıkarlarımızı, ailemizin refahını ve yedi ölümcül günahına karşı koymak için bu daha katı tedbirleri yeniden uygulama hakkımız ve isteğimizi korumak konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu bilir.

Shalabh Kumar,  09.09.2019, The Hill

(Shalabh “Shalli” Kumar, Cumhuriyetçi Hindu Koalisyonunun kurucusu ve emekli başkan ve AVG Advanced Technologies'in CEO'su. Ayrıca Ulusal Hint Amerikan Kamu Politikaları Enstitüsü'nün (NIAPPI) kurucu başkanı ve Hintli Amerikalılar ve Hindistan için önemli mevzuat kongresine tavsiyelerde bulunan Hindistan Ulusal Amerikan Cumhuriyet Danışma Konseyi Başkanıdır.)



Derya Beyaz, 26.05.2019, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.



Seçkin Deniz Twitter Akışı