20 Şubat 2019 Çarşamba

SA7460/ KY74-SA1: ABD Neden Guaido’yu Seçti?

22 Ocak 2019 günü Guaido'ya ABD Başkan yardımcısı Mike Pence'den bir telefon geldi: "Başkanlığını ilan et!"


Sonsuz Ark'ın Notu:
Lütfen, konuyla doğrudan bağlantılı olarak Gezi Terörü'nün anlatıldığı, Adil Çelik imzasıyla yayınlanan 1 Temmuz 2013, Pazartesi tarihli 'SA271/AÇ12: Taksim/Gezi Parkı Fonetiği: Kavramlar, Postulatlar, Teoriler ve Gerçek' başlıklı yayınımızı okuyunuz.


'Venezuela Krizi'ne dair çok sorulmayan bu soru epeydir kafamı kurcalıyordu. Parça parça edindiğim bilgileri karşıma çıkan bir yazı sayesinde birleştirme imkanı buldum. Bulduklarım uzun ama oldukça ilginç.

 Kendini Venezuela devlet başkanı ilan eden muhalif: Juan Guaido, Anadolu Ajansı, 24.01.2019


Yıl 2005. Venezuela lideri Chavez'in oldukça popüler olduğu zamanlar. 5 kişiden oluşan Venezuelalı bir öğrenci ekibi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gider. Sponsorları ise Belgrad merkezli "Uygulamalı Şiddetsiz Eylem ve Stratejiler Merkezi (CANVAS)" adlı bir kuruluştur.






CANVAS, eski ismi ile “direniş” anlamına gelen Otpor, 1998’de Milosevic yönetimini protesto eden ve sonunda deviren Sırp üniversite öğrencileri tarafından kurulmuş, ABD medyası tarafından oldukça parlatılmıştır.

CANVAS'ın finansörü ise, Washington merkezli "Ulusal Demokrasi Vakfı"dır (NED). NED ise, CIA'in diğer ülkelerdeki seçimlere müdahale, darbe planlama ve Washington’un gündemine direnen milletlere karşı kullandığı "yumuşak güç" kuruluşudur.


Hatta Stratfor’dan sızan ve Wikileaks’ta yayımlanan emaillerde, CANVAS’ın 1999/2000 zamanı Miloseviç karşıtı mücadelesi sırasında CIA tarafından bile direk fonlanmış olabileceği belirtilir.


Bir ABD’li yetkilinin sızdırılan emailine göre, “CANVAS’ı kuran çocuklar artık büyümüş, takım giymiş ve diğer ülkelere yönetim değiştirmeye, devrim götürmeye gitmektedir.”


Yine Wikileaks’te yayımlanan emaillerde, CANVAS, 2005 yılında Venezuela’ya dikkat kesilmiştir. Sırbistan ve Doğu Avrupa ülkelerinde tecrübelenen CANVAS üyeleri o yollarda Venezuela’ya akın etmeye başlar.

Yıl 2007. Caracas’ta üniversiteyi bitiren Guaido, eğimini devam ettirmek için Washington’a gider. Okul masrafları ise Venezuela’daki enerji ve petrol alanında uzman olan eski IMF yöneticisi Venezuelalı ekonomist Luis Enrique Berrizbeitia tarafından karşılanmaktadır.

Guaido, aynı yıl, Chaves hükümetinin Radyo Caracas TV’nin (RCTV) lisansını yenilemeyi reddetmesinin ardından hükümet karşıtı mitinglere liderlik eder. RCTV ise 2002’de provakatif yayınlarıyla Chavez’e karşı yapılan darbeyi başlatan kanaldır.

Tabi, Sırbistan'dan gelen CANVAS üyeleri RCTV protestolarında büyük rol oynar ve aynı yıl içinde, tamamen CIA destekli ve yönetim değişkiliği isteyen Venezuelalı öğrencilerin yer aldığı "Nesil 2007" adlı devrimci gurubun uzman kadrosu doğar.

