31 Mayıs 2018 Perşembe

SA6232/KY13-AO176: Muhalefet ve Parlamenter Sistem'e Dönüş

"Yeni sistem hem kazanmaya oynama imkanı, hem kazandıktan sonra sisteme hakim olup, yönetme, restorasyon imkanı veriyor."


Muhalefet Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği yeniliklerin ne denli önemli olduğunu kavrayamamış olacak ki, hala parlamenter sisteme dönüşten bahsediyor.


Muhtemelen baştan beri kazanma umutları yok ve Erdoğan’ın seçilmesi halinde halka bu yeni sistemi fazlasıyla benimseteceğinin farkındalar. Bu durumda Erdoğan ve Ak Parti daha şimdiden gelecek seçimi de kazanma ihtimalini artırmış olur.


Eğer muhalefetin kazanma ümidi olsa, bilmeliler ki, yeni sistem onlara büyük bir imkan sunacak ve ülkeyi yeniden diledikleri gibi dizayn edebilecekler. 

Bu ise iktidar olma ihtimali bulunmayan muhalefet partileri için adeta bir piyango.


Yeni sistem hem kazanmaya oynama imkanı, hem kazandıktan sonra sisteme hakim olup, yönetme, restorasyon imkanı veriyor.


Bundan daha iyi ne olabilir muhalefet için?


***


Hükümet yeni bir siyasal/ idari sistemin Türkiye’nin ihtiyacı olduğunun bilincinde olarak bu adımı attı. Yoksa her durumda Ak Parti diğer partilerin 20 puan üzerinde. %34 ile iktidar olabilmiş bir parti şimdi %50+1’e kürek çekiyor ve karşısında bir ittifak blokunu kendisiyle yarıştırıyor. Bu sonucu kestiremedikleri için değil böyle bir değişime ihtiyaç olduğu için bunlar yapılıyor. 


Bu durum iktidar yüzü göremeyecek olan CHP’ye büyük imkan sundu. İttifakla güç kazanıp topyekün iktidar karşısına geçtiler.


Bundan böyle iki ittifak blokunun yarışacak olması güzel. Artık partiler birbirine eşit siyasal güçle yarışa girecek ve halk iki ittifaktan birini seçerken her an bir değişim yaşanabilecek.


Yani bu sistem en az Ak Parti'nin işine yarayacak bir sistem.


***

Bazı çarpıtmalar ve karşıt fikirlerim

Ak parti (Erdoğan) MHP’yi kurtararak kendine kurulan tuzağı bozdu. Kaderi de onunla birleşti. Zira Ak Parti oy devşirmek için Ya HDP ile ya MHP ile yakınlaşmak zorundaydı. HDP imkansızlaştı, geride MHP kaldı.

Şimdi mevcut yapıyla seçime girilse Ak Parti MHP’yi de karşı tarafa alacaktı. MHP baraj korkusu yaşayan bir parti ve oy için Ak Parti'ye, onun icraatlarına vurmak zorundaydı

Hem bu durum nedeniyle hem de yeni sistem ihtiyacıyla bir başka riskli yola girildi.

Anayasa değişikliği teklifi Bahçeli’den değil, Erdoğan’dan geldi. Bahçeli daha sert olan başkanlık sistemini esnetti. Erdoğan’a oynanan bir siyasal tuzak var ve Bahçeli bu tuzağı kurmuşsa bunu nereden bilebiliriz, ancak bu sistemin sonuçlarını kestirememek mümkün mü? Bu bir tercih.

Ben başından beri bu sistemi savunanlardanım. Yani toplum zorunlu oluşan farklı ittifakları savunur hale geldi. Dün birbirine küfredenler bugün birbirini savunur hale geldi. Demek ki siyasetçiler de yarın açığa düşmemek için daha dikkatli olacak, seçmen de. Yarın karşı blokta olanın diğer bloğa geçmeyeceği ne malum.

İnce’yi partisi aday gösterdi, Erdoğan değil. Kılıçdaroğlu 15 vekil göndererek seçime girmesini baştan garantiledi Akşener’in. CHP açıkça Akşener’e destek verdi. 

Öte yandan doğal olarak CHP sol-ana muhalefet Partisi, haliyle muhalefette en yüksek oya sahip. Sağ bir parti olan Akşener’in ondan fazla oy alması doğal olarak imkansız. 

Ak Parti CHP’nin oylarının artmayacağını ancak MHP’yi bölen bir sağ partinin kendisinden de oy koparabileceğini düşündüğü için onu muhatap almamaya çalışıyor. Siyaseten bu doğru. Eğer Akşener 2. Tura kalırsa doğal olarak Ak Parti'deki oylardan alabilir, ancak CHP’nin böyle bir şansı yok. 

Sonuçta Gül hangi hesapla aday gösterilmek istenmiş ve şu an ona en yakın kurgu nasıl yapılabilirse ona göre strateji izliyor taraflar.




Adnan ONAY, 31.05.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı