15 Mart 2016 Salı

SA2631/SD401: Sonsuz Ark’ta Gazeteciliğin Vicdanı; Yaşar Taşkın Koç

"Haberin ya da olayın akışına kapılıp gitmeyen, onun bir propaganda aracı olmasına iradesiyle karşı koyan bir Yaşar Taşkın Koç için kendisine müteşekkiriz."


Medya’nın, neredeyse hayatın her alanını kuşattığı ve kendisi olmadan düşünülmesine, davranılmasına izin vermediği bu acımasız-vicdansız çağda insan bazen kaskatı gerçeğin ya da manipülasyonun rahatsız edici karakterini görmeden okuyabileceği, izleyebileceği haberi, belgeseli ısrarla arıyor. Çünkü bu kaçışsız haber alma ihtiyacı artık geri döndürülemez biçimde genlerimize kodlanmış durumda.

Bu yüzden savunmasız insanlar, bu yüzden  o insanlar her türlü dokunuşa açık bir halde gözlerini, kulaklarını teslim ederken biliyorlar ki düşüncelerini, davranışlarını ve ruh hallerini, bunlara bağlı olarak ilişkilerini medyanın o karanlık ellerine teslim etmek zorundalar. Ne kadar profesyonel olursa olsun bir insan bu haber ve bilgi bombardımanında akışa kapılmaktan kurtulma şansına ve hakkına da sahip değil. İlgilenmese bir bomba olarak patlayıp gelecek olan bir şeyler var ya da parasızlık ve işsizlik olarak koşup gelen.

Yani günümüz insanı medya karşısında savunmasız ve ne kadar bilirse bilsin her seferinde hiçbir şey bilmeyecek kadar hızla gelişen olaylarla kuşatılmış durumda. Güçlü ve kan emici ülkeler, hangi ülkede hangi masumların canı üzerinden çıkar devşirdiklerini bize anlatmıyorlar, medya bazen bu planlardan bahsediyor, bazen de bu planların anlaşılmasını engellemek için masallardan, hayallerden, barıştan, mutluluktan falan. İşte bu planda vicdanlı gazetecilerin, medya çalışanlarının önemi ortaya çıkıyor, bu halde fark ediyoruz vicdana sarınmış değerin ne olduğunu.


Yaşar Taşkın Koç, 35. Konuk yazarımız olarak, 68 yazısıyla Sonsuz Ark’a katkıda bulundu, 16 Temmuz 2015 Perşembe günü yayınladığım ‘Bayram Öncesi Şeker Gibi Görüşmeler…’ başlıklı ilk yazısından bu yana, bir gazeteci olarak gören, ama bir baba, bir eş, halktan biri gibi algılayan ve yorumlayan; yorumlarken üzülen, sevinen, umutlanan ya da karamsarlaşan, sonra bütün bunlara karşılık umut aşılamaya çalışan bir vicdanlı medya eylemcisi gördüm ben yazılarında.

Medya’da üzülebilen ve sevinebilen, böylece endişelenebilen ‘yaşayan, mekanik olmayan canlılar’ görmek gerçekten bazen ruhsuz medya adına da insanlar adına da iyi bir şey gibi geliyor bana. 

Haberin ya da olayın akışına kapılıp gitmeyen, onun bir propaganda aracı olmasına iradesiyle karşı koyan bir Yaşar Taşkın Koç için kendisine müteşekkiriz, onu yetiştiren anne babasına, onu öylece koruyan, destekleyen eşine ve çocuklarına bu babda teşekkür etmek de üstümüze borç.

Sonsuz Ark çıktığı sonsuza doğru yolculuğunda kişiliği, kimliği mesleğine olan saygısı net olan dostlarla yürümeye devam edecek.

Bu vesile ile Yaşar Taşkın Koç Beyefendi’ye ve ailesine sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hayat diliyoruz.



Seçkin Deniz, 15.03.2016, Sonsuz Ark, Eleştiri, Teşekkür




Seçkin Deniz Twitter Akışı