Stratfor ve CANVAS, o zaman çok tanınmayan Guaido’nun yakın arkadaşı Yon Goicoechea’yı yapılacak anayasa referandumu için “anahtar eleman” olarak görür. Nitekim, Goicochea, Cato Enstitüsü’nün Milton Friedman "İlerleyen Özgürlük" ödülüne layık görülür ve $500 bin para alır.


Goicochea'a ödülü veren Cato Enstitüsü ise, Latin Amerika ülkelerinde aşırı-sağ hükümetleri destekleyen ve Cumhuriyetçi partinin en büyük bağışçılarından Koch Kardeşler'in kurduğu Washington merkezli bir düşünce kuruluşudur.


Yine Wikileaks'e göre, ABD'nin Venezuela B. Elçisi William Brownfield tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Savunma Bakanlığı Güney Komutanlığı'na gönderilen emailde, "Nesil 2007" ve Yon Goicoechea övülmektedir.


Artık Chaves yönetimini indirmek için hazırlıklar tamamdır. ABD'nin yumuşak güç kurumlarından akan milyonlarca dolar para desteğiyle, Venezuelalı "Nesil 2007", Sırplı CANVAS'tan (Otpor) öğrendiklerini Venezuela sokaklarına taşır. 

Sloganları: DİRENİŞ'tir.


Yıl 2009. Nesil 2007 üye aktivistleri, en provokatif gösterilerini sahneler ve kamusal alanlarda pantolonlarını indirerek psikolojik provakasyon taktiklerini uygularlar.

Bu taktik, ABD'li "kansız devrim" kavramının bulucusu Gene Sharp'ın kitabında da yer almaktadır. Bu provakatif protestolarda "Nesil 2007" kuruluşunun liderlerinden Guaido da yer almaktadır.


Eylemi yapan gençlerin üstündeki tişörtlerde yer alan CIA destekli Sırp CANVAS-OTpor sembolü de oldukça dikkat çeker.


Guaido, aynı yıl, Princeton Üniversitesi mezunu aşırı-sağcı ve yukarda bahsettiğimiz, Washington merkezli "Ulusal Demokrasi Vakfı (NED)" ile dirsek temasında olan arkadaşı Leopoldo López ile “Popüler İrade Partisini” kurarak siyasete girer.


Guaido'nun kankası Lopez ise, Washington'un yönetimi değiştirmek istediği ülkelerde hükümet karşıtı eylemciler için fiili bir tanıtım mağazası olarak görev yapan Washington merkezli 'İnsan Hakları Vakfı'nın kurucusu Thor Halvorssen'in kuzenidir.

Guaido ve Lopez liderliğindeki "Popüler İrade Partisi", artık Venezuela'da oluşan her ekonomik, doğal afet gibi sıkıntılarda halkı yönetime karşı kışkırtarak, sokaklarda gösteriler düzenlemeye başlar.

Bu çabaları içinse ABD'li USAİD ve NED'ten yılda $40-50 milyon alırlar.


Yıl 2010. Venezuela İstihbaratı, Guaido, Goicoechea ve bir kaç Venezuelalı muhalifin Meksika'da bir otelde Sırp CANVAS-Otpor yöneticileriyle bir araya geldiğini, görüşmelerde Başkan Bush'un yönetiminde çalışan Otto Reich ile buluştuğunu açıklar.


Telesur Analizi, 24 Eylül 2014

Bu görüşmelerdeki tüm masrafları karşılayan ve görüşmelere katılanlardan biri de, Venezuela Petrol Sektörünün ileri gelenlerinden Pedro Burellidir. 

Maduro karşıtlığıyla nam salan Burelli hatta Instegramından Maduro’ya Kaddafi benzetmesi yapar.


Fakat yönetim değişikliği çabaları fayda vermeyince Maduro'ya karşı suikast girişimlerinde bulunulur.

Bu planların başını Chaves karşıtlığı ile bilinen Maria Corina Machado çeker.

Machado'nun en yakın dostu ise kendisini Bush'la tanıştıran ABD'li Senatör Marco Rubio'dur.



Nesil 2007'ye geri dönelim. 

Grup mensubu öğrenciler, sokaklarda yaptığı eylemleri şiddete dönüştürür, muhalif kesime ait binaları direniş kalelerine çevirirler. 

Guarimbas adli verilen bu eylemleri, CANVAS ve Guaido öncülüğündeki “Popüler İrade Partisi” organize etmektedir

Yıl 2014. Nesil 2007 tarafından yapılan bu eylemlerde, 43 kişi ölür. 3 yıl sonra aynı eylemlerde ise 126 kişi ölür. Bazı Maduro destekçileri canlı canlı yakılır.

Batı tarafından demokratik ve barışçıl lider olarak sunulan Guaido, bu eylemlerin tam ortasındadır.


Hatta Guaido, liderliğini ettiği ve 126 kişinin öldüğü bu eylemde aldığı gazla daha sonra sildiği bir tweet atar. 

Zafer sarhoşluğunda olan Guaido şu sloganı atar: "2007'yi hatırlıyorum! Biz öğrenciler! Direniş! Direniş!

Şiddet ve siyasi kutuplaşma ülke genelinde artarken, hükümet bunu artıran 'Popüler İrade Partisi' yöneticilerini tutuklamaya başlar.

Parti alt liderleri Freddy Guevara ve Lester Toledo kaçar. Sırbistan'a giden 5 Venezeuelalı öğrenciden biri olan Carlos Graffe ise tutuklanır.

13 kişinin ölümünden sorumlu ana parti lideri Leopoldo Lopez (Thor Halvorssen'in kuzeni) ise, hapishanede geçirdiği belli bir sürenin ardından ev hapsine alınır. 

Ama ABD yönetimi Lopez'in salınmasını ister.

Arabasında bir kilo patlayıcı bulunan ABD'li Kosch Kardeşlerin vitrin çocuğu Goicoechea tutuklandığında ise, başta NYT gazetesi olmak üzere, ABD medyası, Goicoechea'nın “Komünizmden arınmış, demokratik bir toplum hayali” için tutuklandığını yazar.


Otpor eğitiminden geçmiş Nesil 2007 yöneticisi David Smolansky ise, rahip kılığında Brezilya'ya kaçar.

Şimdi Washington'da yaşayan Smolansky, ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams ile diresek temasında bulunarak Guaido'ya Washington'dan destek sağlamaktadır.


Şimdi gelelim "ABD, Guaido'yu neden seçti?" sorusuna.

Çünkü yukarda bahsettiğimiz Guaido'nun tüm arkadaşları hem zengin hem ABD kurumlarıyla direk bağlantılı isimlerdi.

ABD'ye bağlılığı bariz olmayan ve fakir bir aileden gelen Guaido, halktan biri sıfatı için en uygun isimdi.

Sadece biraz parlatılmaya ve demokratik bir lider görüntüsü verilmesi için geçmişindeki vahşi eylemler silinmeliydi. 

Mesela, bu vahşi geçmişi silmekte zorlanmış olsa gerek ki, Wikipedia yönetimi 11 Ocak gecesinde Guaido'nun profilini 37 kez değiştirdi.



Guaido artık Maduro'yu devirmek için hazırdı. 

22 Ocak 2019 günü Guaido'ya ABD Başkan yardımcısı Mike Pence'den bir telefon geldi: "Başkanlığını ilan et"



Safvan Allahverdi, 21.02.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, Basın, Haber-Analiz

Safvan Allahverdi Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: Bu Çalışma Safvan Allahverdi Beyefendi'nin 21.02.2019 tarihli Twitter floodu temel alınarak hazırlanmıştır; çalışmasını bizimle paylaştığı için Safvan Beyefendi'ye teşekkür ederiz. Seçkin Deniz, 21.02.2019




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı