29 Kasım 2015 Pazar

SA2114/KY1-CÇ167: Pazar Yazıları 1

"Sevgili karîlerimin (okuyucularımın) inanılmaz baskıları karşısında yelkenleri indirip yazmam isteklerine boyun eğdiğimi itirafla:)"


PAZAR YAZILARI -1-

Not 1: Yazı başlığının uzunluğu ürkütmesin
Not 2: Eczacıbaşı ve Koç ailesinden birilerinin geçen günlerde sarf ettikleri sözlere ilişkin bir gönderme değildir
Not 3: Yazacağım bir şey daha vardı unuttum:) 


HÖPÜRDETEREK ÇORBA İÇMENİN NELİĞİ ÜZERİNE OLUŞTURULMASI ZORUNLU ANLAŞILABİLİR ÖNERMELER ÜZERİNE ANALİTİK BİR ÇÖZÜMLEME
- ya da dışlanmış düşünselliğin belgitliği üzerine incelikli bir yordam-

Öncelikle kalıtsal yorgunlukların dışrak etkilerinden biri olarak örgensel vasıfların ayrıştırılması için yapılacak ussal yordamların biricikliğinden duyulacak kuşkuların yersizliği üzerine bulunulması gereken yargının süresizliğinin sağlanması usun öncelikli görevi olduğu yargısındayız. 

Bu yargının karşıtının değil düşünülmesi, düşlenmesi dahi olanak dışıdır. Bu olanak dışılık öylesine açıktır ki 'mışçasına' yargısında bulunmaya bile hacet yoktur. Burada gnesolojik kaygılar sökün etse de bu böyledir. Bu hem öylesine böyledir ki kurgulanmış karşıt çıkarımların niceliksel boyutunu da baştan yoksamayı zorunlu kılmıştır. 

Baştan söyleyelim ki; bu ve benzeri uslamlamaların altında yatan laytmotiflerin kılgısal bir paradigma içinde oluşturacağı ya da bulacağı uzam içinde de kendine ait döngüsel bir zamanı da bulduracaktır. Bulduracak bu zamanın kazandıracağı dinginliği sağlayacağı kazanımlar çözmeye çalıştığımız sorunun çözümünü de kolaylaştıracaktır. 

Bu aşamada en büyük tehlike bir kolaycılığa kaçış gibi görünse de oluşması umulan uzam ve o uzamla ilişkili zaman olgusunu kolaycılığın albenisiyle savrulmasına izin vermeyecek denli dikkatli olduğumuz okuyucu tarafından itiraf edilecektir. 

Okuyucunun bu sorun karşısında ne denli titiz olduğumuza dair itirafı belki bizi kolaycılığa çekebilir gibi görünse de bunun olmayacağı da kendiliğinden açıktır. Burada tözsel bir çıkmazla karşı karşıya kalındığı gibi bir durumun söz konusu olduğunu itiraf ediyorum. Ancak kuşkusuz dikkatli bir okuyucunun dikkatinden kaçmayacak nokta da işte tam burası. 

Oluşturulacak ya da dile getirilecek arketiplerin bizi kolaycılığa düşmekten korur nitelikte olmasına daha baştan özen gösterilmiştir. Ve hep gösterilecektir.



Cemal Çalık, 29.11.2015,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Pazar Yazıları

Pazar Yazıları
Cemal Çalık Yazıları

Seçkin Deniz Twitter Akışı