4 Şubat 2016 Perşembe

SA2446/KY41-KT9: Ayılana Müzik, Bayılana Resim

"Peki, neden okulu bittiğinde orta derecede keman çalabilen bir öğrenci olmasın?"


Notalar duyguların doğrudan ifade edilebildiği tek dil olan müziğin alfabesidir. Saatlerce dil dökerek ifade edemeyeceğiniz duyguları birkaç mezur notaya döküp, gelecek kuşakların da hissedebilmesini sağlayabilirsiniz. Seslerin hüzün ya da neşeyi sembolize edişi kültürler arasında nadiren farklılık gösterse de, çoğu zaman konuştuğunuz dili hiç bilmeyen bir yabancı hislerinizi ortaya çıkardığınız melodi yoluyla paylaşabilir.

İşte bu, insanoğlunun keşfettiği en sıra dışı iletişim yollarından biridir.

Ülkemizde müzikle uğraşan kimselerce nota öğrenmek pek ilgiyle karşılanan bir durum değildir. Biz pratiğe meyilliyiz. Fakat bunun nedeninin aceleci ya da sıkılgan olmamız olduğuna inanmıyorum. Bana göre asıl neden okul yıllarında sanat eğitimlerinin zorunlu olmasıdır.

Bitmek tükenmek bilmeyen müzik derslerine yıllarca maruz kalan birey, o kadar eğitimin sonunda müzikle ilgili dişe dokunur bir müzik pratiği elde edememektedir. Öyle ki, çoğu kimse portrede notaların yerini gösteremez.

Müzik ve resim gibi dersler kişilerin eğilimine göre tercihe bağlı olmalıdır. Örneğin; müziğe eğilimi olan bir çocuk, yeteneği veya merakı olmayan birçok arkadaşı ile bu derse “maruz” bırakılmamalı. Çünkü herkesin sanata eğilimi olması mümkün değil.

Resim ve müzik gibi dalların yanına daha farklı dallar da eklenerek, profesyonel bir gözlemci tarafından eğilimi olan çocuklar belirlenip, ailelerin de isteği doğrultusunda eğitim verilmeli. Böylece meraklı ve yetenekli çocuklar şevkle kendilerini geliştirebilir.

Bu tür derslerin zorunlu verilmesi topluma olduğundan farklı bir form kazandırmak gibi sürrealist bir niyetle yapılmaktadır. Oysa bu şekilde en fazla okul bandosu kurabilirsiniz.


Peki, neden okulu bittiğinde orta derecede keman çalabilen bir öğrenci olmasın? İmkânsız değil, sadece konuya daha fazla dikkat ve kalıpları kırmayı gerektiriyor. 


Kemal Taner, 04.02.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Müzik, Sanat

Seçkin Deniz Twitter Akışı