14 Ağustos 2018 Salı

SA6660/SD1097: Sonsuz Ark Sohbetleri 13

"Türkiye silah ve havacılık sanayinde olduğu gibi dijital dünyanın da etkin bir aktörü olmadığı sürece güçlü bir ülke olma özelliğine sahip olmayacaktır."


İçinde bulunduğumuz dijital çağda internetle-cep telefonlarıyla herhangi bir şekilde irtibatlı olan herkes tamamen kuşatılmış bir durumdadır, özgürlüğü ve mahremiyeti tehdit altındadır. Dijital dünyanın kurucuları kurdukları küresel ağla bütün insanları izlemekte ve belli bir oranda kontrol etmektedir. İnsanların yazılı, sözlü ve görüntülü haberleşmeleri tamamen izlenebilir ve kaydedilebilir durumdadır; insanı güvende hissettirmeyen ve bunun doğal sonucu olarak çaresiz hissettiren bu küresel sisteme karşı her ülkenin kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğini koruma sorumluluğu kadar, haberleşme, her türlü iletişim ve kişisel-genel bilgi güvenliğini de korumak sorumluluğu vardır.


Türkiye'nin, ABD tarafından küresel para birimi olarak kullanılan Dolar üzerinden büyük bir ekonomik saldırıya maruz kaldığı bugünlerde verdiği direniş ve varoluş mücadelesinden, tıpkı 15 Temmuz 2016'da yine ABD'nin organize ettiği ve yönettiği askerî darbeyi durdurmakta başarılı olduğu gibi başarılı çıkacağını umut ediyor ve bunun için çabalıyoruz. Ancak sorun sadece ABD'nin Dolar'ı değildir, aynı zamanda ABD'nin kurduğu ve yönettiği net  ve haberleşme ağı üzerindeki rakipsiz hakimiyetidir. Dolar kadar bu hakimiyet de tehdit edici özelliklere sahiptir. 

Avrupa Birliği'nin 25 Mayıs 2018'de yürürlüğe koyduğu Genel Veri Koruma Yönetmeliği bile Google, Yahoo, WhatsApp, Faceobook ve Twitter gibi ABD şirketlerinin, Yandex gibi Rus şirketlerinin izleme, kaydetme faaliyetlerini engellemeye yetmemektedir. İstihbarat örgütlerinin de aktif olarak yararlandığı bu şirketler her insan için bir tehdit olduğu gibi ABD vatandaşı olmayanlar için de ciddi düşman faaliyetler olarak tanımlanmaktadır.


Türkiye, çoklu kutup kavramının konuşulduğu bu yüzyılda kendi iletişim sistemini kurmakla, dijital veri güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Başlangıç olarak milli bir arama motoru, bu motora bağlı olarak Milli mail ve blog sistemi acilen kurulmalı, antivirüs, sonraki aşamada bilgisayarlarda ve cep telefonlarında kullanılması zorunlu birer işletim sistemi, güvenli bir dijital ansiklopedi, harita-konum sistemleri inşâ edilmelidir. Aksi halde sonraki aşamalarda siber güvenlik tehditleri Dolar'dan daha fazla ve büyük tahribata yol açabilecek kapasiteye sahip olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatlarını cehenneme çevireceklerdir.


Türkiye silah ve havacılık sanayinde olduğu gibi dijital dünyanın da etkin bir aktörü olmadığı sürece güçlü bir ülke olma özelliğine sahip olmayacaktır. Cumhurbaşkanlığı Sistemi, bürokratik ve siyasi engellerin en aza indiği bir sistem olarak arzuladığımız dijital güce ulaşmamızı sağlayacak güce, ekonomiye, beyne ve genç nüfusa sahiptir.


Sonsuz Ark olarak gün geçtikçe güçlenen devlet algısına sahip bir ülke olarak Türkiye'nin bütün bunları yapacak imkanlara sahip olduğunu düşünüyoruz. Sorumlu yayıncılık anlayışımız gereği bu hususlarda da yayınlar yapıyor ve uyarmak sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz.


İletişim, teknoloji ve bilgi güvenliği olmayan bir ülke bağımsız sayılamaz. İletişim, teknoloji ve bilgi güvenliği marketleri ABD ve Rus ürünleri ile dolu bir Türkiye de bağımsız değildir.


Talep ediyor ve bekliyoruz.

Selam ve sevgiyle...





Seçkin Deniz, 14.08.2018, Sonsuz Ark, Sonsuz Ark Sohbetleri
Sonsuz Ark Sohbetleri





Sonsuz Ark'tan
  
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
.

Seçkin Deniz Twitter Akışı