24 Haziran 2018 Pazar

SA6377/KY13-AO183: 'Seçimde Hile Yapıldı' Diyerek Kışkırtıcılık Yapanlara Kulak Asılmamalı

"Özetle hiçbir şekilde iktidarın seçimde hile yapması mümkün değil."


Ben bildim bileli seçimlerden yenilgiyle çıkan partilerin yetkilileri veya taraftarları bu yenilgiye bahaneler üretir, ülkeyi karıştırmak isteyenlerde bu açıklamalar üzerine halkı sokağa çağırır. 24 Haziran seçimleri içinde CHP ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce günler öncesinden başlayarak sanki seçimde hile yapılacakmış gibi çeşitli çağrılar yaptı.

İnce, Erdoğan'ın birinci turda seçilemeyeceğine, Cumhur İttifakı'nın seçimlerden yenilgiyle çıkacağına adeta iman etmişcesine seçim akşamı YSK önünde olacağını (ve hile yapılması, yani Erdoğan ve Cumhur ittifakının seçimi kazanması halinde) 50 bin avukatı anında YSK önüne çağıracağını, bunun için hazır olunması gerektiğini belirterek, seçmenlerinin de geceyi okul bahçelerinde, oy yerlerinde geçirmelerini istedi.

Millet ittifakı içerisinden bazıları da aynı iddiayı sosyal mecralarda dile getirdi. Bu iddiaları için ise A.A'nın seçim öncesi test çalışması için televizyonlara gönderdiği grafik çalışması örnek gösterildi. 

Bu çalışmada Erdoğan seçimi kazanmış görünüyordu ve bu grafik bir tv ekranında yanlışlıkla birkaç saniye yer alınca bunu "seçim sonuçları şimdiden hazır" diyerek bu durumu sosyal mecralarda istismar etmeye kalktılar. Öyle garip ki; bu iddiayı yapanlar arasında Özdağ ve Bekaroğlu gibi prof. kariyerli siyasiler de vardı.

Oysa CHP, aynı çalışmayı günler öncesi yapmış ve kendi sitesinde ülkede oy kullanılan her sandıkla ilgili oy kullanmadan önce kendini öne çıkaracak şekilde olası sonuçları yayınlamıştı.Üstelik buna her seçmen girebiliyor ve bu sonuçları çıktı olarak alabiliyordu. Yani dileyen oy kullanılmadan saatler öncesinde CHP lehine olan sonuçları eline alıp, sandıklar açılıp gerçek sonuçlar ortaya çıktığında elindeki sonuçları kamuoyuyla paylaşarak seçimde hile yapıldığını öne sürebilirdi.

İşte Anadolu Ajansının da yaptığı çalışma böylesi bir çalışmaydı ve halka açık değil sadece TV'lere açılmış bir ön çalışma idi. Oysa CHP'nin bu çalışması sadece parti merkezlerine değil halka açılmıştı.. Her isteyen buradaki CHP lehine işlenmiş simülasyona ulaşabiliyordu...

(CHP Sandık Sonuç Sorgulama İşlemini Gerçekleştirmek için Tıklayınız sts.chp.org.tr/ )

Kamuoyunun bu durumu eleştirmesi üzerine CHP siteye ulaşımı engelledi ancak zaten o ana kadar siteye girenler bu tabloyu görüp, kaydedebildiler.

Bu gibi gerçekler ortadayken daha seçimler yapılmadan seçimde hile yapılacağı yönünde iddialar ileri sürüp, sonuçlar üzerinde şaibe yaratmak ve kışkırtıcılık yapmak son derece yanlış ve ülkeye zarar.

Açıkça söylemek gerekir ki;seçimlerin sonuçlarına müdahale etmek imkansız bir şey.

Her şey sandıklarda olup biter ve orada tutulan tutanaklar sonuçlar için tek ölçü olur.

Yani sahte oy, vs gibi iddialar sadece o sandık için ileri sürülebilir ve bunlarda şeffaftır. Sandık sonuçlarına itirazla her şey ortaya çıkar.

Nitekim Yalova'da yerel seçimlere itiraz yapıldı ve CHP itiraz sonucu çok az oy farkıyla seçimi kazandı. AK parti de birçok yerde itiraz etti ancak sonuç alamadı ve oralarda seçim kaybetmeleri kesinleşmiş oldu.

Seçimler o derece güvenli ki referandum öncesinde de benzer iddiaların ortaya atılması üzerine CHP grup başkan vekili Özgür Özel, bir tek oyun bile çalınamayacağını, partilerde kurulan sistemin bir tek oy çalınması halinde bile alarm verdiğini dile getirmekteydi.

Bakınız ayrıca bu seçimde millet ittifakı yönünün sandıktaki temsilci sayısı daha fazlaydı üstelik. İttifakın 4 partisinin yanısıra HDP de aynı doğrultuda sandıklara temsilci verebildi. Yine ayrıca “Oy ve Ötesi”de sandıklarda bu cepheden müşahit. Yani ortada 5- 6 ya karşılık cumhur ittifakının
2 temsilcisi vardı.

Özetle hiçbir şekilde iktidarın seçimde hile yapması mümkün değil.

O halde bu milleti sokağa dökme hazırlığı, seçimde iktidarın kazanması halinde bunu içine sindiremeyip milleti şu (olağanüstü hal döneminde) çatışmaya itmeye çalışmak neyle izah edilebilir?

Sandık sonuçları nasıl olursa olsun, hile bulaşması önlenilmiş sonuçlardır. Kaybeden tarafın sokak çağrısı bir iç çatışma çağrısıdır. Hepimiz aynı ülkenin insanlarıyız, aynı yolun yolcusuyuz. Kimse bu gibi çığırtkanlıklara itibar etmemeli, yenmek gibi yenilmeyi de içine sindirebilmeli.

Bu tip çağrılar kimden gelirse gelsin kesinlikle itibar edilmemeli.


Adnan ONAY, 24.06.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı