27 Ağustos 2019 Salı

SA7928/SD1465: Hindistan'ın Modi Kültü

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz eski bir BM genel sekreterlik diplomatı ve eski Hindistan Dışişleri ve İnsan Kaynakları Geliştirme Devlet Bakanı olan, şu anda Parlamento Daimi Dışişleri Komitesi Başkanı ve Hindistan Ulusal Kongre partisi milletvekili olan Shashi Tharoor'a aittir ve Hindistan'da, 11 Nisan-19 Mayıs tarihlerinde 7 aşamada yapılan parlamento seçim sonuçlarına göre, Hindistan Başbakanı Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP)'nin parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'daki (Halk Meclisi) 543 sandalyeden 303'ünü kazanarak seçimlerden birinci parti olarak çıkmasını değerlendirmektedir. 2014'te seçilmeden önceki vaatlerinin hiçbirini yerine getirmediği halde Modi'nin neden yeniden seçildiğini analiz eden yazar; Modi'nin ve partisinin Hintli seçmenlere müslümanları düşman olarak tanıttığını ve müslümanlara karşı tek koruyucularının da Modi olacağını temel alan ve devlet kaynakları kullanılarak yapılan propagandanın başarılı olduğunu söylemekte ve seçildikten hemen sonra Jammu Keşmir'e özel bir statü sağlayan Anayasa maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal eden Modi'nin oluşturmak istediği Hindistan'ı şöyle tanımlamaktadır: "Birçok Hintli liberalin endişelendiği şey, ülkemizi iyi huylu, kapsayıcı bir devlet (şaşırtıcı dinlerin, etnik kökenlerin, dillerin ve kastların çeşitliliği ile gelişen) olarak düşünmemizdir. Onun yerine daha az çoğulcu, daha az farklılık kabul eden, daha az kapsayıcı ve uzun zamandır kutsadığımızdan daha az hoşgörülü olan bir Hindistan ortaya çıkıyor. Birlik ideali tek biçimlilikten birine yol açtı; vatanseverlik şovenizm olarak yeniden tanımlandı; bağımsız kurumlar baskın bir hükümete yol açıyor; demokrasi tek kişilik bir kural haline getiriliyor." ABD-Çin-Rusya-İngiltere ve Avrupa Birliği'nden oluşan Satanist Çete'nin  8 yıldır süren ve müslümanları öldürmeyi hedefleyen ve başaran Kuzey Afrika-Ortadoğu katliamlarını Orta Afrika ve Güney-Güneydoğu-Güneybatı Asya'ya taşıyacağı bir döneme girdikleri açıkça anlaşılmaktadır; Arakan/Myanmar/Burma'daki müslüman soykırımı ve Sri Lanka'da patlayan CIA bombalarının neden olduğu müslüman düşmanlığı bir zemin çalışmasıydı ... Suud-BAE çetesi tarafından desteklenen aşırı ulusalcı Modi bu alçakça ve canice oyunda siyasi ayak oyunlarıyla Pakistan'ın başına getirilen ve yine Suud-BAE tarafından desteklenen liberal İmran Khan ile birlikte çalışmaktadır. Türkiye'nin yine müslümanları öldürmeyi hedefleyen bu yeni savaş ve katliam alanında dengeli bir strateji ile yol alması ve müslümanların hayatlaırnı koruyabilmek için taraflarla özel bir iletişim dili inşa etmesi gerek ve şarttır.
Seçkin Deniz, 27.08.2019


 India’s Cult of Modi

"Son Hint seçimleri seçim dönemlerinin geleneksel varsayımlarına bağlı olarak bir adayın vaatlerinin yerine getirilmesi ile ilgili performansının ölçüleceği bir vak'a çalışması olacak. Başbakan Narendra Modi hiçbir vaadini yerine getirmedi, peki seçmenler neden onu meclisteki sandalyelerin çoğunluğu kazandıracak bir zaferle ödüllendirdi?"

2014 yılında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, büyüyen genç nüfusun artan isteklerini karşılayabilecek, yüksek teknoloji özelliklerine sahip bir üretim devi olan canlanmış bir Hindistan vizyonunu ilan ettikten sonra Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) yönetiminde iktidara geldi. Modi, seçmenlere, yönetiminin “asgari hükümet, azami yönetişim”, kapsayıcı kalkınma (“sab ka saath sab ka vikas”), yüksek istihdam, “kapsayıcı din” (iyi günler) ve ekonomik büyüme ve refahın artacağı bir dönem olacağını vaat etmişti. Seçmenler onun liderliğine inanıyordu.

Narendra Modi 

Ancak Hindistan'ın henüz tamamladığı seçim döneminde, Modi bu vaatlerin hiçbirini tekrarlamadı. Kendi vaatlerinin boşluğunun (ve bunların hiçbirini yerine getirememe konusundaki başarısızlığının), ortaya çıkacağını ve onu rahatsız edeceğini çok iyi biliyordu.


Bunun yerine, Modi çok farklı bir kampanya başlattı. Hindistan’ın, içinden ve olmayan düşmanlar tarafından kuşatıldığını iddia etti. Sadece o - 56 inçlik göğüse sahip kaslı bir milliyetçi - ve dikkatli Chowkidar'lar grubuyla ülkeyi, çoğunlukçuların sağlam yapısını oymak isteyen teröristlerden, köstebeklerden(casuslardan), “ulusalcılık karşıtlarından” ve “termitlerden” koruyabilir, inşa ettiği bir Hindu milleti olan majör Hindu Rashtra'nın sağlam yapısını ortaya çıkarmaya çalışabilirdi. İşe yaradı. Modi’nin “haki” kampanyası, 2014’teki seçim zaferinden daha büyük bir seçim zaferi kazanmasını sağladı; parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'daki (Halk Meclisi) 543 sandalyenin 303'ünü kendisi, 50 sandalyeyi de ve müttefikleri kazandı.

2019 Hint seçimleri seçim dönemlerinin geleneksel varsayımlarına bağlı olarak bir adayın vaatlerinin yerine getirilmesi ile ilgili performansının ölçüleceği bir vak'a çalışması olacak. Modi, kendisinin belirlediği en temel hedeflerin gerçekleşmesinde 'muhteşem' bir şekilde başarısız oldu, kalecileri neşeyle oynattı ve beş yıl önce oynayacağını söylediğinden tamamen farklı bir oyunla büyük bir gol attı. Buna rağmen seçmenler onu ödüllendirdi. Niçin?


Akla yatkın tek açıklama, modern Hint tarihinin en olağanüstü kişilik kültünün inşasıyla başlar. Modi kültü artık yaşamdan daha büyük imgeler, yüz binlerce sosyal medya savaşçısı, göz korkutucu bir "ana akım" medya, her yerde bulunan kameramanlar ve her biri tarafından 7/24 yağlanan kaygan bir tanıtım makinesi tarafından yayıldı. Her hareketini aralıksız teşvik eden 5.600 crore rupi (750 milyon dolar) vergi mükellefi fonu vardı. Bu gerçekten “farklı bir Başbakan” dı, ancak sloganın ima ettiği şekilde değildi, çünkü bu cisminden çok daha büyük bir gölgeye sahip ilk başbakandı.


Tabii ki, bu alıştırma müthiş bir parti organizasyonundan yardım aldı ve desteklendi: “cevapsız çağrılar” yoluyla işe alınan milyonlarca üye (alıcılar geri aradıklarında bir BJP işverenine ulaşıyorlardı); yüz binlerce “panna pramukh” dahil olmak üzere seçimlerden önce etkin olan etkin oy kullanma kurulları (BJP çalışanlarının  her biri seçmen sicillerinin bir sayfasında seçmen yetiştirmekten sorumluydu); hassas seçim bölgeleriyle etkileşime girmek üzere bir eyalette bulunan her shakha'dan (hücre) görevlendirilen Hindu-üst düzeyli RSS’in askerleri, Rashtriya Swayamsevak Sangh veya Ulusal Gönüllü Kolordu; kampanya ekipleri, seçmenlerin evlerini broşür ve argümanlarla ısrarla ziyaretler hiyerarşideki talimatları hızlı ve tartışılmaz bir otorite ile ileten bir komut yapısına sahipti.

Bu yüzden, propagandalarla ve iyi bilenmiş parti makinesinin etkili mesajları ile durmaksızın bombalanan  Hindistan seçmenlerinin % 37.4'ü Modi'nin gerçekten de uluslarının bir simgesi olduğuna ve ona oy vermenin görevi olduğuna karar verdi; BJP'nin nilüfer(lotus) sembolünün yanındaki oylamalarda sunulan acımasız, fırsatçı ve çoğu yüzsüz olan adaylar için değil, Modi için oy verdiler. Hindistan’ın parlamenter sisteminin başkanlığı elde edildi.

Bu, sorunların artık önemli olmadığı, siyasi performansın seçimlerle alakasız olduğu ve Hint seçmenlerinin tamamen Modi'nin kişiliğine kapıldığı anlamına mı geliyor? BJP'ye oy veren eyaletlerde kesinlikle öyle görünüyor. Açıkçası, Kerala, Tamil Nadu ve Pencap'taki (Hindular'ın ezici çoğunlukta olmadığı eyaletler) daha iyi eğitimli seçmenler, retorik ve milliyetçi militarizmi karıştırmakla kolay kolay elde edilemedi.. Ve halkın oylarının % 37'sini alan Modi'ye Hindistan'ın eskimiş sistemindeki koltukların % 56'sını verdiği belirtilmelidir. Yine de, kazanmak kurallara göre bir kazançtır. Ve bu büyük bir kazançtır.

Bununla birlikte, BJP'nin insanları ekonomik çıkarları yerine önyargılarını oy kullanmaya ikna edebilmesi olağanüstü bir durumdur. Ne de olsa, 2014'te Modi'ye oy veren, ihtiyacı olan bir işi almayı bekleyen genç bir adam neden hala işsizken 2019'da tekrar ona oy versin? Görünüşe göre ona oy veriyor, çünkü korku tarafından tüketiliyor ve koruyucusu olarak Modi'yi görüyor. Bu korkunun hedefi genellikle Müslümanlar olarak tanımlanıyor - ve ayrıca bir malign Pakistan generali veya onun tarafından gönderilen bir terörist olarak da tanımlanıyor - bunlara karşı güçlü bir yöneticinin olması gerekiyor.

Birçok Hintli liberalin endişelendiği şey, ülkemizi iyi huylu, kapsayıcı bir devlet (şaşırtıcı dinlerin, etnik kökenlerin, dillerin ve kastların çeşitliliği ile gelişen) olarak düşünmemizdir. Onun yerine daha az çoğulcu, daha az farklılık kabul eden, daha az kapsayıcı ve uzun zamandır kutsadığımızdan daha az hoşgörülü olan bir Hindistan ortaya çıkıyor. Birlik ideali tek biçimlilikten birine yol açtı; vatanseverlik şovenizm olarak yeniden tanımlandı; bağımsız kurumlar baskın bir hükümete yol açıyor; demokrasi tek kişilik bir kural haline getiriliyor.

Modi'nin neşeyle “Yeni Hindistan” olarak adlandırdığı şey budur.. Bu korku dolu birçok Hintlinin terk ettiği eskiye özlem duyan bir vizyondur.


Shashi Tharoor, 28 Mayıs 2019, New Delhi, Project Syndicate



(Eski bir BM genel sekreterlik diplomatı ve eski Hindistan Dışişleri ve İnsan Kaynakları Geliştirme Devlet Bakanı olan Shashi Tharoor şu anda Parlamento Daimi Dışişleri Komitesi Başkanı ve Hindistan Ulusal Kongresi milletvekilidir. Pax Indica: Hindistan ve 21. Yüzyıl Dünyası adlı kitabın yazarıdır)


Seçkin Deniz, 27
.08.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı