27 Şubat 2019 Çarşamba

SA7474/KY1-CÇ597: 'Tarihselciliğin Sefaleti'

"Töbe, daha ben senin tezin hakkında tek bir kelam etmedim.."


Yok sosyoloji imiş.. yok antropoloji imiş.. yok toplumsal değişme yasasıymış.. yok çatışmacı kurammış.. yok organizmacı kurammış.. yok işlevselci yaklaşımmış.. yok etkileşimci yaklaşımmış.. bıla bıla..vesaire vesaire.. bütün bunlara ne lüzum var.. la ben boşuna dört yıl lisans (sosyoloji dalında) iki yıl da ihtisas yapmışım ya.. bak adam ne güzel olan biteni açıklıyor.. beş aile var.. yeryüzündeki toplumları istediği gibi evirip çeviriyor.. manyak mısın sen hala sosyolojik okumalar yapmaya çalışıyorsun?

***

Anlamakta zorlanıyorum.. hayır desen ki öyle bir kitap yok.. öyle bir yazar yok.. anlarım.. sen daha kitabın adına tahammül edemiyorsun.. sonra da 'aklını kullan.. aklını kiraya verme!', akâbinde 'sen onu anlayacak kapasitede de misin?' türünden - yerdiklerinin diliyle- saldırıyorsun.. töbe daha ben senin tezin hakkında tek bir kelam etmedim.. sadece 'Tarihselciliğin Sefaleti' kitabını okuyayım' dedim.. demek bir de karşıt bir kelam etsem kim bilir nasıl hücum edeceksin.. dur hele.. dur azıcık.. celallenme.. hepi topu bir kitap.. senin meşrebinle ilgili mi değil mi? Onu bile bilmiyorum:)


Tarihselciliğin ne olduğunu bilmediğim için (Popper'in hangi anlamda kullandığını biliyorum ve fakat ülkede hali hazırda zikredilen tarihselciliğin tanımına ilişkin işlevsel bir tanıma rastlamadığımdan mütevellid bu çıkarım) hadis derlemesinin tarihselciliğe (kısmen de olsa, ki bir tür kısmenliği imler) girip girmediği konusunda bir yargıda bulunamayacağım.


Not: Gerçi benim kütüphanemde bu kitap var.. ama böyle bir kitap olup olmadığını hz. google sorsan o bile söyler olup olmadığını.. 1985 yılında tab edildi ülkemde.. bendeki de 85 baskısı.



Tarihselciliğin Sefaleti, Karl R. Popper, Çeviri Sabrı Orman, İnsan yayınları, 1985



Cemal Çalık, 27.02.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre
Facebook 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı