20 Ekim 2018 Cumartesi

SA7002/KY13-AO207: Danıştay'ın 'Andımız' Kararı; Yaygın Yorum ve Endişelere Bakılırsa....

"Sahi durup dururken, bu konu neden yeniden gündeme sokuldu ve ülke neden yeniden eski tartışma ortamına dönüştürüldü?"


Türk Eğitim-Sen’in başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi 85 yıl önce Reşit Galip tarafından yazılmış olan ve 2013 yılında Ak parti iktidarınca kaldırılmış olan ‘Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. 


Ak parti iktidarının onca eleştiriye uğradığı, yara aldığı ve süreç içerisinde genel kabul gördüğü bir uygulamanın yargı eliyle iptal edilmesi yargının içinde bulunduğu durumun göstergesi sayılabildiği gibi, devletin git gide hangi yöne akmakta olduğunun da bir göstergesi.


Ak Parti'nin özgürlükçü, herkesi kuşatan söylemleri git gide yerini mikro-milliyetçiliğe terk ediyor.


“Türk” tanımını ırk ötesinde,”millet” kavramını kuşatan bir kavram olarak gören birisi olarak, bu tanımın bilhassa Kürt kitlesi üzerinde ayrımcı bir tanım gibi istismar edildiğini söylemek durumundayım.


Bu istismar nedeniyle terör örgütü geçmişte binlerce okul öğrencisinin beynini işgal ederek, bu istismar üzerinden örgüte büyük bir çocuk-genç öğrenci kattı.


İstihbarat raporlarına göre okullardan terör örgütüne katılımların neredeyse sıfır noktasına indiğinin belirtildiği bir dönemde, yargının aldığı bu kararın nasıl bir yarar sağlayacağının tartışmalarının hiç dinmeyeceği daha şimdiden belli.


Yaygın yorum ve endişelere bakılırsa, ”Bu karar adeta çocuk-genç öğrencilerin örgüte katılımını sağlayacak bir teşvik kararı” diyenler hiç de az değil..


Sahi durup dururken, bu konu neden yeniden gündeme sokuldu ve ülke neden yeniden eski tartışma ortamına dönüştürüldü?


Üstelik Andımız'ın mimarı Reşit Galip'in torunu Feyhan Oran 'Andımız'ın kalktığı 2013 yılında, "Biz de Girit göçmeniyiz, bir dedem Rodos’tan, öbür dedem Girit’ten. Babamın anadili Rumcaydı, annesiyle Rumca konuşurdu. Adalardan göçüp Türkçe bilmeyenlere “yarı cavır” derlerdi burada... Ama Türküm, doğruyum demek beni rahatsız etmedi. Baskın’la evlendikten sonra Güneydoğu’ya gidip geldikçe ve Kürt arkadaşlarım olunca, bunun onları rahatsız ettiğini fark ettim. Ve artık bu okutulmasa diye hep içimden geçti. Kalkmış olmasından memnunum. Zamanı gelmiş ve  geçmişti kalkmasının." demişken...

Attığınız taş, ürküttüğünüz kurbağaya değdi mi?




Adnan ONAY, 20.10.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'ın Notu: Milli Eğitim Bakanlığınca, Danıştayın öğrenci andına ilişkin kararının henüz kesinleşmediği, hukuki sürecin devam ettiği bildirildi. Anadolu Ajansı, 19.102018

1- Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklama


Medyaya "Öğrenci Andı Geri Dönüyor" başlığıyla yansıyan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.


İlköğretim kurumlarında "Öğrenci Andı" okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.


Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir.


Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.



Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

2- Adalet Bakanı Abdülhamit Gül:


"Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer. Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır."


3- Danıştay'ın Andımız kararı ile ilgili tartışmalar sürerken MHP parti binasına 2015 yılında astığı Andımız'ın pankartının fotoğrafını resmi twitter hesabından bugün 'Ne mutlu Türküm diyene' notuyla paylaştı.
4- 
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararına ilişkin, "Danıştay kararının bana göre tartışılacak bir yanı yok. Bu karar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an evvel bu kararı uygulamasını bekliyoruz" dedi.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı