5 Haziran 2018 Salı

SA6260/SD1010: Geç Sovyet Karşı Kültürü ve Yeni Rus Küreselciliği

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Rus moda, müzik ve kültüründeki batı karşıtı değişimlerin, Putin'in politik söylemlerine ve 'Yeni Rus Doktrini'ne dayandırıldığını iddia etmektedir. Putin 'düşman' tanımını 19. ve 20. yüzyılda Avrupa ile yapılan savaşlarda temellendirmekte ve Batı ile yollarını ayırmaktadır.
Seçkin Deniz, 05.06.2018


Late Soviet Counterculture and New Russian Globalism

"Bugün, Rusya'nın avant-garde adlı Rus modası, 1 Mart 2018'de Federal Meclis'e yaptığı konuşmada, Putin tarafından sunulan Kremlin’in “yeni Rus doktrini”ne tamamen uyuyor."

Bugünün Kırım sonrası kutuplaşma dönemi -Rusya ile Batı arasındaki yeni ideolojik ve askeri ayrılık ile tanımlanıyor- 1980'lerin sonlarında ve 1990'ların ilk yarısında Rusya'nın karşı-kültüründe zaten var olan bir atmosfer yarattı. 
Rusya’nın “hayali batı karşıtı” imajı kök salarken, o zamanlar Rusya'nın karşı-kültür çevrelerinde, Rusya’nın eski Sovyet ülküsü olan “hayali bir Batı”nın gelecekteki bir parçası olması fikri ana akım içinde bozulmaya başladı: Aleksandr Dugin'in neo-Avrasyacılık'ı ve Eduard Limonov'un ulusal-Bolşevizm’i, her ikisi de bu zaman zarfında ortalığa çıkmıştı. 


Bugün, “hayali bir Batı”nın bir parçasını oluşturma vizyonu, ana akımdan hızla uzaklaşıyor; Rusya'nın karşı-kültüründeki bu vizyonu bir kez daha deviren vatansever fikirler şimdi ana akım bağlamında bunu gerçekleştiriyor.

Çağdaş düşüncenin ön cephesinde, batılı “ilk dünya"ya ideolojik ve estetik bir alternatifin ütopik bir görüşü vardır; bu, Perestroika yıllarından ve 1990'ların başından itibaren, çoğu zaman yeni bir politik amaca hizmet etmek üzere manipüle edilen çok çeşitli karşı kültürel ikonların geriye dönük, retrospektif bir kanonizasyonuna yol açıyor.



Perestroika yıllarından gelen karşı-kültürel figürlerin fikirleri, çağdaş Rus toplumunda yeni bir sosyal ve politik önem taşıyor.
Fotoğraf: "Standart Taşıyıcı veya Alanın Öncüleri", Tuval, Akrilik, 110x80 cm, Doping-Pong, 2017

Rus siyasal görsellik araştırmacıları dikkatlerini, ideolojik yeniden yorumlamaların evrimleştiğine dair net işaretler veren moda ve müzik endüstrilerine yöneltmeli. Perestroika dönemi moda ve müziğin tarzı ve enerjisi büyük ölçüde Leningrad yeraltı hareketinin protesto estetiği tarafından belirlendi; öncelikle Kino grubunun müziği ve lideri Viktor Tsoi'nin imgesi, Sergei Soloviev'in “Assa” (1988) adlı filminde sunuldu. 

1990'lardaki pazar reformları ve vatanseverliğe geri dönüşün eşit derecede güçlü birer politik sembolü, Yegor Letov ve ‘Grazhdanskaya Oborona’, Vyacheslav Butusov ve ‘Nautilus Pompilius’un çalışmalarıydı.. Dahası, Alexei Balabanov'un ‘Brat’ (Brother) (1997) ve ‘Brat-2’ (Brother 2) (2000) filmlerinde romantik bir Rus katili imajını yaratan Sergei Bodrov, kuşağın kahramanı oldu.

Viktor Tsoi: 'Son kahraman'ın dirilişi


Kino grubunun lideri için ülke çapında saygı, 1990’larda ölümünün hemen ardından başladı. Rusya’nın tüm duvarları “Tsoi yaşıyor” yazan grafitiyle kaplanmıştı. 1990'larda ve 2000'lerde ona saygı duyulmaya devam edildi, ancak son yıllarda çeşitli siyasi güçler tarafından sembolik başkente (hem müzik hem de görsel imgelerle özetlenmiş) yeni bir kanonlaşma ve el koyma turu gördük.




Perestroyka yıllarında Viktor Tsoi, “Sovyet efsanesi”ne karşı bireysel bir set olan “son kahraman” efsanesini temsil etti ve çevrede yaşanan zulümde direniş ve özgürlük sembolü oldu.. Aksine, Kino'nun şarkıları giderek başka bir ideolojik bağlamın parçası oluyor: şarkılar Rusya'nın “kötülüğün güçleri” (yani Batı)'ne karşı direnişinin vatansever bir anlatısı ve Tsoi'nin kendisi de "Rus dünyası nın bir kahramanı haline dönüşüyor.


Ocak 2018'de, Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'nda, Yevgenya Medvedeva, Polina Gagarina tarafından söylenen Viktor Tsoi'nin “Kukushka” (Cuckoo) adlı şarkısı eşliğinde, giydiği bir deri pantolon ve kapşunlu kazakla rutin paten dansını icra ederken, dünyanın geri kalanına karşı yumuşak elini bir yumruğa dönüştürüyorduTsoi'nin bu şarkısı, “Sevastopol Savaşı” (2015) filminin soundtrack'inde yer aldı ve “savaş hakkında bir şarkı” olarak yeniden tanımlandı, (Seçkin Deniz'in notu: Şarkının Türkçe altyazılı videosu için tıklayınız) böylece Kırım sonrası Rusya'nın vatansever marşı haline geldi ve Youtube'da 86 milyondan fazla görüntülenme aldı.


Videoyu Ekleyen; Seçkin Deniz

'Spyashiye' (The Sleeping) adlı 2017 yılının en çok tartışılan TV dizisini ele alırsak, FSB için çalışan ve Amerikan özel servis ajanlarına karşı çıkan bir bilgisayar adamı Kino tişörtü giyiyor. 

Tsoi’nin ‘Gruppa Krovi’ (Blood Type) adlı şarkısı, Somali’deki askeri birimi komutanı ve ‘Donetsk Ulusal Cumhuriyeti’nin liderlerinden biri olan ve 2017’de öldürülen Givi (Mikhail Tolstykh) için yaptığı dansın arka plan olarak kullanılıyor. Vyacheslav Surkov, Cumhurbaşkanı Putin tarafından Federal Meclis 2018'e verdiği son Rus silah sisteminin Givi şeklinde isimlendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Ukrayna Ulusal Anma Enstitüsü Başkanı Vladimir Vyatrovich'in Tsoi yasağına (Vysotsky, Pugacheva, Bulgakov, 8 Mart tatili ve “Ironiya Sudby”, The Irony of Fate filmleri) itirazda bulunmasının iyi bir nedeni vardı; Kremlin tarafından emperyal kültürel hegemonyayı korumak için kullandığı “Rus dünyasının mükemmel bir dokusuydu”.



Mikhail Tolstykh ile ilgili görsel sonucu

Yeni kanonlaşma turuna, yorumlama hakkı için de bir mücadele eşlik ediyor. Viktor Tsoi ile ilgili filmler Kirill Serebrennikov, Alexey Uchitel ve Kino Alexei Rybin'in eski gitaristi tarafından çekildi.

Serebrennikov'un 1981 yazını ve Viktor Tsoi, Mike Naumenko (Zoopark'ın lideri) ve Mike'ın karısı Natalya'yı kapsayan aşk üçgenini anlatan 'Leto' filmi (Yaz), geç Sovyet'in müzikal undergroundundan bazı katılımcıların serbest bırakılmadan önce eleştirilmesini sağladı. Boris Grebenshchikov, Alexei Rybin ve Andrei Tropillo. Grebenshchikov, filmin senaryosunu “baştan sona bir yalan” olarak adlandırırken, “Leto” yu “iğrenç” ve “sefil” olarak nitelendiren Tropillo (Kino'nun stüdyosunda kaydedildi) ve Serebrennikov'un filmi tamamlaması halinde, kesinlikle hapisten çıkacaktı.

Filmi piyasaya sürülmeden önce bile, diğer filmlere, yani “Matilda” (2017) ve “Smert Stalina” (Stalin'in Ölümü, 2017) protestolarına benzer türde protestolara neden oldu. 
Olumsuz tepkiler büyük ölçüde 'Leto'da' Serebrennikov'un Tsoi'yi bir eşcinsel adam olarak betimlediği, onu (Batı) eşcinsel anlatısının bir parçası haline getirdiği söylentiyle ilişkilidir. Bu olağandışı yoruma dair söylentiler, ulusun “cinsel egemenliği” ve kutsal kültür kahramanına bir tecavüz olarak ve kahramanın harekete geçirme potansiyelini gözden düşürmek ve zayıflatmak için bir girişim olarak görülüyor. .


Bununla birlikte, “Rus dünyasının” ajanlarına dönüşmenin yanı sıra, liberal vatandaşlar o dönemin kültürel figürlerinden de otantiklik ve kahramanlık taleplerinde bulunuyorlar ve perestroika-1'in ikonik figürlerine dönerek bir perestroika-2'ye ilham vermeye çalışıyorlar. 2011'de Bolotnaya Meydanı'nda “‘My zdyom peremen” (değişmeyi bekliyoruz) şarkısı duyuldu. Tsoi'nin 55. doğum gününü kutlamak için 2017'de, yandex “Zvezda po imeni Solntse” (Bir Yıldız Denilen Güneş) şarkısı için bir video (tsingle) çekti. Bu şarkı, Saint Petersburg ünlüleri, sıradan yurttaşlar ve kültürel başkentin konukları tarafından seslendirildi. 


Video Leningrad / Saint Petersburg'da çekildi ve 1980'lerden günümüze kadar dört dönemi kapsamaktadır. Klip, perestroika zamanlarının pop kültürüne ve Sovyet sonrası döneme işaret ederek, imalar ve görsel alıntılarla dolduruldu. Bu övgünün yazarlarına göre, tüm bu dönemleri birbirine bağlayan ve süreklilik yaratan şey Kino'nun müziğidir: Her şeyden önce, Tsoi'nin Yandex'teki şarkılarının toplam dinleme süresi 1000 yılı aşmıştır.


Gosha Rubchinsky ve 'alternatif küreselleşme' estetiği


Son yıllarda, perestroika döneminin sembolik sermayesinin ve 1990'ların gençlik kültürünün moda endüstrisi tarafından nasıl yeniden canlandırıldığını ve yeni bir Rus stilinin gelişimine nasıl dahil olduğunu görebiliriz. Küresel moda endüstrisinde daha önce açıklanmış olan yeni estetiğin ana ajanları tasarımcı Gosha Rubchinsky (d.1984)'dir, Balenciaga Evi'nin yaratıcı direktörü Demna Gvasalia 
(d.1981) Vetements markasının yaratıcı direktörüdür ve aynı zamanda Lotta Volkova (d.1984) Vetements, Gosha Rubchinskiy ve Balenciaga markalarının önde gelen stilistidir.




Çocukluklarını SSCB'de (sırasıyla Moskova, Sohum ve Vladivostok'ta) perestroika zamanlarında geçiren bu “Sovyet sonrası trinity”, küresel nesil post-Millennials için yeni bir avangard moda karşıtı modaya öncülük etti. Volkova, Gvasalia ve Rubchinsky, zamanın ruhunu, gösterişli tüketimin sonunu ve kültürel kalıp yargılarla kimlik oluşturma talebini sezmek için diğerlerinden daha iyi ve daha hızlıydı. 1990'ların Sovyet sonrası sokak pazarlarının uzun süredir unutulmuş zavallı ve salak kıyafetlerine geri döndüler ve yeni bir küresel tarz yarattılar. 


Demna Gvasalia

Yeni Rus dalgasının tasarımcıları, Moskova güzellikleri, Romanovların evi, votka, havyar ve ayılar ile eski “Rus tarzı”nı, parçalanma dönemindeki Doğu bloğunun kültürel kodlarıyla karşılaştırdılar, Perestroyka ve post-perestroyka on yıllarının tarzını, geçiş enerjisini, yerine getirilmemiş beklentilerini melankoli ile birleştirdiler. 


 Lotta Volkova

Aynı fenomenin bir parçası olarak, bir film yönetmen olan ve standart olmayan Rus model ajansı Lumpen'in sahibi Avdotya Alexandrova (d.1990)'dan bahsetmeliyiz.  Alexandrova, küresel Rus dünyasının görsel kütüphanesini oluşturmak için, karşı model bir görünüşe sahip genç Rus erkek ve kadınları için dünyada araştırma yapıyor. Bu alışılmamış tipler, önde gelen moda evlerinin ilgisini çekiyorlar çünkü “farklı” bir güzellik kanonu ve bireysellik sergiliyorlar ve “ilk dünyanın” parlak standartlarına meydan okuyorlar.


Avdotja Alexandrova-Авдотья Александрова

Alexandrova, Dozhd televizyon kanalına verdiği röportajda, Rus bir vatansever olarak tüm dünyaya “Rus alternatifi” ni sunmak istiyor ve resmi “Rus Dünyası” projesinin aksine, şimdiye kadar başarılı oldu. Lumpen'in kütüphanesinden gelen kaba türlerin bir tür uğursuz ama zarif öznelliği vardır. 

İşte bu yüzden bu üslup aynı zamanda Avrupa'da Paris'in zengin kültürel geleneğine ve diğer yandan da 19. ve 20. yüzyıldaki Avrupa çapında savaşlara ve Rusların zafer yürüyüşlerindeki askeri zafere gönderme yapan “haydutlar Paris'te” olarak tanımlanmaktadır. 


En ünlü Lumpen modeli olan 19 yaşındaki Vsevolod Cherepanov, 2016 yılında “Sever” (Kuzey) adlı bir sokak markası kurdu. Markanın "Rus Mafyasının Yeni Dünya Düzeni" adını taşıyan ilk koleksiyonu, dünya çapında bir hit oldu. 2017 yılında marka, başarılı pazarlama hareketini sürdürerek, bir Kalaşnikof tüfeği ile eşofmanı serbest bıraktı.


“The Evil Empire” adlı 2008 Gosha Rubchinsky erkek koleksiyonunun ilk gösterisi, yeni Rus modasının ideolojik profilini zaten tanımlamıştır: geçiş döneminin yeniden inşası ve yeniden yapımı (1980'ler ve 1990'lar), özgür dünya 've' küresel kaplumbağanın 've radikal bir estetik alternatifin yaratılması. Kendi moda anlatımını (sadece kıyafetleri değil, aynı zamanda sergileri, fotoğraf albümleri, filmleri, müzikleri ve gösterileri, modelleri, kişisel hikayeleri, işbirliği projelerini, vb.) da oluştururken,  Rubchinsky, Soğuk Savaşın tüm klişelerini ve stereotiplerini 2014'ten sonra yeniden alakalı hale getirerek sermayeleştiriyor


Baştan çıkarıcı suçluların ortaya çıkmasıyla ortaya çıkan çok genç modeller, “ikinci dünya” nın zayıf ve seksi bir öznesi olan “kötü imparatorluğun” sahiplerinin ve alternatif küreselleşmenin çekiciliğine ait belirsiz eşcinsel imgeleri sunuyorlar.


Bu üslubun imza nitelikleri Kiril alfabesindeki metinler ve Sovyet askeri ve spor stiline ('Rusya', 'Düşman', 'Futbol', 'Çalışmaya ve savunmaya hazır' gibi yazıtlar), Geç Sovyet döneminin resmi olmayan kültürünün sanatçıları ve müzisyenlerine (Timur Novikov ve Erik Bulatov'un eserleri ile birlikte bir koleksiyon, 'ASSA' ya da 'Rus Rönesansı') ya da Rus avant-garde (Malevich)'e,  1990'ların rave kulüp kültürü ('Vostochnyi Udar')'ne göndermeler yapıyor. Gösteriler, Rusya ve SSCB'nin disiplin uygulamalarıyla (kiliseler, stadyumlar, kültür merkezleri) ya da 1990'ların gençlik karşıtlığının ana mekânlarıyla (şehirlerdeki haydutlar ve harap evlerin) kamuya açık yerlerde düzenleniyor.


Rubchinsky'nin son üç koleksiyonu, Paris, Milano, New York ve Londra'da kalan moda endüstrisi için eşsiz olan Rusya'da (Kaliningrad, Saint Petersburg ve Yekaterinburg) gösterildi. Askeri bir bölge olan ve Baltık Deniz Filosu'nun 2017 sonbahar-kış koleksiyonunun mekanı olan Kaliningrad'ın seçilmesi, sadece bir pazarlama mesajı olarak değil, aynı zamanda ideolojik bir jest olarak görülmelidir. 


Koleksiyon, Adidas Football ile ortaklaşa oluşturuldu ve Sovyet-Alman ilişkilerine estetik referanslar, askeri dürüstlük ve futbol taraftarlarının agresif milliyetçi söylemleri ile alt kültürlerine kadar uzanıyor. Moda şovlarının adem-i merkeziyetini başlatan Rubchinsky, görsel / ideolojik imgelerin üretiminde Batı'nın sembolik hakimiyetini yıkmaya başladı: 


"Kaliningrad'ı Adidas'a bir övgü olarak seçtim. Rusya ve SSCB'de spor takımları her zaman bu markayı giydi. Küresel fikirlerin küçük Rus kasabalarında da sunulabileceğini kanıtlamak istiyorum. Küreselleşmenin sonunu göstermek istiyorum."


Rubchinsky'nin en yeni koleksiyonu (sonbahar-kış 2018), 1980 ve 1990'ların alternatif kültürünün ana merkezlerinden biri olan Yekaterinburg'da (eski Sverdlovsk) Ocak 2018'de sunuldu.


Yeltsin Center'da, Rus erkeklerine ait Dr. Martens botları, Levi's kot pantolonları, Burberry trençkotları, Adidas spor takımları 'Россия' (Rusya), askeri gömlekler ve siyah kazaklar 'Враг' (Enemy) yazan bir podyum; 1990'larda Limonovsty estetiğine (siyah gömlekler, kollarda kırmızı ve beyaz kolluklar) yapılan referanslar vardı. Çeşitli müzik enstrümanlarında çalınan aralıklı müzik eşliğinde sahneye çıkan kaotik hareketler, Sergey Kuryekhin’in Pop Mekhanika grubunun bir saygı duruşu oldu. Gösterinin sonunda, modellerin korosu Vyacheslav Butusov'un “Goodbye, America” şarkısını söyledi.


Rubchinsky'nin bu koleksiyonu ilginçtir çünkü 1990'ların kültürel kodlarını yansıtmaktadır ve Batı ile yakın bir karşılaşmadan sonra ilk hayal kırıklığının içeriğini yeniden yapılandırmaktadır, ancak aynı zamanda şu andaki Rus siyasal tonlarıyla örtüşmektedir. Batılılaşma, yani Rusya'nın ulusötesi piyasaya ve sanayi sonrası ekonomiye katılımı, eş zamanlı izolasyon ve “düşman” statüsü ile birlikte gerçekleşmişti. 


Bugün, Rusya'nın avant-garde adlı Rus modası, 1 Mart 2018'de Federal Meclis'e yaptığı konuşmada, Putin tarafından sunulan Kremlin’in “yeni Rus doktrini”ne tamamen uyuyor.



Maria Engström, 20.04.2018, Riddle


(Maria Engström, Doç.Uppsala Üniversitesi Slav Dilleri, Modern Diller Bölümü Öğretim Üyesi, Sovyet sonrası muhafazakârlık ve sağcı entelektüel çevre, çağdaş Rus sanatında imparatorluk estetiği, Rus siyasetinde Ortodoks Kilisesi hakkında araştırmalarını yoğunlaştırmıştır.)




Seçkin Deniz, 05.06.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı